Ukoliko želite uživanje u tišini, miru i harmoniji prirode, bez zagađenosti gradskog vazduha, smoga, bez solitera, betona, gužve... – onda je krstarenje Drinom prava odluka da relaksirate i regenerišete telo i um. Kada budete videli Drinu, na prvi pogled će vas očarati njena lepota, bistrina, ali i brzina kojom protiče.

Pročitaj više

Ukoliko želite uživanje u tišini, miru i harmoniji prirode, bez zagađenosti gradskog vazduha, smoga, bez solitera, betona, gužve... – onda je krstarenje Drinom prava odluka da relaksirate i regenerišete telo i um. Kada budete videli Drinu, na prvi pogled će vas očarati njena lepota, bistrina, ali i brzina kojom protiče.

Iz svega što smo naveli, jasno se da zaključiti zbog čega je ovaj program među najpopularnijim u ponudama turističkih agencija.

Krstarenja Drinom

Umesto gradske vreve, oko vas će biti samo šum brze vode, svežina vazduha, i jednom rečju – nedirnuta priroda. Kada obiđete čuveni Višegrad, sledeće je upravo krstarenje Drinom. Krstarenje Drinom podrazumeva celodnevni izlet brodom, kroz kanjon ove reke. Možda niste to znali, ali kanjon Drine je drugi po veličini kanjon u Evropi.

Krstarenje Drinom iskustva

U ovom delu teksta možemo malo da se osvrnemo na prošlost, odnosno, kako se Drina pretvorila u omiljenu turističku destinaciju. Kanjon Drine su oduvek odlikovali veliki brzaci i bukovi, a preko reke se prelazilo starim drvenim splavovima.

Hidroelektrana Bajina Bašta je izgrađena krajem šezedestih godina dvadesetog veka, tako da se jedan deo toka Drine pretvorio u jezero, koje je mirno i dugo oko 54 kilometara. Omorika i Lotika su turistički brodovi koji su u to vreme, zamenili drvene splavove, pa su se turisti vozili od Perućca do Višegrada i u obratnom smeru.

Ovi brodovi nisu saobraćali čak petnaest godina, usled ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, dok je od 1992-1995. vodeni saobraćaj bio potpuno u prekidu.

Kada je reč o današnjem trenutku, turistima stoje na raspolaganju turistički brodići, kojima je organizovana plovidba kanjonom Drine. Izleti se organizuju individualno, i to manjim plovilima, a grupne posete se obavljaju pomenutim brodićima.

Ako se odlučite da krstarite Drinom, tada će vaša avantura početi oko 11 časova pre podne, a završiti se oko 18 časova uveče. Međutim, ako se grupa dogovori drugačije, krstarenje može da potraje i nakon tog vremena.

Krstarenja mogu da budu organizovana prema zahtevima i želji grupe.

Za kraj teksta, spomenimo i rafting Drinom. Rafting je spuštanje niz reku u gumenom čamcu, koji je specijalno izrađen za divlje vode, kao što je brza voda Drine. Rafting se obavlja najatraktivnijim delom reke, a maksimalan broj ljudi za jedan čamac je deset plus skiper.

Rafting traje oko dva do tri sata, što je uslovljeno vodostajem reke. Završava se kod kućice na steni, što je simbol Bajine Bašte. Kod Srba je poznata i kao Zelenika, i predstavlja glavno obeležje Drine. Ta kućica na steni stoji od 1969. godine, a nastala je da bi se plivači na njoj odmorili i sunčali. A kada je reč o steni na kojoj kućica stoji, predanje kaže da je za nju zaslužan Marko Kraljević. Naime, on nije želeo da njegov Šarac pokvasi noge dok prelazi reku, pa je bacio stenu na sredinu. Stari poznavaoci ovog mesta ističu kako se na steni i danas mogu da vide otisci kopita Markovog konja Šarca.

Krstarenje Drinom – cena:

Cena za krstarenje Drinom je u proseku oko 10000 dinara, mada to zavisi od toga šta tačno program uključuje, pa predlažemo da se dodatno raspitate kod odabrane turističke agencije.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

Ostavite komentar
Ocenite firmu