O čemu treba da vodite računa prilikom otvaranja kafića?
Napisano 11.10.2022. ; Ažurirano 30.01.2024.Mada postoje brojne sitnice koje i te kako mogu da uspore trenutak otvaranja jednog ugostiteljskog objekta takve vrste, ukoliko se na vreme sve dobro isplanira i odabere odgovarajuća ugostiteljska oprema Beograd, nema sumnje da će celokupan proces ići glatko. Koliko god je to moguće, naravno.
U tom smislu je izuzetno značajno na prvom mestu izraditi poslovni plan, u kome će se naći i svi početni troškovi, kao što su oni vezani za iznajmljivanje lokala, zatim za kupovinu osnovnih potrepština i ugostiteljske opreme, kao i troškovi zaposlenih i svi ostali troškovi. Na osnovu toga će biti mnogo lakše da taj postupak teče onako kako je predviđeno, odnosno da u određenom vremenskom periodu kafić bude otvoren i da počne sa radom, te da vremenom donese odgovarajuću zaradu.
Koliko je zapravo važna ugostiteljska oprema Beograd?
Nema nikakve sumnje da je na prvom mestu najbitnije pronaći odgovarajući objekat za iznajmljivanje ili kupovinu. Odmah zatim je za otvaranje kafića naročito važno i izabrati inventar, odnosno odlučiti koja tačno ugostiteljska oprema Beograd treba da bude korišćena.
Izbor zavisi prvenstveno od ponude, pa se u tom smislu očekuje da prvo bude formiran meni, jer će od toga zavisiti da li je za konkretni kafić potreban na primer samo aparat za espresso, ali ne i aparat za nes kafu, te koja je još oprema neophodna, makar za prvo vreme.
Međutim, u praksi brojni ugostiteljski objekti tog tipa podrazumevaju i jednu i drugu vrstu aparata, ali i dodatne u vidu sokovnika, odnosno multipraktika, kao i ledomate i namenske miksere na prvom mestu.
Ali ako ste pomislili da je to sve od ugostiteljske opreme što je potrebno za otvaranje jednog prosečnog kafića, nažalost ste se prevarili.
Sitnice koje su neophodne
Mora se priznati da je izbor ugostiteljske opreme Beograd prilično jednostavan kada se radi o aparatima za kafu, odnosno ledomatima i mikserima.
Ali ako određeni kafić na primer treba da prodaje i kolače, onda su neophodne namenske vitrine, te ako posebno vlasnik vodi računa o higijeni, potrebna je i mašina za pranje posuđa. Upravo to predstavlja poteškoće, jer je izbor takve ugostiteljske opreme u Beogradu zaista veliki. Isto se može reći i za ledomate, zatim za sokovnike i za namenske miksere, pa u tom smislu treba dobro celokupnu ponudu proučiti i odabrati onu opremu, koja će sasvim sigurno dugo trajati i obavljati na najbolji način funkciju za koju je i predviđena.
U osnovi bi trebalo voditi računa i o tome da li kompanije u čijoj ponudi se nalazi ugostiteljska oprema Beograd nude i uslugu njenog servisiranja po zahtevu, odnosno da li daju garancije i u kom vremenskom periodu, je to sve i te kako utiče na izbor vlasnika konkretnog ugostiteljskog objekta.
U sitnice, ako se tako mogu nazvati, spada svakako i izbor odgovarajućih šolja, čaša, kašičica i tanjirića, ali to je ipak jednostavniji i zanimljiviji deo posla oko otvaranja jednog kafića. U tom segmentu treba svakako odabrati i odgovarajuću ambalažu za pakovanje šećera i meda, kao i kompanije od kojih će konkretni kafić dobavljati čajeve, pića, kafu i druge potrepštine.
Iako sve ovo deluje prilično obimno i složeno, bez ikakve sumnje je da ugostiteljska oprema Beograd, odnosno njen izbor ipak igra ključnu ulogu u u definisanju kvaliteta kafića koji treba da bude otvoren. Naravno da ništa manje nije značajan ni izbor dobavljača pića, odnosno kafe i ostalih potrepština, pa sve zajedno i te kako ima uticaja i na kvalitet rada tog ugostiteljskog objekta. Zato celokupnom postupku treba pristupiti vrlo odgovorno i temeljno, te na vreme izraditi plan i pridržavati ga se u potpunosti.