Dodaj firmu

Slatki šegrt poslastičarnica

Slatki šegrt poslastičarnica je pravo mesta za dobre i fino dekorisane kolače i torte za sve prilike. Nalazimo se u Borči i na raspolaganju smo vam za sve vaše proslave.
Pročitaj više

Ivana Milutinovića 70
Borča, Beograd

Fondan masa Zdrava hrana Bosiok

Zdrava hrana Bosiok nudi Vam veliki izbor proizvoda zdrave hrane. Značajno mesto u našoj ponudi imaju proizvodi namenjeni bezglutenskoj ishrani.
Pročitaj više

Jove Ilica 72, lokal 20 (mala pijaca na Vozdovcu)
Voždovac, Beograd

Fondan shop proizvodnja i fondan plus

Ukoliko i Vi želite da poput profesionalnih poslastičara dekorišete Vaše torte i kolače najlepšim ukrasima, Fondan plus profesional je pravi izbor za Vas. U pitanju je potpuno jestiv proizvod koji se može koristiti za prekrivanje torti, kao i izradu cvetova i figurica.
Pročitaj više

Dunavska 21, Vrčin
Grocka, Beograd

Fondan masa Cecin Biošpajz

Zdrava hrana, program za dijabetičare, bezglutenski program, program za poslatičare, orašasti plodovi, i još mnogo toga u Beogradu.
Pročitaj više

Paunova 3a (Nea Pendeli 4)
Voždovac, Beograd

Amanda Cake Room

Cake Room by Amanda je mesto gde slatki snovi postaju ukusna stvarnost! Amanda, kao profesionalni kuvar i kreativni umetnik, vodiće vas kroz nezaboravno iskustvo koje uspešno zadovoljava i najistančanije ljubitelje slatkog.
Pročitaj više


Novi Beograd, Beograd

Palago - Figurice i ukrasi za tortu

Veleprodaja i maloprodaja sirovina i alata za proizvodnju i pakovanje torti i kolača.
Pročitaj više

Stanka Tišme 31b, ( Batajnica )
Zemun, Beograd

Sta je to Fondan masa? Svakome od nas se sigurno dogodilo da u izlogu poslastičarnice zadivljeno posmatramo savršeno oblkovanu tortu, sa perfektno izvajanim figuricama i da se pri tome pitamo, kako je veštim poslastičarima uspelo da dobiju takve oblike?

Tajna se krije u samo dve reči – fondan masa.

Fondan masa za torte

Verovatno su najlepše torte, barem kada je reč o estetskom izgledu, one koje su izrađene od fondan mase. O kakvoj masi se zapravo radi?

U pitanju je dekorativna masa, čija je osnovna uloga da se torta ukrasi na najbolji način. Osim toga, kao što smo već naveli, od fondan mase se izrađuju najrazličitije figurice. Torte od fondana se obično naručuju za razne svečane prilike, i one svojom lepotom i dekorativnošću dodatno uveličavaju događaj kome su namenjene.

Fondan masa za dekoraciju torti

Dakle, fondan je masa za oblaganje torti i kolača i njihovo ukrašavanje. Da bi se dobila masa, potrebno je imati određene sastojke, a to su želatin, hladna voda, fruktoza, glicerin, kao i šećer u prahu.

Postoje različiti načini kako iskusni poslastičari dobijaju fondan, a jedan od njih je da pomešaju fruktozu i vodu, pa ih zagreju, uz mešanje, do tačke ključanja. Nakon toga, oni ostavljaju ovu smesu da vri sasvim malo, oko pola minuta, nakog čega je sklanjaju sa šporeta i dodaju glicerin i želatin, a zatim sve to dobro izmešaju.

Fondan masa sa gustinom

U fondan masu se može dodati i gustin, koji učvršćuje oblik torte i figurice koje ćete na kraju dobiti. U postupku koji smo prethodno opisali, dodaje se i određena količina šećera, pa takvu masu poslastičari mešaju i postepeno ubacuju u nju ostatak šećera u prahu.

Ovako dobijenu masu majstori dobro umese, a nakon toga je ostavljaju da se ohladi, oko pola sata. Fondan masa može da se čuva na sobnoj temperaturi, u plastičnim kutijama.

Fondan masa za oblikovanje torti

Pošto smo već naveli u našem tekstu da se fondan masa najčešće koristi za svečane torte, često ćemo ih susresti na venčanjima, rođendanima, slavama i slično.

Na primer, dečije torte od fondana su posebno zanimljive, jer je moguće postići najrazličitije oblike. Mališani se svojim rođendanima raduju nedeljama unapred, željno ih iščekujući. Zbog toga obično požele da torta ima oblik nekog njihovog omiljenog crtanog junaka, kao što je Miki Maus, Štrumpfovi, Pepa Prase, Hello Kitty, Spajdermen, Nodi i slično.

Zahvaljujući fondan masi sve je to moguće postići. Decu posebno raduje i kada se na torti ispiše njihovo ime, slova Srećan rođendan i još mnogo drugih varijanti, koje su izuzetno dekorativne i usrećuju mališane.

Naravno, ako sami pokušate da pravite torte od fondana, to može biti pomalo težak zadatak, i interesantno je da mnoge domaćice čak imaju „strah“ od ove mase, pošto ne znaju kako će sve na kraju izgledati, ukoliko već nemaju iskustva sa oblikovanjem torti i kolača.

Zbog toga je dobra odluka da sve prepustite iskusnim poslastičarima, jer sa fondan masom u njihovim rukama možete da dobijete savršeno oblikovane i ukrašene poslastice.

Fondan masa – cena:

Cene po kilogramu fondan torte, kreću se od 1250 do 1700 dinara, dok se dekoracija naplaćuje od 800 dinara pa naviše.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane