Dodaj firmu

Nićiforović L&M građevinski materijal

Ukoliko Vam je potreban kompletan građevinski materijal za kuću ili bilo koji objekat posetite Nićiforović L&M u naselju Leštane
Pročitaj više

Smederevski put 15, Leštane
Grocka, Beograd

Nićiforović L&M stovarište

Stovarište Nićiforović L&M nalazi se u naselju Leštane. U ponudi ima veliki asortiman građevinskog materijala za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Smederevski put 15, Leštane
Grocka, Beograd

Prodaja peleta Jokić Promet

Jokić Promet prodaja peleta nalazi su u Beogradu. Bavi se prodajom kvalitetnog peleta više vrsta. Obezbeđena besplatna dostava na teritoriji Beograda
Pročitaj više

Milošev Kladenac 1a
Zvezdara, Beograd

Prodaja peleta Energy trade

Firma Energy Trade bavi se prodajom briketa, peleta, ogreva za zimu uz dostavu u Beogradu ali i u celoj Srbiji.
Pročitaj više


Beograd

Prodaja peleta Eko Step

Eko Step Pellet je sertifikovani proizvođač peleta od bukve prve klase koji se svrstava u red visokokvalitetnih i visokokaloričnih energenata. Moderno opremljena fabrika počela je sa radom 2017. godine, a naš pelet ispunjava standard EN PLU...
Pročitaj više

Vojvode Stepe 18, Beograd, Srpskih Vladara 3, Petrovac na Mlavi
Beograd

Prodaja peleta Jakovljević Stovarište

Stovarište Jakovljević nalazi se u Zemunu. Poseduje veliki asortiman građevinskog materijala, cementa, kreča, izolacije, cementa kao i ogreva.
Pročitaj više

Ljiljane Krstić 15a
Zemun, Beograd

Stiže duga i hladna zima, pa je dobro pripremiti se na vreme. Svako od nas želi topao dom, i zbog toga je neophodno nabaviti ogrev. Prodaja peleta je iz tog razloga sve popularnija.

U našem tekstu možete da saznate sve o peletu kao ogrevnom materijalu, o tome koje vrste peleta postoje, kakva su iskustva ljudi koji se već greju na ovaj način, kao i koja je cena peleta.

Prodaja peleta

Prilikom prodaje, pelet se pakuje u džakove od petnaest kilograma. Ovo bi značilo da se ogrev lako skladišti, odnosno nećete morati da ga sečete i da slažete kao drva, kada bude pristigao na vašu adresu. Takođe, nije potrebno ni da utovarujete pelet.

Proizvodnja peleta

Pelet je zapravo čvrsto gorivo koje se dobija tehnološkim procesom, odnosno mlevenjem, presovanjem i sušenjem drveta, ali i drugih bio materijala.

Prilikom proizvodnje peleta, može da se koristi jela, hrast, a bukva je na dobrom glasu kao najbolja. Kada se pravi pelet, prati se pravilo da se kombinuje meko i tvrdo drvo, koje mora biti u odnosu koji je unapred utvrđen.

Od čega se pravi pelet?

Na ovo pitanje smo delom već odgovorili u prethodnom delu teksta. Biomase koje se koriste pri spravljanju peleta su u stvari ostaci iz drvne industrije, iz eksploatacija šuma, reznice iz vinograda i voćnjaka, kao i žetveni ostaci iz poljoprivrede.

Vrste peleta

Kada je reč o vrstama peleta, spomenimo dve osnovne a to su:

-          Agro pelet (zavisi od kulture, pa može biti pšenična ili sojina slama)

-          Drveni pelet (zavisi od sastava, dakle tvrdo ili meko drvo).

Pelet od drveta

Drveni pelet je najpopularniji, a među vrstama drveta se izdvaja bukva kao najbolja. Kalorijska moć je oko 18383 kj/kg, a procenat iskorišćenosti je i do devedeset pet posto.

Pelet od biomase

Pelet je alternativno čvrsto gorivo koje se dobija iz raznih kategorija i vrsta lignoceluloznih materijala ili drugačije rečeno – biomase.

To su razni kvalitetni ostaci iz poljoprivrede, drvene industrije, eksploatacije šuma, vinograda i voćnjaka...

Pelet od bukve

Kao što smo već naveli u tekstu, ovo je najkvalitetnija vrsta peleta. On se smatra gospodskim ogrevom, i njegova proizvodnja je veoma isplativa. Kada se pravi pelet od bukve, vodi se računa da se ispoštuje maksimalan kvalitet ogreva.

Pelet od bora

U Nemačkoj se pelet najčešće proizvodi od bora ili od jele. Prisustvo mekog drveta neće izmeniti neke najbitnije karakteristike peleta kao što su energetska moć ili kaloričnost.

Pelet od smreke

Važno je da u prozvodnji bude pravilan odnos između tvrdog i mekog drveta, što je sve unapred utvrđeno kako bi se dobio kvalitetan ogrev. To bi značilo da se poštuju određene procedure i na taj način se dobija visokokvalitetan ogrev od smreke.

Pelet od slame

Kada govorimo o peletu od slame, pričamo o agro peletu, što je posebna vrsta u odnosu na pelet od drveta. Tako može da se upotrebi pšenična ili sojina slama. Na ovaj način dobijen pelet ima veliku kalorijsku moć.

Pelet od drvnih ostataka

Napomenimo da se pelet proizvodi u više klasa kao što su:

-          Standard

-          Industrijski pelet

-          Premium.

Pelet od jelovine

Standardna dimenzija peleta je šest milimetara, pri čemu sadržaj šljake i pepela određuje koje će klase biti dobijeni pelet.

Dozvoljena dužina peleta varira, od 3, 15 pa sve do 40 milimetara.

Pelet od kukuruza

Kao što vidimo, pelet može da se dobije na razne načine, pa tako i od kukuruza. Nekada je bilo nezamislivo da se grejemo na kukuruzovinu, ali je danas to moguće i veoma isplativo.

Energetska efikasnost, ekonomski i ekološki benefiti, glavne su prednosti grejanja na pelet.

Pelet od poljoprivrednih ostataka

Jasno je da se skoro sve može pretvoriti u materijal od koga se pravi ogrev, pa tako i poljoprivredni ostaci.

Interesantan je podatak da srpska privreda zarađuje sve više od izvoza peleta, iz godine u godinu.

Pelet od topole

Kada je reč o peletu od topole, tada govorimo o peletu od drveta. Proizvodnja ovog ogreva je zahtevna i nije nimalo laka, i vodi se računa da se pravilno koriste tvrdo i meko drvo, da bi se postigla energetska moć.

Pelet od uglja

Ovo je u stvari mrki ugalj, i dobra osobina mu je što je jeftiniji od drvenog peleta. Takođe, postoji i razlika u kvalitetu. To je visokokalorični ugalj, koji ima granulaciju koja odgovara kotlovima predviđenim za pelet.

Ne smeta mu vlaga, kiša, ni sneg. Skladišti se kao i bilo koji drugi ugalj.

Pelet od iverice

Pelet krasi epitet da je energent budućnosti, i veliku popularnost duguje tome što se pri proizvodnji koriste obnovljivi izvori energije.

Pelet od iverice se proizvodi tako što se konstantno kontroliše kvalitet, pri čemu se obezbeđuje najsavremeniji način sušenja materijala i minimalni procenat vlage – ispod osam posto.

Pelet od četinara

U proizvodnji peleta se koriste različite vrste drveta, pa tako i četinari. Na primer, u Nemačkoj je najzastupljenije grejanje na pelet od četinara. Meko drvo ima visoku energetsku snagu.

Pelet od čamovine

Pelet se pakuje u džambo džakove, odnosno u vreće od po petnaest kilograma. Čamovina se često koristi, a pri skladištenju vam je potrebno veoma malo truda, zbog toga što se pelet ne seče, ne utovaruje, kao što je slučaj sa ugljem i drvima.

Iskustva sa grejanjem na pelet

Ono što je najvažnije kod grejanja na pelet, jeste da na ovaj način štedite značajnu svotu novca, a pri tome koristite ekološke, obnovljive izvore energije. Zbog svega toga, pelet se ne zove „za džabe“ energentom budućnosti, i ne stiče uzalud sve veću popularnost svakoga dana.

Ostale dobre osobine peleta su te što se on lako upotrebljava, jednostavno skladišti, lako transportuje...

Pelet cena:

Navešćemo da je cena jedne tone peleta oko 200 evra, bez prevoza. Kao što smo naveli, pelet se pakuje u džakove od 15 kg, radi lakšeg transporta. Na jednoj paleti se nalazi 67 džakova, tako da jedan džak košta oko 3 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane