Dodaj firmu

Podrinje Komerc armirački pogon

Podrinje Komerc preduzeće za trgovinu i usluge iz oblasti proizvodnje armature, armaturne mreže, betona, rušenja na teritoriji Beograda
Pročitaj više

Bore Stankovića bb, Makiš
Čukarica, Beograd

Armatura Jakovljević Stovarište

Stovarište Jakovljević nalazi se u Zemunu. Poseduje veliki asortiman građevinskog materijala, cementa, kreča, izolacije, cementa kao i ogreva.
Pročitaj više

Ljiljane Krstić 15a
Zemun, Beograd

Nićiforović L&M stovarište

Stovarište Nićiforović L&M nalazi se u naselju Leštane. U ponudi ima veliki asortiman građevinskog materijala za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Smederevski put 15, Leštane
Grocka, Beograd

Nićiforović L&M građevinski materijal

Ukoliko Vam je potreban kompletan građevinski materijal za kuću ili bilo koji objekat posetite Nićiforović L&M u naselju Leštane
Pročitaj više

Smederevski put 15, Leštane
Grocka, Beograd

Armatura Stovariste Okruglica Promet

Stovariste Okruglica Promet u svojoj ponudi ima kompletan građevinski materijal za grube i završne radove u građevinarstvu.
Pročitaj više

Smederevski put 9
Zvezdara, Beograd

Armatura u stvari predstavlja čelične šipke kojima se ojačava beton ili betonska masa. U ovom tekstu saznajte i ostale korisne i zanimljiive informacije a tiču se armature i armaturne mreže.

Gde se najviše koristi armatura?

Armatura se koristi u građevinarstvu, tokom izrade novih zgrada, objekata za različitu namenu. Možemo da govorimo i o armiranom betonu, to bi takođe bio ispravan naziv. Ako bismo definisali kako je nastao ovakav beton, onda je to sprezanjem betona i čelika. Ono što je glavna ideja jeste da čelim bude glavni kod napona zatezanja koji se javljaju u pojedinim zonama betonskih konstrukcija.

Armatura cena

Kolika je cena armature, možete da proverite za vaš konkretan slučaj, tako što ćete pozvati firme koje se nalaze na stranici koju upravo čitate, u svojstvu oglašivača usluga i proizvoda.

Armaturna mreža

Svi smo čuli za izraz armaturna mreža. Beton bi trebalo da reguliše pritisak, odnosno, napon pritiska, a čelik napon zatezanja, kao što smo naveli. Armaturne mreže imaju zaista široku primenu u građevinarstvu. Na primer, postoje zavarene armaturne mreže.

One se koriste u visokogradnji, kod zidova, temelja, ploča, stepeništa... Takođe, primenu imaju i niskogradnji pri izgradnji puteva, tunela, potpornih zidova, mostova... Isto tako, armaturne mreže viđamo i u hidrotehnici, kod kolektora, brana, kanala...

Uglavnom, za izradu raznih armirano-betonskih elemenata, potrebna je armaturna mreža koja sve to povezuje.

Rebrasta armatura

Takođe, postoji i rebrasta armatura. Beton je jedan složen agregat koji se sastoji iz šljunka i peska, vode i cementa. Za armirani beton možemo da kažemo da je veoma složen materijal, i da je sačinjen iz betona i armature. Ta armatura je profilisani čelik ili beton.

Armatura mreža

Betonska masa, mora da bude prožete čeličnim šipkama, i to je zapravo ta armatura. Takođe, postoji i naziv za proces njihovog postavljanja te se radi o procesu armiranja ili jednostavno armiranja. Koristi se i jedan i drugi naziv i oba su tačna.

Ova dva materijala se dobro uklapaju iz više razloga a to su pre svega, što i čelik i beton veoma slično reaguju na temperaturne promene, i beton veoma lepo prijanja uz armaturu. Isto tako, beton veoma lepo štiti armaturu od korozije.

Beton koji u sebi ima armaturu može da se podeli na glatku armaturu i rebrastu armaturu. Da bi se dobio podatak koliko je armature potrebno, neophodno je uraditi statički proračun. Armaturnim mrežama se armiraju betonski zidovi, ploče, podovi...

Nekada se radilo bez armaturnih mreža, a kada su se one pojavile, uticale su na to da se znantno ubrza proces armiranja, i da isti postane kvalitetniji. Armiranje navedenih elemenata je jednostavnije, a bolje, tako da su danas armaturne mreže sastavni deo kod izgradnje bilo kog objekta.

U širokoj su upotrebi, i od velikog značaja za statiku objekta i celokupne armature. Zanimljivo je da se armaturne mreže proizvode u standardnim dimenzijama a to su 6, 05 x 2, 15 metara kvadrratnih. Postoje obostrano nosive mreže, kao i uzdužno nosive mreže.

*Za sve dodatne i precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene na stranici našeg portala na kojoj upravo čitate ovaj tekst.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane