Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Dokumentacija za legalizaciju
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Dokumentacija za legalizaciju

Prema novom Zakonu o ozakonjenju sve nekretnine na teritoriji Srbije moraju biti pravno legalne, odnosno legalizovane. Građani često dolaze u nedoumicu šta je sve potrebno od dokumentacije da bi ova procedura bila uspešno završena, pa ćemo u nastavku teksta pokušati da razrešimo dileme.

 

Šta je sve potrebno za legalizaciju?

Da biste uknjižili objekat koji je izgrađen bez prethodno izdate građevinske dozvole, potrebno je da, pri opštini kojoj pripadate, u Odeljenju za građevinske poslove predate Zahtev za legalizaciju.

Uz ovaj zahtev, a u zavisnosti od strukture i kategorije objekta, potrebno je priložiti i:

Za porodične stambene objekte do 100 kvm, te za stanove u stambenim zgradama do 100 kvadrata, kao i stambene objekte preko 100 m2 sa jednim stanom:

- dokaz o pravu svojine;

- fotografiju objekta;

- tehnički izveštaj o stanju objekta;

- geodetski snimak;

- dokaz o uplati takse.

Za stambene objekte sa više stanova, odnosno za poslovno-stambene objekte, poslovne i proizvodne objekte, potrebno je priložiti:

- dokaz o pravu svojine;

- fotografiju objekta;

- zapisnik o izvršenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta;

- geodetski snimak objekta;

- dokaz o uplati takse.

Ukoliko je potrebno legalizovati pomoćne objekte, pripremite za legalizaciju:

- dokaz o pravu svojine;

- fotografiju objekta;

- dokaz o uplati takse.

 

Za objekte izrađene iz sredstava budžeta RS, AP ili jedinice lokalne samouprave:

- zapisnik o izvršenom veštačenju o tehničkoj ispravnosti i ispunjenosti uslova za upotrebu objekta, sa specifikacijom posebnih fizičkih delova, koji sadrži i geodetski snimak.

Za objekte za koje je izdato odobrenje za izgradnju po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, a kojim je odstupljeno od izdatog odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta:

- dokaz o pravu svojine;

- projekat izvedenog objekta izrađen u skladu sa ovim zakonom;

- dokaz o uplati takse.

Dokumentacija za legalizaciju – cena taksi:

Taksa koju je potrebno platiti za stanove do 100 m2 je 5000 dinara, do 200 metara kvadratnih 15000 dinara, do 300 kvadrata – 20 000 i preko 300 kvm potrebno je izdvojiti 50000 dinara.

Što se poslovnih objekata tiče, potrebno je platiti taksu od 250000 dinara ukoliko posedujete poslovni prostor do 500 metara kvadratnih, 500 000 dinara za prostore do 1000 kvadrata, i za više od 1500 m2 cena je tri miliona dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

10.05.2017
Milen Jovanovic

U svakom slucaju mora ova dokumentacija da se lepo plati, kako god da okrenete. Nista tu po meni ne treba da vas previse cudi.

25.04.2017
Lea Stankovic

Najbolje je da za posao pribavljanja kompletne dokumentaicj angazujete i platite nekog odgovornog projektanta.

12.04.2017
Filip Milutinovic

Sva sreca pa do sada je dokumentacija za legalizaciju nesto sto se zavrsava elektornski.

29.03.2017
Simona Vucinic

Sto se ove dokumentacije tice, sigurno je samo to da se nikako ni pre a ni kasnije necete pokajati.

14.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Pre svega, nikada ona nisu bila nesto posebno jefitna. To je po meni uvek bio poseban problem.

22.02.2017
Marta Dencevic

Sto se mene licno tice, dokumenta za legalizaciju su ipak nesto posebno u sta treba da imate puno poverenje. Sve drugo je manje vazno.

06.02.2017
Todor Markovic

pre svega je za dokumenta za legalizaciju potrebno da prilozite adekvatnu dokumentaciju, licno smatramd a je to nesto sto je potpuno normalno.

25.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Po ovom pitanju je samo veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

09.01.2017
Janko Zivanovic

Oko dokumentacije za legalizaciju zaista nema sta previse da se brine. Pri tome, ako se budete odlucili bas za korak legalizacije. Najvaznije od svega ce biti da odmah sredite dokumentaciju i da to prepustite profesionalcima koji to rade svakoga dana.

19.12.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju dokumentacije za legalizaciju, samo treba da zante da je ovo veoma slozena aktivnost koju je najbolje da prepustite nekom profesionalcu.

01.12.2016
Petar Jankovic

Po pitanju dokumenata za legalizaciju, odmah treba da budete svesni da je po tom pitanju od samog pocetka potrebno da imate uradjen projekat.

16.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju izrade dokumentacije za legalizaciju, ubedljivo je najbolje da posetite Design N2 i oni ce vam tamo sve zavrsiti.

26.10.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju dokumentacije za legalizaciju zaista bi po vas bilo najbolje da platite nekim stgrucnjacima da vam urade kompletnu dokumentaciju, ukljucujuci i prokeat. Neka prosecna cena za to iznosi oko 4 eura po kvadratu i oni vam jure sva dokumenta.

29.08.2016
Ivan Stojanovic

Potrebna dokumentacija za legalizaciju se razlikuje od situacije do situacije i od objekta do objekta. Nekako mi se cini da drzava nema uobicajeno razviju praksu u ovoj oblasti i da iz meseca u mesec situacije se po ovom pitanju razlikuje.

22.07.2016
Marko Petrovic

Ukoliko imate potrebu da legalizujete neki objekta onda bukvalno morate da uradite sve isto kao i za gradjevinsku dozvolu. Cene su naravno slicne. Zbog toga je najbolje da angazujete nekog arhitektu ili gradjevinskog inzenjera koji ce vam u potpunosti pripremiti dokumentaciju.

24.06.2016
Dusan Markovic

Koliko je meni poznato papirologija za legalizaciju je opsiran i veoma zahtevna. Savetujem svima da je bolje da plate neu agenicju koja ce moci da im zavrsi sve te papire nego da sami jurite i da se mucite.