Dodaj firmu

Najbolji recept za brzi čokoladni kolač

; Ažurirano 16.01.2024.
Najbolji recept za brzi čokoladni kolač

Ako vam gosti nenajavljeno stižu ili želite jednostavno da iznenadite svoje ukućane, a da se istovremeno ne mučite, onda možete kontaktirati poslastičarnice Beograd i naručiti tortu, što nije uvek lako izvodljiva varijanta, ali isto tako možete i brzo pripremiti vrlo ukusan čokoladni kolač.

U principu, naravno da je najjednostavnije da prošetate do izabrane poslastičarnice i kupite jednu od torti koje imaju u ponudi, ali možda nemate dovoljno novca ili čak vremena da to učinite. Onda vam ne preostaje ništa drugo, nego da zasučete rukave i pripremite ovaj specijalitet, za koji vam ne treba baš puno vremena.

Jednostavni čokoladni kolač

Pored toga što se ovaj kolač prilično brzo sprema, on nije ni skup, a od sastojaka za testo će vam biti potrebno:

  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • oko 400 gr brašna
  • 1 pakovanje putera ili margarina
  • izrendana kora od jedne narandže
  • 250 gr čokolade za kuvanje
  • 2 do 3 kašike kakaa
  • 1 kesica vanilin šećera (po želji)
  • malo cimeta (po želji)

Za fil je potrebno oko 300 gr džema od kajsije i 250 gr čokolade za kuvanje za glazuru.

Umutite jaja, pa dodajte ranije otopljeni puter ili margarin, šećer i rendanu koru od narandže. Imajte na umu da čokoladu možete rastopiti na pari ili izrendati za ovaj kolač. Zatim dodajte kakao i sve zajedno umutite blago kašikom. Po želji, možete dodati i malo cimeta i vanilin šećera.

A nakon što sve sastojke dobro sjedinite, jednostavno razlijte tu smesu u posudu za pečenje, koju ste prethodno ili podmazali i pobrašnjavili ili obložili papirom za pečenje.

Potrebno je svega 15 do 20 minuta na najjačoj temperaturi da se ovaj kolač ispeče.

Pripremljeni kolač rasecite na pola i donji sloj premažite džemom od kajsija, pa ga prekrijte gornjim slojem kolača.

Zatim pripremite glazuru od čokolade, tako što ćete na pari rastopiti sa malo vode čokoladu za kuvanje. Ukoliko želite da vaša glazura izgleda još lepše, možete joj dodati malo putera, odnosno margarina ili ulja.

Poželjno je da kolač ohladite pre služenja. Možete ga služiti i uz dodatak šlaga ili uz kuglu sladoleda od vanile.

Idi na vrh strane