Dodaj firmu

Agape GNSS geometar legalizacija objekata

Geodetske usluge na teritoriji Zemuna i cele Srbije. Usluge za pravna i fizička lica. Izrada geodetskih snimaka, ucrtavanje objekata u katastar, legalizacija i drugo
Pročitaj više

Ugrinovačka 105
Zemun, Beograd

Geotarget geometar Legalizacija objekata

Geodetske usluge na teritoriji Beograda i okoline. Usluga geodetskog snimka, elaborati geodetskih radova, izrada topografskog plana za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Narodnog Fronta 90
Zvezdara, Beograd

Legalizacija objekata Premer-Sja

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantu...
Pročitaj više

Vojvode Dovezenskog 9
Zvezdara, Beograd

Legalizacija objekata Intergeo

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad
Pročitaj više

Ruzveltova 4
Palilula, Beograd

Legalizacija objekata XYZ ENGINEERING

Licencirana geodetska agencija XYZ ENGINEERING nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz...
Pročitaj više

Ustanička 189/21
Zvezdara, Beograd

Legalizacija objekata EURO GEO

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo priliko...
Pročitaj više

Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara, Beograd

Legalizacija objekata Geo SLAJ

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…
Pročitaj više

Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun, Beograd

Legalizacija objekata Geodetski biro Gaus

Geodetski biro “Gaus” je tim profesionalaca koji neprekidno radi na stalnom unapređenju kvaliteta usluga. Cilj nam je da svaki geodetski zadatak izvršimo u skladu sa važećim standardima na visokoprofesionalnom nivou.
Pročitaj više

Nova I br.16, Pinosava
Beograd

Legalizacija objekata Geometar Goran

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata.
Pročitaj više


Čukarica, Beograd

Legalizacija objekata Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije.
Pročitaj više


Beograd

Legalizacija objekata Design N

Projektni biro Design N pretvara vase zelje u stavrnost. Izrada kompletne tehnicke dokumentacije, kao i izrada projekta za kucu, izrada projekta legalizacije, izrada projekta enterijera
Pročitaj više

Gornjogradska 52a
Zemun, Beograd

Legalizacija objekata je nuzan postupak. Svako želi svoj krov nad glavom. Često se, prilikom same gradnje, ne razmisli unapred o papirima koje je potrebno nabaviti. Tako nastaju nelegalizovani objekti, ili „divlja gradnja“. Poznato je da ih u samom Beogradu ima dosta, otprilike jedan i po milion na teritoriji cele Srbije, među kojima je najviše kuća kao i stanova i to do 100 kvadrata.

Veoma važno je napomenuti da je nedavno donesen Zakon o ozakonjenu, koji će vlasnicima nelegalnih objekata omogućiti da po pre svega jednostavnijoj, a onda bržoj i jeftinijoj proceduri ozakone svoje kuće i stanove.

Zakon o ozakonjenu – šta predviđa?

Mnoge vlasnike zanima ovo pitanje. Pokušaćemo u najkraćim crtama da odgovorimo. Narodna Skupština je 20. novembra 2015. godine usvojila ovaj zakon. Njime je predviđeno da svi koji su do sada podneli zahtev za legalizaciju sa potpunom dokumentacijom samo uz plaćanje takse mogu da ozakone objekte.

Cena taksi za ozakonjenje kuća i stanova

Ovo je takođe bitan deo priče o legalizaciji i zanima najveći broj ljudi. Istaći ćemo da je taksa za ozakonjenje kuća i stanova do 100 kvadrata – 5000 dinara, do 200 kvm je 15000 dinara, a do 300 metara kvadratnih – 20000 dinara. Za sve objekte čija je površina veća od 300 kvadrata, cena takse je 50000 dinara.

Cena takse za ozakonjenje lokala i poslovnih objekata

Ovde je potrebno izdvojiti 250000 dinara ukoliko posedujete poslovni prostor do 500 metara kvadratnih, 500 000 dinara za prostore do 1000 kvadrata, i za više od 1500 m2 cena je tri miliona dinara.

Kako funkcioniše Zakon o ozakonjenju?

Ovaj zakon je najpre namenjen običnim ljudima, u većini slučajeva, građanima koji su lošijeg ekonomskog stanja, pa su bili prinuđeni da svoje kuće i objekte zidaju bez potrebnih dozvola. 

Uz pomoć ovog zakona, vlasnici divljih objekata dobiće legalne kuće na koje će uredno plaćati porez. Odnosno, drugim rečima kazano, to su „čiste kuće“ koje će moći da ostave u nasledstvo svojoj deci, unucima, ili će moći da ih koriste kao hipoteku za kredit.

Koje su posledice nepoštovanja Zakona o ozakonjenju?

Ovde posledice mogu biti veoma kobne, pa se vaša nelegalno podignuta kuća ili stan, mogu srušiti. Mnogo je jednostavniji i bolji način da se izvrši legalizacija objekta, sada sa novim pogodnostima.

To bi značilo da se svi stanovi, kuće, poslovni objekti, kao i pomoćni objekti, moraju legalizovati. 

Interesantna je računica koja kaže da je po novom Zakonu legalizacija sada 571 put jeftinija procedura, jer je ranije bilo potrebno oko 2 858 000 dinara da bi se legalizovala kuća od 100 kvadrata. Sada vam je potrebno svega 5000 dinara. Razlika je, kao što se vidi iz priloženog, drastična, ali u vašu korist.

Obaveze za vlasnike koji nisu predali zahtev za legalizaciju

U prethodnom delu teksta, govorili smo o građanima koji su ovaj zahtev već predali. Ukoliko to niste učinili, takođe ćete imati pojednostavljenu proceduru za legalizaciju. Uz plaćanje takse i dokaz o vlasništvu, biće im potreban i još jedan jedini dokument a to je Izveštaj o zatečenom stanju objekta. Ovakav izveštaj može se izvaditi u svakom projektnom birou. 

Legalizacija objekata u Kaluđerici

Opšte je poznata činjenica da je Kaluđerica, nadomak centra Beograda, „divlje naselje“ i da kuće mahom nisu legalizovane. Kaluđerica ima epitet najvećeg „divljeg naselja“ na Balkanu. 

Uz pomoć novog Zakona o ozakonjenu, meštani Kaluđerice će moći lako, brzo i jeftino legalizuju svoje objekte, te da izbegnu sve negativne posledice koje se mogu dogoditi nepoštovanjem zakona.

Gde će otići novac od legalizacije?

Upravo zbog građana koji su svoje domove izgradili u skladu sa svim propisima i dozvolama, predviđeno je da čak 70% novca od takse za legalizaciju ide lokalnim samoupravama, dok će se preostalih 30% sliti u republički budžet. Novac opštine će se upotrebiti za komunalne projekte, a smisao je da vlasnici objekata koji su uradili legalizaciju na vreme i po zakonu, dobiju još lepši i sređeniji prostor za život i stanovanje.

Koji dokumenti su potrebni za dokazivanje vlasništva nad objektom?

Da bi građanin mogao da ozakoni svoju kuću, stan, garažu ili lokal, potrebno je dostaviti dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem, ili objektom.

Tu se podrazumeva:

- pravosnažna sudska presuda; ugovor o prenosu prava korišćenja, odnosno kupovini zemljišta; ugovor o kupovini objekta.

- ugovor o suinvestiranju izgradnje zdanja;

- pravosnažno rešenje o nasleđivanju.

Ukoliko ne postoji dokaz o vlasništvu, kako se može legalizovati objekat?

Ako stanari godinama žive u određenoj kući, a nemaju pri tome dokaz o vlasništvu, mogu da ozakone svoje objekte tako što će priložiti dokaz da su savesni korisnici – a to su plaćeni računi za porez, struju, komunalije.

Da li postoje građani koji su oslobođeni plaćanja takse?

Odgovor je da, a u te kategorije spadaju ljudi sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći kao i samohrani roditelji, uz uslov da su vlasnici kuća ili stanova do 100 kvm.

Postoje li objekti koji ne mogu biti ozakonjeni?

Ovo pitanje zanima mnoge vlasnike, pa ćemo ukratko pojasniti.

Ne mogu biti legalizovani objekti koji su izgrađeni na klizištima, zatim, objekti podignuti u prvom stepenu zaštite parkova prirode (osim kuća i vikendica), potom objekti izgrađeni u koritima reka, poletno-sletnih pista, u zoni zaštite kulturnih dobara, u vojnom kompleksu...

Zatim, ne mogu se legalizovati objekti koji su izgrađeni od materijala koji ne može garantovati sigurnost, kao što su na primer, kartonska naselja.

I na kraju, građani koji imaju pravosnažno rešenje kojim se odbija zahtev za legalizaciju.

Da li je moguća legalizacija stanova nastalih u nadgradnji ili pretvaranjem zajedničkog prostora u zgradi?

U današnje vreme, mnogo stanova je nastalo nadziđivanjem, pa se u postupku ozakonjenja dostavlja ugovor sa Skupštinom stanara.

Ukoliko zgrada nema formiranu Skupštinu stanara, dostavlja se saglasnost većine vlasnika na posebnim delovima zgrade.

Koliko košta izveštaj o zatečenom stanju?

Cena zavisi od kvadrature objekta ali i od samog projektnog biroa. Građanin koji podnosi dokumentaciju za ozakonjenje, tim novcem zapravo plaća izalazak na teren tima inženjera a to su arhitekte, elektroinženjeri, geometri i dr. Oni će potvrditi da je taj objekat funkcionalan i bezbedan za stanovanje. 

Ukoliko nije izvađen vlasnički list, i taj deo posla može obaviti projektni biro. Ceo postupak traje od pet do deset dana, nakon čega se dobija kompletan izveštaj potreban za ozakonjenje. 

Šta će biti sa građanima koji ne podnesu zahtev za legalizaciju?

Kao što smo naveli napred u tekstu, za takve objekte nadležni građevinski inspektor donosi rešenje o rušenju.

Rešenje o rušenju objekta se neće izvršiti do pravosnažnog okončanja postpka legalizacije. 

Ukoliko ste vlasnik objekta u divljoj gradnji a pri tome ne pokrenete postupak ozakonjenja, te ne dobijete rešenje da vaš stan ili kuća, mogu biti upisani u zemljišne knjige, takav objekat će, nažalost, morati da bude srušen.

Legalizacija objekata – cena:

Taksa za ozakonjenje kuća i stanova do 100 kvadrata – 5000 dinara, do 200 kvm je 15000 dinara, a do 300 metara kvadratnih – 20000 dinara. Za sve objekte čija je površina veća od 300 kvadrata, cena takse je 50000 dinara.

Što se poslovnih objekata tiče, potrebno je platiti taksu od 250000 dinara ukoliko posedujete poslovni prostor do 500 metara kvadratnih, 500 000 dinara za prostore do 1000 kvadrata, i za više od 1500 m2 cena je tri miliona dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane