Dodaj firmu

Dabl test Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Ginekološka ordinacija Dr Đorđević

Ginekološka ordinacija "Dr Đorđević" je smeštena u ulici Veselina Čajkanovića broj 3, u naselju Medaković III, u Beogradu. Domen naših usluga obuhvata brigu o reproduktivnom zdravlju žena, na najvišem nivou.
Pročitaj više

Veselina Čajkanovića 3, Medaković
Zvezdara, Beograd

Dabl test Fertilitet Centar za lečenje steriliteta

Centar za lečenje steriliteta i druge ginekološke intervencije nalazi se u Beogradu. Kompletna podrška u svim fazama roditeljstva od pripreme za začeće do vođenja trudnoće i pregleda nakon trudnoće
Pročitaj više

Durmitorska 2
Savski venac, Beograd

Gracia Medika - Ginekologija

Gracia Medika je savremena klinika za sve oblasti medicine kao i za ginekologiju koja se nalazi u blizini Glavne železničke stanice, pruža najstručniji kadar kao i preglede po pristupačnim cenama.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Dabl test Pro Femine

Ginekološka ordinacija Pro Femine nudi širok spektar usluga, pregleda i intervencija iz oblasti ginekologije i akušerstva, primenom najsavremenije opreme. Na čelu ordinacije nalazi se vrhunski tim stručnjaka sa dugogodišnjim stažom u GAK Nar...
Pročitaj više

Bulevar Despota Stefana 204z
Palilula, Beograd

Dabl test GINNEA 011

GINNEA 011 je privatna ginekološko akušerska ordinacija koja pruža konsultacije, preglede i intervencije iz oblasti ginekologije i akušerstva. Naš novootvoreni “Kutak ženskog zdravlja” je mesto na kome možete dobiti odgovore na sva pitanja, ...
Pročitaj više

Gajeva 10-12, (u blizini Đeram pijace)
Zvezdara, Beograd

Dabl test Euromedik Zvezdara

U Euromediku, na tri lokacije, naći ćete najkvalitetnije ginekološke ordinacije kada je Beograd u pitanju. Prepustite brigu o svom reproduktivnom zdravlju stručnjacima.
Pročitaj više

Vatroslava Jagića 1
Zvezdara, Beograd

Dabl test Gracia Medika poliklinika

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazv...
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Dabl test Ginekološka ordinacija Beloševac

Specijalistička ginekološka ordinacija Beloševac pruža sve vrste pregleda i intervencija iz oblasti ginekologije, uz upotrebu vrhunske medicinske opreme. Osnovne odlike našeg poslovanja su dugogodišnje iskustvo, visoka profesionalnost, kval...
Pročitaj više

Požeška 67a, Banovo Brdo
Čukarica, Beograd

Tokom trajanja vaše trudnoće biće neophodno utvrditi eventualno postojanje hromozomskih anomalija. To će utvrditi Dabl test (double) a zahvaljujući istom, u ranom periodu trudnoće se može otkriti gotovo 90% svih naslednih bolesti. Double test je skrining test prvog trimestra. 

Dabl test u 11. nedelji

Double test je kombinovani test, koji se sastoji od ultrazvučnog pregleda, nakon čega će vam biti izvađena krv. Dobijene rezultate potrebno je obraditi, a to se radi na taj način što se dodaju individualni parametri – godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom, i da li je trudnica pušač. 

Double test se najčešće radi između 11. i 14. nedelje trudnoće. U tom periodu udaljenost između temena i trtice ploda iznosi 45 – 84 milimetara.

Dabl test – kako se radi?

Na pregledu kod vašeg ginekologa, biće najpre urađen ultrazvučni pregled preko stomaka. Ono što će lekara zanimati jeste stanje i položaj placente, rad srca, prisustvo nosne kosti koja se kod nekih beba koje imaju anomalije znatno kasnije formira, biće izmerena ukupna dužina fetusa i ostale mere koje su neophodne, a ono što je najvažnije, izmeriće debljinu nuhalnog nabora.

Šta je nuhalni nabor? To je mesto gde se sakuplja tečnost (limfa) između kože i potkože u predelu vrata fetusa. Kod beba koje imaju hromozomske anomalije, ovaj nabor može biti znatno deblji nego kod ostalih. Normalna debljina nuhalnog nabora je do 3 miimetara i u tom slučaju je rizik od anomalija veoma mali. Ukoliko fetus ima ovaj nabor deblji od 3 mm, već možemo posumnjati na Daunov sindrom, i druge hromozomske mane, te srčane anomalije. 

Spomenuli smo iznad u tekstu, da posle ultrazvuka sledi vađenje krvi. Pošto se podaci ultrazvučnog nalaza kombinuju sa testom iz krvi, poželjno je oba pregleda obaviti istog dana, ali ipak postoji tolerancija koja iznosi 48 sati. Test iz krvi podrazumeva analizu biohemijskih markera krvi majke, određenih hormona.

Dabl test – normalne vrednosti:

Rezultat Dabl testa je u stvari, procenjena verovatnoća da vaša beba pati od Daunovog, Edvardsovog sindroma ili ima neku drugačiju hromozomsku anomaliju. Rezultat će biti prikazan kao jedan na prema, odnosno 1:4550, na primer.

Šta to znači? Ovo bi predstavljalo, da od 4550 žena koje imaju rezultate iste kao vi, jedna beba ima anomaliju. Najbolji rezultat koji se može postići je 1:10000. Vrlo je važna i starosna dob, jer je poznato da je rizik da vaša beba ima neku anomaliju, veći ukoliko imate 35 i više godina. I taj rizik će biti proračunat Dabl testom. 

Za uzete hormone iz krvi, dobićete vrednosti u odnosu na medijanu, a to je srednja vrednost ovih hormona u krvi kod žena sa zdravom bebom. 

Dabl test – loši rezultati

Nemojte se obeshrabriti, čak i ako ste dobili rezultate koji izgledaju veoma loše, ne mora odmah značiti da vaša beba ima neku anomaliju. To bi samo značilo da su kod beba sa takvim rezultatima anomalije dosta češće. 

Rizik na osnovu starosti trudnice, takođe se zasniva na zakonu verovatnoće. Na primer: trudnice starije od 40 godina imaju jako loš rezultat, ali to ne znači da njihova beba neće biti zdrava; Sa druge strane, bebe sa Daunovim sindromom, mogu roditi jako mlade mame. 

Na kraju, zapamtite, ovo je test zasnovan na verovatnoći, a to nije utvrđeno stanje. Ukoliko su rezultati loši, biće potrebno da obavite dodatne preglede. Najčešće je to ultrazvuk, Tripl (triple) test, ili analiza plodove vode.

Dabl (double) test – cene

Cene se kreću u rasponu od 3000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i bliže informacije, predlažemo da kontaktirate ginekološke ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane