Sta podrazumevaju hematoloske analize? Značaj laboratorijskih analiza jeste u tome što eventualne promene ukazuju na patološka stanja određenih organa. Ukoliko veći broj analiza odstupa od referentnih vrednosti, to govori u prilog udruženih bolesti ili o ozbiljnoj kliničkoj slici jednog oboljenja. 

Osnovni biohemijski nalazi ukazuju na pojedine bolesti i to: povišena glukoza u krvi govori o dijabetesu melitus, urea i kreatinin ukazuju na bolesti bubrega, bilirubin i Gama GT prikazuju bolest jetre. Transaminaze, ALT, AST,  govore nam o bolesti jetre nastele zbog povećanog unosa akohola, gaziranih pića ili nekih lekova. Holesterol i trigliceridi nam objašnjavaju da se ne hranimo zdravo i da unosimo masti u većoj količini nego što je to potrebno.

Takođe, sedimentacija eritoricta nam može biti povišena i to ukazuje na akutne i hronične bolesti, pre svega zapaljenja različitih organa, ali nam govori i o malignim bolestima. CRP će biti urađen kao dopunska analiza i ukoliko ima povišenu vrednost, to ide u prilog zapaljenskim bolestima.

Prema rezultatima vaše krvne slike, vaš lekar će vas posavetovati o promenama u načinu života, ili ako je potrebno, uputiće vas na dalje preglede kod određenog lekara specijaliste. 

Hematološke analize krvi

Što se tiče eritrocita, snižene vrednosti govore o anemiji ili gubitku krvi usled krvarenja, a povišene vrednosti se mogu susresti i kod zdravih ljudi. Za leukocite, važno je reći da njihove snižene vrednosti ukazuju na virusnu infekciju, a povišene vrednosti – na bakterijsku infekciju.

Trombociti ili krvne pločice, ukoliko ih ima više nego što je normalno, prete da će se stvoriti krvni ugrušak u kardiovaskularnom sistemu, a ukoliko ih ima manje, znak su malignog oboljenja, hepatitisa C, hemioterapije...

Glukoza, ukoliko je povećana, znak je šećerne bolesti, a ukoliko je smanjena ukazuje na hipoglikemiju različitih uzroka.  

Povećana urea, a normalan kreatinin, može biti znak ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu nastati zbog veće fizičke aktivnosti ili korišćenja steroida. Smanjene vrednosti se mogu javiti kod trudnica ali i žena generalno.

Što se tiče elektrolita, natrijum ima snižene vrednosti kod bubrežnih bolesnika, dok kalijum kod ovih ljudi ima povišene vrednosti.

Holesterol može biti dobar i loš, odnosno, HDL i LDL. Snižene vrednosti dobrog holesterola, značio bi povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Sa druge strane, povećane vrednosti lošeg holesterola, ukazuju na rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svega aterioskleroze.  

Kada spominjemo trigliceride, ukoliko su vam u gornjim granicama, to je verovatno znak da niste bili disciplinovani i uzimali ste hranu 12 sati pre vađenja krvi. 

Bilirubin, i njegove povećane vrednosti govore o oštećenju jetre i opstrukciji žučnih puteva.

Kada govorimo o gvožđu, zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita, ono pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo gvožđa nema nikakvog značaja za postavljanje dijagnoze anemije, kako ponekad znamo da pomislimo. 

Povećane vrednosti fibrinogena, ukazuju na akutna i hronična oboljenja, malignitet, upale...

Snižene vrednosti proteina znak su oštećenja sintetske funkcije jetre, osim u trudnoći kada se na snižene vrednosti često nailazi.

Protombinsko vreme se određuje pacijentima pre operacije, kao i pacijentima koji su na antikoagulantnoj terapiji. 

Naravno, sve ove rezultate neophodno je da protumači vaš lekar i da odredi dalje postupke terapije, ukoliko je to potrebno.

Hematološke analize – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara, a biohemijske analize od prosečne cene od 360 dinara pojedinačno za svaki parametar (glukoza, urea, keratinin itd), preko 1100 dinara za feritin, 1700 dinara za troponin l, do 3400 dinara za OGTT-trosatni.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Hematoloske analize
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Zorica Simic

Hematoloske analize su veoma zahtevne i zbog toga je potrebno da ih uradite iskljucivo u nekoj proverenoj laboratoriji. Cene su zaista razlicite i zbog toga je najbolje da se sami i licno raspitate.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

kako god da okrenete, ove analize su oduvek bile veoma zahtevne.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Kako god da okrenet,e ovo su veoma nezahvalne analize da se rade. Nista tu po meni ni postoji previse cudno.

24.04.2017
Lea Stankovic

Sve ove analize su u svakom slucaju nesto sto jako puno mora da kosta tako da tu po meni ne postoji nista sa cenama pristupacno.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se ovih analiza tice, sigurno je kvalitet i vise nego vazan. Sve drugo je onda samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

27.03.2017
Simona Vucinic

Po meni su one u svakom slucaju nesto sto nije ni malo jednostavno i sto samim tim mora veoma ozbiljno da se uradi.

10.03.2017
Todor Markovic

Problem je pre svega u tome da ove analize kako god da okrenete nisu ni malo jeftine.

07.03.2017
Marta Dencevic

Po mom misljenju su ovo uvek bile i vise nego dobre analize.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Kako go da okrenete, veoma je vazno da znate da su ovo analiz koje imaju svoju posebnu cenu bez koje se jednostavno ne moze.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi je samo pozanto, osnovni je problem u tome sto skoro sve hematoloske analize moraju bas onako dobro i debelo da se plate.

23.01.2017
Petar Jankovic

Ove analize su cesto veoma zahtevne i zaista se sa njima ne treba previse igrati.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ovo su po pravilu veoma dobre analize koje veoma brzo mogu da pokazu pravo stanje stvari.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Sto se tice ovih analiza, naravno da je i suvisno da se samo kaze koliko su one potrebne i ozbiljne.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno, smatram da je ubedljivo najbolje resenje da po pitanju hematoloskih analiza posetiti ordinaciju Renova.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju hematoloskih analiza, ubedljiov je najbolje resenje onda da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim licema kao sto je primera radi laboratorija Hemikal.

22.09.2016
Marko Petrovic

Hematoloske anlize nisu ni malo naivne. Kvalitetne hematoloske analize siguro mozete da uradite u mikrobioloskoj laboratoriji Markovic.

22.08.2016
Dusan Markovic

Ne moze jednostavno na podjednako kvalitetan nacin da svaka laboratori uradi te hematoloske analize. Ono sto je poseban problem je taj da su to analize koje su poprilicno stroge i zahtevne.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Hematoloske analize su veoma zahtevne i zbog toga je potrebno da ih uradite iskljucivo u nekoj proverenoj laboratoriji. Cene su zaista razlicite i zbog toga je najbolje da se sami i licno raspitate.