Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Hrana za bebe
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Hrana za bebe

Da bi vaša beba bila zdrava i pravilno rasla i razvijala se, neophodna je raznovrsna i prilagođena hrana, obogaćena svim potrebnim sastojcima. Ovaj naš tekst će biti mali vodič kroz ishranu najmlađih članova svake porodice.

 

 

Kako hraniti bebu uzrasta od 4. do 8. meseca?

U ovom uzrastu, majčino mleko više ne zadovoljava potrebe odojčadi. Kod bebe su povećani zahtevi za kalorijama, vitaminima, kao i mikroelementima (gvožđe, cink i dr.) pa je potrebno uvesti i čvrstu hranu.

Beba može da prihvati ovakvu hranu, da žvaće i guta, pri tome kontroliše pokrete vrata i glave, sedi uz pridržavanje. Sve ovo omogućava da bude uvedena i druga neophodna hrana, osim mleka.

Da beba želi da uvede promene u svoju ishranu koja je do tada uključivala samo mleko, videćete i po tome što ona pokazuje interesovanje za ono što jedu drugi ukućani; žvaće i guta dok posmatra druge kako jedu; posle podoja ili pošto popije njoj namenjeno mleko, i dalje je gladna;   po pokretima tela takođe možemo primetiti kada je beba gladna a kada sita: u prvom slučaju, beba zabacuje glavu u napred, a u drugom, unazad.

Vreme uvođenja dopunske čvrste hrane je individualno za svako dete, ali je neki najčešći period u uzrastu od 4 do 6 meseci.

Žitarice

One su obično prva hrana za vašu bebicu. U sebi poseduju gvožđe, vitamin B, kao i kalorije koje su neophodne da bi se beba pravilno razvijala. 

Počnite sa pirinčanim i kukuruznim žitaricama, jer se one lako vare, i izazivaju najmanje alergija. U prodaji se mogu pronaći žitarice koje u sebi već sadrže adaptirano mleko, i spremaju se sa vodom. Posle navršenog šestog meseca, bebi možete dati kombinovane žitarice.

Potrebno je početi sa manjom količinom i postepeno povećavati do 120 – 150 ml. 

Povrće i voće za bebe

Povrće će obezbediti vitamine i minerale koji su neophodni vašem najmlađem članu. Ono se uvodi u drugoj polovini petog meseca, i to kao pire. Idealni bi bili krompir i šargarepa, potom grašak, tikvice, bundeva, spanać, brokoli i slično.

 

 

Kada smo uveli povrće, polako uvodimo i voće, i to u obliku soka (jabuka, breskva), a potom i kao kašice (kruška, banana, breskva, jabuka).

Postoji trik koji kaže da se povrće uvodi pre voća iz razloga što sladak ukus voća može povrće učiniti manje ukusnim i odbojnim. Pravilnim davanjem beba će rado prihvatiti povrće. 

Meso u ishrani beba

Krajem šestog meseca potrebno je uvesti meso. Meso je odličan izvor proteina, gvožđa, B vitamina. Gvožđe se iz mesa bolje resorbuje nego iz biljaka, i možete početi sa ćurećim mesom, umesto pilećeg i junećeg.

Da bi vaša bebica lakše gutala, meso ćete davati zajedno sa povrćem i to ovim redom: najpre pasirano, pa gnječeno i na kraju seckano. 

Jaja u ishrani beba

Posle mesa, na red dolaze jaja. I to žumance, nakon šestog meseca, kombinovano sa povrćem ili žitaricama. Belance možete uvesti tek pošto beba napuni godinu dana, da biste izbegli moguće alergije. 

Mlečni proizvodi u ishrani beba

Od sedmog meseca, možete uključiti jogurt i meke sireve. 

U prodaji možete pronaći adekvatne kašice, koje će zadovoljiti sve bebine potrebe kada je ishrana u pitanju. Postoje voćne, zatim kašice sa povrćem i mesom, izbor je zaista širok.

Nadamo se da smo ovim tekstom otklonili neke nedoumice i dali vam prave smernice kako da postupite kada je ishrana najmlađeg i najvažnijeg člana porodice u pitanju.

Hrana za bebe – cena:

Mleka za bebe, Hipp, Milupa, od 1218 din. do 1833 dinara za 300 do 400 grama;

Kašice, Hipp, Juvitana, Bebivita, od 138 do 179 dinara;

Sokići, čajevi i voda, Humana, Hipp, od 145 din. do 466 dinara. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

13.09.2018
Srdjan Budimirovic
Kvalitetna hrana za bebe mora jednostavno i kvalitetno da se plati. Mada, vidim da u danasnje vreme ima sve veci broj roditelja koji su skloni da sami svojim bebama prave hranu.
07.08.2017
Marina Zivkovic
Svaka hrana za bebe je deo zivota koji je zaista za sve ljude i vise nego bitan. Drugi deo opreme za bebe i ne bi trebao da bude bas toliko kvalitetan. Sve drugo stvari su naravno i vise nego bitne koliko se samo meni cini.
09.05.2017
Stojance Ristovski
Koliko mi se samo cini, moze ona da bude poprilcino poznata po visokim cenama.
25.04.2017
Jovana Milinkovic
Mora da moze hrana za bebe da se posenbo plati kako bi bila kvalitetna.
12.04.2017
Milen Jovanovic
Sto se hrane za bebe tice, sigurno je kvalitet pre ili kasnije i vise nego vazan. Druge stvari su daleko manje vazne i bitne.
28.03.2017
Lea Stankovic
Nije ona bas tako jeftina kao sto se mozda na prvi pogled cini.
13.03.2017
Filip Milutinovic
Kako god da okrenete, u svakom slucaju je ovo hrana koja treba i mora da se debelo plati.
22.02.2017
Simona Vucinic
Sto se mene licno tice, hrana za bebe je uvek bila nesto sto debelo kosta. Oko toga zaista ne moze da bude neke velike sumnje.
21.02.2017
Mihajlo Nastasovic
Veoma je vazno da hrana za bebe bude bas onako kvlaitetna. To je ipak jedino moguce resenje.
03.02.2017
Marta Dencevic
Koliko mi se samo cini, sva hrana za beb je nesto sto treba debelo da se plati.
03.02.2017
Todor Markovic
U svakom slucaju je hrana za beeb nesto sto bas treba dobro da se plati. To je ipak nesto potpuno normalno.
24.01.2017
Ljubinka Sreckovic
Sto se mene licno tice, hrana za bebe je zaista nesto sto je i vise nego potrebno.
06.01.2017
Janko Zivanovic
Hrana za beeb je ipak nesto sto je manje vise svima potrebno.
19.12.2016
Jana Stankovic
Licno, svom detetu nikada ne bih dala neku hranu za bebe. Ukoliko se i odlucite da to uradite, u svakom slucaju treba da potrazite neko provereno mesto.
30.11.2016
Petar Jankovic
Ne znam samo koliko se hrana za babe moze smatrati nekom strucnom i proverenom opremom ali je u svakom slucaju nesto sto je ipak svima potrebno.
15.11.2016
Biljana Brankovic
ukoliko vam je vec potrebna kvalitetna hrana za beeb, najbolje resenje je da posetite Dexy Co I tamo sve nadjete na jednom mestu.
25.10.2016
Ivan Stojanovic
Kvalitetna hrana za bebe mora jednostavno i kvalitetno da se plati. Mada, vidim da u danasnje vreme ima sve veci broj roditelja koji su skloni da sami svojim bebama prave hranu.
25.08.2016
Marko Petrovic
Moja preporuka sivma je da na prvom mestu kopuju kvlaitetnu hranu za bebe iskljucivo u apotekama. Tamo je svakako hrana sveza i po svom sastavu sigurno u potpunosti odgovara deklaraci.
21.07.2016
Dusan Markovic
Veoma je vazno da svaki roditelj posveti adekvatnu paznju pravilnoj ishrani svoje bebe. Uglavnom se kvalitetni proizvodi za bebecu ishranu mogu kupiti u komercijalnim radnjama kao sto su trgovine ili apoteke.
17.06.2016
Biljana Brankovic
U kojim radnjama obicno kupujete proizvode kvalitetnog porekla, odnosno od prirodnih sastojaka? Potreba mi je neka pozitivna preporuka i misljenje. Hvala unapred svima na odgovoru.
16.06.2016
Nikolina Pantelic
Pozdrav svim posetiocima. Pre svega strogo vodim racuna o tome sta moje dete jede. Sin mi trenutno ima godinu dana i trudim se da ga maksimalno hranim proverenom hranom i da sto je mogu vise izbegavam kupovne kase koje su pune aditiva i konzervansa.