Dodaj firmu

Malterisanje Artex Gips

Kompletni gipsarski radovi za sve vrste poslovnih i stambenih objekata na teritoriji Beograda.
Pročitaj više

Šejkina 25
Zvezdara, Beograd

Ćopić Mont - gipsarski i molerski radovi

Kompanija Ćopić Mont sa puno iskustva i ljubavi prema svom poslu izvodi kvalitetne gipsarske i molerske radove na celoj teritoriji Beograda i šire okoline.
Pročitaj više


Beograd

Maksa Gradnja 2020 Beograd malterisanje

Kompletne adaptacije prostora, rušenje objekata, sve vrste radova u Beogradu.
Pročitaj više


Beograd

Svi znamo sta je to malterisanje. Evo recepta kako napraviti dobar malter: uzeti cement, zatim dodati pesak i vodu. Sve izmešati da bude gusto kao pavlaka. Ako ste zapisali, idemo dalje. 

Šalu na stranu, ovo je ozbiljan posao koji je neophodno prepustiti profesionalcima. Da se ne bi malterisanje pretvorilo u – maltretiranje (nije slučajno što ove dve reči slično zvuče) kontaktirajte molera sa iskustvom i glava vas neće boleti.

Malterisanje kuća

Razlikujemo dve vrste malterisanja, a to su spoljašnje i unutrašnje. Za spoljašnje malterisanje upotrebljava se cementni a za unutrašnje meki krečni malter.

Interesantno je reći da majstor nabacuje malter snažnim zamasima ručnog zgloba tako da se malter na zid zalepi u obliku široke lepinje. Potom, malter se izgladi velikom glačalicom, pomicanjem tamo-amo u vodoravnom smeru, povlači se preko maltera prema gore. Majstor će glačalicu držati koso. 

Ostaće i šuplja mesta, odnosno rupe. Takva mesta se izravnavaju zidarskom lopaticom. Ako su velike površine na kojima je potrebno uraditi malterisanje, majstori će pre malterisanja prikucati letve na zid u razmacima od oko 150 cm, između kojih se zid može izmalterisati deo po deo. 

Malterisanje – iskustva

Na prvi sloj mogu se naneti različite vrste ukrasnog maltera. Na malter za unutrašnje zidove, nanosi se još i malter od gipsa. Postoji i gotova mešavina ove vrste maltera koja se može kupiti u prodavnicama, a može je napraviti i vaš moler.

Mašinsko malterisanje

Kao što podnaslov kaže, ovo je tehnika koja nije ručna, već se radi uz pomoć mašine za mašinsko malterisanje. Kako izgleda ta metoda u praksi? Odgovarajuća mašina nanosi na zid mašinski pripremljen malter, odnosno – mašinski malter, koji se doprema u džakovima ili u rinfuzi pomoću silosa. 

Razlika između klasičnog i mašinskog malterisanja

Nasuprot klasičnom malterisanju, mašinsko malterisanje ima određene prednosti, kao što su veća brzina rada, bolji kvalitet omalterisanih površina, dovoljno je četiri čoveka po objektu po mašini, nema rasturanja materijala...

Mašinsko malterisanje podrazumeva i postavljanje pocinčanih ugaonih profila kao zaštitnika svih ivica koje se malterišu – prozorske špaletne, uglovi, stubovi, grede i slično. Ovi profili omogućavaju kvalitetniju ugradnju maltera i pružaju veću otpornost na udar.

Tipovi maltera za malterisanje

Gipsani malter, to je mešavina jednog dela građevinskog gipsa i drugog dela peska uz dodatak vode. Ovakav malter se ne koristi za zidanje već samo za malterisanje. 

Krečni malter, on se već koristi i za malterisanje i zidanje.

Gipsano-krečni malter se koristi da bi se dobile izuzetno glatke površine unutrašnjih zidova.

Cementni malter, veoma je pogodan za korišćenje u vlažnim prostorijama jer to ne utiče na njegovo učvršćavanje. Ovakav malter je velike čvrstoće i nepropustan je za vodu, koristi se za zidanje u letnjim mesecima.

Produžni malter, dobija se dodavanjem kreča cementnom malteru. Primenjuje se za spoljašnje i unutrašnje radove. 

Za kraj, reći ćemo, da ako ste mislili da je malterisanje jednostavan posao, jako ste se prevarili. Ono zahteva pre svega znanje i iskustvo, te veštinu u radu. Da bi sve bilo odrađeno brzo, pedantno i kvalitetno, angažujte profesionalce, jer oni znaju sve tajne ovog zanata a koje su u službi estetike vašeg životnog prostora.

Malterisanje – cene

Ručno malterisanje zidova, cena se kreće od 6 do 9 evra po kvadratnom metru, što je i cena za ručno malterisanje plafona.

Cena mašinskog malterisanja je od 6 do 8 evra po metru kvadratnom.

Za malterisanje fasade, potrebno je izdvojiti u proseku 14, 5 evra po kvadratnom metru, što uključuje i obijanje stare fasade. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane