Dodaj firmu

Logospektra logopedski centar dislalija

Logopedski centar na Novom Beogradu, bavi se ranom detekcijom i terapijom govorno-jezičkih smetnji kod dece, a posebno poremećajima iz spektra autizma, senzorne integracije, ADHD-a, disfazije, disleksije i drugih.
Pročitaj više

Omladinskih Brigada 96, Lamela A, stan 4, naselje The One
Novi Beograd, Beograd

“Senzorni kutak” Logopedsko-defektološki centar

Logopedsko-defektološki centar “Senzorni kutak” nalazi se u Zemunu. Kroz različite radionice poboljšava se svaki aspekt ličnosti deteta, bilo to govorno-jezički razvoj, kognitivni, motorički ili socijalni aspekt.
Pročitaj više

Milenka Verkića 7
Zemun, Beograd

Dislalija Centar za edukaciju Prve Reči

Centar za edukaciju Prve reči je privatni logopedski centar koji pruža usluge prevencije, dijagnostike i organizovanja terapijsko-rehabilitacionog programa. Posedujemo digitalni digitalni logopedski set – Behringer, kao i logopedske sonde. ...
Pročitaj više

Milice Rakić 52a, Batajnica
Zemun, Beograd

Logomedica

Logomedica je osnovana 2014. godine kako bi pružila pomoć i podršku svim osobama sa govorno-jezičkim smetnjama i poremećajima komunikacije. Mi smo jedina ustanova u Srbiji koja izrađuje i sprovodi individualni program ABA terapije za decu.
Pročitaj više

Jurija Gagarina 14ž
Novi Beograd, Beograd

Dislalija Logoped Moja Prva Reč

Edukativni centar – Logoped Moja prva reč je specijalizovan za otklanjanje govorno-jezičkih smetnji kao što su dislalija, omisija, distorzija, odsustvo govora kod dece od 2, 3 ili 4 godne, mucanje, potpuna nerazvijenost govora i jezika, ADHD/...
Pročitaj više

Marka Nikolića 3/10
Zemun, Beograd

Dislalija ABV logopedski kabinet

Logopedski kabinet ABV nudi jedinstvenu uslugu logopeda na Vašoj adresi, na području Beograda i Zemuna
Pročitaj više

Pariske Komune 23
Novi Beograd, Beograd

Dislalija Moj Logoped

Privatni logopedski centar Moj Logoped na Banovom brdu, u Požeškoj 20 Vam nudi širok spektar usluga vezanih za prevenciju, dijagnostiku i tretmane poremećaja govora. Naš tim čine vrhunski stručnjaci, logopedi i psiholozi sa dugogodišnjim isk...
Pročitaj više

Požeška 20/10, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Dislalija Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Djordje Kostić

Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Djordje Kostić" je naučna institucija koja se bavi ranim otkrivanjem, dijagnostikom i tretmanom dece sa oštećenim sluhom, patologijom govora, kao i poremećajima ponašanja i učenja. Di...
Pročitaj više

Gospodar Jovanova 35
Stari grad, Beograd

Dislalija Logopedski studio PRIČAONICA

Logopedski studio specijalizovan za sve vrste govorno-jezičkih razvojnih tegoba i izazova - dijagnostika, tretman i reedukacija
Pročitaj više

Samjuela Beketa 5a, Mirijevo
Zvezdara, Beograd

Dislalija Logopedski centar Kućica reči

Logopedski centar "Kućica reči" čini tim logopeda sa višegodišnjim iskustvom u radu sa različitim oblicima govorno-jezičke patologije kod dece. Pružamo kvalitetnu i stručnu terapijsku pomoć koja se temelji na dugogodišnjem iskustvu u radu sa ...
Pročitaj više

Generala Ljubomira Milića 6, naselje Stepa Stepanović
Voždovac, Beograd

Logopedski kabinet LOGOSMART

Logopedski kabinet LOGOSMART čini tim logopeda sa dugogodišnjim iskustvom koji pruža stručno rešenje u usvajanju i korišćenju jezika kod dece. U našem radu praktikujemo individualni pristup svakom mališanu ponaosob, jer svako dete je priča z...
Pročitaj više

Uroša Martinovića 25 (blok A)
Novi Beograd, Beograd

Dislalija Higia Logos

Logopedski centar Higia Logos posebnu pažnju u svom radu posvećuje autističnoj deci. Naš tim čine vrhunski stručnjaci koji sprovode senzorno-integracijski pristup, ali i druge savremene metode koje u tom razdoblju detetovog uzrasta daju najo...
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Dislalija Higia Logos logopedski centar

Higia Logos logopedski centar obavlja dijagnostiku i tretman svih poremećaja: glasa, govora, jezika, čitanja i pisanja kod dece. Pored desetogodišnjeg iskustva, naša glavna prednost je vrhunski tim stručnjaka koji u svom radu koristi savreme...
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Dislalija SILA GLASA Logoped

Logoped SILA GLASA sprovodi govorno-jezičku terapiju za decu i odrasle kod kojih se javljaju poteškoće u verbalnoj komunikaciji. Na osnovu dijagnostike stanja, uzrasta i profila pacijenta, izrađuje se detaljan plan terapije prilagođen indiv...
Pročitaj više

Mladena Mitrića 2a
Čukarica, Beograd

Dislalija Logopedski centar Pravilan Glas

Logopedski centar Pravilan Glas nalazi se u Borči i pruža stručnu uslugu deci, mladima i odraslima sa teškoćama u govorno-jezičkom razvoju. Za sve nedoumice i savete uvek se možete obratiti logopedu, jer za logopeda nikad nije kasno!
Pročitaj više

Zrenjaninski put 134a
Beograd

Dislalija Govor i Jezik

Govor i Jezik logopedski centar nalazi se na Novom Beogradu i tretira govorno-jezičke poremećaje različite etiologije kod dece predškolskog i školskog uzrasta, omladine i odraslih. Pored logopeda, po potrebi u naš rad su uključeni i stručnj...
Pročitaj više

Bulevar Arsenija Čarnojevića 72, I sprat, stan 2
Novi Beograd, Beograd

Dislalija Logopedilište

Posao logopeda je veoma širok i obuhvata čitavu lepezu poremećaja, smetnji ili kašnjenja u razvoju jezičkih veština, govora, čitanja, pisanja i komunikacije uopšte…
Pročitaj više

Omladinskih brigada 4 (I sprat, stan 2)
Novi Beograd, Beograd

Dislalija Lingua logos

Lingua logos je logopedski centar sa sedištem u Beogradu. U logopedskom centru radi naš tim stručnjaka defektologa-logopeda sa dugogodišnjim iskustvom koji sa puno ljubavi, strpljenja i profesionalnosti pristupaju radu sa decom.
Pročitaj više

Đorđa Stanojevića 11đ, Belvil
Novi Beograd, Beograd

Dislalija Logopedski centar Emilija Milanović

Primenjujemo profesionalan, sveobuhvatan i individualni pristup svakom pojedincu sa problemom u govoru. Precizna i jasna dijagnostika i kvalitet tretmana je naš prioritet.
Pročitaj više

Pozeska 140, 3 sprat, stan 16, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Svakom roditelju je najvažnije da njegovo dete napreduje u svakom smislu: da ima dobar psihofizički razvoj, razvoj govora, kao i pravilan razvoj motoričkih sposobnosti. Međutim, pored sve brige oko deteta, dešava se da se jave određeni poremećaji. Dislalija je jedan od njih.

Šta je dislalija?

Ovo je zapravo, artikulacioni razvojni poremećaj glasova deteta, koje ima normalan fiziološki sluh, normalne inervacije govornih organa, normalne intelektualne sposobnosti, kao i razvijenost ostalih jezičkih sposobnosti. 

Dakle, drugim rečima kazano, kod dislalije, dete ima nemogućnost ili nepravilnost izgovora pojedinih glasova. 

Tipovi dislalije

Dislalija se ispoljava na tri načina:

- Distorzija (kada je određeni glas oštećen i u većoj ili manjoj meri odstupa od pravilnog izgovora glasa).

- Supstitucija (kada dete zamenjuje nerazvijen glas sa već postojećim glasom)

- Omisija (kada dete ne izgovara određene glasove a njihov razvojni period je prošao).

Koji su uzroci dislalije?

Zanimljivo je da dislalija može nastati i od prevelike ljubavi prema detetu, u smislu kada svom voljenom biću previše tepamo. Takođe, dete može imati loš primer od strane sredine, na primer, ako neko u porodici pogrešno izgovara glasove, zamenjuje ih, postoji velika mogućnost da dete imitirajući tu osobu i samo usvoji takav govor.

Sa druge strane, uzroci dislalije mogu biti i deformiteti zuba, vilice, usana, jezika, nepca.

Dijagnostika dislalije

Kada dete jednom nauči da pogrešno izgovara određeni glas, to se ne može samostalno ispraviti. Ovo je veoma važna činjenica koju bi roditelji trebalo da znaju. Dislalija je najučestaliji govorni poremećaj kod dece i najviše problema im zadaje slovo R, čiji se izgovor najduže uči, ali su problematična i slova š, ž, č, dž.

Međutim, kada mališan napuni 5, 5 godina, trebalo bi da korektno izgovara sve glasove. 

Kod dijagnostikovanja dislalije, procena se vrši na osnovu normi usvajanja glasova u određenom periodu razvoja. To bi značilo da na određenom hronološkom uzrastu treba očekivati da dete pravilno izgovara određene glasove. Ukoliko to dete ipak ne čini, to ne bi trebalo da se shvati olako, i ne sme se tolerisati, već je potrebno potražiti pomoć logopeda.

Lečenje dislalije

Interesantna je činjenica da se greške pri govoru, preslikavaju i na greške pri pisanju i čitanju. Iz tog razloga je bitno korigovati poteškoće pre nego što dete krene u prvi razred, jer će to onda predstavljati veći problem. 

Kod logopeda, izvode se vežbe logomotorike, čime se jačaju mišići jezika i usana, pa se time stvaraju dobri preduslovi za pravilno pozicioniranje određenog glasa. 

Tu su i vežbe diferenciranja fonemskog sluha, čime se radi na pravilnom formiranju akustičke slike glasova pri čemu se otklanja mogućnost da mališan jedan glas zameni drugim, koji mu je lakše da izgovori. 

Dakle, postoji artikulacioni metod, gde je detetu pokazivan položaj govornih organa i pomagano je sondama, dok je noviji pristup korekcija putem sluha ili akustička stimulacija. 

Dislalija – dijagnoza i lečenje – cena:

Kada je reč o pregledu logopeda, prvi pregled se naplaćuje od 2000 do 2500 dinara, kao i za logopedsko testiranje i dijagnostiku. 

Za tretman kod logopeda potrebno je izdvojiti u proseku od 1100 do 1600  dinara za 45 minuta, dok je tretman u grupi 500 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane