Dodaj firmu

Koja je razlika između fizikalne medicine i fizikalne terapije?

Koja je razlika između fizikalne medicine i fizikalne terapije?

Mada mnogo više ljudi znaju šta je to fizikalna terapija Beograd, ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da je ova medicinska disciplina usko povezana sa fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, to jest fizijatrijom, koja je zapravo oblast medicine.

Kako se definiše fizikalna medicina?

Zvanično se fizijatrija, a što je ustvari drugačiji naziv za fizikalnu medicinu, koja uključuje i rehabilitaciju, definiše kao grana medicine, koja je usmerena na lečenje i to najpre oboljenja vezanih za mišiće, kosti i zglobove, kao i centralni nervni sistem. Lekar specijalista fizijatrije se u osnovi bavi dijagnostikom, odnosno lečenjem i saniranjem povreda zglobova, mišića, kostiju i generalno centralnog nervnog sistema, a uz odabir odgovarajuće metode ili medikamenata.

U tom smislu su fizikalna medicina i fizikalna terapija Beograd usko povezane, kao i fizijatri i fizioterapeuti.

Naravno da jedan kvalifikovani fizioterapeut može da pomogne pacijentima u različitim situacijama, ali je uvek preporučljivo najpre zatražiti mišljenje lekara specijaliste fizijatrije o terapiji i načinu lečenja. Zapravo lekar specijalista fizijatrije ima obavezu, pored ostalog da da i uputstvo i nalog da bude izvršena fizikalna terapija Beograd za konkretnog pacijenta.

Treba pomenuti i to da fizikalna medicina uključuje i pedijatrijsku fizijatriju, koja je usmerena na dijagnostiku poremećaja kretanja kod dece, ali takođe fizikalna medicina uključuje i sanaciju, odnosno lečenje i rehabilitaciju pacijenata koji imaju različite sportske povrede.

Kako se definiše fizikalna terapija?

Najjednostavnije bi bilo reći da je u pitanju medicinska disciplina ili metod koji podrazumeva tretiranje svih stanja kojima se bavi fizikalna medicina. Fizikalna terapija Beograd je vrlo značajna u tom slučaju, ali je neophodno da je vrši školovani fizioterapeut i to najpre na osnovu preporuka koje konkretnom pacijentu daje lekar specijalista fizijatrije.

Jedna od najboljih rehabilitacionih metoda jeste i fizikalna terapija Beograd, a koja ima za cilj da uz pomoć vežbi i istezanja, ali i različitih aparata i drugih dodataka pomogne pacijentu da poboljša stanje određenih delova tela, te organizma u celosti.

Na osnovu procene lekara specijaliste fizijatrije i na osnovu lične procene će fizioterapeut, a nakon uzete anamneze od pacijenta i izvršenih različitih analiza, moći da proceni koja je metoda najbolja u konkretnom slučaju, to jest koja će da ispolji najbolje rezultate u najkraćem vremenskom periodu.

Treba napomenuti i to da se razlikuju manuelna i aparaturna fizikalna terapija Beograd, kao i da postoje različite vrste takve terapija. A koja će od njih biti odabrana zavisi isključivo od stanja određenih delova tela pacijenta, odnosno od njegovog organizma u celini, kao i od procene lekara specijaliste fizijatrije, te fizioterapeuta i naravno od rezultata izvršenih analiza.

Treba napomenuti da se u ponudi može naći mehanoterapija na prvom mestu, koja uključuje primenu različitih vrsta masaža i koja se smatra manuelnom fizikalnom terapijom, prosto zato što fizioterapeut u svrhe lečenja koristi samo svoje ruke.

Ne treba zaboraviti mi kineziterapiju, koja se najčešće koristi i odnosi se na lečenje pokretima praktično. Vežbe koje osmisli stručnjak bi trebalo pacijent da primenjuje na pravilan način, kako bi fizikalna terapija Beograd imala najbolji efekat.

Što se ostalih vrsta ove metode tiče, u ponudi se mogu naći, pored ostalih i ultrazvučna ili sonoterapija, koja podrazumeva korišćenje ultrazvučnih talasa u svrhu lečenja, a zastupljena je i fizikalna terapija Beograd koja se odnosi na korišćenje niskih napona struje, što je zapravo elektroterapija.

Pojedina stanja se mogu tretirati termoterapijom ili krioterapijom, zatim magnetoterapijom, a takođe postoji i laseroterapija, kada se sa ciljem sanacije određenih stanja koriste manje sonde koje emituju laserske zrake, što je fizikalna terapija Beograd koja se uglavnom primenjuje kod osoba koje pate od bolova u mišićima, odnosno u vratu i lumbalnom delu kičme, kao i kod pacijenata koji pate od artritisa. Značajne benefite laseroterapija nudi i osobama koje su na bilo kakav način povredile zglobove, bez obzira da li je u pitanju istegnuće ili njihovo uganuće, odnosno uvrtanje.

Firme povezane sa tekstom

Profizikal ambulanta za rehabilitaciju

Profizikal ambulanta za rehabilitaciju nalazi se na Novom Beogradu. Uz stručan tim i tretmane kao što je fizikalna terapija, kiropraktika, kinezi terapija i veliki broj masaža sve povrede e brzo saniraju a telo opet dostiže svoju punu formu.
Pročitaj više

Bulevar Mihajla Pupina 10z, lokal 13
Novi Beograd, Beograd

Atlas Plus Life - nameštanje prvog vratnog pršljena

Ratka Mitrovica 132, Filmski grad
Čukarica, Beograd

Fizikalna Tajna MM

Fizikalna Tajna MM se nalazi na adresi Bulevar Mihajla Pupina 10b N.P 4 i 5
Pročitaj više

Bulevar Mihajla Pupina 10b N.P 4 i 5
Novi Beograd, Beograd

Euromedik dom zdravlja Palilula

Cvijićeva 42
Palilula, Beograd
Fizioterapeutska ambulanta Vasić
Pariske komune 6
Novi Beograd, Beograd

Fizioterapeutska ambulanta Vasić se nalazi na adresi Pariske komune 6, Beograd.

Laser Plus fizikalna terapija
Petra Martinovića 33
Čukarica, Beograd

Ordinacija fizikalne medicine u Beogradu, Laser Plus poseduje dugogodišnje iskustvo u lečenju svih vrsta povreda i bolnih stanja. U prijatnom ambijentu ordinacije koja se nalazi na Banovom brdu dočekaće Vas stručno i ljubazno osoblje na čelu sa dr Biljanom Gajić

Kičma - Specijalistička ordinacija fizikalne medicine
Gospodara Vučića 130
Voždovac, Beograd

Kičma - Specijalistička ordinacija fizikalne medicine u ulici Gospodara Vučića 130, Voždovac

Liderna centar
Dragana Rakića 42
Zemun, Beograd
Rehabilitacija Centar zdravlja Izvor
Vikend naselje Morak 1, Stojnik, 11233 Ralja
Beograd

Lečenje bioenergijom, kristaloterapija, reiki terapija i piramidalna terapija, u službi očuvanja Vašeg optimalnog zdravlja. Povedite računa o Vašem zdravlju na najbolji način. Svratite do nas i osetite čudesne blagodeti iz prirode.

Fiziomedic ordinacija
Braće Jerkovića 185a
Voždovac, Beograd

Specijalizovana ambulanta za rehabilitaciju Fiziomedic, uz kompletnu fizikalnu terapiju posebnu pažnju poklanja sertifikovanim manuelnim tehnikama u cilju rasterećenja, nameštanja i lečenja kičmenog stuba i zglobova.

Medicinski magneti Institut Mihajlo Pupin
On line prodaja
Zvezdara, Beograd

Klinički ispitani magneti protiv bolova u leđima, ramenima, kolenima, za lečenje hemoroida

Ambulanta za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju TIBIA
Aleksinačkih Rudara 32
Novi Beograd, Beograd

Ambulanta za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju TIBIA nudi kompletan fizikalni tretman i prevenciju najrazličitijh problema sa lokomotornim aparatom. Naš stručni tim fizioterapeuta svojim znanjem i iskustvom nastoji da Vam omogući da se osećate vidno bolje i zdravije.

Carbofit
Pukovnika Pejovića 8
Voždovac, Beograd

Jedinstveni CARBOfit tretman koji po prvi put predstavljamo u Srbiji, vrlo je efikasan prilikom rehabilitacije nakon sportskih povreda. Ovaj potpuno prirodni tretman ne koristi mehaničku kompresiju i preporučuje se odmah nakon povrede, jer značajno smanjuje bol, doprinosi bržem zarastanju sportske povrede kao i ubrzanju rehabilitacije.

Fizikalna terapija Fizikus
Deligradska 27
Savski venac, Beograd
Centar za bol i fizikalnu terapiju Analgesis
Žička 11
Vračar, Beograd

Specijalistička ordinacija iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, Centar za bol i fizikalni terapiju Analgesis u Beogradu, je prva privatna ustanova za terapiju bola koja u svom timu ima specijalistu Medicine bola.

Fizikalna medicina Intermed Plus
Bežanijska 43
Zemun, Beograd
Atleta fizikalna terapija
Cara Dušana 73b
Zemun, Beograd

Muči Vas bol u leđima, trnjenje prstiju, vrtoglavica, bol u peti ili ramenu? Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu Atleta poseduje dugogodišnje iskustvo u lečenju raznih akutnih problema vezanih za: kičmeni stub, mišiće, tetive, sportske povrede i sl

Ambulanta za fizikalnu terapiju UniFizio
Jurija Gagarina 36đ
Novi Beograd, Beograd
Fizikalna terapija Sloba
Bulevar kralja Aleksandra 149/IV, II sprat, stan 4
Zvezdara, Beograd

Fizikalna terapija Beauty of Quince namenjena je kako pacijentima i rekreativcima, tako i profesionalnim sportistima. Naš rad zasniva se isključivo na primeni manuelnih tehnika tretiranja različitih problema vezanih za kičmu, bez upotrebe električnih aparata.

Ordinacija Horus
Bulevar Mihajla Pupuna 145/62, (srednji od 5 visokih solitera)
Novi Beograd, Beograd

Kombinujući metode fizikalne terapije i akupunkture, ordinacija Horus garantuje odlične rezultate u lečenju problema sa kičmom i koštano-mišićnih oboljenja. Pored originalne hidroterapijske metode Perišan, u našem radu koristimo i “suvozemne” metode fizikalne terapije.

Masaža Kao Lek fizioterapeuti

Beograd

Omogućite Vašim zaposlenima prijatnu i opuštajuću masažu na radnom mestu od strane profesionalnih masera i fizioterapeuta Masaža Kao Lek. Pored masaže, naš iskusni tim se trudi da kroz jedinstvene edukacije zaposlenih smanji dane bolovanja i odsustvo sa posla.

Ambulanta za rehabilitaciju Nivex
Bulevar Arsenija Čarnojevića 86/II/4
Novi Beograd, Beograd
Fizikalna terapija i rehabilitacija Batajnica
Kralja Vladislava 146, Batajnica
Zemun, Beograd

Fizikalna terapija i rehabilitacija Batajnica na jednom mestu objedinjuje sve oblike fizikalne terapije. Kombinacijom dugogodišnjeg iskustva, znanja i kvalitetne opreme, stručni fizioterapeuti nastoje da očuvaju i poboljšaju zdravlje pacijenata

ASAP fizikalni centar
Pukovnika Petra Mišića 8
Voždovac, Beograd
Fizioterapeut - East medic

Savski venac, Beograd
Fizikalna terapija Fiziokinezis
Kornelija Stankovića 21
Vračar, Beograd
Gracia Medika - Fizikalna terapija
Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd
Corpore Sano centar za rehabilitaciju
Dalamtinska 70b
Palilula, Beograd
Kutanoski - Fizio terapija
Braće Srnić 1, st. 2
Voždovac, Beograd

Kiropraktika i akupunktura Kutanoski pomoći će vam na jedan inovativan a opet tradiionalni način primenom manuelnog principa kiropraktike i akupunkture, kao i kombinacijom više tehnika za maksimalno brz oporavak.

Samadhi Team
Ratka Mitrovića 53
Čukarica, Beograd

Fizioterapeutski tim Samadhi tim nudi savršen spoj alternativne, savremene i tradicionalne fizikalne medicine. Primarne su osteopatske procedure, cupping, fizio i kineziterapija.

Idi na vrh strane