Dodaj firmu

Hrana za bebe Leto dečija robna kuća

Dečija robna kuća sa kompletnim asortimanom opreme, garderobe i aksesoara za bebe, decu i trudnice u Beogradu
Pročitaj više

Autoput Beograd-Niš bb (Sinjska bb)
Voždovac, Beograd

Bebi oprema Dexy Co

Bebi oprema „Dexy Co“ olakšaće Vam kupovinu i pronalaženje svega što Vam je neophodno za pravilan rast i razvoj Vašeg detata.
Pročitaj više

Bul. Mihajla Pupina 4 (Ušće SC), Jurija Gagarina 16 (Delta City)
Novi Beograd, Beograd

Da bi vaša beba bila zdrava i pravilno rasla i razvijala se, neophodna je raznovrsna i prilagođena hrana za bebe, obogaćena svim potrebnim sastojcima. Ovaj naš tekst će biti mali vodič kroz ishranu najmlađih članova svake porodice.

Kako hraniti bebu uzrasta od 4. do 8. meseca?

U ovom uzrastu, majčino mleko više ne zadovoljava potrebe odojčadi. Kod bebe su povećani zahtevi za kalorijama, vitaminima, kao i mikroelementima (gvožđe, cink i dr.) pa je potrebno uvesti i čvrstu hranu.

Beba može da prihvati ovakvu hranu, da žvaće i guta, pri tome kontroliše pokrete vrata i glave, sedi uz pridržavanje. Sve ovo omogućava da bude uvedena i druga neophodna hrana, osim mleka.

Da beba želi da uvede promene u svoju ishranu koja je do tada uključivala samo mleko, videćete i po tome što ona pokazuje interesovanje za ono što jedu drugi ukućani; žvaće i guta dok posmatra druge kako jedu; posle podoja ili pošto popije njoj namenjeno mleko, i dalje je gladna;   po pokretima tela takođe možemo primetiti kada je beba gladna a kada sita: u prvom slučaju, beba zabacuje glavu u napred, a u drugom, unazad.

Vreme uvođenja dopunske čvrste hrane je individualno za svako dete, ali je neki najčešći period u uzrastu od 4 do 6 meseci.

Žitarice

One su obično prva hrana za vašu bebicu. U sebi poseduju gvožđe, vitamin B, kao i kalorije koje su neophodne da bi se beba pravilno razvijala. 

Počnite sa pirinčanim i kukuruznim žitaricama, jer se one lako vare, i izazivaju najmanje alergija. U prodaji se mogu pronaći žitarice koje u sebi već sadrže adaptirano mleko, i spremaju se sa vodom. Posle navršenog šestog meseca, bebi možete dati kombinovane žitarice.

Potrebno je početi sa manjom količinom i postepeno povećavati do 120 – 150 ml. 

Povrće i voće za bebe

Povrće će obezbediti vitamine i minerale koji su neophodni vašem najmlađem članu. Ono se uvodi u drugoj polovini petog meseca, i to kao pire. Idealni bi bili krompir i šargarepa, potom grašak, tikvice, bundeva, spanać, brokoli i slično.

Kada smo uveli povrće, polako uvodimo i voće, i to u obliku soka (jabuka, breskva), a potom i kao kašice (kruška, banana, breskva, jabuka).

Postoji trik koji kaže da se povrće uvodi pre voća iz razloga što sladak ukus voća može povrće učiniti manje ukusnim i odbojnim. Pravilnim davanjem beba će rado prihvatiti povrće. 

Meso u ishrani beba

Krajem šestog meseca potrebno je uvesti meso. Meso je odličan izvor proteina, gvožđa, B vitamina. Gvožđe se iz mesa bolje resorbuje nego iz biljaka, i možete početi sa ćurećim mesom, umesto pilećeg i junećeg.

Da bi vaša bebica lakše gutala, meso ćete davati zajedno sa povrćem i to ovim redom: najpre pasirano, pa gnječeno i na kraju seckano. 

Jaja u ishrani beba

Posle mesa, na red dolaze jaja. I to žumance, nakon šestog meseca, kombinovano sa povrćem ili žitaricama. Belance možete uvesti tek pošto beba napuni godinu dana, da biste izbegli moguće alergije. 

Mlečni proizvodi u ishrani beba

Od sedmog meseca, možete uključiti jogurt i meke sireve. 

U prodaji možete pronaći adekvatne kašice, koje će zadovoljiti sve bebine potrebe kada je ishrana u pitanju. Postoje voćne, zatim kašice sa povrćem i mesom, izbor je zaista širok.

Nadamo se da smo ovim tekstom otklonili neke nedoumice i dali vam prave smernice kako da postupite kada je ishrana najmlađeg i najvažnijeg člana porodice u pitanju.

Hrana za bebe – cena:

Mleka za bebe, Hipp, Milupa, od 1218 din. do 1833 dinara za 300 do 400 grama;

Kašice, Hipp, Juvitana, Bebivita, od 138 do 179 dinara;

Sokići, čajevi i voda, Humana, Hipp, od 145 din. do 466 dinara. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane