Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Stavljanje spirale
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Stavljanje spirale

Često čujemo da se u društvu pripadnica lepšeg pola vodi debata o tome – spirala da ili ne? Mišljenja su podeljenja, neke žene će vam reći da je ovo najsigurniji, najjeftiniji i najlakši način da ne dođe do neželjene trudnoće, dok će druge reći kako se pribojavaju infekcija i mogućih komplikacija. 

Ono što će ovaj tekst pokušati da rasvetli, a to je stav stručnjaka širom sveta da je spirala danas potpuno bezbedna, te da su svi strahovi koji još uvek postoje zapravo samo loša iskustva naših majki i zastarelih spirala koje se odavno više ne koriste.

Spirala – kako izgleda?

Spirala je plastični predmet presvučen bakarnom žicom. Ona ima jednu ili dve mekane plastične niti koje kroz grlić materice prolaze u vaginu. Spirale mogu biti različitih oblika i veličina.

Spirala – kako deluje?

Mišljenja su da spirala deluje na nekoliko različitih načina. Njeno osnovno delovanje ogleda se u sprečavanju spermatozoida da oplode zrelu jajnu ćeliju. Takođe, spirala može sprečiti već oplođenu jajnu ćeliju da doputuje do materične šupljine i da se tu ugnezdi. 

Spirala – kako se stavlja?

Naravno, spiralu ne možete postaviti sami. Nju postavlja lekar specijalista – ginekolog, nakon pregleda, kada je utvrdio da za to ne postoje prepreke. 

Pravo vreme kada bi trebalo da postavite spiralu je prva faza ciklusa, odnosno, do 14-og dana ciklusa. Ako ste upravo rodili bebu, spirala vam se može postaviti tek nakon 6 nedelja od porođaja. U slučaju da majka doji, a nema menstruaciju, spirala se može postaviti nakon dvonedeljne apstinencije, odnosno, da nema seksulanih odnosa, ili da partner koristi prezervativ.

Posle prekida trudnoće, spirala se može postaviti nakon 10 – 15 dana, ako nema smetnji za to.

Sam postupak stavljanja spirale možda je malo neugodan, ali veoma kratko traje, svega par minuta, pa se žene uglavnom uopšte ne žale na to. Jedine neprijatnosti koje možete osetiti, su lakši bolovi ili oskudno krvarenje, nekoliko sati nakon postavljanja.

Prednosti spirale:

Korištenjem spirale, nećete ugroziti svoju reproduktivnu sposobnost, kada poželite da je odstranite i da kasnije dobijete bebu; Stavili ste je jednom, i ne morate misliti o tome svakodnevno, kao kod uzimanja pilula; Nezavisna je od seksualnog odnosa; Ovo je metoda koja je pod kontrolom žene a ne muškarca; Vrlo je ekonomski isplativa, s obzirom na dužinu trajanja zaštite od neželjene trudnoće; Ako žene ne mogu uzimati pilule iz određenih razloga, najčešće se odlučuju za spiralu; Nisu poznati neželjeni sistemski efekti.

Spirala – kontrola:

Pošto vam je postavljena spirala, na prvu kontrolu bi trebalo da dođete za 4 – 6 nedelja ili nakon prve menstruacije da se vidi da li je spirala na pravom mestu. Zatim, dolazićete na redovne kontrole najmanje jednom godišnje a po potrebi i ranije.

Spirala – uklanjanje:

Ovo kontacepcijsko sredstvo potrebno je ukloniti ili zameniti od 3 – 5 godina nakon ugradnje, što zavisi od tipa spirale. Zanimljivo je da spirala koja je postavljena ženi iznad 40 godina ne treba da se menja. Lekar će je ukloniti godinu dana posle menopauze. 

Ukoliko žena želi trudnoću, ona može planirati trudnoću istog meseca. 

Stavljanje spirale – cene

Cene se kreću u rasponu od 4000 do 6000 dinara, kada je uključen ginekološki pregled i ultrazvuk, za stavljanje (aplikaciju) spirale;

Od 4600 do 5500 dinara, za vađenje spirale, gde je u cenu uključen pregled i ultrazvuk.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

 

 

 

 

 

Iskustva i preporuke posetilaca

12.11.2018
Jovana Lukic

Spirala predstavlja jedno od sredstava kontracepcije. Medjutim, pored pilula zaista ne znam zasto i dalje postoje zene koje zele da ugrade spiralu. Mislim da tako samo sebi dalje komplikuju.

19.05.2017
Milen Jovanovic

Samo treba da znate da je stavljanje spirale nesto zaista posebno i cesto veoma tesko.

08.05.2017
Jovana Milinkovic

Nikada stavaljanje spirale nije bilo nesto previse jeftino ali ni sa cenama bas toliko pristupacno.

24.04.2017
Filip Milutinovic

Po meni, kako god da okrenete, ono bi trebalo bez nekih vecih problema da se plati. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Lea Stankovic

Pre svega je problem u tome sto stavljanje spirale zaisat nije toliko jeftino kao sto se mozda na prvi pogled cini.

27.03.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju je kako god da okrenete, ona nesto so treba da se debelo plati.

24.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju treba i mora da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

10.03.2017
Todor Markovic

Ovo je veoma kmplikovan zahvat i zbog toga nije ni cudo sto toliko kosta.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju je stavaljanje spirale nesto sto mora da se debelo plati.

20.02.2017
Janko Zivanovic

U danasnje vreme je u svakom slucaju postala jedna rutinska aktivnost od koje nema nista bolje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, stavljanje spirale je veoma bitno. Bas ginekolozi u Beogradu imaju veoma visoke cene.

23.01.2017
Petar Jankovic

Licno samo mislim da je ovde veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo onda i nije bas toliko vazno.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Za pojedine zene je stavljanje spirale ipak u danasnje vreme postalo rutinska stvar.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako mene licno pitate, stavljanje spirale uvek treba da bude bas onako odgovoran posao. Pri tome, to nije posao koji treba da prepustite svakom ginekologu.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno smatram da je po pitanju stavljanja spirale idealno resenje da posetite ordinaciju Medikom. To je ordinacija u koju mozete da imate puno poverenje.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Stavljanje spirale mozda zvuci grozno i neprijatno ali u svojoj sustini to ipak nije. Zato treba da posetite kliniku Ana Medical gde vam spiralu mogu ugraditi na jedan veoma brz ali nezbolan nacin.

21.09.2016
Marko Petrovic

Licno da sam zena kojoj u danasnje vreme stoji na raspolaganju veliki broj razlicitih kontracepcijskih preparata, stavljanje spirale bih izbegao po svaku cenu.

19.08.2016
Dusan Markovic

Smatram da je stavljanje spirale jedan od najboljih nacina prevencije nezeljene trudnoce kod parova koji ne zele ili ne zele vise da imaju dece. Takodje, stavljanje spirale u danasnje vreme moze da uradi skoro svaki genekolog.

18.07.2016
Marina Zivkovic

Spirala predstavlja jedno od sredstava kontracepcije. Medjutim, pored pilula zaista ne znam zasto i dalje postoje zene koje zele da ugrade spiralu. Mislim da tako samo sebi dalje komplikuju.