Dodaj firmu

Logospektra logopedski centar disgrafija

Logopedski centar na Novom Beogradu, bavi se ranom detekcijom i terapijom govorno-jezičkih smetnji kod dece, a posebno poremećajima iz spektra autizma, senzorne integracije, ADHD-a, disfazije, disleksije i drugih.
Pročitaj više

Omladinskih Brigada 96, Lamela A, stan 4, naselje The One
Novi Beograd, Beograd

Logomedica

Logomedica je osnovana 2014. godine kako bi pružila pomoć i podršku svim osobama sa govorno-jezičkim smetnjama i poremećajima komunikacije. Mi smo jedina ustanova u Srbiji koja izrađuje i sprovodi individualni program ABA terapije za decu.
Pročitaj više

Jurija Gagarina 14ž
Novi Beograd, Beograd

Disgrafija ABV logopedski kabinet

Logopedski kabinet ABV nudi jedinstvenu uslugu logopeda na Vašoj adresi, na području Beograda i Zemuna
Pročitaj više

Pariske Komune 23
Novi Beograd, Beograd

Disgrafija Moj Logoped

Privatni logopedski centar Moj Logoped na Banovom brdu, u Požeškoj 20 Vam nudi širok spektar usluga vezanih za prevenciju, dijagnostiku i tretmane poremećaja govora. Naš tim čine vrhunski stručnjaci, logopedi i psiholozi sa dugogodišnjim isk...
Pročitaj više

Požeška 20/10, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Disgrafija Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Djordje Kostić

Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Djordje Kostić" je naučna institucija koja se bavi ranim otkrivanjem, dijagnostikom i tretmanom dece sa oštećenim sluhom, patologijom govora, kao i poremećajima ponašanja i učenja. Di...
Pročitaj više

Gospodar Jovanova 35
Stari grad, Beograd

Disgrafija Logopedski studio PRIČAONICA

Logopedski studio specijalizovan za sve vrste govorno-jezičkih razvojnih tegoba i izazova - dijagnostika, tretman i reedukacija
Pročitaj više

Samjuela Beketa 5a, Mirijevo
Zvezdara, Beograd

Disgrafija Logopedski centar Pričalica

Logopedski centar Pričalica pruža profesionalan logopedski tretman koji obuhvata intenzivnu stimulaciju govora, uz pomoć različitih vrsta aktivnosti. Naš rad zasniva se na primeni inovativnih metoda i individualnom pristupu svakom detetu
Pročitaj više

Rableova 19/II/16
Zvezdara, Beograd

Disgrafija SILA GLASA Logoped

Logoped SILA GLASA sprovodi govorno-jezičku terapiju za decu i odrasle kod kojih se javljaju poteškoće u verbalnoj komunikaciji. Na osnovu dijagnostike stanja, uzrasta i profila pacijenta, izrađuje se detaljan plan terapije prilagođen indiv...
Pročitaj više

Mladena Mitrića 2a
Čukarica, Beograd

Disgrafija Logopedski centar Emilija Milanović

Primenjujemo profesionalan, sveobuhvatan i individualni pristup svakom pojedincu sa problemom u govoru. Precizna i jasna dijagnostika i kvalitet tretmana je naš prioritet.
Pročitaj više

Pozeska 140, 3 sprat, stan 16, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Disgrafija Higia Logos logopedski centar

Higia Logos logopedski centar obavlja dijagnostiku i tretman svih poremećaja: glasa, govora, jezika, čitanja i pisanja kod dece. Pored desetogodišnjeg iskustva, naša glavna prednost je vrhunski tim stručnjaka koji u svom radu koristi savreme...
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Disgrafija je poremećaj rukopisa, odnosno, otežano pisanje. Može da se pojavi bez obzira na to koliko je dete intelektualno razvijeno ili koliko ima dobru sposobnost čitanja.

U našem daljem tekstu saznajte razne korisne i zanimljive informacije o ovoj temi, naročito ako sumnjate da vaše dete možda ima neke simptome ovog poremećaja.

Šta je disgrafija?

Disgrafija se ne javlja samo kod dece, i osobe koje je imaju, obično mogu pisati u nekoj određenoj meri, međutim, kod njih možemo susresti poremećaj i drugih finih motornih veština. To može biti kucanje na tastaturi, vezivanje pertli, brijanje i sl.

Dijagnostikovanje disgrafije

Dakle, kako da prepoznamo znake disgrafije i da se obratimo stručnim licima? Disgrafija može da bude nasledna, a primetićemo je kada dete počne da uči pisanje, i tada će početi prve poteškoće – one se ogledaju u nejednakom razmaku između slova i njihovoj veličini, ili jednostavno dete bez obzira na uputstva, zapisuje pogrešne reči.

Osim ovoga, spomenućemo i stečenu disgrafiju, koja se javlja kod odraslih ljudi, koji su pretrpeli šlog, na primer, ili kod drugih neuroloških bolesti. Ugroženi su i ljudi koji pate od Turetovog sindroma, kod dece koja boluju od autizma, Aspergerovog sindroma, kao i kod mališana sa nedostatkom pažnje...

Dijagnozu disgrafije će postaviti lekar putem anamneze, kao i pregledom deteta. To bi značilo da se daju obični znaci, što bi značilo da dete treba to da prepiše ili da zapiše šta čuje, da napiše jednostavne tekstove ili slova.

Ovu dijagnozu će obično dobiti mališani koji se nalaze u početnim razredima osnovne škole, odnosno onda kada počinju da pišu. Roditelji jednostavnim pregledom sveski svog deteta mogu da primete da postoji određeni problem, koji obično prati to da se dete povlači u sebe, zato što pogrešno misli da je lošije od svojih vršnjaka i jer se često učitelji žale na sporiji napredak.

Kod odraslih osoba, ako se primeti disgrafija, tada bi trebalo obaviti neurološka ispitivanja, jer se sumnja na poremećaje po tipu šloga.

Terapija disgrafije

Ako ste uradili sva potrebna ispitivanja i ispostavilo se da vaše dete pati od ovog poremećaja, tada je važno da znate kako se disgrafija leči. U našoj zemlji, gde ne postoji mogućnost da se obavljaju dvonastavni časovi (jedan nastavnik radi sa decom koja napreduju normalno, a drugi se posvećuje svakom detetu individualno), važno je da se roditelj uključi u rešavanje problema.

To bi značilo da roditelji pomažu u razvijanju veština pisanja, što sve za posledicu ima poboljšavanje socijalizacije mališana i izbegavanje stresa zbog lošijih rezultata u školi, u odnosu na njegove vršnjake.

Program koji sprovode stručna lica podrazumeva vežbe pamćenja, razlikovanja, kao i analize glasova, zapisivanje glasova, grubu i finu artikulaciju glasova, zatim diktat, slobodan sastav, prepis, pisanje rečenica, kao i pisanje štampanih velikih i malih slova azbuke u svesci sa kvadratima.

Cena dijagnoze i lečenja disgrafije:

Za prvi pregled potrebno je izdvojiti u proseku oko 4000 dinara, dok za kontrolne preglede, cena je oko 2500 dinara.

Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

*Za sve precizne informacije, savetujemo da kontakirate ordinacije koje su oglašene na ovoj stranici.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane