Izaberite neku od firmi gde možete kupiti CIGLU - OPEKU

Cigla – opeka Jakovljević Stovarište

Ljiljane Krstić 15a

Stovarište Jakovljević nalazi se u Zemunu. Poseduje veliki asortiman građevinskog materijala, cementa, kreča, izolacije, cementa kao i ogreva.
Pročitaj više

Nićiforović L&M stovarište

Smederevski put 15, Leštane

Stovarište Nićiforović L&M nalazi se u naselju Leštane. U ponudi ima veliki asortiman građevinskog materijala za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Nićiforović L&M građevinski materijal

Smederevski put 15, Leštane

Ukoliko Vam je potreban kompletan građevinski materijal za kuću ili bilo koji objekat posetite Nićiforović L&M u naselju Leštane
Pročitaj više

Profi Majstorčići Adaptacija stana

Batajnica

Profi Majstorčići rade profesionalnu adaptaciju stanova, poslovnih prostora i drugih objekata na teritoriji Zemuna i cele Srbije.
Pročitaj više

Cigla – opeka je materijal bez koga se ne može zamisliti izgradnja nekog objekta, kuće ili višespratne stambene zgrade. Više o ovom materijalu saznajte u tekstu koji se nalazi pred vama, razne korisne i zanimljive informacije.

Od čega se pravi cigla ili opeka?

Cigla ili opeka se pravi od peska i vode, i smese glinenog materijala. Kada bismo i na drugi način definisali šta je to cigla, onda možemo da kažemo da se radi o zidnom građevinskom materijalu, koji se dobija tako što se pomenuti elementi suše, peku i formiraju. Kada se radi o keramičarskoj industriji, tada možemo da kažemo da je opeka najmasovniji proizvod, tj. cigle se najviše prave i koriste za najrazličitije potrebe i gradnju objekata.

Koje su dimenzije stare cigle?

Dimenzije cigle mogu da budu 2 x 12, 5 x 25 cm, kao i 3 x 12, 5 x 25 cm, i 6 x 12, 5 x 25 centimetara. Zanimljivo je znati da je cigla ili opeka najstariji materijal od koga su ljudi pravili kuće i da pripada ekološkiim materijalima.

Koje su dimenzije nove cigle?

Dimenzije cigli smo već naveli, i njih možete naći u ponudi. Pored navedene cigle, postoji i šamotna cigla. Opeka može da se podeli i na punu opeku, šuplju opeku, zidne blokove, montu, specijalnu opeku. Dimenzije su 250 – 120 – 65.

Puna opeka se dobija tako što se peče glina i oblikuje ručno ili mašinski.

Sečena cigla

Sečena cigla je još jedna od vrsti cigala. Svaka cigla mora da ima pravilan oblik, ravne ivice i pravilne strane. Površina cigle bi trebalo da bude glatka, ali i izbrazdana, pri čemu je dubina brazde maksimalno pet milimetara.

Šamotna cigla

U pravcu debljine su dozvoljene pukotine, s tim uslovom da ne budu jedna naspram druge. Cigla mora da ima procenat upijanja vode i on iznosi oko šest procenata i to je minimum. Takođe, opeka mora biti otporna na mraz, i ne sme da sadrži u sebi rastvorljive soli u vodi više od dva procenta.

Isto tako, slobodni živi kreč ne sme da se nalazi u opeci, i to u većoj količini tako da to utiče na trajnost opeke. Jer, ako bi to bio slučaj, tada bi došlo do oštećenja i rapadanja cigle ili opeke. Zbog toga se pri pravljenju cigle mora voditi računa o svim ovim navedenim parametrima, kako bismo dobili postojan i čvrst materijal.

Postoji i fasadna cigla. Obično je u pitanju bela fasadna cigla, koja se smatra izuzetno kvalitetnom, a postoje još i žuta ili oker i crvena fasadna cigla. Dobijaju se od pečene gline, i kao takve su namenjene da se od njih prave spoljni ili unutrašnji zidovi, nakon čega nema potrebe da se ti zidovi malterišu. Ovakva cigla veoma lepo izgleda i objektu daje privlačan spoljni izgled.

Cigla / Opeka cena

Cena se kreće od 15 do 30 dinara po jednoj cigli, a zavisi od toga koja tačno opeka je u pitanju, pa je najbolje da se lično informišete u skladu sa svojim potrebama.

*Za sve dodatne i precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici našeg portala na kojoj upravo čitate ovaj tekst.

Idi na vrh strane