Dodaj firmu

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i ...
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Testiranje na Corona virus je veoma aktuelno, i dok pišemo ovaj tekst, test je urađen više od četiri miliona puta samo u okviru naše zemlje. U nastavku, saznajte više šta je testiranje na koronu, koliko košta test, šta je to brzi PCR test, kao i druge korisne informacije.

PCR test

Bitno je napomenuti da je PCR test veoma precizan i merodavan da ustanovi da li se u telu nekog čoveka nalazi prisutan virus korone.

Pre toga ćemo navesti da je bolest Covid 19 nastala krajem 2019. godine, u gradu Vuhanu u Kini, i da se odatle proširila na ceo svet, da bi u januaru 2020. godine, poprimila razmere koje znače pandemiju. Virus je stigao do svake zemlje na planeti, pa tako i u Srbiju, gde je prvi slučaj zabeležen 6. marta 2020. godine.

Testiranje na koronu

Prisustvo virusa u telu znači da ćete osećati malaksalost, slabost, umor, bolove u zglobovima, povišenu temperaturu, kašalj... Simptomi su dosta slični simptomima gripa, samo su izraženiji. Ono što je veoma zabrinjavajuće, jeste činjenica da se Covid 19 vezuje za već postojeću hroničnu bolest koju čovek eventualno ima u organizmu, čineći podnošenje virusa u telu još težim i krajnji ishod nepredvidivim.

U velikoj većini slučajeva, virus započinje temperaturom i traje oko četrnaest dana do mesec dana. Može se preneti putem ruku, i to tako što njima dodirujemo oči, usta i nos, kao i kapljičnim putem, kada razgovaramo ili smo samo u prisustvu osobe koja je zaražena.

Test za Covid 19

Virus ostaje u vazduhu jedno vreme, nakon što bolesna i zaražena osoba izbaci kapljice, tako da je poželjno držati distancu od najmanje dva metra i nositi zaštitne maske i rukavice. Zaštitne maske su pre svega važne za osobu koja već ima virus, da ne bi prenosila dalje, ali i za ljude koji nisu zaraženi.

Laboratorijsko testiranje na korona viruse

Test za Covid 19 se radi tako što se uzima bris iz grla, a može da se vadi i krv. Ove analize jasno ukazuju da li je neka osoba zaražena i onda je potrebno da se ista stavi u izolaciju. Izolacija ili karantin, traju do četrnaest dana, tj. do trenutka kada se ponovo uradi test koji bi trebalo da pokaže da virusa više nema u telu.

Brzi PCR test

Postoji i brzi PCR test i mesta na kojima isti možete da obavite. Klinička senzitivnost PCR testa je oko 70 do 98%, zbog toga što uzimanje brisa iz ždrela može da znači da se virus ne nalazi tu, nego da se spustio na pluća.

Test na Covid 19 cena

Cena testa na Covid 19 se kreće od 6000 do 9000 dinara. Ukoliko sumnjate na prisustvo Covid 19 u telu, potrebno je da se testirate, da biste znali kako da se ponašate i da li treba da se izolujete, kako ne biste zarazili ostale ljude koji se nalaze u kontaktu sa vama.

*Za sve precizne i dodatne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na istoj strani našeg portala na kome čitate ovaj tekst.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane