Dodaj firmu

Agape GNSS geometar legalizacija stambenog objekta

Geodetske usluge na teritoriji Zemuna i cele Srbije. Usluge za pravna i fizička lica. Izrada geodetskih snimaka, ucrtavanje objekata u katastar, legalizacija i drugo
Pročitaj više

Ugrinovačka 105
Zemun, Beograd

Geotarget geometar Legalizacija stambenog objekta

Geodetske usluge na teritoriji Beograda i okoline. Usluga geodetskog snimka, elaborati geodetskih radova, izrada topografskog plana za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Narodnog Fronta 90
Zvezdara, Beograd

Legalizacija stambenog objekta Intergeo

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad
Pročitaj više

Ruzveltova 4
Palilula, Beograd

Legalizacija stambenog objekta XYZ ENGINEERING

Licencirana geodetska agencija XYZ ENGINEERING nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz...
Pročitaj više

Ustanička 189/21
Zvezdara, Beograd

Legalizacija stambenog objekta EURO GEO

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo priliko...
Pročitaj više

Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara, Beograd

Legalizacija stambenog objekta Geo SLAJ

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…
Pročitaj više

Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun, Beograd

Legalizacija stambenog objekta Geodetski biro Gaus

Geodetski biro “Gaus” je tim profesionalaca koji neprekidno radi na stalnom unapređenju kvaliteta usluga. Cilj nam je da svaki geodetski zadatak izvršimo u skladu sa važećim standardima na visokoprofesionalnom nivou.
Pročitaj više

Nova I br.16, Pinosava
Voždovac, Beograd

Legalizacija stambenog objekta Geometar Goran

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata.
Pročitaj više


Čukarica, Beograd

Legalizacija stambenog objekta Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije.
Pročitaj više


Beograd

Legalizacija stambenog objekta Design N

Projektni biro Design N pretvara vase zelje u stavrnost. Izrada kompletne tehnicke dokumentacije, kao i izrada projekta za kucu, izrada projekta legalizacije, izrada projekta enterijera
Pročitaj više

Gornjogradska 52a
Zemun, Beograd

Kako se radi legalizacija stambenog objekta? Prema poslednjim podacima, na teritoriji Republike Srbije postoji oko jedan milion i petsto hiljada objekata koji se vode pod terminom „divlja gradnja“. To znači da su ti objekti podignuti bez potrebnih dozvola.

2015. godine, u novembru, stupio je na snagu Zakon o ozakonjenju, koji ima za cilj da se svi nelegalizovani objekti ozakone, odnosno upišu u Katastar. Cela procedura je znatno olakšana i pojednostavljena, i što se tiče papirologije, i kada govorimo o finansijskom delu.

Legalizacija stambenih objekata

Kada kažemo da postoji milion i po nelegalizovanih objekata, to bi jezikom brojki glasilo da je u pitanju čak jedna trećina od ukupnog broja kuća, stanova, lokala, poslovnih prostora, pomoćnih objekata, garaža, vikendica...

Zahtev za legalizaciju mora biti podnesen i nekretnina ozakonjena, ili će u protivnom, nažalost, biti srušena. 

Da bi se zahtev podneo, potrebno je najpre izraditi projekat zgrade, potom njen snimak, sa specifikacijom posebnih delova. 

Koje su cene legalizacije stambenih objekata?

Slobodno se može reći da legalizacija nikada nije bila jeftinija. Izraženo jezikom brojki, to je čak 571 put povoljnije nego što je to bilo do donošenja novog Zakona o ozakonjenju.

Primera radi, ranije je bilo potrebno oko 2 858 000 dinara da bi se legalizovala kuća od 100 kvadrata. Sada vam je potrebno svega 5000 dinara.

Ostale cene takse za legalizaciju bi bile:

- za stanove i kuće do 100 kvadrata, spomenutih 5000 dinara;

- za kvadraturu do 200 m2, cena je 15000 dinara;

- ako se radi o objektu do 300 kvm, trebalo bi izdvojiti 20000 dinara;

- ukoliko je stan, kuća, ili vikendica površine preko 300 kvadratnih metara, u obavezi ste da platite taksu u iznosu od 50000 dinara.

Kako legalizovati nadgradnju stambenog objekta?

Ako pogledamo po gradu, videćemo mnogo stambenih zgrada na čijem vrhu se nalazi još jedan ili dva sprata. Naravno da i ovi stambeni prostori podležu legalizaciji, pa je u postupku ozakonjenja potreban ugovor sklopljen sa Skupštinom stanara. 

Može se dogoditi da zgrada u kojoj se vršila nadgradnja nema formiranu Skupštinu stanara, pa u tom slučaju dostavlja se saglasnost većine vlasnika.

Da li se neki stambeni objekti ne mogu legalizovati?

Odgovor je da, a to su objekti koji se nalaze na klizištima, objekti izrađeni u koritima reka, zatim one zgrade koje su podgnute u prvom stepenu zaštite parkova prirode (izuzimaju se kuće i vikendice), ukoliko su objekti izgrađeni u blizini poletno-sletnih pista, u vojnom kompleksu, u zoni zaštite kulturnih dobara i sl.

Da li neko može biti oslobođen plaćanja takse za legalizaciju stambenog objekta?

Ponovo je odgovor da, a to su samohrani roditelji, lica sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, uz uslov da poseduju nekretninu do 100 kvadratnih metara.

Poznata je činjenica da uknjižen stan ili kuća prilikom prodaje postižu veću cenu, jer se radi o većoj pravnoj sigurnosti, pa je i iz tog razloga dobro legalizovati svoj stambeni objekat.

Sa druge strane, svi legalizovani stambeni objekti mogu se nasleđivati, možete ih ostaviti vašoj deci ili unucima, a takođe vaš stan ili kuću možete staviti pod hipoteku te na taj način dobiti kredit od banke.

Ukoliko zgrada ima samo privremenu građevinsku dozvolu, ne primenjuje se Zakon o ozakonjenju, već se upotrebna dozvola izdaje u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. 

Legalizacija stambenog objekta – cena:

Cena taksi kreće se od 5000 dinara za stanove i kuće do 100 kvadratnih metara, zatim od 15000 za stambene objekte do 200 kvm, 20000 je potrebno ukoliko imate stan ili kuću do 300 kvadrata, te 50000 ako posedujete nekretninu preko 300 metara kvadratnih.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane