Dodaj firmu

Skolioza lečenje Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Corpore Sano centar za rehabilitaciju

U centru Corpore Sano u Beogradu profesonalni fizijatri ispravljaju najčešće deformitete kičmenog stuba i nogu.
Pročitaj više

Dalamtinska 70b
Palilula, Beograd

Skolioza lečenje Gracia Medika - Fizikalna terapija

Jedna od najstarijih terapija i grana medicine Fizikalna terapija prisutna je i u našoj poliklinici „Gracia Medika“. Uz pomoć električne, magnetne, svetlosne energije lečimo veliki broj sportskih povreda i tar Kineziterapija - Gracia Medika.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Skolioza lečenje Fizikalna terapija i rehabilitacija Batajnica

Fizikalna terapija i rehabilitacija Batajnica na jednom mestu objedinjuje sve oblike fizikalne terapije. Kombinacijom dugogodišnjeg iskustva, znanja i kvalitetne opreme, stručni fizioterapeuti nastoje da očuvaju i poboljšaju zdravlje pacijenata
Pročitaj više

Kralja Vladislava 146, Batajnica
Zemun, Beograd

Fizikalna terapija Fiziokinezis

Ukoliko Vas muči bol u leđima ili sportske povrede, fizikalna terapija Fiziokinezis je pravi izbor za Vas. U moderno opremljenom prostoru na Vračaru, dočekaće Vas iskusni fizioterapeuti koji primenjuju najsavremenije rehabilitacione tehnike i opremu
Pročitaj više

Kornelija Stankovića 21
Vračar, Beograd

Masaža Kao Lek fizioterapeuti

Omogućite Vašim zaposlenima prijatnu i opuštajuću masažu na radnom mestu od strane profesionalnih masera i fizioterapeuta Masaža Kao Lek. Pored masaže, naš iskusni tim se trudi da kroz jedinstvene edukacije zaposlenih smanji dane bolovanja i odsustvo sa posla.
Pročitaj više


Beograd

Fizikalna terapija Sloba

Fizikalna terapija Beauty of Quince namenjena je kako pacijentima i rekreativcima, tako i profesionalnim sportistima. Naš rad zasniva se isključivo na primeni manuelnih tehnika tretiranja različitih problema vezanih za kičmu, bez upotrebe električnih aparata.
Pročitaj više

Bulevar kralja Aleksandra 149/IV, II sprat, stan 4
Zvezdara, Beograd

Skolioza lečenje Fiziomedic ordinacija

Specijalizovana ambulanta za rehabilitaciju Fiziomedic, uz kompletnu fizikalnu terapiju posebnu pažnju poklanja sertifikovanim manuelnim tehnikama u cilju rasterećenja, nameštanja i lečenja kičmenog stuba i zglobova.
Pročitaj više

Braće Jerkovića 185a
Voždovac, Beograd

Kičma - Specijalistička ordinacija fizikalne medicine

Kičma - Specijalistička ordinacija fizikalne medicine u ulici Gospodara Vučića 130, Voždovac
Pročitaj više

Gospodara Vučića 130
Voždovac, Beograd

Skolioza lečenje Laser Plus fizikalna terapija

Ordinacija fizikalne medicine u Beogradu, Laser Plus poseduje dugogodišnje iskustvo u lečenju svih vrsta povreda i bolnih stanja. U prijatnom ambijentu ordinacije koja se nalazi na Banovom brdu dočekaće Vas stručno i ljubazno osoblje na čelu sa dr Biljanom Gajić
Pročitaj više

Petra Martinovića 33
Čukarica, Beograd

Skolioza lečenje nije kratak proces. Imati skoliozu, znači imati krivu kičmu. Ona može biti prisutna na par načina, kao što je kada se kičma iskrivi na levu ili desnu stranu, u obliku slova C, ili je dvostruko kriva, u obliku latiničnog slova S. 

Često ćemo je susresti kod dece, i to u najranijem uzrastu, ali se može dogoditi da se pojavi kada dete „izdžiglja“ odjednom, odnosno u fazama intenzivnog rasta. Pogađa decu u pubertetu ali i po završetku rasta. Naravno, skolioza je prisutna i kod odraslih osoba.

Da li je skolioza nasledna?

Možda vaše dete ima skoliozu i sada se vi pitate da li ste možda „krivi“ za to? Lekari kažu, na osnovu iskustava i istraživanja, da ako je kod jednog od roditelja ili kod oboje, bio prisutan neki deformitet kičmenog stuba, velika je verovatnoća da će i dete imati takav problem. 

Ako već znate da kod vas postoji predispozicija da se genetski prenese na dete vaš zdravstveni problem, u tom slučaju je neophodno da se prati rast kičmenog stuba od najranijeg uzrasta, pa ako se primete neke promene, trebalo bi pravovremeno reagovati.

Šta su uzroci skolioze?

Ono što nije baš ohrabrujuća vest, to je da skolioza u najvećem broju slučajeva ima nepoznate uzroke, njeno napredovanje je nepredvidivo, što lečenje čini prilično težim. Ukoliko postoji bilo kakav problem na zglobovima i mišićima na rođenju, kao i u toku prve godine života, i ako sve to nije na vreme i u potpnosti sanirano, kao posledica se može javiti deformitet kičme.

Uzroci skolioze su i nepravilno sedenje ili loše držanje tela, u velikom broju slučajeva.

Kako primetiti skoliozu kod deteta?

Fizijatar će dete posmatrati bez odeće, leđima okrenuto. Pogledaće visinu ramena, jer je moguće da jedno rame bude niže, a samim tim i lopatica sa te strane je niža. U odnosu na drugu, malo je odvojena. 

Lekar će rukom pratiti pršljenove i može uočiti da nisu u ravnoj liniji. Može biti prisutna i asimetrija trouglova stasa. To je prazan prostor između ruku i struka, koji bi trebalo da bude u obliku trougla, pa ukoliko ne postoji deformacija, oni su simetrični. 

Fizijatar će pogledati i simetriju rebarnih lukova, i to tako što će se dete saviti u napred, kao da hoće rukama da dodirne stopala. Ako se javi izbočina u nivou rebara, a posebno ako je jednostrana, znak je verovatnog prisustva skolioze.

Kako se leči skolioza?

Naravno, skolioza je prisutna u svim dobima života, sa tom razlikom što kod dece, koja su još u razvoju, može da se i u potpunosti koriguje. Kada se radi o deci, ortoped ili fizijatar će na osnovu kliničke slike, uzrasta deteta kao i napredovanja deformiteta odrediti i način lečenja. 

Za lečenje skolioze, nevezano za godine, rade se ciljane korektivne vežbe. One se moraju izvesti pravilno, kako bi imale efekta, i zbog toga se rade pod nadzorom fizioterapeuta. Vežbe se mogu raditi svakodnevno, a povremeno će se izvoditi pregledi lekara. 

Takođe može pomoći i plivanje i to leđnim stilom, ali se i to vrši uz stručni nadzor.

Sledeća opcija u lečenju skolioze jeste nošenje ortopedskog midera. Jednostavno, kada je kičma kriva, nju nije lako ispraviti, pa će dete uz program vežbi, nositi i ovo ortopedsko pomagalo. 

Interesantno je da za razliku od drugih deformiteta kičmenog stuba, skolioza zahteva individualan pristup svakom pacijentu, naročito kada se radi o deci. Za uspešno saniranje krive kičme, nephodno je da timski deluju roditelji, lekar i fizioterapeut. 

U nekim najtežim slučajevima, kada korektivne vežbe, plivanje, nošenje ortopedskog midera, nisu dali rezultate, ili kada je krivina kičmenog stuba toliko velika, obično se savetuje operacija. 

Šrot metoda lečenja skolioze

Ovo je još uvek alternativna metoda lečenja skoliotične kičme, ali se smatra veoma uspešnom. Šrot metoda je fizioterapeutski tretman koji koristi izometrijske vežbe (mišićne kontrakcije bez pokreta), i vežbe za jačanje i istezanje asimetrične muskulature. 

Za svakog pacijenta ponaosob se određuje program vežbi, koji je prilagođen samo njegovom problemu. Šrot metodom se vrši posturalna korekcija, odnosno ispravlja se telo u prostoru, pa se tek onda aktiviraju mišići. Vežbe se rade pred ogledalom, dok je rotaciono disanje novina u terapijskom tretmanu skolioza, i ono uz druge elemente tretmana dovodi do ispravljanja trupa. 

Lečenje skolioze – cena pregleda i tretmana lečenja:

Pregled kod fizijatra, u proseku se kreće od 2000 do 2500 dinara. 

Vežbe za skoliozu, individualno, cena u proseku 500 din; vežbe za kičmu pasivno-potpomognute, prosečna cena 1000 dinara, u pitanju su cene jednog tretmana. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane