Legalizacija objekata Beograd

Adresa: Tršćanska 7
Beograd
Adresa: Vojvode Dovezenskog 9
Beograd
Adresa: Mihaila Bulgakova 50b, Mirijevo
Beograd
Adresa: Ruzveltova 4
Beograd
Adresa: Ustanicka 189a, Beograd
Beograd
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 345
Beograd
Adresa: Ugrinovački put, (27 deo),br 16
Beograd
Adresa: Starine Novaka 22 ( kancelarija br. 17 )
Beograd
Adresa: Nova I br.16, Pinosava
Beograd
Adresa: Beograd
Beograd
Adresa:
Beograd
Adresa: Krajiška 68
Beograd
Adresa: Lijacka 15v
Beograd
Adresa: Gornjogradska 52a, Zemun
Beograd

Legalizacija objekata Pančevo

Adresa: Maksima Gorkog 5
Pančevo
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Legalizacija objekata
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Legalizacija objekata

Svako želi svoj krov nad glavom. Često se, prilikom same gradnje, ne razmisli unapred o papirima koje je potrebno nabaviti. Tako nastaju nelegalizovani objekti, ili „divlja gradnja“. Poznato je da ih u samom Beogradu ima dosta, otprilike jedan i po milion na teritoriji cele Srbije, među kojima je najviše kuća kao i stanova i to do 100 kvadrata.

 

 

Veoma važno je napomenuti da je nedavno donesen Zakon o ozakonjenu, koji će vlasnicima nelegalnih objekata omogućiti da po pre svega jednostavnijoj, a onda bržoj i jeftinijoj proceduri ozakone svoje kuće i stanove.

Zakon o ozakonjenu – šta predviđa?

Mnoge vlasnike zanima ovo pitanje. Pokušaćemo u najkraćim crtama da odgovorimo. Narodna Skupština je 20. novembra 2015. godine usvojila ovaj zakon. Njime je predviđeno da svi koji su do sada podneli zahtev za legalizaciju sa potpunom dokumentacijom samo uz plaćanje takse mogu da ozakone objekte.

Cena taksi za ozakonjenje kuća i stanova

Ovo je takođe bitan deo priče o legalizaciji i zanima najveći broj ljudi. Istaći ćemo da je taksa za ozakonjenje kuća i stanova do 100 kvadrata – 5000 dinara, do 200 kvm je 15000 dinara, a do 300 metara kvadratnih – 20000 dinara. Za sve objekte čija je površina veća od 300 kvadrata, cena takse je 50000 dinara.

Cena takse za ozakonjenje lokala i poslovnih objekata

Ovde je potrebno izdvojiti 250000 dinara ukoliko posedujete poslovni prostor do 500 metara kvadratnih, 500 000 dinara za prostore do 1000 kvadrata, i za više od 1500 m2 cena je tri miliona dinara.

Kako funkcioniše Zakon o ozakonjenju?

Ovaj zakon je najpre namenjen običnim ljudima, u većini slučajeva, građanima koji su lošijeg ekonomskog stanja, pa su bili prinuđeni da svoje kuće i objekte zidaju bez potrebnih dozvola. 

Uz pomoć ovog zakona, vlasnici divljih objekata dobiće legalne kuće na koje će uredno plaćati porez. Odnosno, drugim rečima kazano, to su „čiste kuće“ koje će moći da ostave u nasledstvo svojoj deci, unucima, ili će moći da ih koriste kao hipoteku za kredit.

Koje su posledice nepoštovanja Zakona o ozakonjenju?

Ovde posledice mogu biti veoma kobne, pa se vaša nelegalno podignuta kuća ili stan, mogu srušiti. Mnogo je jednostavniji i bolji način da se izvrši legalizacija objekta, sada sa novim pogodnostima.

To bi značilo da se svi stanovi, kuće, poslovni objekti, kao i pomoćni objekti, moraju legalizovati. 

Interesantna je računica koja kaže da je po novom Zakonu legalizacija sada 571 put jeftinija procedura, jer je ranije bilo potrebno oko 2 858 000 dinara da bi se legalizovala kuća od 100 kvadrata. Sada vam je potrebno svega 5000 dinara. Razlika je, kao što se vidi iz priloženog, drastična, ali u vašu korist.

Obaveze za vlasnike koji nisu predali zahtev za legalizaciju

U prethodnom delu teksta, govorili smo o građanima koji su ovaj zahtev već predali. Ukoliko to niste učinili, takođe ćete imati pojednostavljenu proceduru za legalizaciju. Uz plaćanje takse i dokaz o vlasništvu, biće im potreban i još jedan jedini dokument a to je Izveštaj o zatečenom stanju objekta. Ovakav izveštaj može se izvaditi u svakom projektnom birou. 

Legalizacija objekata u Kaluđerici

Opšte je poznata činjenica da je Kaluđerica, nadomak centra Beograda, „divlje naselje“ i da kuće mahom nisu legalizovane. Kaluđerica ima epitet najvećeg „divljeg naselja“ na Balkanu. 

Uz pomoć novog Zakona o ozakonjenu, meštani Kaluđerice će moći lako, brzo i jeftino legalizuju svoje objekte, te da izbegnu sve negativne posledice koje se mogu dogoditi nepoštovanjem zakona.

Gde će otići novac od legalizacije?

Upravo zbog građana koji su svoje domove izgradili u skladu sa svim propisima i dozvolama, predviđeno je da čak 70% novca od takse za legalizaciju ide lokalnim samoupravama, dok će se preostalih 30% sliti u republički budžet. Novac opštine će se upotrebiti za komunalne projekte, a smisao je da vlasnici objekata koji su uradili legalizaciju na vreme i po zakonu, dobiju još lepši i sređeniji prostor za život i stanovanje.

Koji dokumenti su potrebni za dokazivanje vlasništva nad objektom?

Da bi građanin mogao da ozakoni svoju kuću, stan, garažu ili lokal, potrebno je dostaviti dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem, ili objektom.

Tu se podrazumeva:

- pravosnažna sudska presuda; ugovor o prenosu prava korišćenja, odnosno kupovini zemljišta; ugovor o kupovini objekta.

- ugovor o suinvestiranju izgradnje zdanja;

- pravosnažno rešenje o nasleđivanju.

Ukoliko ne postoji dokaz o vlasništvu, kako se može legalizovati objekat?

Ako stanari godinama žive u određenoj kući, a nemaju pri tome dokaz o vlasništvu, mogu da ozakone svoje objekte tako što će priložiti dokaz da su savesni korisnici – a to su plaćeni računi za porez, struju, komunalije.

Da li postoje građani koji su oslobođeni plaćanja takse?

Odgovor je da, a u te kategorije spadaju ljudi sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći kao i samohrani roditelji, uz uslov da su vlasnici kuća ili stanova do 100 kvm.

Postoje li objekti koji ne mogu biti ozakonjeni?

Ovo pitanje zanima mnoge vlasnike, pa ćemo ukratko pojasniti.

Ne mogu biti legalizovani objekti koji su izgrađeni na klizištima, zatim, objekti podignuti u prvom stepenu zaštite parkova prirode (osim kuća i vikendica), potom objekti izgrađeni u koritima reka, poletno-sletnih pista, u zoni zaštite kulturnih dobara, u vojnom kompleksu...

 

 

Zatim, ne mogu se legalizovati objekti koji su izgrađeni od materijala koji ne može garantovati sigurnost, kao što su na primer, kartonska naselja.

I na kraju, građani koji imaju pravosnažno rešenje kojim se odbija zahtev za legalizaciju.

Da li je moguća legalizacija stanova nastalih u nadgradnji ili pretvaranjem zajedničkog prostora u zgradi?

U današnje vreme, mnogo stanova je nastalo nadziđivanjem, pa se u postupku ozakonjenja dostavlja ugovor sa Skupštinom stanara.

Ukoliko zgrada nema formiranu Skupštinu stanara, dostavlja se saglasnost većine vlasnika na posebnim delovima zgrade.

Koliko košta izveštaj o zatečenom stanju?

Cena zavisi od kvadrature objekta ali i od samog projektnog biroa. Građanin koji podnosi dokumentaciju za ozakonjenje, tim novcem zapravo plaća izalazak na teren tima inženjera a to su arhitekte, elektroinženjeri, geometri i dr. Oni će potvrditi da je taj objekat funkcionalan i bezbedan za stanovanje. 

Ukoliko nije izvađen vlasnički list, i taj deo posla može obaviti projektni biro. Ceo postupak traje od pet do deset dana, nakon čega se dobija kompletan izveštaj potreban za ozakonjenje. 

Šta će biti sa građanima koji ne podnesu zahtev za legalizaciju?

Kao što smo naveli napred u tekstu, za takve objekte nadležni građevinski inspektor donosi rešenje o rušenju.

Rešenje o rušenju objekta se neće izvršiti do pravosnažnog okončanja postpka legalizacije. 

Ukoliko ste vlasnik objekta u divljoj gradnji a pri tome ne pokrenete postupak ozakonjenja, te ne dobijete rešenje da vaš stan ili kuća, mogu biti upisani u zemljišne knjige, takav objekat će, nažalost, morati da bude srušen.

Legalizacija objekata – cena:

Taksa za ozakonjenje kuća i stanova do 100 kvadrata – 5000 dinara, do 200 kvm je 15000 dinara, a do 300 metara kvadratnih – 20000 dinara. Za sve objekte čija je površina veća od 300 kvadrata, cena takse je 50000 dinara.

Što se poslovnih objekata tiče, potrebno je platiti taksu od 250000 dinara ukoliko posedujete poslovni prostor do 500 metara kvadratnih, 500 000 dinara za prostore do 1000 kvadrata, i za više od 1500 m2 cena je tri miliona dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pogledajte sve proizvode

Iskustva i komentari posetilaca

Radoje Peric Radoje Peric
postovani,imam pitanje izgubio sam plan od svoje kuce kako pribaviti nove i gde. Hvala
Miodrag Trajanovic Miodrag Trajanovic
Postovani , zamolio bih da mi dostavite licne podatke ako ih imate za pomenutu osobu koju ste nazvali Drzava, kako bih mogao da podnesem krivicnu prijavu protiv te osobe zbog upada u licni posed i nasilnog ponasanja/ Pozdrav Miodrag Trajanovic novinar Britica i Srbske krune
Miodrag Trajanovic Miodrag Trajanovic
Postovani , zamolio bih da mi dostavite licne podatke ako ih imate za pomenutu osobu koju ste nazvali Drzava, kako bih mogao da podnesem krivicnu prijavu protiv te osobe zbog upada u licni posed i nasilnog ponasanja/ Pozdrav <iodra gTrajanovic novinar Britica i Srbske krune
Stojance Ristovski
Samo treba da znate da svaka legalizacija objekata ima neku svoju posebnu cenu koja u svakom slucaju nije ni malo jeftina.
Milen Jovanovic
Koliko samo mogu da vidim, problem je u tome sto mnogi smatraju da ovo moze da se uradi bez nekih vecih problema.
Filip Milutinovic
Po svemu sudeci, sto se mene licno tice, samo treba da znate da je kvalitet nesto sto je veoma bitno. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Mihajlo Nastasovic
Kako god da okrenete, legalizacija objekata nije nesot posebno sto kosta. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Todor Markovic
Koliko mi se samo cini, mora legaliazacija objekata sigurno da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Ivana Petrovic
Ovo je uvek bila jedna teska i mukotrpna procedura u koju je najbolje da se sami uverite. Ukoliko odlucite da bas takvu jednu proceduru prodjete, sigurno se necete pokajati.
Marina Zivkovic
Sto se ove vrste legalizacije tice, kvalitet je sigurno nesto do cega cete pre ili kasnije da dodjete. Sigurno ne mozete da ga izgubite negde usput.
Jovana Milinkovic
Koliko mi se samo cini po pitanju legalizacije objekata su se geometri prosto namlatili novca.
Lea Stankovic
Kako god da okrenete, ona je uvek puno kostala. To je nazalost jedna surova realnost.
Petar Jankulovski
Kako god da okrenete, ona je nesto posebno. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.
Simona Vucinic
Svako ko ima nelegalno izgradjen objekat u svakom slucaju treba da bude srecan ukoliko mu drzava pre ili kasnije dozvoli da se legalizuje.
Stojance Ristovski
Mogu samo slobodno da kazem da vam je po pitanju legalizacije objekata porebno zaista jedno i vise nego dobro resenje.
Marta Dencevic
Koliko mi se samo cini, pre svega osnovni problem od svih problema je u tome sto nasi ljudi prvo gledaju da izgrade pa ce posle lako. Madjutim, to i nije bas toliko dobar slucaj.
Milen Jovanovic
Sto se mene licno tice, veoma je vazno da se odmah odlucite za kvalitet. Druge stvari izvan toga i nisu bas toliko vazne.
Ljubinka Sreckovic
Sto se tice legalizacije objekata naravno da vam je potreban bas onako kvalitetan projekat. Mada, ima dosta biroa koji u danasnje vreme rade dobre i kvalitetne projekte.
Filip Milutinovic
Ako mene pitate, po ovom pitanju samo treba da se odlucite za kvalitet i nista vise ne treba da brinete.
Nikolina Pantelic
Mislim da ce u narednom periodu drzava biti sve manje popustljiva po ovom pitanju.
Mihajlo Nastasovic
Koliko je meni poznato, drzava je u poslednje vreme popirlicno poostrila kriterijume po pitanju legalizacije nelegalno izgradjenih objekata.
Jana Stankovic
Moja topla preporuka svima je da za pocetak po pitanju geometra izaberu Biro Mernik i da se bas tamo uverite u kvalitet.
Biljana Brankovic
Za pravilnu i u smislu zakona ispravnu legalizaciju objekata potrebno vam je da podnsete veliki broj razlicitih dokumenata. Jedan od njih je i projekat koji potpisuje i overava gradjevinski inzenjer sa licencom i neka prosecna cena za to je 4 eura po kvadratu sto po meni to zaista nije toliko puno.
Todor Markovic
Ukoliko planirate da legalizujhete objekat i ukoliko vam to u krajnjem slucaju i dozvole, onda je u tom slucaju potrebno da platite oko 20 eur po kvadratu i sigurno cete biti zadovoljni sa tom cenom.
Janko Zivanovic
Kada u danasnje vreme kazete nekom da planirate da krenete u izgradnju objekta, onda ce vam se bukvalno svi smejati i reci da ste ludi ukoliko planirate da unapred pribavite sve neophodne dozvole. Sa jedne strane to i razumem ali ipak sa druge strane, smatram da je najbolje da sve od samog pocetka uradite legalno.
Ivan Stojanovic
Mozde bi najbolje bilo da ste od samog pocetka ulozili nesto vise novca i odmah sve legalno radili nego da se sada borite sa papirologijom.
Marko Petrovic
Legalizacija objekta je komplikovana procedura i zahteva dosta papira. takodje zahteva i dosta novca da se citav posao dovede do kraja. U svakom slucaju je potrebno da angazujete nekog profesionalca da vam to sve zavrsi kako treba.
Dusan Markovic
Posto zivim u Kaludjerica, kao i vecina mojih komsija izgradio sam nelegalno objekat koji sam naknadno legalizovao. Posto mi je za taj postupak bio potreban geometar, angazovao sam BGA sa Zvezdare i veoma sam zadovoljna uslugom i korektnom cenom.
Petar Jankovic
Zivim u kaludjerici i u narednom periodu mi predstoje radovi na sredjivanju kuce. Pre svega, moram papiroloski da je zatvorim kako bih bio u mogucnosti da legalizujem objekat. Zna li neko nekog proveenog geometra?