Dodaj firmu

Logospektra logopedski centar aspergerov sindrom

Logopedski centar na Novom Beogradu, bavi se ranom detekcijom i terapijom govorno-jezičkih smetnji kod dece, a posebno poremećajima iz spektra autizma, senzorne integracije, ADHD-a, disfazije, disleksije i drugih.
Pročitaj više

Omladinskih Brigada 96, Lamela A, stan 4, naselje The One
Novi Beograd, Beograd

Logomedica

Logomedica je osnovana 2014. godine kako bi pružila pomoć i podršku svim osobama sa govorno-jezičkim smetnjama i poremećajima komunikacije. Mi smo jedina ustanova u Srbiji koja izrađuje i sprovodi individualni program ABA terapije za decu.
Pročitaj više

Jurija Gagarina 14ž
Novi Beograd, Beograd

Aspergerov sindrom Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Djordje Kostić

Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Djordje Kostić" je naučna institucija koja se bavi ranim otkrivanjem, dijagnostikom i tretmanom dece sa oštećenim sluhom, patologijom govora, kao i poremećajima ponašanja i učenja. Di...
Pročitaj više

Gospodar Jovanova 35
Stari grad, Beograd

Aspergerov sindrom Logopedski studio PRIČAONICA

Logopedski studio specijalizovan za sve vrste govorno-jezičkih razvojnih tegoba i izazova - dijagnostika, tretman i reedukacija
Pročitaj više

Samjuela Beketa 5a, Mirijevo
Zvezdara, Beograd

Aspergerov sindrom Logopedski centar Kućica reči

Logopedski centar "Kućica reči" čini tim logopeda sa višegodišnjim iskustvom u radu sa različitim oblicima govorno-jezičke patologije kod dece. Pružamo kvalitetnu i stručnu terapijsku pomoć koja se temelji na dugogodišnjem iskustvu u radu sa ...
Pročitaj više

Generala Ljubomira Milića 6, naselje Stepa Stepanović
Voždovac, Beograd

Aspergerov sindrom Higia Logos

Logopedski centar Higia Logos posebnu pažnju u svom radu posvećuje autističnoj deci. Naš tim čine vrhunski stručnjaci koji sprovode senzorno-integracijski pristup, ali i druge savremene metode koje u tom razdoblju detetovog uzrasta daju najo...
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Aspergerov sindrom Higia Logos logopedski centar

Higia Logos logopedski centar obavlja dijagnostiku i tretman svih poremećaja: glasa, govora, jezika, čitanja i pisanja kod dece. Pored desetogodišnjeg iskustva, naša glavna prednost je vrhunski tim stručnjaka koji u svom radu koristi savreme...
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Aspergerov sindrom SILA GLASA Logoped

Logoped SILA GLASA sprovodi govorno-jezičku terapiju za decu i odrasle kod kojih se javljaju poteškoće u verbalnoj komunikaciji. Na osnovu dijagnostike stanja, uzrasta i profila pacijenta, izrađuje se detaljan plan terapije prilagođen indiv...
Pročitaj više

Mladena Mitrića 2a
Čukarica, Beograd

Aspergerov sindrom Lingua logos

Lingua logos je logopedski centar sa sedištem u Beogradu. U logopedskom centru radi naš tim stručnjaka defektologa-logopeda sa dugogodišnjim iskustvom koji sa puno ljubavi, strpljenja i profesionalnosti pristupaju radu sa decom.
Pročitaj više

Đorđa Stanojevića 11đ, Belvil
Novi Beograd, Beograd

Aspergerov sindrom Govor i Jezik

Govor i Jezik logopedski centar nalazi se na Novom Beogradu i tretira govorno-jezičke poremećaje različite etiologije kod dece predškolskog i školskog uzrasta, omladine i odraslih. Pored logopeda, po potrebi u naš rad su uključeni i stručnj...
Pročitaj više

Bulevar Arsenija Čarnojevića 72, I sprat, stan 2
Novi Beograd, Beograd

Aspergerov sindrom Logopedilište

Posao logopeda je veoma širok i obuhvata čitavu lepezu poremećaja, smetnji ili kašnjenja u razvoju jezičkih veština, govora, čitanja, pisanja i komunikacije uopšte…
Pročitaj više

Omladinskih brigada 4 (I sprat, stan 2)
Novi Beograd, Beograd

Aspergerov sindrom je autistični poremećaj, pripada grupi kompleksnih poremećaja koji se manifestuje tako što dete ima poteškoća u komunikaciji, socijalizaciji, ali poseduje i restriktivne šablone ponašanja koji se ponavljaju. 

Ovo su neurorazvojni poremećaji i prisutni su kod dece od rođenja ili ranog detinjstva, i veoma je važno da se otkriju na vreme. 

Kako se prepoznaje Aspergerov sindrom?

U zavisnosti od načina na koji dete komunicira i deficita u ponašanju, određuje se stepen invaliditeta autistične dece. Mišljenja lekara su da je Aspergerov sidrom jedan od najblažih oblika autizma i simbol je za najfunkcionalnije i najsamostalnije osobe sa autizmom. 

Kod dece koja boluju od Aspergerovog sindroma, primećujemo manjak normalne komunikacije, odnosno normalan dijalog (slušanje i odgovaranje) ne odvija se kako treba, javljaju se problemi sa gledanjem u oči tokom razgovora, pri čemu postoji i sasvim poseban govor tela, izraz lica, kao i problemi sa održavanjem bilo kakvih veza. 

Spomenimo fiksirana interesovanja i repetitivno ponašanje. To bi značilo da dete konstantno koristi isti predmet, ponavlja jednu frazu i pokrete, javlja se i preterano vezivanje za rutinu, interesovanja ili predmete. Na neke svakodnevne situacije, reaguju preterano se uzbuđujući, ili sa druge strane, previše ravnodušno.

Aspergerov sindrom se obično ne otkrije pre pete godine života, jer lekari još uvek nisu otkrili pravi način za to. Interesantna je činjenica da ovaj poremećaj pogađa više dečake nego devojčice i to čak četiri puta češće. 

Simptomi Aspergerovog sindroma

Kada dete pati od ovog poremećaja, njegov govor je neritmičan, i prilično je monoton. Obično imaju manju sposobnost da kontrolišu ton glasa da bi se prilagodili okruženju. Šta bi to značilo? Mogu nekontolisano praviti buku, pa ih u pozorištu ili bioskopu stalno treba opominjati da budu tihi.

Kada boluju od autizma, deca se u potpunosti izoluju od realnog sveta, gradeći neki sasvim svoj, dok mališani koji pate od Aspergerovog sindroma od sveta se izoluju zbog manjka komunikativnosti i ograničenih interesovanja. Ova deca pristupaju i drugim ljudima, ali žele da pričaju samo o temama koje njih zanimaju, za nešto drugo nemaju zanimanje. 

Deca sa Aspergerovim sindromom su veoma loše koordinisana, pa i kada hodaju, mogu blago poskakivati. 

Koji su uzroci Aspergerovog sindroma?

Uprkos svim dosadašnjim saznanjima, specifičan gen koji koji izaziva Aspergerov sindrom nikada nije otkriven. Zbog nedostatka posebno osmišljenih testova, veoma je teško postaviti dijagnozu za Aspergerov sindrom, koji se među lekarima često naziva i visoko-funkcionalni autizam, odnosno blaži oblik autizma. 

Dijagnoza Apergerovog sindroma

Prva faza je razgovor lekara sa porodicom i pedijatrom, a druga faza je stručna procena detetovog ponašanja i simptoma. U procenu su uključeni testovi za kongnitivnu sposobnost, koeficijent inteligencije, jezik, psihomotorne funkcije, izražavanje, vokabular kao i ponašanje u društvu. Na osnovu svega ovoga, lekar može dati dijagnozu.

Lečenje Aspergerovog sindroma

Nažalost, znamo da za autizam ne postoji lek, pa tako ni za Aspergerov sindrom. Ono što se najviše može učiniti jeste rad sa detetom i sprovođenje terapije prilagođene svakom detetu ponaosob, pošto ne postoji šablon koji se može primeniti kod sve dece.

Terapija obično podrazumeva grupne terapije na kojima dete uči da komunicira sa svojim vršnjacima, kognitivno-bihejvioralna terapija, medikamenti kod dece kod koje se razvila depresija i anksioznost, fizikalna terapija za decu sa oslabljenim motoričkim sposobnostima, kao i posebno osmišljene terapije za jezik i govor, koje deci pomažu da se pravilno izražavaju i normalno komuniciraju.

Na kraju, reći ćemo da je ohrabrujuća činjenica da deca kod koje se u ranom detinjstvu otkrije Aspergerov sindrom i koja redovno odlaze na terapije, uspešno mogu savladati sve nedostatke, međutim, najveći izazov tokom celog života će im biti održavanje veza sa ljudima i socijalizacija. 

Apergerov sindrom - dijagnoza – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 

Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve preicizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane