Dodaj firmu

Logospektra logopedski centar afazija

Logopedski centar na Novom Beogradu, bavi se ranom detekcijom i terapijom govorno-jezičkih smetnji kod dece, a posebno poremećajima iz spektra autizma, senzorne integracije, ADHD-a, disfazije, disleksije i drugih.
Pročitaj više

Omladinskih Brigada 96, Lamela A, stan 4, naselje The One
Novi Beograd, Beograd

Afazija Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Logomedica

Logomedica je osnovana 2014. godine kako bi pružila pomoć i podršku svim osobama sa govorno-jezičkim smetnjama i poremećajima komunikacije. Mi smo jedina ustanova u Srbiji koja izrađuje i sprovodi individualni program ABA terapije za decu.
Pročitaj više

Jurija Gagarina 14ž
Novi Beograd, Beograd

Afazija Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Djordje Kostić

Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Djordje Kostić" je naučna institucija koja se bavi ranim otkrivanjem, dijagnostikom i tretmanom dece sa oštećenim sluhom, patologijom govora, kao i poremećajima ponašanja i učenja. Dijagnozu postavljamo za 60 minuta
Pročitaj više

Gospodar Jovanova 35
Stari grad, Beograd

Afazija Logopedski centar Pričalica

Logopedski centar Pričalica pruža profesionalan logopedski tretman koji obuhvata intenzivnu stimulaciju govora, uz pomoć različitih vrsta aktivnosti. Naš rad zasniva se na primeni inovativnih metoda i individualnom pristupu svakom detetu
Pročitaj više

Rableova 19/II/16
Zvezdara, Beograd

Afazija SILA GLASA Logoped

Logoped SILA GLASA sprovodi govorno-jezičku terapiju za decu i odrasle kod kojih se javljaju poteškoće u verbalnoj komunikaciji. Na osnovu dijagnostike stanja, uzrasta i profila pacijenta, izrađuje se detaljan plan terapije prilagođen individualnim potrebama osobe.
Pročitaj više

Mladena Mitrića 2a
Čukarica, Beograd

Afazija Govor i Jezik

Govor i Jezik logopedski centar nalazi se na Novom Beogradu i tretira govorno-jezičke poremećaje različite etiologije kod dece predškolskog i školskog uzrasta, omladine i odraslih. Pored logopeda, po potrebi u naš rad su uključeni i stručnjaci drugih profila
Pročitaj više

Bulevar Arsenija Čarnojevića 72, I sprat, stan 2
Novi Beograd, Beograd

Logopedski kabinet Expressiva

Očekuje Vas vrhunski dijagnostičko-stručni tim: spec.logopedije, psiholog, geštalt psihoterapeut, reedukator psihomotorike i oligofrenolog, u saradnji sa lekarima raznih specijalnosti…
Pročitaj više

Paunova 24, TC Banjica, 1 sprat, lokal 141
Voždovac, Beograd

Afazija Lingua logos

Lingua logos je logopedski centar sa sedištem u Beogradu. U logopedskom centru radi naš tim stručnjaka defektologa-logopeda sa dugogodišnjim iskustvom koji sa puno ljubavi, strpljenja i profesionalnosti pristupaju radu sa decom.
Pročitaj više

Đorđa Stanojevića 11đ, Belvil
Novi Beograd, Beograd

Afazija Higia Logos logopedski centar

Higia Logos logopedski centar obavlja dijagnostiku i tretman svih poremećaja: glasa, govora, jezika, čitanja i pisanja kod dece. Pored desetogodišnjeg iskustva, naša glavna prednost je vrhunski tim stručnjaka koji u svom radu koristi savremene metode i tehnike
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Afazija Logopedilište

Posao logopeda je veoma širok i obuhvata čitavu lepezu poremećaja, smetnji ili kašnjenja u razvoju jezičkih veština, govora, čitanja, pisanja i komunikacije uopšte…
Pročitaj više

Omladinskih brigada 4 (I sprat, stan 2)
Novi Beograd, Beograd

Afazija Logopedski centar Emilija Milanović

Primenjujemo profesionalan, sveobuhvatan i individualni pristup svakom pojedincu sa problemom u govoru. Precizna i jasna dijagnostika i kvalitet tretmana je naš prioritet.
Pročitaj više

Pozeska 140, 1 sprat, stan 8, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Traumatska afazija danas predstavlja skoro trećinu svih slučajeva dečije afazije. Stečena afazija je posledica povrede mozga. Pored traumatskih povreda mozga, uzročnici koji mogu da dovedu do pojave afazije su tumori, epilepsije, infekcije i cerebrovaskularna oboljenja. 

Dečije afazije

Šta je u stvari afazija, kakav je to poremećaj? Kod dece, to je poremećaj u razvoju govora ili gubitak već stečenih jezičkih sposobnosti, što je sve uzrokovano oštećenjem mozga. 

Navešćemo dva osnovna tipa dečijih afazija:

- Urođena ili kongenitalna afazija,  

- Stečena afazija.

Kod kongenitalne afazije, postoji specifičan poremećaj u razvoju govora i jezika, koji nastaje kao posledica lezija mozga u prenatalnom, perinatalnom ili ranom postnatalnom periodu (pre nego što govor počne da se razvija). 

Kada govorimo o stečenoj afaziji, radi se o poremećaju ili gubitku već stečenih jezičkih sposobnosti, što je sve uzrokovano cerebralnom lezijom u detinjstvu. Javlja se kod osoba kod kojih je došlo do oštećenja mozga između druge i desete godine života. 

Karakteristike afazija

Spomenimo najvažnije: redukcija spontanog govora, disfonija, deficit čitanja i pisanja, kao i spelovanja, otežana artikulacija, smanjena upotreba sadržajnih reči u spontanom govoru, kao i imenovanju pojmova, sintaksički poremećaji. Mutizam je jedan od najkarakterističnijih znakova afazije, a manifestuje se nemogućnošću ispoljavanja bilo kakvih zvukova ili nemogućnošću produkcije jezičkih simbola.

Afazija kod odraslih

Dokazano je da su šanse za oporavak znatno veće u slučajevima kada rehabilitacija počne do tri meseca posle moždanog udara, ukoliko je to uzrok pojave afazije. Pre toga, potrebno je da se testovima odredi stepen oštećenja, a potom sledi logopedski tretman. 

Koriste se reči koje za pacijenta imaju značenje, koje su najčešće u govoru i bliske su mu. 

Uzroci afazije kod odraslih su cerebrovaskularna oboljenja i poremećaji, traume i povrede mozga, tumori mozga, zapaljenska oboljenja centralnog nervnog sistema, progresivne bolesti centralnog nervnog sistema, kao što je demencija. Ipak, najčešći uzrok afazije je moždani udar. 

Kod moždanog udara, govor je najviše oštećen, a od njegove težine zavisi i stepen govorno jezičkog oštećenja. Neki pacijenti ne mogu da izgovore nijednu reč a sve razumeju, dok je kod drugih obratno. 

Gubitak stečenih sposobnosti uvek je težak i neprijatan i pogađa i pacijenta i njegovu porodicu. Za logopeda je važno da poznaje stepen oštećenja govora da bi mogao da planira tretman za svakog pacijenta ponaosob. 

Oporavak je brži ako logoped radi sa pacijentom nekoliko puta dnevno, od dvadeset do trideset minuta. I najmanji uspesi su rezultati dugotrajnog, napornog rada i velike strpljivosti.

Afazija – dijagnoza i lečenje – cena:

Potrebno je izdvojiti od 2000 do 2500 dinara, u zavisnosti da li se radi o prvom pregledu logopeda ili je u pitanju kontrolni pregled.

Za tretman logopeda u trajanju od 45 minuta, cena je od 1100 do 1600 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane