Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Koričenje
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Koričenje

Zamislimo situaciju da imate veliki broj nekih papira koji ni na koji način nisu organizovani, a potrebni su vam za poslovanje. Da biste se snašli sa dokumentacijom, skriptama, fotokopiranim listovima knjiga i slično, potrebna je usluga koričenja.

koričenje

 

Svi znamo da postoji nekoliko vrsta koričenja, a u daljem tekstu ćemo objasniti svaki postupak pojedinačno.

Koričenje knjiga

Recimo da imate knjigu koju ste upravo fotokopirali i želite nekome da je poklonite ili zadržite za sebe, da bi upotpunjavala vašu kućnu biblioteku. Gomila fotokopiranih listova vam zaista ne znači ništa, tako da je usluga koričenja neophodna.

Kod koričenja knjiga se obično koristi meki povez. To je vrlo ekonomičan način povezivanja, gde se tehnika izvodi tako što se lepak rastapa pomoću zagrevanja i nanosi se na riknu, a to je bočna ivica knjige. Za nju se posle toga lepi korica.

Koričenje diplomskih radova

Za koričenje diplomskih radova najčešće se koristi tehnika tvrdog poveza. Pored diplomskih radova, tehnikom instant tvrdog poveza koriče se i magistarski radovi i doktorske disertacije, projektne dokumentacije i razni važni ugovori.

U odnosu na klasični tvrdi povez, kod instant poveza se ne vrši prošivanje niti lepljenje, tako da na ovaj način svoj materijal možete dobiti kao urađen za svega par sati.

Tvrdo koričenje

U tekstu koji sledi još ćemo se pozabaviti tehnikom instant tvrdog poveza. Na primer, važno je da znate da format dokumenta koji se koriči mora biti A4 i to uspravne orijentacije. Još neke od karakteristika su da leva margina treba da bude za bar dva centimetra veća od desne.

koričenje cena

 

Tehnikom instant tvrdog koričenja se može ukoričiti maksimalno trista listova koji su debljine 80 grama. Postoji rešenje i ako želite da se koriči papir koji je deblji, to jest, ima veću gramažu i to na taj način što se ukoriči proporcionalno manji broj listova u odnosu na debljinu papira.

Natpis može biti urađen tehnikom zlatotiska. Ova boja, kao što joj ime kaže je zlatna, ali vi možete da odaberete i natpis bele ili srebrne boje. Ostalih boja ima preko četrdeset u ponudi.

Kada je reč o koricama, one mogu biti teget ili bordo boje. Rikna ili šine koje se nalaze bočno, uvek su u boji u kojoj je i korica. Ukoliko imate zahtev za nekom drugom bojom, možete da računate i na zelene, crne ili sive varijante.

Meko koričenje

U prethodnom delu teksta smo dotakli na kratko meko koričenje ili meki povez. U ovom slučaju, format knjižnog bloka mora biti A5 ili veći, ali manji od 235 x 320 milimetara. Pomenuti blok može biti od premazanog ili nepremazanog papira, ali se preporučuje uvek ova druga mogućnost i to iz razloga što lepak tada bolje prodire.

Maksimalna debljina poveza u ovom slučaju mora da bude do četrdeset milimetara, a drugim jezikom rečeno, to je četiri stotine listova koji su debljine 80 grama.

Kada je reč o samim koricama, naravno da one moraju da budu nešto deblje, pa se preporučuje najmanje dupla gramatura u odnosu na unutrašnjost štampanog materijala. Korice bi trebalo da po svojoj visini odgovaraju visini knjižnog bloka.

Koričenje – cena:

Cena mekog koričenja je u proseku 330 dinara za prvi primerak, a za svaki naredni, znatno opada, tako da može biti oko 90 dinara. Ova cena ne uključuje doradu i izradu korica. Kada je reč o tvrdom povezu, cena zavisi od broja listova, i kreće se od 900 dinara za prvi primerak za 150 listova ili manje, do 950 dinara za prvi primerak koji ima od 151 do 300 listova. Cena opada kada postoji veći broj primeraka za koričenje.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate fotokopirnice koje su oglašene ispod našeg teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

05.09.2017
Marina Zivkovic
Mora u svakom slucaju da se koricenje lepo plati. Sve druge stvari su koliko mi se samo cini jedno veliko gubljenje vremena i nista vise od toga. Druge stvari su onda samo gubljenje vremena i nista vise od toga.
07.08.2017
Milen Jovanovic
Po mnogo cemu je koricenje zlata vredno. Mada, u danasnje vreme po meni ovo jeste jedan vrsta aktivnosti koja u svakom slucaju mora da se podrazumeva. Cene su naravno i vise nego prihvatljive. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
04.05.2017
Jovana Milinkovic
Po meni, kako god da okrenete, nije koricenje ni malo jeftino.
25.04.2017
Filip Milutinovic
Mora da ono nije bas toliko skupo kao sto se mozda na prvi pogled cini.
20.04.2017
Lea Stankovic
U svakom slucaju je ovo koricenj koje treba i mora da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
12.04.2017
Mihajlo Nastasovic
Po meni u svakom slucaju nije ono ni malo jednostavno i u svakom slucaju treba i mora da se lepo plati kako pre tako i kasnije.
06.04.2017
Simona Vucinic
U svakom slucaju, ono po meni nije ni malo jednotavno.
28.03.2017
Todor Markovic
Po meni svako koricenje mora da se debelo plati. Drugacije to ipak ne moze nesto puno bolje da funkcionise.
21.03.2017
Marta Dencevic
Po meni je ovo koricenje sigurno nesto posebno.
13.03.2017
Janko Zivanovic
Sto se koricenja tice, kvalitet je veoma vazan. Sve drugo je mnogo manje bitno i vazno.
02.03.2017
Ljubinka Sreckovic
Mogu samo slobodno da kazem da je sto se koricenja tice, kvalitet i vise nego vazan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.
21.02.2017
Petar Jankovic
Sto se mene licno tice, koricenje moze da bude zaista nesto posebno. Ukoliko se vec za njega odlucite, sigurno se necete pokajati.
13.02.2017
Nikolina Pantelic
Sto se mene licno tice, osnovna je stvar u tome da se koricenje dobro i debelo plati.
03.02.2017
Ivan Stojanovic
Sto se tice koricenja, najvaznija stvar je da se odlucite za kvalitet, Sve drugo je manje vazno.
24.01.2017
Jana Stankovic
Sva sreca pa u danasnje vreme oko koricenja nema problema. Bas onda iz tog razloga treba da pronadjete neku dobru stampariju.
17.01.2017
Marko Petrovic
Po pitanju koricenja, vazno je samo da se odlucite za kvalitet. Sve ostalo i nije zapravo toliko vazno i bitno.
06.01.2017
Biljana Brankovic
Sva sreca pa u danasnje vreme ima dosta stamparija na kojima koricenje moze da se uradi bez nekih vecih problema.
27.12.2016
Dusan Markovic
Po ovom pitanju samo treba da potrazite neko strucno lice u ciji kvalitet ne treba da sumnjate.