Vratite se na mobilnu verziju sajta
Letovanje Spanija LETOVANjE ŠPANIJA 2017 - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute www.navidiku.rs Letovanje SpanijaLETOVANjE ŠPANIJA 2017 Beograd - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE ŠPANIJA 2017 Novi Sad - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE ŠPANIJA 2017 Palilula - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE ŠPANIJA 2017 Stari grad - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE ŠPANIJA 2017 Vračar - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE ŠPANIJA 2017 Zvezdara - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute LETOVANjE ŠPANIJA 2017 Novi Beograd - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute

Letovanje Spanija

Kraljevina Španija nalazi se na Pirinejskom poluostrvu i proteže se na nekoliko susednih arhipelaga i enklava. Izlazi na Sredozemno more na jugu i istoku i na Atlantski okean na severu. U sastavu Španije nalaze se i dva veća  arhipelaga Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu i Balearska ostrva u Sredozemnom moru. Španskoj držani pripadaju i dve enklave na severu Afrike Seuta i Melilja, kao i Livija, enklava u francuskim Pirinejima.
Španija je članica Evropske unije, Ujedinjenih nacija i NATO saveza, a ima oko 44 miliona stanovnika. Glavni grad je Madrid, a valuta Evro. Španija je u istoj vremenskoj zoni kao i Srbija. Službeni jezik je španski, a govore se još i katalonski, baskijski i galicijski jezik. Površina Španije je 504 030 kilometara kvadratnih, a od toga 470 hiljada zauzimaju obradive površine. 
U većem delu Španije, na istoku i jugu, preovlađuje mediteranska, odnosno sredozemna klima, koju karakterišu duga suva i topla leta i blage, prijatne zime. Temperature se kreću od 15 do 25 stepeni, a najviše temperature su do 48 stepeni. Unutrašnji deo Španije ima kontinentalnu klimu, a u planinskim predelima Pirineja, i Andaluzijskim planinama ima planinsku klimu. 

Autonomne pokrajine Španije

Španiju čini 17 autonomnih pokrajina, koje su podeljene na provincije i dva autonomna grada Seuta i Melilja. Autonomne pokrajine su:
 • Andaluzija
 • Aragon
 • Kneževina Austrija
 • Balearska ostrva
 • Baskija
 • Kanarska ostrva
 • Kantabrija
 • Kastilja-La Manča
 • Kastilja i Leon
 • Katalonija
 • Ekstremadura
 • Galicija
 • Pokrajina Madrid
 • Region Mursija
 • Navara
 • Rioha
 • Valensijanska Pokrajina
Jedna od najsunčanijih i najlepših zemalja Evrope, Španija privlači turiste svojim bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem, kao i turističkim ponudama i atrakcijama, tako da ne čudi činjenica da ovu zemlju poseti preko 50 miliona turista godišnje. Ovu raznoliku državu, pored 2000 kilometara dugačkih plaža, odlikuje i veliko istorijsko bogatstvo, kao i bogata kuhinja. Ovde je prisutna jedinstvena mešavina kultura i umetnosti, što je značajno uticalo i na arhitekturu celih gradova. Jedna od glavnih turističkih destinacija, Španija je zemlja flamenka, Don Kihota, latino lepotica, toreadora i korida, ljubaznih domaćina. Ova zemlja je izrodila i udomila mnoge slikare, kao što su El Greko, Francisko Goja, Salvador Dali, Pablo Pikaso i mnogi drugi. Veliki arhitekta Antonio Gaudi dao je svoj pečat ovoj zemlji u vidu mnogobrojnih objekata, kao što su Kasa Mila, Kasa Batljo, Kasa Kalvet, Park Guelj i Sagrada Familia. 

Turističke atrakcije Španije

 • Sagrada Familija u Barseloni je čuveno remek delo arhitekte Antonija Gaudija i jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija u Španiji. Ova rimokatolička bazilika rađena je u gotičkom stilu, a plan je da se gradnja završi do 2025. godine. Ova Velelepna građevina se nalazi na UNESCO-vom spisku svetske baštine. 
 • Kraljevska palata u Madridu, zvanična rezidencija kraljevske porodice koja se koristi samo za državne ceremonije. Palata je otvorena za javnost, sagrađena je između 1738. i 1755. godine, a prostire se na površini od 135 hiljada kvadratnih metara.
 • Akvadukt u Sevilji (Rimski akvadukt) je jedan od najbolje očuvanih spomenika koji su ostavili Rimljani. Bio je dug oko 18 kilometara, a do danas je sačuvano oko 1 kilometar i pod zaštitom je UNESCO-a. Ovaj akvadukt i danas napaja Grad vodom.
 • El Escorial u San Lorencu je istorijska rezidencija kraljeva Španije, a dana se koristi kao muzej, škola, manastir i kraljevska palata. Godišnje ovaj kompleks poseti više od pola miliona turista i upisan je na UNESCOv spisak svetske baštine.

Turističke destinacije Španije

 • Ibica je jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Ovo Balearsko ostrvo smešteno je u Sredozemnom moru, ima preko 80 plaža i poznato je po bogatom noćnom životu.
 • Majorka je najveće ostrvo u Balearskom arhipelagu i jedno je od najposećenijih u Španiji. Ovo ostrvo je raj za turiste sa kilometrima dugim plažama i bogatim noćnim životom.
 • Kosta Brava se nalazi u istočnoj Kataloniji i proteže se do same granice sa Francuskom. Veliki broj turističkih mesta čine ovaj deo španske obale jednom od najdražih destinacija za turiste. 
 • Ljoret de Mar se nalazi u Kataloniji i grad je sa turističkom tradicijom od preko 50 godina. Ima oko 40 hiljada stanovnika i obalu dugu7 kilometara.
 

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Letovanje Spanija
Napišite komentar:
Andriajana Simic

Sreda, 07.11.2018. 11:36

Koliko mi se samo cini, sto se Spanije tice, mozete relativno povljno da prodjete ukoliko na vreme rezervise svoje letovanje.

Janko Zivanovic

Petak, 01.09.2017. 01:13

Spanije je odlicna destinacija ali se iskreno govoreci meni nesto i ne svidja njihovo more. To je po meni odlicna destinacija za mlade bracne parove.

Marta Dencevic

Četvrtak, 18.05.2017. 06:59

U svakom slucaju, kako god da okrenete, mora ovo letovanje da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena ukoliko mene licno pitate.

Petar Jankovic

Četvrtak, 04.05.2017. 08:19

Sto se Spanije tice, ona je zaista jedna i vise nego odlicna destinacija. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga. Sve drugo su samo obicne gluposti.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 20.04.2017. 11:05

Koliko mi se samo cini, letovanje u spaniji je zaista nesto posebno bez cega se u svakom slucaju ne moze.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 06.04.2017. 09:26

Spanija je prelepa destinacija za letovanje ali je stvar u tome da nije ni malo jeftina. Mene to licno nista ne moze da zacudi.

Nikolina Pantelic

Utorak, 04.04.2017. 08:25

Za ovo letovanje treba da imate dovoljno novca. Mada , nije novac jedino sto je potrebno. Treba imati i dobru ideju.

Marko Petrovic

Ponedeljak, 20.03.2017. 11:36

Po meni je Spanija bila odlicna destinacija.

Jana Stankovic

Sreda, 01.03.2017. 08:07

Naravno da je sot se spanije tice, kvalitet i vise nego vazan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

Biljana Brankovic

Petak, 10.02.2017. 10:55

Sto se tice letovanja, Spanija je oduvek bila jedna od boljih destinacija. Mada, nije to ipak destinacija za svakoga, vec pre svega za one ljude koji imaju dosta novca.

Dusan Markovic

Utorak, 31.01.2017. 08:15

Koliko mi se samo cini, sto se Spanije tice, mozete relativno povljno da prodjete ukoliko na vreme rezervise svoje letovanje.