Test na okultno krvarenje koristi se za otkrivanje skrivenog krvarenja iz digestivnog trakta. Služi kada je potrebno ustanoviti uzrok nedostatka gvožđa u organizmu, ili može biti znak kolorektalnog kancera, odnosno raka debelog creva.

Test na okultno krvarenje – kada se radi?

Ovim testom se, zapravo otkriva skriveno krvarenje u stolici. Međutim, otkrivanje raka debelog creva u ranom stadijumu, predstavlja najznačajniju upotrebu ovog testa. U ranoj fazi, skriveno krvarenje u stolici može biti jedini znak ove opake bolesti. Ovaj test se izvodi najčešće jednom godišnje kod svih osoba starijih od 50 godina. Ako imate povišen rizik ka nastanku ove bolesti, testiranje je potrebno sprovoditi i pre 50-e godine života. 

Rađenjem ovog testa, ne uspostavlja se dijagnoza, već ako je rezultat pozitivan, to bi značilo da su potrebna dodatna ispitivanja kojima će biti utvrđen tačan uzrok krvi u stolici, odnosno, to može biti znak i nekih drugih bolesti digestivnog trakta, a ne uvek i obavezno kancera debelog creva.

Druga značajna upotreba testa na okultno krvarenje jeste utvrđivanje uzroka anemije, do koje može doći ako postoji krvarenje u digestivnom traktu. 

Test na okultno krvarenje – kako se radi?

Ponekad je potrebno analizirati više uzoraka koji su prikupljeni tokom više različitih dana. Postoje različiti načini pomoću kojih se otkriva okultno krvarenje. Neke metode zahtevaju specifičnu dijetu, kao i zabranu uzimanja određenih lekova, dok neke druge metode ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu pacijenta za test.

Test na okultno krvarenje – rezultati

Rezultat testa može biti negativan i pozitivan.

Ukoliko ste dobili negativan rezultat, sve je u redu.

Međutim, ako je vaš rezultat testa na okultno krvarenje pozitivan, to bi značilo da postoji krvarenje u digestivnom traktu, ali koje može biti izazvano različitim uzrocima. Neki od njih su: čir, polipi, zapaljenje, benigni ili maligni tumori, kao i druge bolesti i stanja koja mogu izazvati krvarenje. 

Test na okultno krvarenje u stolici

Neki testovi će dati pozitivan rezultat samo ako krvarenje potiče iz donjeg dela digestivnog trakta, dok neki drugi mogu da pokažu i otkriju krvarenje duž celog digestivnog trakta.

Svaki pozitivan rezultat, odnosno, ako je prisutna krv u stolici zbog krvarenja iz digestivnog trakta, znači da je neophodno uraditi dalja ispitivanja. Trebalo bi možda naglasiti na kraju, da ljudi koji imaju hemoroide, kao i žene za vreme menstrualnog ciklusa, ovaj test ne bi trebalo da rade dok to krvarenje ne prestane. 

Test na okultno krvarenje – cena

Prosečna cena analize stolice na okultno krvarenje, kreće se od 400 do 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Test na okultno krvarenje
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Dragana Misic

Test na okultno krvarenje je onaj test koji se radi iskljucivo po uputu lekara kada se sumnja na postojanje neke od bolesti digestivnog trakta. Cene po kojima mozete da uradite ovaj test su u proseku oko 500 dinara.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Sto se mene licno tice, ovo je posebno zahvalan test koji u svakom slucaju nije posebon tezak da se izvede ali ipak treba da bude koliko toliko kvalitetan.

08.05.2017
Filip Milutinovic

U svakom slucaju mora ovaj test da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je ovo jedan i vise nego zahtevan test ali druge stvari nisu bas toliko vazne.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni, ako nesto valaj u celoj prici onda je to analiza na ovaj test. Sve drugo je onda po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga sto se mene licno tice.

27.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju je ovo i vise nego zahtevan test.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju je ovo poseban vrsta testa koja nije ni malo jeftina.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju je ovo posebna vrsta testa.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Pre svega je voo poseban vrsta testa, sve drugo je daleko gore resenje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se ovog testa tice, veoma je bitno samo da ne cekate dugo dok ga ne uradite.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko je samo meni poznato, ova vrsta krvarenja moze da bude veoma nezgodna.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Najbolje bi bilo kada se nebiste sa ovim previse igrali.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po ovom pitanju, najbolje je da se testirate na nekom proverenom mestu u ciji kvalitet nemate razloga da sumnjate ili ako bas imate neko dobro iskustvo.

29.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju ove vrste testa, slobodno mozete da posetite laboratoriju Ilab posto su oni poznati bas kao vrhunski profesionalci.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju okultnog krvarenja, ubedljivo je najbolje resenje da posetite prvo lekara koji ce vas onda verovanto uputiti na neku laboratoriju.

22.09.2016
Marko Petrovic

Test na okulton krvarenje sva seca pa nikada do sada nisam radio. Potrebno je svakako da u tom smislu posetite neku proverenu laboratoriju.

22.08.2016
Dusan Markovic

Nekako mi ova vrsta testa zvuci poprilicno zahtevno. Mislim da je u tom smislu potrebno da se opredelite iskljucivo za neko pouzdano mesto po pitanju njegovog sprovodjenja.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Test na okultno krvarenje je onaj test koji se radi iskljucivo po uputu lekara kada se sumnja na postojanje neke od bolesti digestivnog trakta. Cene po kojima mozete da uradite ovaj test su u proseku oko 500 dinara.