Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Legalizacija stambenog objekta
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Legalizacija stambenog objekta

Prema poslednjim podacima, na teritoriji Republike Srbije postoji oko jedan milion i petsto hiljada objekata koji se vode pod terminom „divlja gradnja“. To znači da su ti objekti podignuti bez potrebnih dozvola.

 

 

2015. godine, u novembru, stupio je na snagu Zakon o ozakonjenju, koji ima za cilj da se svi nelegalizovani objekti ozakone, odnosno upišu u Katastar. Cela procedura je znatno olakšana i pojednostavljena, i što se tiče papirologije, i kada govorimo o finansijskom delu.

Legalizacija stambenih objekata

Kada kažemo da postoji milion i po nelegalizovanih objekata, to bi jezikom brojki glasilo da je u pitanju čak jedna trećina od ukupnog broja kuća, stanova, lokala, poslovnih prostora, pomoćnih objekata, garaža, vikendica...

Zahtev za legalizaciju mora biti podnesen i nekretnina ozakonjena, ili će u protivnom, nažalost, biti srušena. 

Da bi se zahtev podneo, potrebno je najpre izraditi projekat zgrade, potom njen snimak, sa specifikacijom posebnih delova. 

Koje su cene legalizacije stambenih objekata?

Slobodno se može reći da legalizacija nikada nije bila jeftinija. Izraženo jezikom brojki, to je čak 571 put povoljnije nego što je to bilo do donošenja novog Zakona o ozakonjenju.

Primera radi, ranije je bilo potrebno oko 2 858 000 dinara da bi se legalizovala kuća od 100 kvadrata. Sada vam je potrebno svega 5000 dinara.

Ostale cene takse za legalizaciju bi bile:

- za stanove i kuće do 100 kvadrata, spomenutih 5000 dinara;

- za kvadraturu do 200 m2, cena je 15000 dinara;

- ako se radi o objektu do 300 kvm, trebalo bi izdvojiti 20000 dinara;

- ukoliko je stan, kuća, ili vikendica površine preko 300 kvadratnih metara, u obavezi ste da platite taksu u iznosu od 50000 dinara.

Kako legalizovati nadgradnju stambenog objekta?

Ako pogledamo po gradu, videćemo mnogo stambenih zgrada na čijem vrhu se nalazi još jedan ili dva sprata. Naravno da i ovi stambeni prostori podležu legalizaciji, pa je u postupku ozakonjenja potreban ugovor sklopljen sa Skupštinom stanara. 

 

 

Može se dogoditi da zgrada u kojoj se vršila nadgradnja nema formiranu Skupštinu stanara, pa u tom slučaju dostavlja se saglasnost većine vlasnika.

Da li se neki stambeni objekti ne mogu legalizovati?

Odgovor je da, a to su objekti koji se nalaze na klizištima, objekti izrađeni u koritima reka, zatim one zgrade koje su podgnute u prvom stepenu zaštite parkova prirode (izuzimaju se kuće i vikendice), ukoliko su objekti izgrađeni u blizini poletno-sletnih pista, u vojnom kompleksu, u zoni zaštite kulturnih dobara i sl.

Da li neko može biti oslobođen plaćanja takse za legalizaciju stambenog objekta?

Ponovo je odgovor da, a to su samohrani roditelji, lica sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, uz uslov da poseduju nekretninu do 100 kvadratnih metara.

Poznata je činjenica da uknjižen stan ili kuća prilikom prodaje postižu veću cenu, jer se radi o većoj pravnoj sigurnosti, pa je i iz tog razloga dobro legalizovati svoj stambeni objekat.

Sa druge strane, svi legalizovani stambeni objekti mogu se nasleđivati, možete ih ostaviti vašoj deci ili unucima, a takođe vaš stan ili kuću možete staviti pod hipoteku te na taj način dobiti kredit od banke.

Ukoliko zgrada ima samo privremenu građevinsku dozvolu, ne primenjuje se Zakon o ozakonjenju, već se upotrebna dozvola izdaje u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. 

Legalizacija stambenog objekta – cena:

Cena taksi kreće se od 5000 dinara za stanove i kuće do 100 kvadratnih metara, zatim od 15000 za stambene objekte do 200 kvm, 20000 je potrebno ukoliko imate stan ili kuću do 300 kvadrata, te 50000 ako posedujete nekretninu preko 300 metara kvadratnih.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

01.11.2018
Marina Dakic
Mislim da ovo zapravo i nije vise toliki brojem. Uglavnom se legalizacija takvog tipa objekata odvija po tacno utvrdjenim propisima. Naravno, nije komplikovana za nekog ko zeli da sve uradi po propisu i ko ima dovoljno para
13.05.2017
Filip Milutinovic
Samo treban da znate da svaka legalizacija stambenog objekta treba i moze da ima neku svoju posebnu cenu.
10.05.2017
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju kako god da okrenete, mora sve to da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
10.05.2017
Todor Markovic
Kako god da okrenete, treba ovakva legalizacija da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
25.04.2017
Ivana Petrovic
Moje je licno misljenje da svaka legalizacija treba da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
25.04.2017
Marina Zivkovic
Koliko mi se samo cini, mora ona dosta da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
12.04.2017
Jovana Milinkovic
Po pravilu, sto se ove legalizacije tice, pre ili kasnije vam kvalitet sigurno ne gine kako pre tako i kasnije.
29.03.2017
Petar Jankulovski
Nije ona nesto preterano komplikovana posebno ukoliko imate dovoljno novca.
28.03.2017
Lea Stankovic
Kako god da okrenete, ona po pravilu treba i mora da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
14.03.2017
Stojance Ristovski
U svakom slucaju je ovo vrsta legaliazcije koja treba i mora da se pre ili kasnije debelo plati.
13.03.2017
Simona Vucinic
Sto se ove legalizacije tice, naravno da je kvalitet veoma vazan. Sve drugo je sto se mene tice daleko manje bitno.
22.02.2017
Milen Jovanovic
Nikada postupak za legalizaciju stambenog objekta nije bas bio toliko jeftin.
06.02.2017
Marta Dencevic
pre ili kasnije, ovo je ipak nesto sto je manje vise svima potrebno.
06.02.2017
Filip Milutinovic
Koliko mi se samo cini, veoma je vazno da odmah znate da je veoma bitno da se od samog pocetka odlucite za kvalitet. U suprotnom je sve daleko manje bitno.
25.01.2017
Ljubinka Sreckovic
Konkretno sto se mene linco tice, legalizaicja stambenog objekta je uvek nesto sto mora posebno da se plati.
09.01.2017
Mihajlo Nastasovic
Sto se tice stambenog objekta moje licno misljenje je da treba da se odlucite za kvalitet. Ako bas to budete uradili, sigurno se necete pre ili kasnije pokajati.
19.12.2016
Nikolina Pantelic
Po ovom pitanju samo treba da se opredelite za kvalitet i vise nista dalje oko toga ne treba da se brinete.
01.12.2016
Todor Markovic
Po pitanju stambenog objekta, ubedljivo je najbolje resenje da posetite neko strucno i provereno mesto u koje mozete da imate puno poverenje.
16.11.2016
Jana Stankovic
Po pitanju legalizacije stambenog objekta, smatram da je onda najbolje da posetite agenciju BGA.
26.10.2016
Biljana Brankovic
Po meni je legaliazcija stambenih zgrade jedan popirlicno mali trosak. U svakom slucaju da biste mogli da legalizujete stambenu zgradu, potrebno je da vam neki inzenjer sa licencom uradi projekat koji u proseku kosta oko 4 eura po kvadratu tako da to zaista nije nesto puno novca.
25.10.2016
Janko Zivanovic
Odmah treba da budete spremni da za geometra izdvojite oko 200 eura sto zaista nije neki veliki trosak.
29.08.2016
Petar Jankovic
To je po meni ubedljivo najbolje resenje. Dosta su se neki pojedinic bogatili na racun drugih ljudi. Sve je to ok, zidaj ti zgradu i nebu pod oblake ali pre toga sve lepo papiroloski zatvori.
26.08.2016
Ivan Stojanovic
U svakom slucaju smatram da je drzavna kontrola u ovoj oblasti u danasnje vreme mnogo izrazenija i da je u tom smislu najbolje da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Najbolje je da pre pocetka bilo kakvih radova, strucno porazgovarate sa nekim licem.
21.07.2016
Marko Petrovic
Mislim da ovo zapravo i nije vise toliki brojem. Uglavnom se legalizacija takvog tipa objekata odvija po tacno utvrdjenim propisima. Naravno, nije komplikovana za nekog ko zeli da sve uradi po propisu i ko ima dovoljno para.
24.06.2016
Dusan Markovic
Ovo je jedan slozen proces. nazalost, u danasnje vreme je sve vise takvih objekata. Ovo je po meni jedan dug i mukotrpan proces koji zahetav dosta znanja i strucnosti da bi se do kraja doveo kako treba.