Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Letovanje Spanija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Letovanje Spanija

Kraljevina Španija nalazi se na Pirinejskom poluostrvu i proteže se na nekoliko susednih arhipelaga i enklava. Izlazi na Sredozemno more na jugu i istoku i na Atlantski okean na severu. U sastavu Španije nalaze se i dva veća  arhipelaga Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu i Balearska ostrva u Sredozemnom moru. Španskoj držani pripadaju i dve enklave na severu Afrike Seuta i Melilja, kao i Livija, enklava u francuskim Pirinejima.

Španija je članica Evropske unije, Ujedinjenih nacija i NATO saveza, a ima oko 44 miliona stanovnika. Glavni grad je Madrid, a valuta Evro. Španija je u istoj vremenskoj zoni kao i Srbija. Službeni jezik je španski, a govore se još i katalonski, baskijski i galicijski jezik. Površina Španije je 504 030 kilometara kvadratnih, a od toga 470 hiljada zauzimaju obradive površine. 

U većem delu Španije, na istoku i jugu, preovlađuje mediteranska, odnosno sredozemna klima, koju karakterišu duga suva i topla leta i blage, prijatne zime. Temperature se kreću od 15 do 25 stepeni, a najviše temperature su do 48 stepeni. Unutrašnji deo Španije ima kontinentalnu klimu, a u planinskim predelima Pirineja, i Andaluzijskim planinama ima planinsku klimu. 

Autonomne pokrajine Španije

Španiju čini 17 autonomnih pokrajina, koje su podeljene na provincije i dva autonomna grada Seuta i Melilja. Autonomne pokrajine su:

 • Andaluzija
 • Aragon
 • Kneževina Austrija
 • Balearska ostrva
 • Baskija
 • Kanarska ostrva
 • Kantabrija
 • Kastilja-La Manča
 • Kastilja i Leon
 • Katalonija
 • Ekstremadura
 • Galicija
 • Pokrajina Madrid
 • Region Mursija
 • Navara
 • Rioha
 • Valensijanska Pokrajina

Jedna od najsunčanijih i najlepših zemalja Evrope, Španija privlači turiste svojim bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem, kao i turističkim ponudama i atrakcijama, tako da ne čudi činjenica da ovu zemlju poseti preko 50 miliona turista godišnje. Ovu raznoliku državu, pored 2000 kilometara dugačkih plaža, odlikuje i veliko istorijsko bogatstvo, kao i bogata kuhinja. Ovde je prisutna jedinstvena mešavina kultura i umetnosti, što je značajno uticalo i na arhitekturu celih gradova. Jedna od glavnih turističkih destinacija, Španija je zemlja flamenka, Don Kihota, latino lepotica, toreadora i korida, ljubaznih domaćina. Ova zemlja je izrodila i udomila mnoge slikare, kao što su El Greko, Francisko Goja, Salvador Dali, Pablo Pikaso i mnogi drugi. Veliki arhitekta Antonio Gaudi dao je svoj pečat ovoj zemlji u vidu mnogobrojnih objekata, kao što su Kasa Mila, Kasa Batljo, Kasa Kalvet, Park Guelj i Sagrada Familia. 

Turističke atrakcije Španije

 • Sagrada Familija u Barseloni je čuveno remek delo arhitekte Antonija Gaudija i jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija u Španiji. Ova rimokatolička bazilika rađena je u gotičkom stilu, a plan je da se gradnja završi do 2025. godine. Ova Velelepna građevina se nalazi na UNESCO-vom spisku svetske baštine. 
 • Kraljevska palata u Madridu, zvanična rezidencija kraljevske porodice koja se koristi samo za državne ceremonije. Palata je otvorena za javnost, sagrađena je između 1738. i 1755. godine, a prostire se na površini od 135 hiljada kvadratnih metara.
 • Akvadukt u Sevilji (Rimski akvadukt) je jedan od najbolje očuvanih spomenika koji su ostavili Rimljani. Bio je dug oko 18 kilometara, a do danas je sačuvano oko 1 kilometar i pod zaštitom je UNESCO-a. Ovaj akvadukt i danas napaja Grad vodom.
 • El Escorial u San Lorencu je istorijska rezidencija kraljeva Španije, a dana se koristi kao muzej, škola, manastir i kraljevska palata. Godišnje ovaj kompleks poseti više od pola miliona turista i upisan je na UNESCOv spisak svetske baštine.

Turističke destinacije Španije

 • Ibica je jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Ovo Balearsko ostrvo smešteno je u Sredozemnom moru, ima preko 80 plaža i poznato je po bogatom noćnom životu.
 • Majorka je najveće ostrvo u Balearskom arhipelagu i jedno je od najposećenijih u Španiji. Ovo ostrvo je raj za turiste sa kilometrima dugim plažama i bogatim noćnim životom.
 • Kosta Brava se nalazi u istočnoj Kataloniji i proteže se do same granice sa Francuskom. Veliki broj turističkih mesta čine ovaj deo španske obale jednom od najdražih destinacija za turiste. 
 • Ljoret de Mar se nalazi u Kataloniji i grad je sa turističkom tradicijom od preko 50 godina. Ima oko 40 hiljada stanovnika i obalu dugu7 kilometara.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

07.11.2018
Andriajana Simic

Koliko mi se samo cini, sto se Spanije tice, mozete relativno povljno da prodjete ukoliko na vreme rezervise svoje letovanje.

01.09.2017
Janko Zivanovic

Spanije je odlicna destinacija ali se iskreno govoreci meni nesto i ne svidja njihovo more. To je po meni odlicna destinacija za mlade bracne parove.

18.05.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju, kako god da okrenete, mora ovo letovanje da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena ukoliko mene licno pitate.

04.05.2017
Petar Jankovic

Sto se Spanije tice, ona je zaista jedna i vise nego odlicna destinacija. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga. Sve drugo su samo obicne gluposti.

20.04.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, letovanje u spaniji je zaista nesto posebno bez cega se u svakom slucaju ne moze.

06.04.2017
Ivan Stojanovic

Spanija je prelepa destinacija za letovanje ali je stvar u tome da nije ni malo jeftina. Mene to licno nista ne moze da zacudi.

04.04.2017
Nikolina Pantelic

Za ovo letovanje treba da imate dovoljno novca. Mada , nije novac jedino sto je potrebno. Treba imati i dobru ideju.

20.03.2017
Marko Petrovic

Po meni je Spanija bila odlicna destinacija.

01.03.2017
Jana Stankovic

Naravno da je sot se spanije tice, kvalitet i vise nego vazan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

10.02.2017
Biljana Brankovic

Sto se tice letovanja, Spanija je oduvek bila jedna od boljih destinacija. Mada, nije to ipak destinacija za svakoga, vec pre svega za one ljude koji imaju dosta novca.

31.01.2017
Dusan Markovic

Koliko mi se samo cini, sto se Spanije tice, mozete relativno povljno da prodjete ukoliko na vreme rezervise svoje letovanje.