Dodaj firmu

Agape GNSS elaborat geodetskih radovs

Geodetske usluge na teritoriji Zemuna i cele Srbije. Usluge za pravna i fizička lica. Izrada geodetskih snimaka, ucrtavanje objekata u katastar, legalizacija i drugo
Pročitaj više

Ugrinovačka 105
Zemun, Beograd

Geotarget geometar Elaborat geodetskih radova

Geodetske usluge na teritoriji Beograda i okoline. Usluga geodetskog snimka, elaborati geodetskih radova, izrada topografskog plana za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Narodnog Fronta 90
Zvezdara, Beograd

Elaborat geodetskih radova Premer-Sja

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantu...
Pročitaj više

Vojvode Dovezenskog 9
Zvezdara, Beograd

Elaborat geodetskih radova Intergeo

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad
Pročitaj više

Ruzveltova 4
Palilula, Beograd

Elaborat geodetskih radova EURO GEO

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo priliko...
Pročitaj više

Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara, Beograd

Elaborat geodetskih radova Design N

Projektni biro Design N pretvara vase zelje u stavrnost. Izrada kompletne tehnicke dokumentacije, kao i izrada projekta za kucu, izrada projekta legalizacije, izrada projekta enterijera
Pročitaj više

Gornjogradska 52a
Zemun, Beograd

Da bi određeni objekat koji je sagrađen, bio i tehnički primljen, potrebno je da se uradi specifikacija posebnih delova i elaborat geodetskih radova. Na taj način se precizno utvrđuje i definiše koliko postoji posebnih delova, koje su njihove površine i koje su im namene.

Navedimo jedan primer. Kupili ste plac, na njemu ste sagradili porodičnu kuću i sada vam je neophodna usluga geometra – geodetskog biroa – geodetske agencije, da bi se izvršilo snimanje, to jest ucrtavanje tog objekta.

Elaborat geodetskih radova - iskustva

Nakon postupka ucrtavanja objekta, sačinjava se elaborat koji se predaje nadležnom katastru nepokretnosti. U katastarske planove se ucrtavaju, pored same parcele i objekta na njoj, još i podzemni vodovi, to jest sve postojeće instalacije koje dolaze do tog objekta.

Pošto se obratite stručnim licima, oni će izaći na teren, i obaviće potrebna geodetska merenja. Posle svega toga, sačinjava se elaborat geodetskih radova, i on predstavlja važan deo dokumentacije kod tehničkog prijema objekta.

Geodetska snimanja se vrše kada neki objekat nije još uvek evidentiran u katastru nepokretnosti, pri čemu vlasnik želi da ima upotrebnu dozvolu. Nakon toga slede postupak legalizacije, knjiženje vlasništva, a osim spomenutog, vlasnici objekata žele da dokažu vlasništvo zbog kupoprodaje nekretnine, zakupa, nasleđivanja, stavljanja objekta pod hipoteku i drugih situacija.

Geodetski se snimaju različiti objekti, kao što su poslovni objketi, stambene zgrade, kuće i slično, i taj posao se obavlja na terenu. Nakon snimanja se obrađuju prikupljeni podaci premeravanja, pa se sastavlja elaborat geodetskih radova.

Tako izrađen elaborat se predaje u nadležni katastar nepokretnosti. Pošto se elaborat preda, vlasnik objekta može da dobije rešenje o kućnom broju, to jest, da prijavi prebivalište na toj adresi.

Zanimljivo je istaći da nijedan objekat zvanično ne postoji, iako je izgrađen, sve dok se ne ucrta u katastarske planove. Iz svega navedenog sledi, da je osnovna uloga geodetskih snimanja, i izrade elaborata geodetskih radova u tome da se izvrši uknjižba kao i da se ostvare stvarna prava nad novoizgrađenim objektima.

Šta treba da sadrži elaborat o geodetskim radovima?

Navešćemo prvi slučaj, a to je porodična kuća do trista metara kvadratnih. Tada nam je neophodno:

- Zapisnik snimanja detalja

- Skica posebnih delova objekta

- Skica održavanja

- Zapisnik o izvršenom uviđaju

- Specifikacija posebnih delova objekta.

Navedena je situacija gde vlasnik zahteva upis svih posebnih delova.

U praksi se dešava da vlasnik ne zahteva sve gorepomenuto, pa tada elaborat sadrži manje delova. Pored toga, postoji slučaj gde vlasnik nekretnine zahteva upis svojine na objektu, umesto državine.

Takođe, dešava se da je izgrađen nov objekat, koji je izvan postojećeg gabarita objekta. Imamo i situacije gde nije snimljena zgrada, a vlasnik zahteva upis stana ili nekog drugog dela objekta.

Stambene zgrade se često nadograđuju. Takva zgrada može već biti upisana u katastar nepokretnosti, a sada se uvode promene.

Elaborat geodetskih radova – cena:

Svaki objekat predstavlja zasebnu jedinicu, jer ima drugačije karakteristike. Zbog toga je veoma nezahvalno davati paušalne cene, već je najbolje da pozovete stručna lica da izađu na teren i da utvrde konkretnu situaciju.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane