Vratite se na mobilnu verziju sajta
Letovanje Turska LETOVANjE TURSKA 2017 - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute www.navidiku.rs Letovanje TurskaLETOVANjE TURSKA 2017 Beograd - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE TURSKA 2017 Palilula - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE TURSKA 2017 Savski venac - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE TURSKA 2017 Stari grad - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE TURSKA 2017 Vračar - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE TURSKA 2017 Zvezdara - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute

Letovanje Turska

Turska ili Turska republika je država koja se prostire na dva kontinenta a izlazi na čak 4 mora. Najveći deo njene površine nalazi se u Aziji (Anadolija) i zauzima oko 97% površine Turske. Evropski deo nalazi se u Trakiji i zauzima oko 24 kilometra kvadratna. Glavni grad Turske je Ankara a najveći je Istambul. Turizam u Turskoj je jako razvijen, najviše zahvaljujući geografskom položaju koji joj omogućava izlaz na Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno more. Oko 80% stanovništva u Turskoj govori turskim jezikom. Na kopnu, Turska se graniči sa osam zemalja, sveukupne granice Turske iznose 9850 kilometara, a od toga zavidnih 7200 kilometara su morske granice. Administrativno, Turska je podeljena na 81 pokrajinu ili vilajet. 
Valuta u Turskoj je Nova Turska Lira i može se dobiti u menjačnicama, bankama ili hotelima bez provizije. Odnos evra i lire je otprilike 1:3, odnosno za 1 evro dobićete nešto malo iznad 3 lire. ATM bankomati su dostupni u većini mesta. 
Klima u Turskoj je karakteristična za svaki deo. Obala koja izlazi na Mediteransko more ima umerenu mediteransku klimu sa toplim i suvim letima i blagim kišovitim zimama. Centralni Anadolijski deo zaštićen je planinama od mediteranskih uticaja, tako da ovaj deo ima kontinentalnu klimu sa izrazitim godišnjim dobima. Planinske oblasti na istoku zemlje imaju jake zime, sa temperaturama od -30 do -40 stepeni, a sneg se zna zadržati  ido 120 dana. Na zapadu zemlje, Leta su topla, sa temperaturama iznad 30 stepeni, a zime hladne, sa temperaturama ispod 0. Mesec maj je najkišniji, dok je Avgust najsuvlji mesec u godini. 
Geografski, Turska je podeljena u sedam regija: Mramorna regija, Egejska regija, Crnomorska regija, Centralna Anadolija, Sredozemna regija, Istočna Anadolija i Jugoistočna Anadolija. 
Turska se nalazi na listi 20 najposećenijih destinacija na svetu jer je zemlja prelepe nestvarne prirode, prepuna kontrasta, bogate tradicije i kulture, magičnih plaža, idiličnih sela, urbanih gradova, savršena za odmor ili šoping. U Turskoj se spajaju istok i zapad, tradicionalno i moderno, novo i staro.
Gostoprimstvo i srdačnost čini da se turisti iz godine u godinu odlučuju za ovu destinaciju. Možete da isprobate odlične domaće specijalitete, vina, upoznate običaje i kulturu. Tursku nazivaju muzej na otvorenom zbog bogate istorije ovog podneblja. Ovde su tragovi starih civilizacija od Rima i antičke Grčke do Vizantije i Otomanske imperije. 

Turističke atrakcije Turske

 • Aja Sofija, jedan od veličanstvenih simbola Istambula
 • Patara, jedna od najlepših i najdužih plaža na svetu na kojoj se nalaze ostaci antičkih građevina smeštenih na samoj plaži
 • Troja, arheološko nalazište na severozapadu zemlje; grad o kome su snimljeni mnogi filmovi
 • Efes, antički grad koji čuva tajne drevnih civilizacija
 • Amfiteatar Aspendos, antički grad, smešten je u provinciji Antalija
 • Najposećenije turističke destinacije Turske
 • Antalija- nalazi se na obali Sredozemnog mora, najrazvijeniji je turistički centar Turske 
 • Kušadasi- nalazi se u blizini Izmira, jedno od najposećenijih letovališta u Turskoj
 • Alanja- peščane plaže čine je jednim od najlepših turističkih centara 
 • Marmaris- jedan od najatraktivnijih lokaliteta u Turskoj. Ono što ga čini posebno atraktivnim je blizina mnogobrojnih kulturnih spomenika
 • Belek- na 30 kilometara od Antalije moderno letovalište sa luksuznim hotelima
 

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Letovanje Turska
Napišite komentar:
Marina Dakic

Sreda, 07.11.2018. 11:36

Samo je veoma vazno da se po pitanju ovog letovanja odlucite za kvalitet. Postoje u Turskoj zaista lepe destinacije.

Janko Zivanovic

Petak, 01.09.2017. 01:15

Kako god da okrenete letovanje u Turskoj nije ni mlao naivno, odnosno nije ni malo jeftino. Mada, da ne znam kakvo je tacno letovanje ali je problem u tome sto se ja nikada licno ne bih slozio.

Marta Dencevic

Četvrtak, 18.05.2017. 07:00

Sto se mene licno tice, ukoliko nesto moze da valja u celoj prici, onda je to Turska. Mada, nije sa cenama bas previse povoljna.

Petar Jankovic

Četvrtak, 04.05.2017. 08:20

Samo treba da znate da je letovanje u Tursku odlicna stvar posto je Turska zaista odlicna drzava za letovanje.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 20.04.2017. 11:15

Koliko mi se samo cini, mora ovo letovanje da se dobro plati kako biste mogli u njemu da potpuno uzivate.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 06.04.2017. 09:28

Kada pricamo o letovanju u ovoj drzavi odmah treba da znate da je kvaliet nesto sot se pre ili kasnije sigurno podrazumeva.

Nikolina Pantelic

Utorak, 04.04.2017. 08:41

Koliko mi se samo cini, u Tursku nikada nije bilo previse jeftino da se letuje. Mada, pre ili kasnije sigurno da mogu ovde da se pronadju neki povoljni aranzmani.

Marko Petrovic

Utorak, 21.03.2017. 09:38

Pre ili kasnije cete sigurno shvatiti da je ovo odlicna solucija. Nista drugo bolje ne moze da prodje.

Jana Stankovic

Sreda, 01.03.2017. 08:08

Mislim da sam cuo da je realno Turska postala u danasnje vreme poprilicno pristupacna.

Biljana Brankovic

Petak, 10.02.2017. 10:56

Koliko mi se samo cini, sto se ovoga tice, samo treba da znate da nista nije bas toliko dobro nego toplo tursko more.

Dusan Markovic

Utorak, 31.01.2017. 08:16

Samo je veoma vazno da se po pitanju ovog letovanja odlucite za kvalitet. Postoje u Turskoj zaista lepe destinacije.