Sta je to dokumentacija za legalizaciju? Prema novom Zakonu o ozakonjenju sve nekretnine na teritoriji Srbije moraju biti pravno legalne, odnosno legalizovane. Građani često dolaze u nedoumicu šta je sve potrebno od dokumentacije da bi ova procedura bila uspešno završena, pa ćemo u nastavku teksta pokušati da razrešimo dileme.

Šta je sve potrebno za legalizaciju?

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi za projektovanje gde mozete naci ponudu za dobijanje DOKUMENTACIJE ZA LEGALIZACIJU

Beograd

Regulare legalizacija i uknjižba
Regulare legalizacija i uknjižba
Bulevar Despota Stefana 68b, lok 22
Palilula Pozovi

Agencija „Regulare“ bavi se legalizacijom i uknjižbom stanova, poslovnih objekata, zgrada, kuća, zemljišta. Nalazi se na Paliluli i kod njih možete uraditi ceo proces legalizacije i uknjižbe objekata...
Pročitaj više

A2 arhitektonsko projektni biro
A2 arhitektonsko projektni biro
Lijačka 15v
Voždovac Pozovi

Projektni biro A2 iz Beograda, sa više od 30 godina iskustva, bavi se izradom kompletne dokumentacije u procesu legalizacije, kao i prilikom dobijanja građevinske dozvole. Takođe, nudimo usluge projektovanja enterijera Vašeg prostora, sa 2D i...
Pročitaj više

Design N - projektovanje i legalizacija objekata
Design N - projektovanje i legalizacija objekata
Gornjogradska 52a
Zemun Pozovi

Projektni biro Design N pretvara vase zelje u stavrnost. Izrada kompletne tehnicke dokumentacije, kao i izrada projekta za kucu, izrada projekta legalizacije, izrada projekta enterijera...
Pročitaj više

Pančevo

Panurbis projektni biro
Panurbis projektni biro
Maksima Gorkog 5 Pozovi

Panurbis d.o.o. - biro za prostorno planiranje, izrada projekata parcelacije i urbanističkih projekata, izrada tehničke dokumentacije za sve vrste objekata visokogradnje. Arhitektura i urbanizam...
Pročitaj više

Sta je to dokumentacija za legalizaciju? Prema novom Zakonu o ozakonjenju sve nekretnine na teritoriji Srbije moraju biti pravno legalne, odnosno legalizovane. Građani često dolaze u nedoumicu šta je sve potrebno od dokumentacije da bi ova procedura bila uspešno završena, pa ćemo u nastavku teksta pokušati da razrešimo dileme.

Šta je sve potrebno za legalizaciju?

Da biste uknjižili objekat koji je izgrađen bez prethodno izdate građevinske dozvole, potrebno je da, pri opštini kojoj pripadate, u Odeljenju za građevinske poslove predate Zahtev za legalizaciju.Uz ovaj zahtev, a u zavisnosti od strukture i kategorije objekta, potrebno je priložiti i:Za porodične stambene objekte do 100 kvm, te za stanove u stambenim zgradama do 100 kvadrata, kao i stambene objekte preko 100 m2 sa jednim stanom:- dokaz o pravu svojine;- fotografiju objekta;- tehnički izveštaj o stanju objekta;- geodetski snimak;- dokaz o uplati takse.Za stambene objekte sa više stanova, odnosno za poslovno-stambene objekte, poslovne i proizvodne objekte, potrebno je priložiti:- dokaz o pravu svojine;- fotografiju objekta;- zapisnik o izvršenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta;- geodetski snimak objekta;- dokaz o uplati takse.Ukoliko je potrebno legalizovati pomoćne objekte, pripremite za legalizaciju:- dokaz o pravu svojine;- fotografiju objekta;- dokaz o uplati takse. Za objekte izrađene iz sredstava budžeta RS, AP ili jedinice lokalne samouprave:- zapisnik o izvršenom veštačenju o tehničkoj ispravnosti i ispunjenosti uslova za upotrebu objekta, sa specifikacijom posebnih fizičkih delova, koji sadrži i geodetski snimak.Za objekte za koje je izdato odobrenje za izgradnju po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, a kojim je odstupljeno od izdatog odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta:- dokaz o pravu svojine;- projekat izvedenog objekta izrađen u skladu sa ovim zakonom;- dokaz o uplati takse.

Dokumentacija za legalizaciju – cena taksi:

Taksa koju je potrebno platiti za stanove do 100 m2 je 5000 dinara, do 200 metara kvadratnih 15000 dinara, do 300 kvadrata – 20 000 i preko 300 kvm potrebno je izdvojiti 50000 dinara.Što se poslovnih objekata tiče, potrebno je platiti taksu od 250000 dinara ukoliko posedujete poslovni prostor do 500 metara kvadratnih, 500 000 dinara za prostore do 1000 kvadrata, i za više od 1500 m2 cena je tri miliona dinara.*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Milen Jovanovic
  10.05.2017 12:24

  U svakom slucaju mora ova dokumentacija da se lepo plati, kako god da okrenete. Nista tu po meni ne treba da vas previse cudi.

  Lea Stankovic
  25.04.2017 11:37

  Najbolje je da za posao pribavljanja kompletne dokumentaicj angazujete i platite nekog odgovornog projektanta.

  Filip Milutinovic
  12.04.2017 01:12

  Sva sreca pa do sada je dokumentacija za legalizaciju nesto sto se zavrsava elektornski.

  Simona Vucinic
  29.03.2017 08:15

  Sto se ove dokumentacije tice, sigurno je samo to da se nikako ni pre a ni kasnije necete pokajati.

  Mihajlo Nastasovic
  14.03.2017 07:54

  Pre svega, nikada ona nisu bila nesto posebno jefitna. To je po meni uvek bio poseban problem.

  Marta Dencevic
  22.02.2017 12:18

  Sto se mene licno tice, dokumenta za legalizaciju su ipak nesto posebno u sta treba da imate puno poverenje. Sve drugo je manje vazno.

  Todor Markovic
  06.02.2017 10:31

  pre svega je za dokumenta za legalizaciju potrebno da prilozite adekvatnu dokumentaciju, licno smatramd a je to nesto sto je potpuno normalno.

  Ljubinka Sreckovic
  25.01.2017 09:30

  Po ovom pitanju je samo veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

  Janko Zivanovic
  09.01.2017 09:19

  Oko dokumentacije za legalizaciju zaista nema sta previse da se brine. Pri tome, ako se budete odlucili bas za korak legalizacije. Najvaznije od svega ce biti da odmah sredite dokumentaciju i da to prepustite profesionalcima koji to rade svakoga dana.

  Nikolina Pantelic
  19.12.2016 11:17

  Po pitanju dokumentacije za legalizaciju, samo treba da zante da je ovo veoma slozena aktivnost koju je najbolje da prepustite nekom profesionalcu.

  Petar Jankovic
  01.12.2016 12:50

  Po pitanju dokumenata za legalizaciju, odmah treba da budete svesni da je po tom pitanju od samog pocetka potrebno da imate uradjen projekat.

  Jana Stankovic
  16.11.2016 11:52

  Po pitanju izrade dokumentacije za legalizaciju, ubedljivo je najbolje da posetite Design N2 i oni ce vam tamo sve zavrsiti.

  Biljana Brankovic
  26.10.2016 12:52

  Po pitanju dokumentacije za legalizaciju zaista bi po vas bilo najbolje da platite nekim stgrucnjacima da vam urade kompletnu dokumentaciju, ukljucujuci i prokeat. Neka prosecna cena za to iznosi oko 4 eura po kvadratu i oni vam jure sva dokumenta.

  Ivan Stojanovic
  29.08.2016 08:05

  Potrebna dokumentacija za legalizaciju se razlikuje od situacije do situacije i od objekta do objekta. Nekako mi se cini da drzava nema uobicajeno razviju praksu u ovoj oblasti i da iz meseca u mesec situacije se po ovom pitanju razlikuje.

  Marko Petrovic
  22.07.2016 10:20

  Ukoliko imate potrebu da legalizujete neki objekta onda bukvalno morate da uradite sve isto kao i za gradjevinsku dozvolu. Cene su naravno slicne. Zbog toga je najbolje da angazujete nekog arhitektu ili gradjevinskog inzenjera koji ce vam u potpunosti pripremiti dokumentaciju.

  Dusan Markovic
  24.06.2016 01:21

  Koliko je meni poznato papirologija za legalizaciju je opsiran i veoma zahtevna. Savetujem svima da je bolje da plate neu agenicju koja ce moci da im zavrsi sve te papire nego da sami jurite i da se mucite.