Ergometrija je zapravo – test opterećenja srca. Ovo je nazobilazna metoda ispitivanja u kardiologiji. Ona će nam pružiti informacije i uvid o preostalom fizičkom kapacitetu, subjektivnim tegobama u vreme i nakon opterećenja. Lekar će videti ishemijske promene na elektrokardiogramu, kao i aritmije, pa će se dobiti uvid u prognozu bolesnika sa ishemijskom bolešću srca.

Priprema za test opterećenja srca

Od 24 do 48 sati ne bi trebalo uzimati određene lekove, o čemu će vas vaš lekar obavestiti. Potrebno je da se lagano obučete i ponesete obuću za vežbanje. Tri sata pre testa, ne smete uzimati kafu, cigarete, niti konzumirati hranu i piće.

Ergometrija – kada se radi?

Ovaj test se radi zbog dobijanja prognoze, utvrđivanja terapije, kao i rehabilitacije bolesnika sa koronarnom bolesti; radi ocenjivanja efikasnosti hirurških zahvata na koronarnim arterijama i zaliscima; kod utvrđivanja sposobnosti za profesionalni posao, rekreaciju i sportske aktivnosti i radi drugih razloga.

Ergometrija – kako se radi?

Test opterećenja srca se izvodi ili na ergobicikli ili na pokretnoj traci po standardizovanim protokolima. Tokom izvođenja testa prati se srčana frekvenca, arterijski pritisak dok se elektrokardiogramom (EKG) kontinuirano posmatra. Tokom testa se nastoji da se postigne značajno povećanje frekvence srca, tako što se test radi dok se ne postigne submaksimalna vrednost frekvence koja je data za pol, starosnu dob i telesnu težinu. 

Svaka tri minuta povećava se brzina i uspon, odnosno fizičko opterećenje. Ukoliko biste osetili bol u grudima, otežano disanje, nesvesticu, ili bude registrovan povišen arterijski pritisak, test se odmah prekida.

Ergometrija – rezultati

Ako je test negativan, odnosno, ne ukazuje na smanjenu koronarnu rezervu srca (smanjenu cirkulaciju), možete nakon njega raditi, voziti, normalno jesti i piti.

Ukoliko je test pozitivan, to bi značilo da imate smanjenu koronarnu rezervu srca (smanjenu cirkulaciju), pa će tada vaš lekar odlučiti o daljem lečenju kao i daljoj dijagnostici. 

Test opterećenja srca – iskustva

Srčani bolesnik prekida test zbog simptoma koji ga ograničavaju u daljem naporu ili zbog postizanja maksimalnog opterećenja, koje je znatno ispod očekivanog aerobnog kapaciteta. Bolesniku treba dopustiti samo ona opterećenja koja ne izazivaju porast pulsa više od 85% vrednosti pulsa u testu opterećenja, a i tada takva opterećenja mogu biti samo kratkog trajanja. 

Ergometrija – cena

Cene se kreću u rasponu od 2500 do 10800 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ergometrija
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

08.11.2018
Dragana Misic

Ergometrija je skoro sastavni deo svakog sistematskog pregleda. Neka prosecna cena se krece oko 10.000,00 dinara. Naravno, to se odnosi na cene u nkim privatnim ustanovama, odnosno kod privatnih lekara.

15.09.2017
Milen Jovanovic

Sto se mene licno tice, ergometriuja je nesto u sta mozete da imate puno poverenje. Sigurno ne bi trebalo da vas izneveri. Najvazinije od svega je to da ergometrija u Beogradu postoji vec nekoliko godina i zbog toga zaista predstavlja nesot sto je bas onako lepo.

20.01.2017
Petar Jankulovski

Koliko se samo meni cini, sto se ovog tretmana tice, najbolje je da potrazite neko bas dobro i profi mesto.

04.01.2017
Stojance Ristovski

Ovo je zaista jedan veoma ozbiljan pregled ali to u isto vreme ne znaci da treba odmah da se uspanicite.

04.01.2017
Marina Zivkovic

Po ovom pitanju samo treba da se orpedelite za bas neko strucno lice u koje ako mene pitate mozete da imate puno poverenje.

30.12.2016
Jovana Milinkovic

Stvarno je ovo manje vise svima dostupno i bar je to neka olaksavajuca okolnost.

15.12.2016
Milen Jovanovic

Ovo je vec vrsta ispitivanja koja je vec u danasnje vreme, manje vise, dostupna vecini ljudi.

15.12.2016
Lea Stankovic

Ako mene licno pitate veoma je vazno da se po pitanju Ergometrije, samo opredelite za kvlaitet i da vise nista po tom pitanju ne brinete.

14.12.2016
Filip Milutinovic

Po ovom pitanju ako mene licno pitate, samo treba da se opredelite za kvalitet i vise nista po tom pitanju ne traba da brinete.

14.12.2016
Simona Vucinic

U danasnje vreme u mnogim domovima zdravlja, ergometrija moze da se uradi bez nekih vecih problema.

29.11.2016
Marta Dencevic

Po pitanju ergometrije, samo treba da posetite dom zdravlja Zemun i vise nista oko toga nemate da brinete.

28.11.2016
Ljubinka Sreckovic

Definitivno je potrebno da po ovom pitanju posetite mesto koje se zove Fizikus a koje je zapravo na daleko poznato po svom kvalitetu.

10.11.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju ergometrije i inetrne emdicne, veoma je vazno da se po tom pitanju posavetujete sa nekom strucnom ordinacijom kao sto je primera radi Irva Clinic.

10.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju ergometrije, ubedljivo je najbolje da posetite neki dom zdravlja kao sto je primera radi Euromedik.

09.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju ergometrije, slobodno mozete da posetite polikliniku Menssana u ciji kvalitet je najbolje da se sami uverite.

22.09.2016
Mihajlo Nastasovic

Po pitanju ergometrije, ubedljivo je najbolje resenje kada biste posetili privatnu kliniku NADA - A. To je klinika u koju mozete da imate puno poverenje.

21.09.2016
Todor Markovic

Uglavnom je u danasnje vreme najveci broj domova zdravlja opremljen sa savremenim ergometrima tako da ne morate po tom pitanju da idete na neke specijalisticke klinike ili ordinacije.

20.09.2016
Janko Zivanovic

VMA je danas jedan poptuno otvoren sistem koji u velikoj meri puni drzavni budzet. Tako da tamo mozete da se lecite samo ukoliko imate dovoljno novca.

22.08.2016
Petar Jankovic

VMA je oduvek bila jedna od najpoznatijih klinka ove vrste u Beogradu a koja je bila poznata po savremenim dijagnostickim uredjajima. To se odnosi i na ergometar. Sada vec bukvalno svako moze da ode i da uradi neki kvalitetan pregled na VMA.

19.08.2016
Ivan Stojanovic

Koliko mi je poznato na VMA rade poprilicno kvalitetno razlicite testove po pitanju opterecenja srca. Takoda ne morate posto - poto da jurite neku privatnu kliniku.

18.08.2016
Marko Petrovic

Uglavnom u danasnje vreme vecina domova zdravlja (pisem o drzavnim ustanovama) orpemljena je savremenim uredjajima, ukljucujuci i ergometar. Zbog toga ne treba tako lako da gubute nadu u nase drzavno zdravstvo.

17.08.2016
Dusan Markovic

Ukoliko zelite da na brz i kvalitetan nacin testirate svoj organizam putem ergomentra, onda je u svakom slucaju najbolje resnje za vas da posetite polikliniku Beograd. Cene za nas zivotni standard jesu nesto vise ali je valjda zdravlje na prvom mestu.

15.07.2016
Ivana Petrovic

Ergometrija je skoro sastavni deo svakog sistematskog pregleda. Neka prosecna cena se krece oko 10.000,00 dinara. Naravno, to se odnosi na cene u nkim privatnim ustanovama, odnosno kod privatnih lekara.