Žito

0.0 | 0 ocena
Adresa: Bulevar JNA 101, Jajinci
Beograd
Adresa: Durmitorska 3a, Resavska 11, Beograd
Beograd
Adresa: Grčića Milenka 4a, Vojvode Stepe 119, Beograd
Beograd
Adresa: Cvetanova ćuprija 48
Beograd
Adresa: Miše Vujića 2
Beograd
Adresa: Knez Mihailova 50
Beograd
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 170, Beograd
Beograd
Adresa: Cara Nikolaja II 42, Beograd
Beograd
Adresa: Braće Jovanović 15
Beograd
Adresa: Lava Tolstoja 13a, Pancevo
Beograd
Adresa: Trgovacka 28, Beograd
Beograd
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Žito
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Žito

Kada smo bili mali, svima nam je omiljena poslastica bilo žito sa šlagom. Prilikom posete poslastičarnici, obično se naručivala ova poslastica. Postoje poslastičarske radnje koje toliko dobro prave ovaj desert, da je dovoljno reći samo ime ulice gde se poslastičarnica nalazi, i svima će prva asocijacija biti žito sa šlagom. 
 

Žito sa šlagom

Nije čudo zašto toliko volimo žito sa šlagom kada se zna koji se sve sastojci koriste pri izradi. Svi oni daju jednu lepo uklopljenu celinu i ukus kome je teško odoleti.
Pšenica i mleveni orasi, su fenomenalna kombinacija, naravno uz hladno mleko, šlag i šećer i šećer u prahu.
Deluje jednostavno, ali je to pravo malo poslastičarsko umeće napraviti ovako dobar desert. Čak i bez šlaga žito bi bilo super, ali šlag najpre sva deca vole: svi se sećamo, kako smo mamama krali sa mutilice ovu ukusnu, penastu belu smesu. Šlag stavljen preko žita, ne samo što ceo desert fino dekoriše, već mu dodatno daje i na lepoti ukusa.

Žito za slavu

Slava bez žita ne može proći, kao ni bez sveće i slavskog kolača. Uz slavski kolač, slavsko žito se obavezno postavlja na trpezu, i važan je deo prilikom proslavljanja krsne slave.
Žito za slavu se priprema na malo drugačiji način od žita sa šlagom. Potrebno je ispoštovati neka pravila.
Recepti za slavsko žito su stari decenijama i prenose se sa kolena na koleno. Ovaj trend prate i poznate poslastičarnice, jer neki ljudi preferiraju da slavsko žito kao i kolač, poruče kod profesionalaca.
Slavsko žito se pravi sa orasima, ali i sa muskatnim orahom. Svako ko proba slavsko žito sa orasima, ostaje oduševljen. Svaki recept ima svoje male tajne, koje čine te razlike u nijansama ukusa. 
 
 
Potrebno je naglasiti da žito za slavu ima duhovnu vrednost za ukućane kao i za njihove goste, ali isto tako mora da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.
Slavsko žito se pravi od pšenice belije, uz dodatak oraha, muskatnog oraščića, kristalnog šećera i vanil šećera.
Ako ne volite specifičnu aromu muskatnog oraha, možete odabranoj poslastičarnici naložiti da ga izostavi iz pripreme žita, međutim, ne verujemo da će vam smetati, jer se on vrlo malo stavlja. 
Slavsko žito, kada bude gotovo, može se ukrasiti tako što će se napraviti reljef u obliku krsta od celih orasa. Kod Grka, na primer, slavsko žito se ukrašava šećerom u prahu, ili sa bobicama nara, susama... Na slavskom žitu, ako tako želite, profesionalni poslastičari, mogu vam napraviti prave “umetničke slike“. 
Nakon svega toga, slavsko žito je spremno da ode u crkvu na osveštanje, a nama ostaje da vam poželimo srećnu slavu! 

Žito – cena:

Prosečna cena žita sa šlagom u poslastičarnicama je oko 300 dinara. 
Cena za slavsko žito je u proseku 600 dinara za pola kilograma.
*Cene su informativnog karaktera, za sve bliže i preciznije informacije, predlažemo da kontaktirate poslastičarnice ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Filip Milutinovic
U svakoj tradicionalnoj i staroj poslasticarnici mozete da nadjete zito. Ono nekako na takvim mestima uvek ima drugaciji i lepsi ukus u odnosu na ono koje ste vi sami spremili kod vase kuce, ma koliko se trudili da to uradite po nekom starom receptu.
Lea Stankovic
U svakom slucaju zito je nesto sto je veoma zahvalno. Nista drugo ukoliko mene licno pitate nije previse vazno.
Mihajlo Nastasovic
Meni je samo veoma vazno da zito zaista bude ukusno.
Simona Vucinic
Po mom misljenju bi svaka domacica trebala da ume i da moze sama da spremi zito. U tom slucaju je to onda prava stvar.
Todor Markovic
Pre svega je osnovna stvar u tome da svako zito treba i mora da se lepo plati. Sve drugo je mnogo manje vazno i bitno. Ostalo slobodno da mozete da zanemarite.
Marta Dencevic
Sto se zita tice, sigurno je kvalitet veoma vazan. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
Marina Zivkovic
Moje licno misljenje je takvo da sto se zita tice, kvalitet je i vise nego vazan. Sve drugo slobodno moz da padne u drugi plan.
Marta Dencevic
Koliko mi se samo cini, zito je za mnoge odlicno resenje. Sve drugo slobodno moze da ostane u drugom planu. Mada, zito je nesto sto moze da se jede bukvalno svaki dan.
Petar Jankovic
Sto se zita tice, ja ga bukvalno jedem kao hranu posto smatram da ima dosta korisnih i lekovitih svojstava.
Nikolina Pantelic
Ako nesto volim da jedem na nekoj slavi, onda je to zito.
Ivan Stojanovic
Zito bas onako volim da jedem nevezano za slavu.
Jana Stankovic
Jao, koliko je samo lepo zito u poslasticarnici Dessert. Pa to je nesto prelepo. Zaista svi to treba da probate.
Biljana Brankovic
Po mom ukusu zito trebad a bude veoma jedna lepa poslastica. Zito je zbog toga nesto u sta posebno treba da imate poverenje da ce vam se uvek svideti.
Marko Petrovic
Zito volim da jedem za slavu ali i zarazne drug dogadjaje i desavanja tako da sa tim zaista nemam nikakav problem.
Dusan Markovic
Bas volim da jeden zito sa slagom. Zbog toga, cesto moje nateram da mi naprave ali zato mi poprilicno cesto i gundjaju.
Ljubinka Sreckovic
pored toga sto je zito sastavni deo slavskog obreda, veoma volim da ga jedem i ovako preko godine. Naravno, uvek stavim slago preko i bude bas ukusno. Kada me mrzi da ga sama napravim, onda kupim gotovo u poslasticarnici.