Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ergometrija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Ergometrija

Ergometrija je zapravo – test opterećenja srca. Ovo je nazobilazna metoda ispitivanja u kardiologiji. Ona će nam pružiti informacije i uvid o preostalom fizičkom kapacitetu, subjektivnim tegobama u vreme i nakon opterećenja. Lekar će videti ishemijske promene na elektrokardiogramu, kao i aritmije, pa će se dobiti uvid u prognozu bolesnika sa ishemijskom bolešću srca.

Priprema za test opterećenja srca

Od 24 do 48 sati ne bi trebalo uzimati određene lekove, o čemu će vas vaš lekar obavestiti. Potrebno je da se lagano obučete i ponesete obuću za vežbanje. Tri sata pre testa, ne smete uzimati kafu, cigarete, niti konzumirati hranu i piće.

Ergometrija – kada se radi?

Ovaj test se radi zbog dobijanja prognoze, utvrđivanja terapije, kao i rehabilitacije bolesnika sa koronarnom bolesti; radi ocenjivanja efikasnosti hirurških zahvata na koronarnim arterijama i zaliscima; kod utvrđivanja sposobnosti za profesionalni posao, rekreaciju i sportske aktivnosti i radi drugih razloga.

Ergometrija – kako se radi?

Test opterećenja srca se izvodi ili na ergobicikli ili na pokretnoj traci po standardizovanim protokolima. Tokom izvođenja testa prati se srčana frekvenca, arterijski pritisak dok se elektrokardiogramom (EKG) kontinuirano posmatra. Tokom testa se nastoji da se postigne značajno povećanje frekvence srca, tako što se test radi dok se ne postigne submaksimalna vrednost frekvence koja je data za pol, starosnu dob i telesnu težinu. 

Svaka tri minuta povećava se brzina i uspon, odnosno fizičko opterećenje. Ukoliko biste osetili bol u grudima, otežano disanje, nesvesticu, ili bude registrovan povišen arterijski pritisak, test se odmah prekida.

Ergometrija – rezultati

Ako je test negativan, odnosno, ne ukazuje na smanjenu koronarnu rezervu srca (smanjenu cirkulaciju), možete nakon njega raditi, voziti, normalno jesti i piti.

Ukoliko je test pozitivan, to bi značilo da imate smanjenu koronarnu rezervu srca (smanjenu cirkulaciju), pa će tada vaš lekar odlučiti o daljem lečenju kao i daljoj dijagnostici. 

Test opterećenja srca – iskustva

Srčani bolesnik prekida test zbog simptoma koji ga ograničavaju u daljem naporu ili zbog postizanja maksimalnog opterećenja, koje je znatno ispod očekivanog aerobnog kapaciteta. Bolesniku treba dopustiti samo ona opterećenja koja ne izazivaju porast pulsa više od 85% vrednosti pulsa u testu opterećenja, a i tada takva opterećenja mogu biti samo kratkog trajanja. 

Ergometrija – cena

Cene se kreću u rasponu od 2500 do 10800 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Dragana Misic
Ergometrija je skoro sastavni deo svakog sistematskog pregleda. Neka prosecna cena se krece oko 10.000,00 dinara. Naravno, to se odnosi na cene u nkim privatnim ustanovama, odnosno kod privatnih lekara.
Milen Jovanovic
Sto se mene licno tice, ergometriuja je nesto u sta mozete da imate puno poverenje. Sigurno ne bi trebalo da vas izneveri. Najvazinije od svega je to da ergometrija u Beogradu postoji vec nekoliko godina i zbog toga zaista predstavlja nesot sto je bas onako lepo.
Petar Jankulovski
Koliko se samo meni cini, sto se ovog tretmana tice, najbolje je da potrazite neko bas dobro i profi mesto.
Stojance Ristovski
Ovo je zaista jedan veoma ozbiljan pregled ali to u isto vreme ne znaci da treba odmah da se uspanicite.
Marina Zivkovic
Po ovom pitanju samo treba da se orpedelite za bas neko strucno lice u koje ako mene pitate mozete da imate puno poverenje.
Jovana Milinkovic
Stvarno je ovo manje vise svima dostupno i bar je to neka olaksavajuca okolnost.
Milen Jovanovic
Ovo je vec vrsta ispitivanja koja je vec u danasnje vreme, manje vise, dostupna vecini ljudi.
Lea Stankovic
Ako mene licno pitate veoma je vazno da se po pitanju Ergometrije, samo opredelite za kvlaitet i da vise nista po tom pitanju ne brinete.
Filip Milutinovic
Po ovom pitanju ako mene licno pitate, samo treba da se opredelite za kvalitet i vise nista po tom pitanju ne traba da brinete.
Simona Vucinic
U danasnje vreme u mnogim domovima zdravlja, ergometrija moze da se uradi bez nekih vecih problema.
Marta Dencevic
Po pitanju ergometrije, samo treba da posetite dom zdravlja Zemun i vise nista oko toga nemate da brinete.
Ljubinka Sreckovic
Definitivno je potrebno da po ovom pitanju posetite mesto koje se zove Fizikus a koje je zapravo na daleko poznato po svom kvalitetu.
Nikolina Pantelic
Po pitanju ergometrije i inetrne emdicne, veoma je vazno da se po tom pitanju posavetujete sa nekom strucnom ordinacijom kao sto je primera radi Irva Clinic.
Jana Stankovic
Po pitanju ergometrije, ubedljivo je najbolje da posetite neki dom zdravlja kao sto je primera radi Euromedik.
Biljana Brankovic
Po pitanju ergometrije, slobodno mozete da posetite polikliniku Menssana u ciji kvalitet je najbolje da se sami uverite.
Mihajlo Nastasovic
Po pitanju ergometrije, ubedljivo je najbolje resenje kada biste posetili privatnu kliniku NADA - A. To je klinika u koju mozete da imate puno poverenje.
Todor Markovic
Uglavnom je u danasnje vreme najveci broj domova zdravlja opremljen sa savremenim ergometrima tako da ne morate po tom pitanju da idete na neke specijalisticke klinike ili ordinacije.
Janko Zivanovic
VMA je danas jedan poptuno otvoren sistem koji u velikoj meri puni drzavni budzet. Tako da tamo mozete da se lecite samo ukoliko imate dovoljno novca.
Petar Jankovic
VMA je oduvek bila jedna od najpoznatijih klinka ove vrste u Beogradu a koja je bila poznata po savremenim dijagnostickim uredjajima. To se odnosi i na ergometar. Sada vec bukvalno svako moze da ode i da uradi neki kvalitetan pregled na VMA.
Ivan Stojanovic
Koliko mi je poznato na VMA rade poprilicno kvalitetno razlicite testove po pitanju opterecenja srca. Takoda ne morate posto - poto da jurite neku privatnu kliniku.
Marko Petrovic
Uglavnom u danasnje vreme vecina domova zdravlja (pisem o drzavnim ustanovama) orpemljena je savremenim uredjajima, ukljucujuci i ergometar. Zbog toga ne treba tako lako da gubute nadu u nase drzavno zdravstvo.
Dusan Markovic
Ukoliko zelite da na brz i kvalitetan nacin testirate svoj organizam putem ergomentra, onda je u svakom slucaju najbolje resnje za vas da posetite polikliniku Beograd. Cene za nas zivotni standard jesu nesto vise ali je valjda zdravlje na prvom mestu.
Ivana Petrovic
Ergometrija je skoro sastavni deo svakog sistematskog pregleda. Neka prosecna cena se krece oko 10.000,00 dinara. Naravno, to se odnosi na cene u nkim privatnim ustanovama, odnosno kod privatnih lekara.