Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Skolioza lečenje
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

BESPLATAN fizikalni pregled dece i odraslih sa deformitetima kičme i stopala + stručni saveti

0 Din.
BESPLATAN fizikalni pregled dece i odraslih sa deformitetima kičme i stopala + stručni saveti! Fizikalna Tajna MM!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Fizikalna terapija bolesti kičme

Akcija -31% 4200 Din.
Iskoristite specijalnu akcijsku ponudu Fizikalne Tajne MM koja Vam je odobrila popust od 31% na fizikalnu terapiju za bo...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Korektivna gimnastika za decu (10 individualnih treninga)

Akcija -17% 10000 Din.
Korektivna gimnastika za decu (10 individualnih treninga) - 10.000 din! Ambulanta za fizikalnu terapiju UniFizio!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Skolioza lečenje

Imati skoliozu, znači imati krivu kičmu. Ona može biti prisutna na par načina, kao što je kada se kičma iskrivi na levu ili desnu stranu, u obliku slova C, ili je dvostruko kriva, u obliku latiničnog slova S. 

 

 

Često ćemo je susresti kod dece, i to u najranijem uzrastu, ali se može dogoditi da se pojavi kada dete „izdžiglja“ odjednom, odnosno u fazama intenzivnog rasta. Pogađa decu u pubertetu ali i po završetku rasta. Naravno, skolioza je prisutna i kod odraslih osoba.

Da li je skolioza nasledna?

Možda vaše dete ima skoliozu i sada se vi pitate da li ste možda „krivi“ za to? Lekari kažu, na osnovu iskustava i istraživanja, da ako je kod jednog od roditelja ili kod oboje, bio prisutan neki deformitet kičmenog stuba, velika je verovatnoća da će i dete imati takav problem. 

Ako već znate da kod vas postoji predispozicija da se genetski prenese na dete vaš zdravstveni problem, u tom slučaju je neophodno da se prati rast kičmenog stuba od najranijeg uzrasta, pa ako se primete neke promene, trebalo bi pravovremeno reagovati.

Šta su uzroci skolioze?

Ono što nije baš ohrabrujuća vest, to je da skolioza u najvećem broju slučajeva ima nepoznate uzroke, njeno napredovanje je nepredvidivo, što lečenje čini prilično težim. Ukoliko postoji bilo kakav problem na zglobovima i mišićima na rođenju, kao i u toku prve godine života, i ako sve to nije na vreme i u potpnosti sanirano, kao posledica se može javiti deformitet kičme.

Uzroci skolioze su i nepravilno sedenje ili loše držanje tela, u velikom broju slučajeva.

Kako primetiti skoliozu kod deteta?

Fizijatar će dete posmatrati bez odeće, leđima okrenuto. Pogledaće visinu ramena, jer je moguće da jedno rame bude niže, a samim tim i lopatica sa te strane je niža. U odnosu na drugu, malo je odvojena. 

Lekar će rukom pratiti pršljenove i može uočiti da nisu u ravnoj liniji. Može biti prisutna i asimetrija trouglova stasa. To je prazan prostor između ruku i struka, koji bi trebalo da bude u obliku trougla, pa ukoliko ne postoji deformacija, oni su simetrični. 

Fizijatar će pogledati i simetriju rebarnih lukova, i to tako što će se dete saviti u napred, kao da hoće rukama da dodirne stopala. Ako se javi izbočina u nivou rebara, a posebno ako je jednostrana, znak je verovatnog prisustva skolioze.

Kako se leči skolioza?

Naravno, skolioza je prisutna u svim dobima života, sa tom razlikom što kod dece, koja su još u razvoju, može da se i u potpunosti koriguje. Kada se radi o deci, ortoped ili fizijatar će na osnovu kliničke slike, uzrasta deteta kao i napredovanja deformiteta odrediti i način lečenja. 

 

 

Za lečenje skolioze, nevezano za godine, rade se ciljane korektivne vežbe. One se moraju izvesti pravilno, kako bi imale efekta, i zbog toga se rade pod nadzorom fizioterapeuta. Vežbe se mogu raditi svakodnevno, a povremeno će se izvoditi pregledi lekara. 

Takođe može pomoći i plivanje i to leđnim stilom, ali se i to vrši uz stručni nadzor.

Sledeća opcija u lečenju skolioze jeste nošenje ortopedskog midera. Jednostavno, kada je kičma kriva, nju nije lako ispraviti, pa će dete uz program vežbi, nositi i ovo ortopedsko pomagalo. 

Interesantno je da za razliku od drugih deformiteta kičmenog stuba, skolioza zahteva individualan pristup svakom pacijentu, naročito kada se radi o deci. Za uspešno saniranje krive kičme, nephodno je da timski deluju roditelji, lekar i fizioterapeut. 

U nekim najtežim slučajevima, kada korektivne vežbe, plivanje, nošenje ortopedskog midera, nisu dali rezultate, ili kada je krivina kičmenog stuba toliko velika, obično se savetuje operacija. 

Šrot metoda lečenja skolioze

Ovo je još uvek alternativna metoda lečenja skoliotične kičme, ali se smatra veoma uspešnom. Šrot metoda je fizioterapeutski tretman koji koristi izometrijske vežbe (mišićne kontrakcije bez pokreta), i vežbe za jačanje i istezanje asimetrične muskulature. 

Za svakog pacijenta ponaosob se određuje program vežbi, koji je prilagođen samo njegovom problemu. Šrot metodom se vrši posturalna korekcija, odnosno ispravlja se telo u prostoru, pa se tek onda aktiviraju mišići. Vežbe se rade pred ogledalom, dok je rotaciono disanje novina u terapijskom tretmanu skolioza, i ono uz druge elemente tretmana dovodi do ispravljanja trupa. 

Lečenje skolioze – cena pregleda i tretmana lečenja:

Pregled kod fizijatra, u proseku se kreće od 2000 do 2500 dinara. 

Vežbe za skoliozu, individualno, cena u proseku 500 din; vežbe za kičmu pasivno-potpomognute, prosečna cena 1000 dinara, u pitanju su cene jednog tretmana. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

10.11.2018
Nenad Pavlovic

Na prvom mestu je potrebno da se po pitanju skolioze postavi pravilna dijagnoza. Zbog toga ne treba previse da nagadjate i lutate vec slobodno posetite nekog proverenog i dokazanog doktrora u ovoj oblasti.

08.05.2017
Marina Zivkovic

Koliko mi se samo cini, po mnogo cemu je ona nesto sto je i vise nego posebno.

24.04.2017
Filip Milutinovic

Ukoliko se pokaze da imaze problema sa skoliozom odmah treba da znate da se ti problemi pre ili kasnije veoma lako resavaju.

11.04.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju ona treba i mora da se lepo plati kako god da okrenete.

27.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni je ona uvek bila posebno nezahvalna za lecenje.

24.03.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je ona nesto sto je posebno i potpuno normalno.

10.03.2017
Todor Markovic

osnovni problem sa lecenjem ove bolesti je pre svega u tome sto mora debelo da se plati.

07.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju pre ili kasnije je lecenje skoliozom poprilicno neizvesno.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se mene licno tice, svaka skolioza je ipak nesto sto zaista moze da bas onako ozbiljno muci coveka.

02.02.2017
Marta Dencevic

Nisu bas ovo terapije za potcenjivanje ni u kom slucaju.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko je samo meni poznato, sto se ovoga tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo i nije bas toliko vazno.

04.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Po ovom pitanju, samo treba da se odlucite za kvalitet. Ako bas to budete uradili sigurno se necete pokajati.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po pitanju skolioze, samo treba da znate da je veoma bitno da vas neko kvalitetno pregleda pre nego sto donesete odluku sta konkretno da uradite.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju lecenja skolioze, samo treba da posetite ordinaicju Fizikus i da se bas u toj ordinaciji licno uverite u kvalitet. Prema tome, to je zaista jedan veoma potrebna ordinacija.

10.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju lecenja skolioze, za vas je po mom misljenju ubedljivo najbolje resenje da posetite centar Zdravex gde se definitivno mozete uveriti u kvalitet.

21.09.2016
Marko Petrovic

Jedan moja rodjaka je patila od skolioze. Zbogt oga mogu da vam prenesem njeno iskustvo. Rekla mi je da lecenje moze dosta dugo da traje i da moze da bude veoma naporno.

19.08.2016
Dusan Markovic

Ukoliko ste vec poceli da muk mucite sa ovom vrstom bolesti, onda je u svakom slucaju najbolje resenje za vas da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Takodje, potrebno je da budete poprilicno strpljivi za vreme lecenja.

18.07.2016
Marina Zivkovic

Na prvom mestu je potrebno da se po pitanju skolioze postavi pravilna dijagnoza. Zbog toga ne treba previse da nagadjate i lutate vec slobodno posetite nekog proverenog i dokazanog doktrora u ovoj oblasti.