Dodaj firmu
Hidrogen verovatno ima svaka kuća i svima nama se barem jednom dogodilo da se posečemo i da tu ranicu isperemo upravo hidrogenom.


U ovom tekstu možete da saznate koja je najčešća primena hidrogena, koja je cena i druge korisne i zanimljive informacije.

Hidrogen peroksid

Najpre ćemo navesti da hidrogen peroksid ima veoma široku primenu, a da pri tome nije toksičan i da je njegova upotreba sasvim bezbedna. Od velike je pomoći u svakom domaćinstvu, i uz njegovu pomoć možete da rešavate nih problema koji se tiču higijene i čistoće.

Hidrogen peroksid se smatra jednim od najboljih sredstava za dezinfekciju. Ljudi ga obično koriste da dezinfikuju rane, i verovatno ste primetili da tom prilikom hidrogen peni. Šta se zapravo dešava? Tokom reakcije, molekulske veze H2O2 popuštaju, tako da nastaje, sa jedne strane, kiseonik, a sa druge, voda.

Pena koju tada vidite su molekuli kiseonika.

Koja je najčešće primena hidrogena?

Kao što smo naveli, hidrogen se najčešće koristi u zdravstvene svrhe, ali ga isto tako i mnoge domaćice koriste u svom domu. Hidrogen peroksid ima zaista mnogobrojne mogućnosti primene, a svi znamo da je čistoća – pola zdravlja.

Ovaj preparat je u stvari, slaba kiselina, koja ima jaka oksidativna svojstva. Iz tih razloga ga možemo upotrebiti i kao sredstvo za izbeljivanje. Spomenuta oksidativna svojstva ga čine veoma korisnim u borbi protiv bakterija, gljivica, spora i virusa.

Troprocentni hidrogen peroksid možemo nazvati i skrivenim lekom. Kada je reč o spoljašnjoj upotrebi, tada se koristi za utrljavanje, mazanje na problematičnu kožu, ili kod stavljanja obloga.

Gde se najviše hidrogen koristi?

Osim spoljašnje primene, postoji i unutrašnja, a radi se o postupku ispiranja usta zbog lošeg zadaha. Nekim ljudima ne pomaže ni pranje zuba, tako da možete da iskoristite hidrogen peroksid za ispiranje usta i dezinfikovanje usne duplje.

Deluje tako što osvežava dan i ubija loše bakterije. Kada koristite hidrogen na ovaj način, sasvim je dovoljno pola minuta ispiranja usta. I sami ćete biti prijatno iznenađeni, jer samo jednim ispiranjem možete da rešite ovaj neprijatan problem zadaha, čak na nedelju dana. Ipak, ne preporučuje se isuviše česta primena, jer hidrogen peroksid može ubiti i one dobre bakterije.

Uz pomoć hidrogena se mogu dezinfikovati i četkice za zube, i to tako što se sipaju samo nekoliko kapi. Pošto na ovaj način ubijete bakterije, izbegavate da ih ponovnim pranjem zuba vratite u vaša usta.

Hidrogen se koristi i za ispiranje ušiju, i to tako što se jednostavno ukapava u uho.

Mnoge pripadnice lepšeg pola koriste hidrogen peroksid da bi posvetlile kosu. Ako ovaj postupak primenjujete redovno, postepeno ćete doći do svetlije nijanse.

Koja je prosečna cena hidrogena?

Koliko ćete izdvojiti za hidrogen peroksid, zavisi pre svega od veličine pakovanja u kojem ga kupujete. Primera radi, hidrogen rastvor od 3%, u pakovanju od 500 ml, košta u proseku oko 250 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane