Dodaj firmu

CTG Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

CTG Fertilitet Centar za lečenje steriliteta

Centar za lečenje steriliteta i druge ginekološke intervencije nalazi se u Beogradu. Kompletna podrška u svim fazama roditeljstva od pripreme za začeće do vođenja trudnoće i pregleda nakon trudnoće
Pročitaj više

Durmitorska 2
Savski venac, Beograd

CTG Pro Femine

Ginekološka ordinacija Pro Femine nudi širok spektar usluga, pregleda i intervencija iz oblasti ginekologije i akušerstva, primenom najsavremenije opreme. Na čelu ordinacije nalazi se vrhunski tim stručnjaka sa dugogodišnjim stažom u GAK Nar...
Pročitaj više

Bulevar Despota Stefana 204z
Palilula, Beograd

CTG GINNEA 011

GINNEA 011 je privatna ginekološko akušerska ordinacija koja pruža konsultacije, preglede i intervencije iz oblasti ginekologije i akušerstva. Naš novootvoreni “Kutak ženskog zdravlja” je mesto na kome možete dobiti odgovore na sva pitanja, ...
Pročitaj više

Gajeva 10-12, (u blizini Đeram pijace)
Zvezdara, Beograd

CTG Ginekolosko akuserska ordinacija Filia

Ginekološka ordinacija Filia, nalazi se na opstini Zvezdara. Svojim dugogodišnjim iskustvom nudimo vam pomoć u prevenciji i lečenju svih ginekoloških problema.
Pročitaj više

Bulevar kralja Aleksandra 95/4
Zvezdara, Beograd

Kardiotokografija - CTG predstavlja elektronski zapis, odnosno praćenje materičnih kontrakcija i srčanih tonova bebe. Ponekada se radi rutinski kod svake porodilje, dok se u nekim porodilištima radi samo po potrebi.

CTG pregled

CTG pregled se radi tako što se postavlja široki pojas ili kaiševi, preko kojih se na aparatu prate kontrakcije majke, kao i tonovi srca bebe, odnosno otkucaji srca. Oba pokazatelja daju lekarima veoma važne informacije i znatno pomažu prilikom vođenja porođaja. 

Za ovaj test postoje dva monitora nalik na pojase privezane na vaš stomak. Jedan meri bebin puls, dok drugi meri kontrakcije materice. Moraćete da sedite ili ležite tokom pregleda. CTG test može trajati između 20 i 60 minuta.

Tipično očitavanje CTG se štampa na papir i čuva za dalje kontrole. Zapis tumači iskusan lekar ili akušerska sestra.

CTG zapis

Ako ste u trećem trimestru i porođaj još nije počeo, test će meriti Brekston Hiks kontrakcije. Možda nećete biti svesni njih, ali Brekston Hiks kontrakcije su lake kontrakcije koje vaša materica ima pred porođaj. Zato je CTG pregled u trećem trimestru takođe poznat kao "non stress test" jer vaša beba nije pod „stresom“ porođaja još uvek.

U trećem trimestru, Vaš ginekolog će se odlučiti za CTG test ako:

-mislite da su pokreti Vaše bebe usporeni ili postaju neredovni

-ginekolog sumnja da postoji problem sa vašim posteljicom koja ograničava dotok krvi do bebe.

-imate nizak nivo plodove vode

-nosite blizance

-imate dijabetes ili hipertenziju

CTG vrednosti

Kardiotokografija ili CTG je test koji se obično vrši u trećem trimestru trudnoće, tačnije nakon 35. nedelje. Obavlja se kako bi se videlo da li bebino srce kuca na normalnom stopom i varijabilnosti. Normalno, rad bebinog srca je negde između 110 i 160 otkucaja u minuti i povećava kada se beba pomera. Ukoliko bebino srce reaguje na odgovarajuć način na pokrete, to je dobar indirektan dokaz da dobija dovoljno kiseonika iz placente. Test će takođe pokazati kako kontrakcije utiču na otkucaje srca bebe.

Rezultat testa može biti „reaktivan“ ili „nereaktivan“. Reaktivni rezultat testa ukazuje da puls Vaše bebe raste po očekivanom iznosu nakon svakog njegovog kretanja. Ako se rad srca bebe ne povećava nakon kretanja, test će biti nereaktivan. Nereaktivni rezultat ne ukazuje obavezno problem. Vaša beba možda upravo čvrsto spava za vreme testiranja. U tom slučaju, ginekolozi preporučuju ponavljanje testa nakon što trudnica malo prošeta ili popije malo tečnosti. Ukoliko i drugi test bude nereaktivan, ginekolog može preporučiti dodatno praćenje trudnoće.

CTG cena

Za jedan CTG pregled u privatnim klinikama potrebno je izdvojiti od 2000 do 2500 dinara.

*Sve cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu, za izabrani proizvod predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane