Dodaj firmu

Prilikom krecenja, mozemo se odluciti za razlicite dekorativne tehnike. Nekada davno, zidovi i plafoni enterijera su bili jednostavno okrečeni u belo, tako da je to odavalo utisak čistoće, ali i hladnoće i sterilnosti prostora. Vremenom, javila se potreba da se unesu boje u dom ili poslovni prostor, a takođe i želja da se zidne površine dekorišu na različite načine.

U našem tekstu saznajte više o dekorativnim tehnikama krečenja, o tome kako se rade, koja je najprimerenija vašem uređenju enterijera i slično.

Dekorativne tehnike za zidove

Dekorisati zidove na pravi način, zahteva izuzetno znanje i iskustvo, kao i poznavanje novih tehnika koje pružaju raznorazne efekte. Na taj način oplemenjujete svoj životni ili radni prostor originalnim stilom.

Svaku od tehnika karakteriše nešto osobeno, na primer Arteco je dekorativni materijal koji ima rustične antičke efekte, pa će vaš dom izgledati kao da je iz doba renesanse. Sa druge strane, Arabesque, odavaće utisak kao da živite u periodu baroka, ima satenski sjaj i čini jednu od najboljih dekoracija zidova.

Da li ste ikada pomislili da na svom zidu možete da imate efekte svile ili somota? Zvuči skoro pa nestvarno, ali je zaista tako, jer nam to omogućava tehnika i dekorativni materijal Dune. On u svojoj strukturi poseduje veoma sitne opiljke od metala u zlatnoj ili srebrnoj boji.

Za špatulat ste svakako čuli, i za njega se odlučuju vlasnici prestižnih prostora, a drugo ime mu je „lažni mermer“. Svojom lepotom uspeva da oplemeni klasične enterijere i da ulepša moderne prostore.

Travertino tehnika

Travertino je poznata tehnika krečenja, i to je zapravo materijal koji štiti i dekoriše zidne površine. Ekološki je i baziran na mineralnim sirovinama.

Postoji travertino, što je prirodni kamen, a tehnika krečenja se koristi da bi se postigao upravo taj efekat. Zahvaljujući sastavu ovog materijala, ne stvara se buđ, vlaga, bakterije i alge, nema nikakvih izraženih mirisa, dok sama boja nije zapaljiva.

Swahili tehnika

Swahili materijal u sebi ima metalizirane čestice, odnosno završni premaz je na vodenoj bazi. Vaš dom će izgledati moderno, a svetlost i boje će se savršeno poigravati, usled refleksije.

Postoji Swahili zlato i Swahili srebro, i to je baza, ali pored toga, moguće je i toniranje, zahvaljujući čemu se stiže do željenih nijansi. Srebrna baza je lakša za razne kombinacije, i češće se koristi jer se jednotavnije uklapa u različite enterijere.

Ottocento tehnika

Ottocento je tehnika zbog koje će vaši zidovi dobiti plišani i baršunast sjaj. Bazni sastav ovog materijala je vodena akrilna smola, koja sadrži i metalizirane pigmente, koji na kraju pružaju te posebne efekte, ponovo zahvaljujući igri boja i svetlosti.

Najpre se nanosi bela bazna boja, a potom jedan ili dva sloja, što zavisi od naglašenosti koja se želi postići. Na kraju je moguće i dodatno zaštititi zidove i to posebnim prozirnim lakom, zbog čega ćete jednostavno moći da zidove perete i čistite.

Dekorativne tehnike krečenja

Ukoliko želite efekat svile na zidovima, opredelite se za tehniku Africa. Imaćete poseban osećaj kada dodirujete zidove dekorisane na ovaj način, zbog svilenkaste podloge.

Ako je vaša želja da imate zidne površine koje su lako perive i otporne, možete da birate materijal i tehniku Sabula, što je veoma kvalitetan dekorativni premaz.

Spomenimo i Tuscania Antica, i to je premaz koji je zamišljen tako da se uvećaju mogućnosti unutrašnje dekoracije, tako da se dobiju jedinstvena dizajnerska rešenja.

Dekorativni radovi

Kao što smo već naveli, sve ove tehnike je potrebno prepustiti iskusnim majstorima, kako bi krajnjim rezultatom bili sasvim zadovoljni. Svaki materijal i premaz, nanosi se na poseban način, speicijalnim alatom, tako da je potrebno znanje o svakoj tehnici.

Kada se odlučite za renoviranje stana, stručna lica će vam pomoći pri odabiru najbolje varijante, a sve u skladu sa efektima koje želite da vidite na svojim zidnim površinama.

Dekorativne tehnike – kako se rade?

Svaka tehnika ima svoj princip rada, i primera radi, Vintage je materijal koji ima bogat spektar boja, zahvaljujući kojima se može dobiti veoma otmen i elegantan prostor. U premazu se nalaze pažljivo birane sirovine, tako da je boja ekološka, neškodljiva, i sasvim na bazi vode.

Perlescente je veoma interesantna tehnika, koja vam omogućava da vaši zidovi menjaju boje, svakoga puta kada ih gledate iz različitih uglova. To se postiže zahvaljujući prelamanju svetla, odnosno tome što u boji postoje metalne čestice koje su aktivne na svetlosti, pa se stvaraju prelepe senke.

Kada se budete odlučili da dekorišete svoj životni ili radni prostor, od izabrane firme ćete dobiti katalog dekorativnog materijala i bićete upućeni u prednosti svake od tehnika, zahvaljujući čemu ćete doneti pravu odluku o budućem izgledu svog enterijera.

Dekorativne tehnike – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za dekorisanje zidova, zavisi najviše od tehnike za koju ste se odlučili, a raspon cena je od 15 do 40 evra po jednom metru kvadratnom.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Idi na vrh strane