Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Legalizacija poslovnih objekata
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Legalizacija poslovnih objekata

Poznata je činjenica, da je oko jedne trećine ukupno izgrađenih objekata u Republici Srbiji, zapravo – nelegalizovano. To bi, jezikom brojki bilo kazano da postoji milion i petsto hiljada bespravno podignutih kuća, stanova, lokala, garaža, pomoćnih objekata...

 

 

U svakom gradu postoji veliki broj poslovnih prostora, lokala... Po novom Zakonu o ozakonjenju, procedura za legalizaciju daleko je olakšana, odnosno pojednostavljena, ubrzana, i što je najvažnije – jeftinija, jer je skupa cena legalizacije bio glavni razlog zbog čega ljudi nisu ozakonili svoje objekte.

Koliko košta legalizacija poslovnih objekata?

Kao što smo naveli, cene su niže u odnosu na raniji period, pa je tako potrebno izdvojiti za poslovni prostor od 500 kvadrata – 250 000 dinara; ukoliko imate poslovni objekat koji je veći, odnosno ima do 1000 metara kvadratnih, biće vam potrebno za taksu 500 000 dinara, a za poslovne prostore veće od 1500 m2, cena takse za legalizaciju biće ukupno tri miliona dinara. Za objekte od 1000 do 1500 kvadrata, cena je okruglo milion dinara.

Legalizacija poslovnih objekata – iskustva

Svi koji su predali zahteve za legalizaciju, potrebno je samo da plate gore navedenu taksu, a oni koji nisu predali dokumente, pored same plaćene takse, moraće da podnesu izveštaj o zatečenom stanju poslovnog objekta.

Kuda odlazi novac od legalizacije poslovnih objekata?

Ovo pitanje zanima mnoge ljude, bez obzira da li su vlasnici nekretnine, odnosno poslovnog objekta koga bi trebalo legalizovati, ili samo žele da budu u toku i da se informišu. 

Navodi se da će oko 70 posto prihoda biti dato lokalnim samoupravama, za ulaganje u procese infrastrukture. Preostalih 30 odsto, sliće se u državni budžet. 

Koje su posledice nelegalizacije poslovnog objekta?

Cilj novog Zakona o ozakonjenju jeste da se svi objekti, stambeni i poslovni, legalizuju, odnosno, ozakone. Stoga je tako pojednostavljena, jeftinija i ubrzana procedura, koja će sve to omogućiti. 

 

 

Važno je istaći da nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju, biće srušeni svi poslovni objekti koji su podignuti bez građevinske dozvole.

Sa druge strane, ukoliko se ne podnese zahtev za legalizaciju poslovnog objekta, posledice mogu biti nesagledive, u smislu da se takav poslovni prostor mora rušiti. Sa novim pogodnostima u primeni zakona to se može izbeći, jer jednostavno svi poslovni objekti na teritoriji Srbije moraju biti legalizovani. 

Na osnovu Zakona o ozakonjenju, i sprovedenoj legalizaciji poslovnog objekta, vi ćete moći svoj poslovni prostor da ostavite u nasledstvo deci, unucima, ili da isti stavite pod hipoteku u cilju dobijanja kredita od banke.

Legalizacija poslovnih objekata – cena:

Kao što smo istakli u tekstu iznad, za taksu za legalizaciju poslovnog prostora do 500 metara kvadratnih, potrebno je izdvojiti 250 000 dinara, od 500 do 1000 kvadrata, taj iznos je 500 000 dinara, a za objekte od 1000 do 1500 kvadrata, cena takse je milion dinara, dok poslovni objekti čija je površina preko 1500 kvadrata, taksa za legalizaciju iznosi tri miliona dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

10.05.2017
Marta Dencevic
Po mom licnom miljenjenju, kako god da okrenete, legalizacija poslovnih objekata nije ni malo jeftina.
29.03.2017
Janko Zivanovic
Po meni u svakom slucaju ona treba i mora da se dosta plati. Sve drugo je po meni samo jedno prosto gubljenje vremena.
14.03.2017
Ljubinka Sreckovic
Ova vrsta legalizacije je naravno ivek bila bas onako zahtevna. Ipak to nesto drugacije ne moze da funkcionise.
25.01.2017
Petar Jankovic
naravno da su poslovni objekti i vis enego vazni. Ako se bas za njih odlucite sigurno je samo to da se nikako necete pokajati.
09.01.2017
Nikolina Pantelic
Ona je generalno moguca, ali u svakom slucaju procedura mora u potpunosti da se ispostuje.
06.01.2017
Ivan Stojanovic
U svakom slucaju, potrebno je da vam neko uradi idejno resenje i projekat. Bar je to dovoljno za pocetak.
19.12.2016
Jana Stankovic
Po ovom pitanju samo treba da se odlucite da potrazite neko profesionalno mesto i vise nista oko toga nema sta da se brinete.
01.12.2016
Marko Petrovic
Licno, mislim da je pre bilo kakve izgradnje, uvek pozeljno da posetite neko strucno i provereno mesto u koje prema tome mozete da imate puno poverenje.
26.10.2016
Biljana Brankovic
Ukoliko vam drzava dozvoli da legalizujete neki poslovni objeat bukano, prva naredna stvar koju treba da uradite je da uradite projekat koji u proseku kosta oko 4 eura po kvadratu.
29.08.2016
Dusan Markovic
Ista je situacija po pitnaju legalizacije stambenih zgrada i poslovnih obejkata. Naravno, oko svega je prvo potrebno da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Primera radi, arhitektonskim biroom.