Dodaj firmu

Altalab laboratorija biohemijske analize

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Biohemijske analize Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Biohemijske analize Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i brojne popuste
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Biohemijske analize Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Biohemijske analize mogu da ukažu na mnoge poremećaje u organizmu i na žarišta u pojedinim organima. Laboratorijski pregled krvi je jedan od najvažnijih pokazatelja stanja organizma. Kada smo bolesni, ovom analizom se otkriva gde je žarište, ali i kad ne postoje jasni simptomi, krvna slika i biohemijski parametri mogu da ukažu na tinjajuću, još nerazjašnjenu tegobu. 

Pregled krvi – šta otkriva?

Poremećaj krvne slike i biohemijskih parametara, može da bude razlog za sumnju na različita patološka stanja kao što su anemija, nedostatak vitamina, autoimune bolesti, bolesti koštane srži, infekcije, zapaljenja, manjak hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca te negativan efekat korišćenja različitih lekova.

Ipak, pregled krvi nije definitivan dijagnostički test. Ono što je potrebno znati, jeste da svaki skok ili pad, odnosno odstupanje od normalnih vrednosti, ne znači uvek da je bolest prisutna. Isto tako i vrednosti u normali, ne znače uvek i da bolesti nema.

Pregled krvi – zašto se radi?

Ovim pregledom dobijamo informacije o parametrima vezanim za osnovne sastavne delove krvi kao što su: crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik, bela krvna zrna koja pomažu u borbi protiv infekcije, krvne pločice koje imaju glavnu ulogu kada je reč o zgrušavanju krvi... 

Biohemijske analize krvi

Ponekad je osnovne analize krvi potrebno dopuniti biohemijskim analizama. Biohemijske analize podrazumevaju testiranje brojnih parametara, čije vrednosti pružaju uvid u funkcionisanje pojedinih organa i organizma kao celine. 

Vrednosti nivoa transaminaza (ALT, AST) lekaru ukazuju na rad jetre, ali i drugih organa u čijim se ćelijama ovi enzimi nalaze, kao što su bubrezi, srčani mišić, skeletni mišić. Porast vrednosti iznad opsega može da ukazuje na oštećenje jetre, koje se prikazuje kroz hepatitis, cirozu, alkoholizam, karcinom, toksična dejstva lekova; može biti ukazano i na upalu srčanog mišića, odnosno, miokarditis; spomenimo još i pankreatitis. 

Vrednosti gama Gt-a ukazuju na stanje jetre, žučnih puteva, pankreasa. Odraz funkcionisanja pankreasa predstavlja i nivo alfa amilaze. Kreatinin kinaza je enzim koji se nalazi u skeletnom mišiću, delom u glatkim mišićima ali i u mozgu. Posebna forma ovog enzima je CK-MB i nalazi se u srčanom mišiću. Povišena je kod oštećenja koja se ne javljaju prilikom infarkta, miokarditisa, dok ostale forme mogu biti povišene i posle intenzivne fizičke aktivnosti.

Vrednosti uree i keratinina, ukazuju na rad bubrega. Povišene vrednosti alkalne fosfataze ukazuju na mogućnost povećane razgradnje kostiju i razvoj osteoporoze, međutim mogu biti i znak oboljenja jetre.

Vrednosti serumskog gvožđa, S-TIBS i S-UIBC i još neki specifični parametri od značaja su kada se postavlja dijagnoza anemije. 

Holesterol i trigliceridi

Ono što se prilikom biohemijske analize krvi posebno prati jesu nivoi glukoze, holesterola, triglicerida, bilirubina, albumina, ukupnih proteina. Važno je naglasiti da holesterol i trigliceridi predstavljaju lipidni status organizma, a moraju se pratiti zbog toga što je njihov poremećaj faktor rizika i bitan parametar u nastanku arteroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja, kao što su infarkt i moždani udar. 

Biohemijske analize – rezultati

Rezultate testiranja protumačiće vaš lekar u sklopu celokupnog fizikalnog pregleda i razgovora sa pacijentom. Potrebno je naglasiti da postoje fiziološke oscilacije parametara koje se javljaju i kod zdravih osoba, kao i kod hroničnih bolesnika zbog lekova koje piju. 

Biohemijske analize - iskustva

Na primer, ako je čovek bio pod velikim fizičkim naporom, puno se znojio i pio puno vode, može doći do povećanja ili pada vrednosti nekih od parametara. Što se tiče lekova, na primer, jedna grupa lekova koju piju reumatičari može da obori trombocite, ili da stvori ranice na želucu, pa da se u krvnoj slici prikaže anemija.

Takođe i ljudi sa povišenim krvnim pritiskom zbog lekova koje uzimaju, mogu dobiti pogoršanu krvnu sliku, odnosno može se očitati hemolitička anemija, usled raspadanja trombocita ili belih krvnih zrnaca. 

Ukoliko korisite aspirin, ovaj lek može da smanji broj krvnih pločica, kao i belih krvnih zrnaca, dok lekovi koji se piju zbog pojačanog rada štitne žlezde mogu da „obore“ leukocite.

Biohemijske analize krvi – kada se rade?

Ovaj pregled bi trebalo da obave svi ljudi, odnosno i oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba i to jednom u šest meseci ili jednom godišnje. Ukoliko imate određeni rizik, kao što je hronična bolest, genetsko opterećenje, analize bi trebalo raditi i češće, a pored krvne slike i biohemijskih analiza, potrebno je pratiti i određene specifične parametre u dogovoru sa vašim lekarom.

Simptomi poput gubitka na težini, bledila, hroničnog umora, povišene temperature ili uvećanih limfnih žlezda – ukazuju da bi trebalo da uradite biohemijsku analizu krvi.

Biohemijska analiza krvi – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara, a biohemijske analize od prosečne cene od 360 dinara pojedinačno za svaki parametar (glukoza, urea, keratinin itd), preko 1100 dinara za feritin, 1700 dinara za troponin l, do 3400 dinara za OGTT-trosatni. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane