Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Legalizacija kuće
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Legalizacija kuće

Slobodno se može reći da legalizacija kuća nikada nije bila povoljnija. Postoji veliki broj nelegalno podignutih objekata, koji ne mogu biti upisani u zemljišne knjige. Na primer, Kaluđerica nadomak Beograda, najveće je „divlje naselje“ koje postoji na Balkanu. Samo to dovoljno govori koliko je postupak ozakonjenja objekata, odnosno kuća, neophodan.

 

 

Za relativno male pare, vlasnici bespravno sazidanih objekata, bez obzira na to gde se nalaze, moći će da ozakone svoju imovinu, a to pravo imaće i vlasnici koji do sada zahtev za legalizaciju nisu podneli.

Koliko u Srbiji postoji nelegalizovanih objekata?

Prema najnovijim podacima, čak 30 posto od ukupno izgrađenih zdanja nije legalizovano. Dakle, taj broj je oko milion i po objekata, a najviše kuća do 100 kvadratnih metara.

Prema novom Zakonu o ozakonjenju, vlasnici koji su podneli zahtev za legalizaciju, neće morati da podnose dodatna dokumenta. Ukoliko su predali sve što je potrebno, biće neophodno da plate samo taksu.

Kolika je cena takse za ozakonjenje kuće?

Ovo je ključno pitanje koje zanima ljude koji su podneli zahtev za legalizaciju. Ukoliko je vaša kuća površine do 100 metara kvadratnih, platićete taksu u iznosu od 5000 dinara, ako je kuća do 200 kvadrata, biće potrebno izdvojiti 15000 dinara, a do 300 kvadrata, 20000 dinara. Ukoliko imate kuću veću od 300 metara kvadratnih, potrebno je platiti taksu u iznosu od 50000 dinara.

Koja je procedura za vlasnike koji nisu podneli zahtev za legalizaciju?

I ovde takođe važi jedna jednostavna procedura. Pored dokaza o plaćenoj taksi, moraće da pribave još dva dokumenta, a to su izveštaj o zatečenom stanju objekta, kao i dokaz o svojini.

 

 

Izveštaj o zatečenom stanju se dobija u projektnim biroima, dok se dokaz o svojini dobija u Katastru.

Ukupni troškovi ovakvih vlasnika iznosiće oko sto evra, pod uslovom da je kuća do 100 metara kvadratnih i da poseduju geodetski snimak. 

Legalizacija kuća u Kaluđerici

Kao što smo naveli, kuće u Kaluđerici uglavnom nisu legalizovane. Razlog tome su verovatno bili preveliki troškovi i spora i komplikovana procedura. 

Sa druge strane, ako se žitelji Kaluđerice koji su vlasnici bespravno podignutih objekata, ogluše o nov zakon, biće suočeni, nažalost, sa negativnim posledicama, kao što je rušenje kuće, a sve zbog nepoštovanja zakona.

Legalizacija kuće – iskustva

Pre donošenja novog Zakona o ozakonjenju, postupak legalizacije bio je skuplji čak 571 put, jer je ranije bilo potrebno oko 2 858 000 dinara da bi se legalizovala kuća od 100 kvadrata. To je za mnoge ljude bilo nedostižno da plate. 

Ovako visoka cena legalizacije u to vreme, pojavljivala se zbog naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kao i administrativne takse, koje su sada ukinute. 

Sa druge strane, svi vlasnici kuća koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, dobijaće rešenja o rušenju.

Da biste izbegli ovako neželjene posledice, iskoristite pogodnosti koje vam donosi novi Zakon o ozakonjenu, jer on svima omogućava da mnogo jeftinije, lakše i brže ozakone svoje kuće. 

Na ovaj način biće rešen problem nelegalnih objekata, čime se stiču razne prednosti, kao što su ostavljanje kuće u nasledstvo deci, unucima, ili stavljanje kuće pod hipoteku radi uzimanja kredita.

Legalizacija kuće – cena:

Za kuće do 100 metara kvadratnih, taksa je 5000 dinara; do 200 kvm, taksa iznosi 15000 dinara, a do 300 kvadratnih metara – 20 000 dinara. Za kuću čija površina prelazi 300 kvadrata, potrebno je izdvojiti 50 000 dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

01.11.2018
Zeljana Jeremic
Dosta mojih prijatelja ima problema sa nelegalno izgradjenom kucom. Medjutim, uglavnom je sada ta procedura legalizacije objekata tog tipa pojednostavljena. Ono sto mogu da kazem je da u tom slucaju niste vi problem drzavi, nego ona vama.
13.05.2017
Filip Milutinovic
Moje je licno misljenje takvo da svaka legalizacija kuce treba da ima neku svoju posebnu cenu koja cesto i nije bas toliko pristupacna. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
10.05.2017
Mihajlo Nastasovic
Ukoliko posedujete kucu od mnogo kvadrata, sigurno cete znati da se legalizacija obracunava po ukupnoj bruto povrsini.
10.05.2017
Todor Markovic
Samo treba da znate da ova legalizacija nije ni malo jeftina. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
25.04.2017
Ivana Petrovic
Samo treba da znate da legalizacija kuce kako god da okrenete nije ni malo jeftina. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
12.04.2017
Marina Zivkovic
Po pravilu, sto se ove legalizacije tice, sigurno je kvalitet nesto do cega pre ili kasnije treba da dodjete.
29.03.2017
Jovana Milinkovic
Po meni nikada ona nije bila nesto posebno komplikovana. Jedini je problem sto su propisi takvi kakvi jesu.
28.03.2017
Petar Jankulovski
Po pravilu je ona nesto sto debelo mora da se plati. Sve drugo je mnogo losije resenje.
14.03.2017
Lea Stankovic
Sto se nje tice, zaista je pre ili kasnije kvalitet veoma bitan i vazan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.
13.03.2017
Stojance Ristovski
U svakom slucaju je legalizacije kuce nesto sto treba dosta da se plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.
22.02.2017
Simona Vucinic
Naravno da je legalizacije kuce nesto sto dosta kosta. Mada, i pored toga ona nije nesto sto je skuplje od same gradjevinske dozvole.
06.02.2017
Milen Jovanovic
Koliko mi se samo cini, ovo je jedna i vise nego korisna legalizacija. Ukoliko se bas za nju odlucite sigurno je samo to da se necete pokajati.
06.02.2017
Marta Dencevic
Koliko mi se samo cini, kod legaliazcije kuce, veoma je vazna stvar da se odlucite za kvalitet. Ako sve drugo mene pitate, sve je ostalo daleko manje vazno.
25.01.2017
Filip Milutinovic
Sto se ovoga tice, najbolje je da kada vec gradite, sve izgradite da bude legalno i po zakonu. Sve drugo je dalje manje vazno.
09.01.2017
Ljubinka Sreckovic
Sto se tice legalizacije kuce, generalno mislim da je po ovom pitanju samo bitno da se odlucite za kvalitet.
06.01.2017
Mihajlo Nastasovic
Skoro sam bas cula da je legalizacija kuce ipak nesto sto kosta. Mada, odmah bih ja sve provukao kroz papire tako da ne bih dalje mislio o tome.
19.12.2016
Nikolina Pantelic
Ako mene pitate, najbolje je da po pitanju legalizacije kuce, odlucite da posetite neko provereno mesto.
01.12.2016
Todor Markovic
Licno, bolje je oko toga da se direktno raspitate u svojoj opstini, u odseku za uranizam. Ukoliko to vec budete uradili, onda zaista po tom pitanju nemate toliko da se brinete.
16.11.2016
Jana Stankovic
Za legalizaciju kuce, prvo vam je potreban katastarsko - topografski plan koji po veoma povoljnoj ceni mozete da uradite u agenciji Geosmart.
26.10.2016
Biljana Brankovic
Legaliazcija kuce zaista nije toliko zahtevan posao ukoliko vam to drzava odobri. Ono sto vam je u svakom slucaju potrebno je gradjevinski projekat koji u tom pogledu kosta negde oko 4 eura po kvadratu.
25.10.2016
Janko Zivanovic
za legalizaciju kuce vam je definitno potreban geometar i u tom pogledu je potrebno da vam on uradi situacioni plan koji ce vas kostati negde oko 100 eura.
29.08.2016
Petar Jankovic
Da, ali postoje ljuid koji namaju odmah novac da sve to urade kako treba. Pri tome, drzava zaista po pitanju odredjenih taksi ima obicaj da urada po usima.
26.08.2016
Ivan Stojanovic
Licno, kada budem resio da zidam novu kuci gledacu da u potpunosti za sve odmah dobijem dozvole i da tek onda nakon toga krenem u neku ozbiljnu pricu i politiku.
21.07.2016
Marko Petrovic
Moj je savet svima da za legalizaciju kuce angazuju nekog profesionalnog arhitektu ili gradjevinskog inzenjera koji ce u potpunosti moci da vam pripremi kompletnu dokumentaciju.
24.06.2016
Dusan Markovic
Dosta mojih prijatelja ima problema sa nelegalno izgradjenom kucom. Medjutim, uglavnom je sada ta procedura legalizacije objekata tog tipa pojednostavljena. Ono sto mogu da kazem je da u tom slucaju niste vi problem drzavi, nego ona vama.