Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

LDL holesterol Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

LDL holesterol je – loš holesterol. Lipoproteini male gustine se nazivaju LDL, ili na engleskom – Low Density Lipoprotein, i pomoću njih holesterol se prenosi kroz krv. Ono što je znak za opasnost, jeste kada je nivo ovog lošeg holesterola u krvi povišen. Tada dolazi do toga da se on lepi za unutrašnju površinu krvnih sudova, čime se oni sužavaju a i smanjuje se njihova prirodna elastičnost. Sužavanje arterija nije nimalo naivno, i ne sme se zanemariti, jer to sve vodi ka povećanom riziku za srčani i moždani udar. Ova pojava se naziva ateroskleroza.

Potrebno je navesti da holesterol, iako na lošem glasu kod ljudi, zapravo nije sasvim loš, već je ono što je nepoželjno i opasno njegova velika količina u krvi kao i način na koji se on prenosi, što sve može da izazove štetne posledice. Ako ste zdrava osoba, kod vas se oko 70% holesterola u krvi prenosi putem LDL.

Količina lošeg LDL holesterola u krvi

Manje od 2, 6 mmol/L, predstavlja smanjen rizik za pojavu srčanih oboljenja;

2, 6 do 3, 3 mmol/L, predstavlja skoro pa poželjan nivo lošeg LDL holesterola;

3, 3 do 4, 1 mmol/L, značilo bi granicu visokog nivoa lošeg LDL;

4, 1 do 4.9 mmol/L, ovde je visok nivo lošeg holesterola;

Više od 4, 9 mmol/L, predstavlja visok rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Potrebno je težiti što manjim vrednostima lošeg holestrola LDL, i što većim vrednostima dobrog, HDL holesterola. 

Holesterol preventiva

Ne bi se trebalo u potpunosti odreći hrane koja sadrži holesterol, već bi trebalo voditi računa u kojoj količini se ona unosi i biti umeren u ishrani. Svaka medalja ima dve strane, pa tako i ovde, ukoliko imate smanjen holesterol u krvi, to može voditi oštećenju jetre, smanjenoj sposobnosti pamćenja i koncentracije. 

Ono što još možete učiniti za sebe jeste da dovedete „liniju“ u red, odnosno da smršate ako imate višak kilograma, budete fizički aktivni, prestanete da pušite, počnete da pijete zeleni čaj. 

Loš holesterol – ishrana

Za beli luk, u narodu se kaže da je „odžačar krvnih sudova“, a medicina kaže da ako svakoga dana pojedete od 2 do 3 čena, možete smanjiti holesterol do čak 10%. Koristite maslinovo ulje, unosite što više mahunarki kao što je pasulj, sočivo, soja. Orasi i bademi su veoma poželjni, ali obzirom da su orasi jako kalorični, nemojte preterivati, jer može dovesti do poraste telesne težine, pa će par oraha dnevno biti sasvim dovoljno. 

Avokado, jagode, limun, kivi, paprika, paradajz, i sve drugo voće i povrće koje sadrži vitamin C, jabuka, dunja  i šargarepa. Grejpfrut ima slično dejstvo kao i beli luk, jer smanjuje nivo LDL holesterola, ali pri tome i čisti zidove arterija. Ovsene mekinje i pahuljice stavite na meni za svoj doručak. Ono što bi trebalo izbegavati jesu zasićene masne kiseline životinjskog porekla, koje se nalaze u punomasnom mleku, siru, masnoćama iz mesa (juneće i svinjsko meso, kožica živine). Važno je znati da su jaja, naročito žumance, bogata holesterolom, potom kavijar, džigerica i mozak.

Merenje LDL holesterola u krvi – cena

Cene se kreću u rasponu od 135 do 360 dinara za merenje LDL holesterola, preko 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane