Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Dabl test
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Dabl test - ultrazvučni pregled

Akcija -33% 2000 Din.
Dabl test - ultrazvučni pregled po ceni od 2.000 din samo u Specijalističkoj ginekološkoj ordinaciji Viva!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Dabl test + ultrazvučni pregled trudnice vaginalnom sondom

Akcija -37% 4000 Din.
Dabl test + ultrazvučni pregled trudnice vaginalnom sondom po ceni od 4.000 din samo u Ginekološko akušerskoj ordinaciji...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Ultrazvuk za dabl test (rade doktori iz "Narodnog fronta")

Akcija -50% 2000 Din.
Ultrazvuk za dabl test (rade doktori iz "Narodnog fronta") - 2.000 din! Ginekološka ordinacija Pro Femine!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Dabl test

Tokom trajanja vaše trudnoće biće neophodno utvrditi eventualno postojanje hromozomskih anomalija. To će biti utvrđeno Dabl (double) testom a zahvaljujući istom, u ranom periodu trudnoće se može otkriti gotovo 90% svih naslednih bolesti. Double test je skrining test prvog trimestra. 

Dabl test u 11. nedelji

Double test je kombinovani test, koji se sastoji od ultrazvučnog pregleda, nakon čega će vam biti izvađena krv. Dobijene rezultate potrebno je obraditi, a to se radi na taj način što se dodaju individualni parametri – godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom, i da li je trudnica pušač. 

Double test se najčešće radi između 11. i 14. nedelje trudnoće. U tom periodu udaljenost između temena i trtice ploda iznosi 45 – 84 milimetara.

Dabl test – kako se radi?

Na pregledu kod vašeg ginekologa, biće najpre urađen ultrazvučni pregled preko stomaka. Ono što će lekara zanimati jeste stanje i položaj placente, rad srca, prisustvo nosne kosti koja se kod nekih beba koje imaju anomalije znatno kasnije formira, biće izmerena ukupna dužina fetusa i ostale mere koje su neophodne, a ono što je najvažnije, izmeriće debljinu nuhalnog nabora.

Šta je nuhalni nabor? To je mesto gde se sakuplja tečnost (limfa) između kože i potkože u predelu vrata fetusa. Kod beba koje imaju hromozomske anomalije, ovaj nabor može biti znatno deblji nego kod ostalih. Normalna debljina nuhalnog nabora je do 3 miimetara i u tom slučaju je rizik od anomalija veoma mali. Ukoliko fetus ima ovaj nabor deblji od 3 mm, već možemo posumnjati na Daunov sindrom, i druge hromozomske mane, te srčane anomalije. 

Spomenuli smo iznad u tekstu, da posle ultrazvuka sledi vađenje krvi. Pošto se podaci ultrazvučnog nalaza kombinuju sa testom iz krvi, poželjno je oba pregleda obaviti istog dana, ali ipak postoji tolerancija koja iznosi 48 sati. Test iz krvi podrazumeva analizu biohemijskih markera krvi majke, određenih hormona.

Dabl test – normalne vrednosti:

Rezultat Dabl testa je u stvari, procenjena verovatnoća da vaša beba pati od Daunovog, Edvardsovog sindroma ili ima neku drugačiju hromozomsku anomaliju. Rezultat će biti prikazan kao jedan na prema, odnosno 1:4550, na primer.

Šta to znači? Ovo bi predstavljalo, da od 4550 žena koje imaju rezultate iste kao vi, jedna beba ima anomaliju. Najbolji rezultat koji se može postići je 1:10000. Vrlo je važna i starosna dob, jer je poznato da je rizik da vaša beba ima neku anomaliju, veći ukoliko imate 35 i više godina. I taj rizik će biti proračunat Dabl testom. 

Za uzete hormone iz krvi, dobićete vrednosti u odnosu na medijanu, a to je srednja vrednost ovih hormona u krvi kod žena sa zdravom bebom. 

Dabl test – loši rezultati

Nemojte se obeshrabriti, čak i ako ste dobili rezultate koji izgledaju veoma loše, ne mora odmah značiti da vaša beba ima neku anomaliju. To bi samo značilo da su kod beba sa takvim rezultatima anomalije dosta češće. 

Rizik na osnovu starosti trudnice, takođe se zasniva na zakonu verovatnoće. Na primer: trudnice starije od 40 godina imaju jako loš rezultat, ali to ne znači da njihova beba neće biti zdrava; Sa druge strane, bebe sa Daunovim sindromom, mogu roditi jako mlade mame. 

Na kraju, zapamtite, ovo je test zasnovan na verovatnoći, a to nije utvrđeno stanje. Ukoliko su rezultati loši, biće potrebno da obavite dodatne preglede. Najčešće je to ultrazvuk, Tripl (triple) test, ili analiza plodove vode.

Dabl (double) test – cene

Cene se kreću u rasponu od 3000 do 3500 dinara.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i bliže informacije, predlažemo da kontaktirate ginekološke ordinacije ispod teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

10.11.2018
Zeljana Jeremic
Cena dabl testa se u proseku krece oko nekih 3500 dinara. Dabl test je potrebno da urade svi buduci roditelji kako bi na vreme otkrili prisustvo nekih genetskih anomalija.
19.05.2017
Marina Zivkovic
Po meni je sigurno samo to da mora da se debelo plati. Druge stvari sigurno nisu bas toliko vazne.
08.05.2017
Milen Jovanovic
Ovo je u svakom slucaju posebna vrsta testa bez koje se u svakom slucaju ne moze.
24.04.2017
Jovana Milinkovic
U svakom slucaju je ovo jedan veoma pouzdan test koji sigurno znaci da dobro mozete da prodjete.
11.04.2017
Filip Milutinovic
Po meni je naravno ovo i vise nego vazna vrsta testa. Dabl test je po meni nesto sto bi trebalo da se i vise nego posteno plati.
27.03.2017
Lea Stankovic
Ipak je ovo veoma pouzdan test u koji zaista po meni ne bi trebali da gubite poverenje.
24.03.2017
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju je ovo i vise nego zahtevan test.
10.03.2017
Simona Vucinic
problem sa ovim testom je pre svega u tome sto nije ni malo jeftin.
07.03.2017
Todor Markovic
Kako god da okrenete, ova vrsta testa vas pre ili kasnije sigurno ocekuje.
20.02.2017
Marta Dencevic
Ovde je samo bitno da pronadjete bas onako strucno mesto. Sve drugo je daleko losije resenje.
20.02.2017
Janko Zivanovic
Kako god da okrente, ovo je poseban vrsta testa. Sve drugo je daleko losije resenje.
02.02.2017
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta testa. UKoliko se za njeg aodlucite, sigurno je samo to da se nikada necete pokajati.
23.01.2017
Petar Jankovic
Ovo je u svakom slucaju posebna vrsta testa, koja bi trebala da pruzi pravu sliku o postajanju nekog problema pre ili kasnije.
04.01.2017
Nikolina Pantelic
Moje licno misljenje je da sto se tice ove vrste testa, slobodno potrazite neko bas strucno lice koje vas moze uputiti na pravu adresu.
15.12.2016
Ivan Stojanovic
Veoma je vazno da se prilikom primene dabl testa, bas onako dosledno pridrzavate navedene procedure. Samo u tom slucaju ne treba nesto previse oko toga da se brinete.
29.11.2016
Jana Stankovic
Idealno resenje je da kadabiste se po pitanju dabl testa odlucili za ordinaciju Medikom, da je po tom pitanju idealno resenje da posetite ordinaciju Medikom.
10.11.2016
Biljana Brankovic
Po pitanju Dabl testa, ubedljivo je najbolje resenje za vas da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje. Tu pre svega mislim na ordinaciju Milanovic.
21.09.2016
Marko Petrovic
Ovo je test u koji mozete da imate puno poverenje. Takodje, dabl test je definitivno nesto sto je skupe ali je istovremeno i neophodno kada pricamo o zdravlju.
19.08.2016
Dusan Markovic
Koliko je meni supruga rekla to jeste neka uobicajena cena za Beograd. Ona je ste nesto malo skuplja, ali zdravlje ipak treba da bue na prvom mestu. Mozda je u unutrasnjosti Srbije nesto jeftinija cena.
18.07.2016
Marina Zivkovic
Cena dabl testa se u proseku krece oko nekih 3500 dinara. Dabl test je potrebno da urade svi buduci roditelji kako bi na vreme otkrili prisustvo nekih genetskih anomalija.