Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Sterilitet
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Spermokultura i spermogram

Akcija -52% 1250 Din.
Spermokultura i spermogram po ceni od 1.250 din samo u Poliklinici Millenium Medic!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Spermokultura i spermogram

Akcija -63% 950 Din.
Spermokultura i spermogram po ceni od 950 din samo u Poliklinici LaboMedica!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Sterilitet

Iako je roditeljstvo jedan od najlepših osećaja i zadataka koje nam život donosi,  nekim ljudima je otežan put da dobiju potomstvo i ostvare se kao roditelji. Statistike kažu da svaki sedmi bračni par u Srbiji ima problema sa sterilitetom. U 30% slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor, a kod 44% njih se ne zna razlog nastanka ovog oboljenja. 

Sterilitet kod žena – simptomi

Ako godinu dana imate redovne odnose bez ikakve zaštite, a niste ostali u drugom stanju, može se reći da postoji sumnja da imate problem sa začećem. Pravilnim lečenjem i tretmanom, većina parova uspeva da pobedi sterilitet i da dobiju željenu bebu.

Endometrioza, prevedeno na rečnik običnog čoveka, znači da se ćelije unutrašnjeg sloja materice, nalaze i izvan nje – na jajnicima, jajovodima, bešici, crevima ili plućima. Dolazi do imitacije menstrualnog ciklusa, međutim, kako ova krv nema mogućnost oticanja dolazi do pojave cista. One mogu pucati i čak dovoditi do nastanka ožiljaka u stomaku.

Hormonalni problemi mogu onemogućavati oslobađanje jajne ćelije u jajovod. U tom slučaju žena će imati ili izuzetno blage ili obilne menstruacije, moguće je da će kod nekih žena ciklusi izostajati, biti neredovni.

I jajne ćelije mogu biti lošeg kvaliteta, odnosno, imati hromozomske abnormalnosti, pa ne mogu održati trudnoću. 

Spomenimo policistične jajnike, kao što im ime kaže, reč je o većem broju malih cisti koje se nalaze na spoljnim ivicama jajnika. U ovom slučaju, jajne ćelije ne mogu sazreti, pa do oplodnje ne može ni doći.

Začepljeni jajovodi mogu sprečiti spermu da dođe do jajne ćelije ili mogu sprečiti oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice. 

Možda niste znali, ali postoje žene koje su alergične na spermu, odnosno, oko 2%  ima ovaj problem koji se manifestuje da telo počne da proizvodi antitela koja ubijaju spermu, jer je tretiraju kao strano telo.

Sterilitet kod muškaraca – simptomi

Do skoro se mislilo da je muškarac sposoban da postane roditelj samo zbog postojanja erekcije. Naravno da je ovo veoma površno i neuko mišljenje, jer ne bi trebalo mešati pojmove kao što su potencija i plodnost. 

Muškarac može imati problema sa sterilitetom, u smislu, da ima smanjen broj spermatozoida. U ovom slučaju biće urađen spermogram, čime će se utvrditi broj, pokretljivost, oblik i izgled spermatozoida. Pored smanjenog broja, može biti utvrđeno i potpuno odsustvo zdravih spermatozoida. 

Dalji uzroci steriliteta kod muškaraca su genitalne infekcije, polno prenosive bolesti, bakterijske infekcije, loš imunitet, zarazne bolesti poput tuberkuloze testisa, poremećene funkcije testisa, operacije preponske kile...

Još neki uzroci su stres, nedovoljna fizička pokretljivost, prekomerna ili nedovoljna telesna težina, lekovi, loša ishrana, alkohol, cigarete, narkotici...

Dodatni uzrok na sve ovo jeste da biološki satovi otkucavaju i muškarcima i ženama, a u današnje vreme vlada praksa da mladi sve kasnije stupaju u brak. 

Lečenje steriliteta

Kada je reč o populaciji žena, mogućnosti za lečenjem steriliteta su brojne. U zavisnosti šta je uzrok, terapija se može sprovesti putem lekova (na primer lekovi za regulaciju ciklusa, za plodnost), veštačkim osemenjavanjem, te operacijom kojom se uklanjaju abnormalne ćelije i otčepljuju jajovodi, veštačka oplodnja uz korišćenje donatorskih ćelija i embriona, redukcija ishrane, vežbanje.

Kada se govori o muškoj populaciji, takođe postoje načini da oni postanu tate. Urolog, nakon rezultata spermograma, prepisaće neke od lekova za lečenje neplodnosti. Ono što svakako ohrabruje, jeste činjenica da su se lekovi pokazali efikasnim u više od 50% slučajeva. Postoje hirurške intervencije koje mogu pomoći, kao i različiti suplementi za popravljanje rezultata spermograma. Na kraju, uvek postoji mogućnost veštačke oplodnje.

Kombinacija problema sa plodnošću

U životu su razne ljubavi moguće, pa tako da se susretnu muškarac i žena, koji nažalost, oboje imaju problema sa sterilitetom. Kod njih, šanse za začeće zavise od ozbiljnosti problema koje oni imaju, kao i od načina njihovog lečenja. Mogućnost za trudnoćom ovde znatno opada, ali savetuje se da pokušate sve raspoložive mogućnosti savremene medicine.

Lečenje steriliteta – cene

Ginekološki i urološki pregledi od 2000 do 3500 dinara;

Kontrola sterilnosti: od 550 do 1300 dinara za uzimanje briseva, preko 1200 - 1950 dinara za spermogram.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za detaljne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

12.11.2018
Zeljana Jeremic

Sterilitet je jedna veoma nezgodna bolest. Pre svega, one mlade bracne parov koji imaju problema sa njom ubija psihicki. U svakom slucaju je potrebno da pronadjete neku proverenu kliniku koja ima godine dokazanog rada u toj oblasti.

19.05.2017
Filip Milutinovic

U svakom slucaju mora on da se debelo plati. Druge stvari nisu bas toliko vazne.

09.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Koliko mi se samo cini, stvar je pre svega u tome da sterilitet treba i mora da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

08.05.2017
Ivana Petrovic

Koliko mi se samo cini, moze on da se uradi i testira bez nekih vecih problema.

08.05.2017
Todor Markovic

Svaki sterilitet nije ni malo jeftin. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

11.04.2017
Marina Zivkovic

Po pravilu, sto se tiec ovog problema sigurno se pre ili kasnije trebate opredeliti za kvalitet.

27.03.2017
Petar Jankulovski

Sto se steriliteta i njegovog lecenja tice, uvek je samo strpljenje bilo ono sto je najvaznije.

27.03.2017
Jovana Milinkovic

Ukoliko imate sa njim problema, sigurno se necete pre ili kasnije pokajati.

24.03.2017
Lea Stankovic

Uvek sa njim postoje izuzetno veliki problemi.

10.03.2017
Stojance Ristovski

Sto se steriliteta tice, naravno da je kvalitet veoma vazan i bitan.

07.03.2017
Simona Vucinic

Pre svega je ovo nesto sto treba da se debelo plati. Kako god da okrenete, to je nesto posebno bitno.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju ovo nije tema koja je za neko potcenjivanje.

20.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se steliteta tice, odmah treba da znate da je veoma bitno da se na vreme odlucite za kvaltiet. Sve drugo je mnogo gore resenje.

20.02.2017
Petar Jankulovski

Nije sterilite za salu i igru. Treba se tome ipak onako bas dobro posvetiti. U suprotnom, zaista rezikujete da lose prodjete.

03.02.2017
Ivana Petrovic

Pojedini ljudi kazu kako se sterilitet uspesno resava pojedinim metodama alternativne medicine i da je samim tim primena takvih lekova sasvim dovoljna. Licno, smatram sa druge strane da je to nesot sto je i vise nego suvisno.

02.02.2017
Stojance Ristovski

Koliko mi se samo cini sterilitet je neto sto muci sve veci broj mladih bracnih parova. Samo zato treba da imate strucno i provereno mesto.

02.02.2017
Marina Zivkovic

Koliko mi se samo cini, u borbi sa sterilitetom je veoma vazno da potrazite jednu zaisat proverenu lekarsku ordinaciju. Tog zaista ne može da se radi drugacije.

24.01.2017
Jovana Milinkovic

Sto se tice steriliteta, sto se mene linco tice, samo treba da se odlcuite za kvalitet. Sve drugo je onda manje vazno.

23.01.2017
Milen Jovanovic

Koliko se samo meni cini, sterilitet je ipak nesto sto pre ili kasnije moze da se izleci. Pitanje je samo koliko ste u tome uporni.

23.01.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, veoma je vazno da se bas na ovom mestu licno odlucite za kvalitet. Sve drugo je onda manje vazno. To je onda po meni ipak idealno resenje.

04.01.2017
Filip Milutinovic

Sterilitet ipak nije nesto sto se u danasnje vreme resava na recima ili u kafani vec kod lekara.

04.01.2017
Simona Vucinic

Sto se tice steriliteta, odmah treba da znate d aje oko toga potrebno da se posavetujete sa bas nekim odgovornim i strucnim licem.

16.12.2016
Marta Dencevic

Najobolje bi bilo da se po ovom pitanju obratite samo strucnjacima a nekim nazovi kvazi lekarima.

15.12.2016
Mihajlo Nastasovic

Koliko mogu samo da vidim, sterilitet je bolest sa kojom se sve veci broj mladih parova bori.

30.11.2016
Ljubinka Sreckovic

Nisam bas sigurna koliko kod steriliteta vantelesna oplodnja moze da pomogne ali je u svakom slucaju pozeljno da posetite kliniku za vantelesnu oplodnju Ivanovic i kod njih se oko svega raspitate.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

Ukoliko imate problem sa ovom bolescu, realno je jedno od najboljih resenja da posetite ordinaciju Medikom u ciji kvalitet je potrebno i da se sami uverite

14.11.2016
Jana Stankovic

Sterilitet zapravo nije ni malo laka tema. Naprotiv, to moze da bude veoma osetljiva tema i zato zahteva posebnu paznju i tretman.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko smatrate da imate problem sa sterilitetom, onda trebad a saradjujete iskljuciov sa profesionalnim mestima kao sto je primera radi Viva.

24.10.2016
Todor Markovic

Cuo sam iz nekoliko razlicith izvora da bas hvale Global IFV centar za ginekologiju kao jedno mesto na kojem rade iskusni profesionalci koji imaju visegodisnju uspesnu praksu u resavanju mnogorojnih ginekoloskih problema, ukljucujuci i sam sterilitet.

22.09.2016
Janko Zivanovic

Sterilitet nije ni malo lako leciti. Zbog toga trebad a pronadjete lekara koji ce moci na najbolji moguci nacin da vas usreci.