Adresa: Dalmatinska 2
Beograd
Adresa: Jurija Gagarina bb, ( Pijaca, blok 44, lok.36 )
Beograd
Adresa: Lava Tolstoja 13a, Pancevo
Beograd
Adresa: Sremskih boraca 2h
Beograd
Adresa: Cara Nikolaja II 42, Beograd
Beograd
Adresa: Miše Vujića 2
Beograd
Adresa: Cvetanova ćuprija 48
Beograd
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Baklava
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Baklava

Verovatno ne postoji niko ko je bar jednom probao baklave a da ih nije poželeo opet! Jer, baklave su neodoljive. 
 
 
Sigurni smo da i ljudi koji su čvrsti karakteri, rešeni u odluci da ostanu verni svojoj dijeti, ponekad prekrše tu odlučnost i daju sebi oduška barem kroz jednu ovakvu divnu poslasticu. Jer, ni previše discipline u životu nije dobro, pa budite malo „nedisciplinovani“ i dozvolite sebi uživanje u čarima ukusa fenomenalnih baklava. 

Turske baklave

Verovatno najpoznatija vrsta baklava. Ovo je tradicionalna orijentalna poslastica koja je poznata širom sveta. Svakako ste se nekada zapitali od čega se pravi prava turska baklava?
Baklava mora da ima prepoznatljivu zlatnu boju, sirup ne sme da bude previše gust, niti da stvara osećaj peckanja u grlu, trebalo bi da se topi u ustima bez žvakanja. 
Važno je znati da se u pripremi turske baklave koristi minimalna količina masnoće, ali i pistaći, dok minimalna debljina svakog parčeta trebalo bi da bude 35 milimetara. 

Bosanske baklave

A gde se to dobro može pojesti nego u Bosni? Šalu na stranu (mada je ovo i zbilja), mnogi ljudi uživaju u starinskoj bosanskoj baklavi. Ovo su hrskave i sočne poslastice, izdašno posute orasima, jer prava bosanska baklava je ona u kojoj se nalaze samo orasi.

Baklave sa orasima

Kao što smo naveli, u Bosni se praktikuju baklave samo sa orasima, međutim, mnogi ljudi vole i plazma keks uz orahe, kao i to da poslastica bude u obliku trougla. 
Baklave sa suvim grožđem
Suvo grožđe daće svoj šmek, uz neizostavne orahe. Svaka poslastičarnica ima svoj tajni recept za ovu slatku pitu, i majstori slatkog zanata dobro znaju da na izgled i ukus baklave ne utiču samo sastojci, nego i način slaganja, pečenja i zalivanja baklave.
 
 

Baklave sa makom

Mak je omiljen mnogim ljudima, pa zašto ne bi ulepšao svojom aromom i baklave? Obično se pri spremanju ove vrste baklave koriste i jogurt ili kiselo mleko. Kada je baklava pečena, prelije se sirupom, i ostavi u uključenoj toploj pećnici da bi sirup upio. 

Posne baklave

Ukoliko slavite posnu slavu, baklava sa suvim grožđem i orasima je idealna za tu priliku. Ovo je itekako tražena poslastica za vreme posta, ali i u toku cele godine. Na vašoj slavskoj trpezi, posna baklava biće definitivno omiljena. Osnovu za izvrstan ukus ove poslastice čine orasi i njihove masnoće, koje su posne, naravno. 

Grčka baklava

Ovi fantastični, slatki trouglići će vas svakako oduševiti! Grčka baklava se pravi od tankih kora, mlevenih oraha, suvog grožđa, vanil šećera, limuna... Važno je znati da kod pravih grčkih baklava ništa ne može da se stavi kao zamena za orahe. 
Na kraju, reći ćemo samo da ne bi trebalo čekati nikakvu posebnu priliku da se počastite ovom divnom poslasticom, svaki dan je pravo vreme za bilo koju vrstu baklave. Ili, možda svaki put, neka druga vrsta, dok ih ne probate sve? Šta drugo da kažemo, sem – prijatno!

Baklave – cena:

Cena za dva puta po tri baklave je u proseku oko 800 dinara. 
Ili, druga varijanta jeste da za kilogram baklava platite oko 1300 dinara.
*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate poslastičarnice ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Zeljana Jeremic
Veoma lepe baklave mozete kupiti ili pojesti u poslasticarnici Baralic. Pravi ih nekako na tradicionalna nacin, tako da budu bas socne. Taj recep se prenosi sa kolena na koleno.
Milen Jovanovic
Volim baklave ali mi one na kraju ovek naprave problem zbog toga sto kada sam na nekoj slavi ili nekom drugom veselju gde se one sluze, uvek dolaze na kraju posle svih jela a dobro nam je svima poznato koliko smo mi Srbi poznati po tome da pravimo raskosna veselja.
Marina Zivkovic
U svakom slucaju one nisu ni malo naivne. Sve drugo je onda samo gubljenje vremena i nista vise od toga.
Filip Milutinovic
U svakom slucaju baklave obozavam.
Jovana Milinkovic
Po pravilu, sto se baklava tice, sigurno je kvalitet nesto sto je i vise nego vazno.
Mihajlo Nastasovic
Po meni su one zaisat nesto posebno. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vie od toga. Kvalitet je u svakom slucaju nesto sto treba i mora da dodje do izrazaja.
Lea Stankovic
Sto se baklava tice, sigurno je samo to da one mogu da budu bas onako ozbiljnog kvaliteta. Naravno, veoma je bitno da se na vreme dodje do nekog bas onako dobrog i ozbiljnog recepta.
Todor Markovic
Po meni je sto se njih tice, sigurno pre ili kasnije kvalitet i vise nego vazan.
Simona Vucinic
Sto se baklava tice, naravno da je kvalitet veoma bitan. Sve drugo je cisto mnogo losije resenje.
Janko Zivanovic
Pre svega je osnovni problem u tome sto su baklave ipak kolaci koji moraju posebno da se plate. Nazalost, vecina uglednih poslasticara nece da da svoj recept.
Marta Dencevic
Koliko mi se samo cini, sto se baklava tice, veoma je vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.
Petar Jankovic
Moje je licno misljenje da su baklave sastavni deo skoro svake slave.
Nikolina Pantelic
Sto se tice baklava, saom trebad a znate da je i vise nego pozeljno da se oko tog pitanja posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje.
Ivan Stojanovic
Ima nekoliko poslasticarnica u Beogradu koje su bas onako dobro poznate po veoma kvalitetnim baklavama.
Jana Stankovic
Ukoliko trazite neko mesto gde se prave vrhunske baklave, samo treba da posetite poslasticarnicu Don Juan i vise se oko toga necete pokajati.
Biljana Brankovic
Nikada do sada nisam pravila baklave niti bih to generalno mogla da radi. Zbog toga baklave mogu da budu bas nesto posebno i lepo i zbog toga ih stalno kupujem u poslasticarnici Camy.
Marko Petrovic
Ljudi moji, koliko ja samo volim balklave. Zena mi ih stalno pravi ali nekako nikako ne mogu da joj ispadnu kao kada kupimo u nekim poslasticarnicama.
Dusan Markovic
Balkava je zaista jedan jako lep slatkis, naravno potrebno je da neko ume na kvlaitetan nacin da ga napravi. Generalno, u danasnje vreme vecina poslasticarnica ne zeli da da pravilan recept.
Ljubinka Sreckovic
Veoma lepe baklave mozete kupiti ili pojesti u poslasticarnici Baralic. Pravi ih nekako na tradicionalna nacin, tako da budu bas socne. Taj recep se prenosi sa kolena na koleno.