Dodaj firmu

Abortus Fertilitet Centar za lečenje steriliteta

Centar za lečenje steriliteta i druge ginekološke intervencije nalazi se u Beogradu. Kompletna podrška u svim fazama roditeljstva od pripreme za začeće do vođenja trudnoće i pregleda nakon trudnoće
Pročitaj više

Durmitorska 2
Savski venac, Beograd

Abortus Gracia Medika

Gracia Medika je savremena klinika za sve oblasti medicine kao i za ginekologiju koja se nalazi u blizini Glavne železničke stanice, pruža najstručniji kadar kao i preglede po pristupačnim cenama.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Abortus Pro Femine

Ginekološka ordinacija Pro Femine nudi širok spektar usluga, pregleda i intervencija iz oblasti ginekologije i akušerstva, primenom najsavremenije opreme. Na čelu ordinacije nalazi se vrhunski tim stručnjaka sa dugogodišnjim stažom u GAK Narodni front
Pročitaj više

Bulevar Despota Stefana 204z
Palilula, Beograd

Abortus Ginekološka ordinacija Palmotićeva

Ginekološka ordinacija Palmotićeva već dve decenije vodi brigu o ženskom zdravlju u svim fazama života. U mirnom ambijentu u strogom centru grada, damama je dostupna kompletna ginekološka dijagnostika i terapija, kao i stručni saveti za očuvanje dragocenog zdravlja
Pročitaj više

Palmotićeva 33/1
Stari grad, Beograd

Abortus Gracia Medika poliklinika

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvučnu dijagnostiku i antiaging.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Abortus Ginekološka ordinacija Beloševac

Specijalistička ginekološka ordinacija Beloševac pruža sve vrste pregleda i intervencija iz oblasti ginekologije, uz upotrebu vrhunske medicinske opreme. Osnovne odlike našeg poslovanja su dugogodišnje iskustvo, visoka profesionalnost, kvalitet i diskrecija
Pročitaj više

Požeška 67a, Banovo Brdo
Čukarica, Beograd

Specijalistička ginekološka ordinacija City Medica

Specijalistička ginekološka ordinacija City Medica pruža Vam kompletne usluge preventive, dijagnostike i terapije iz oblasti ginekologije i akušerstva, ultrazvučnu dijagnostiku, praćenje trudnoće, kao i konsultacije u vezi sa planiranjem porodice i problema sa fertilitetom.
Pročitaj više

Braće Jugovića 21
Stari grad, Beograd

Svi znamo da abortus znači namerni, odnosno veštački prekid trudnoće stare do 10 nedelja a koji je urađen u medicinskoj ustanovi. Ukoliko ste trudni, a ne želite bebu iz nekih razloga, abortus će se izvršiti isključivo na vaš zahtev. Međutim, postoje i maloletničke trudnoće, odnosno, kada trudnica ima ispod 16 godina, za ovaj medicinski zahvat biće potrebna saglasnost roditelja. Ima slučajeva kada su želje maloletne devojke u suprotnosti sa željama njenih roditelja, međutim, zakonska regulativa kao ni preporuke etičkih komisija su nedorečene u ovim situacijama.

Nevesela je činjenica da je u našoj zemlji u poslednjih nekoliko godina, broj namerno prekinutih trudnoća u stalnom porastu. 

Abortus – iskustva

Za prekid trudnoće do 10 nedelja, pored saglasnosti trudnice, potreban je i pristanak ginekologa koji ovaj zahvat treba da obavi. Svaki ginekolog može odbiti da uradi intervenciju, iz različitih razloga, kao što su tehnički, etički i verski.

Po statistikama, abortus je „najpopularnija“ mera kontrole rađanja u Srbiji. Razlozi za ovu činjenicu su mnogi, a najvažniji su da je populacija loše informisana o upotrebi kontraceptivnih sredstava i drugi faktor, ekonomske prirode – jeftina cena operacije.

Ukoliko je trudnoća starija od 10 nedelja, sastavlja se komisija koja bi trebalo da odluči da li će zahvat biti izveden ili ne. Abortus se može dozvoliti u sledećim slučajevima: 

  • ukoliko postoji oboljenje koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje žene;
  • ako je do trudnoće došlo silovanjem, obljubom zloupotrebom službenog položaja ili incestom;
  • ako postoje biološko-genetski faktori koji mogu oštetiti plod – na primer, ukoliko je majka u prvom trimestru koristila citostatike i sl. 
  • postojanje socijalnih razloga – veći broj dece, vanbračna trudnoća, loše materijalno stanje.

Abortus – kako se izvodi?

Prekid trudnoće je moguće izvesti na više načina. Tradicionalni, instrumentalni, pristup dilatacije (proširenja) grlića, aspiracije konceptusa i instrumentalne revizije materice, još uvek je najzastupljeniji. 

Drugi način jeste kombinacija farmakološkog i instrumentalnog prekida trudnoće, kada se pobačaj inicira lekovima i dovršava instrumentalno. Ova metoda je prikladna za žene koje nisu rađale. Uspešnost farmakološkog prekida trudnoće se kreće oko 90% ako se obavi do 8 nedelje. 

Prekid trudnoće izvodi se u kratkotrajnoj sedoanalgeziji ili lokalnoj anesteziji. Koja vrsta anestezije će biti korištena, odlučiće trudnica, ginekolog, anesteziolog i nažalost – materijalni faktori.

Abortus – priprema:

Priprema žene za prekid trudnoće podrazumeva suzdržavanje od jela i pića u trajanju od 5 do 6 sati, brijanje, pismeni podatak o krvnoj grupi i grupi vaginalnog sekreta.

Abortus – komplikacije:

Koje će eventualne komplikacije pacijentkinja imati, zavisi od zdravstvenog stanja i starosti žene, starosti trudnoće, tehnike zahvata, anestezije... Što je trudnoća starija, mogućnost je veća da se jave određene komplikacije. Ohrabrujuće je znati da su sve komplikacije osim infekcija retke, a one se najčešće javljaju zbog zaostatka rezudalnog posteljičnog tkiva. 

Abortus – krvarenje

Obilna krvarenja posle prekida trudnoće su relativno siguran znak prisustva rezidue, perforacije, ali atonije materice, koja je izuzetno retka pojava posle prekida trudnoće do 10 nedelja. Zaostali delovi konceptusa su prilično česta komplikacija usled prekida trudnoće. Zbog tog zaostalog tkiva, žena može slabije krvariti i više od dve nedelje, a moguće je i da će se ostaci tkiva inficirati u materici. Najefikasniji način rešavanja ovog problema jeste ponovna aspiracija ili kiretaža. 

Perforacija materice, predstavlja probijanje zida ovog organa instrumentima kojima se vrši abortus. Pošto je materica jak mišić, najčešće rana zaraste sama ukoliko je površinska, a ukoliko je oštećenje veće neophodan je hirurški tretman.

Na kraju, reći ćemo da ne postoji idealno vreme kada treba prekinuti trudnoću, ali je pravilo da je prekid bolje obaviti dok je trudnoća manja. Sa starošću trudnoće, rastu i rizici, trajanje intervencije i dužina oporavka.

Abortus – cena:

Cene se kreću u rasponu od 50 do 120 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ginekoloske ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane