Kada smo bili mali, svima nam je omiljena poslastica bilo žito sa šlagom. Prilikom posete poslastičarnici, obično se naručivala ova poslastica. Postoje poslastičarske radnje koje toliko dobro prave ovaj desert, da je dovoljno reći samo ime ulice gde se poslastičarnica nalazi, i svima će prva asocijacija biti žito sa šlagom.
Žito sa šlagom
Nije čudo zašto toliko volimo žito sa šlagom kada se zna koji se sve sastojci koriste pri izradi. Svi oni daju jednu lepo uklopljenu celinu i ukus kome je teško odoleti.
Pšenica i mleveni orasi, su fenomenalna kombinacija, naravno uz hladno mleko, šlag i šećer i šećer u prahu.
Deluje jednostavno, ali je to pravo malo poslastičarsko umeće napraviti ovako dobar desert. Čak i bez šlaga žito bi bilo super, ali šlag najpre sva deca vole: svi se sećamo, kako smo mamama krali sa mutilice ovu ukusnu, penastu belu smesu. Šlag stavljen preko žita, ne samo što ceo desert fino dekoriše, već mu dodatno daje i na lepoti ukusa.
Žito za slavu
Slava bez žita ne može proći, kao ni bez sveće i slavskog kolača. Uz slavski kolač, slavsko žito se obavezno postavlja na trpezu, i važan je deo prilikom proslavljanja krsne slave.
Žito za slavu se priprema na malo drugačiji način od žita sa šlagom. Potrebno je ispoštovati neka pravila.
Recepti za slavsko žito su stari decenijama i prenose se sa kolena na koleno. Ovaj trend prate i poznate poslastičarnice, jer neki ljudi preferiraju da slavsko žito kao i kolač, poruče kod profesionalaca.
Slavsko žito se pravi sa orasima, ali i sa muskatnim orahom. Svako ko proba slavsko žito sa orasima, ostaje oduševljen. Svaki recept ima svoje male tajne, koje čine te razlike u nijansama ukusa.
Potrebno je naglasiti da žito za slavu ima duhovnu vrednost za ukućane kao i za njihove goste, ali isto tako mora da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.
Slavsko žito se pravi od pšenice belije, uz dodatak oraha, muskatnog oraščića, kristalnog šećera i vanil šećera.
Ako ne volite specifičnu aromu muskatnog oraha, možete odabranoj poslastičarnici naložiti da ga izostavi iz pripreme žita, međutim, ne verujemo da će vam smetati, jer se on vrlo malo stavlja.
Slavsko žito, kada bude gotovo, može se ukrasiti tako što će se napraviti reljef u obliku krsta od celih orasa. Kod Grka, na primer, slavsko žito se ukrašava šećerom u prahu, ili sa bobicama nara, susama... Na slavskom žitu, ako tako želite, profesionalni poslastičari, mogu vam napraviti prave “umetničke slike“.
Nakon svega toga, slavsko žito je spremno da ode u crkvu na osveštanje, a nama ostaje da vam poželimo srećnu slavu!
Žito – cena:
Prosečna cena žita sa šlagom u poslastičarnicama je oko 300 dinara.
Cena za slavsko žito je u proseku 600 dinara za pola kilograma.
*Cene su informativnog karaktera, za sve bliže i preciznije informacije, predlažemo da kontaktirate poslastičarnice ispod teksta.