Dodaj firmu

Kako se održava aparat za espresso?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako se održava aparat za espresso?

Ukoliko ste ljubitelj espresso kafe, onda je gotovo sigurno da ćete osetiti razliku u ukusu u kafićima, u kojima osoblje posebno vodi računa o čistoći aparata za espresso, odnosno u onima u kojima to nije slučaj. Upravo to jeste osnovni razlog zbog čega se ukus espreso kafe značajno razlikuje od lokala do lokala.

Pravilno održavanje aparata za espreso

Na prvom mestu morate znati da samo ukoliko svakoga dana osoblje nekog kafića ili restorana, odnosno bilo kog ugostiteljskog objekta održava čistoću aparata za espresso, možemo govoriti o njegovom pravilnom održavanju. Iako je to za mnoge ugostiteljske radnike jedan od najtežih delova dana, jer je potrebno da odvoje određeno vreme nakon završenog radnog vremena da dobro operu ovaj aparat, činjenica je da to i te kako utiče na kvalitet poslužene kafe. Naravno da će vremenom to raditi rutinski, ali dok ne nauče pravilno da čiste aparat za espresso, biće im potrebno više vremena.

Čistoća kašika, odnosno specijalnih delova aparata za espresso, je vrlo važna za kvalitet kafe, tako da se one prvo moraju skinuti i pažljivo oprati.

A u zavisnosti od toga koja je ugostiteljska oprema Beograd u opticaju u određenom kafiću će zavisiti i na koji način bi trebalo održavati aparat za espresso kafu. Jedno je sigurno, nakon što on bude bio donet u lokal, svo prisutno osoblje će biti upućeno u to kako bi trebalo pravilno pristupiti njegovom održavanju. Takođe je važno i da taj aparat bude servisiran u propisanom roku, kako bi optimalno radio.

Nakon što se očistite kašike, potrebno je da pažljivo apsolutno sve mrvice kafe, koje se nalaze u tim otvorima budu očišćene. Upravo to je posao koji iziskuje strpljenje i vreme.

Da biste lakše očistili ostatke kafe, potrebno je da pustite da teče vrela voda, koja će ih omekšati, ali je vrlo važno i da tom prilikom pazite da se ne opečete.

Prilikom čišćenja ovog aparata bi trebalo da obratite pažnju i na deo, koji služi za zagrevanje mleka. A njega ćete takođe vrlo lako očistiti uz pomoć pare.

Tek na kraju bi trebalo da očistite rešetku na dnu i da vratite kašike na mesto.

Vodite računa o tome da ni u kom slučaju aparat za espresso ne čistite deterdžentom, već samo vlažnom krpom.

Idi na vrh strane