Dodaj firmu

Logopedski centar Logopedini

Stručni tim logopeda centra Logopedini pruža Vam procenu i dijagnostiku svih vrsta govornih poremećaja kod dece i omladine. Naš tim čine vrhunski logopedi, psiholog i defektolog koji praktikuju individualan pristup svakom pacijentu.
Pročitaj više

Knez Mihailova 21a, TC Millenium
Stari grad, Beograd

“Senzorni kutak” Logopedsko-defektološki centar

Logopedsko-defektološki centar “Senzorni kutak” nalazi se u Zemunu. Kroz različite radionice poboljšava se svaki aspekt ličnosti deteta, bilo to govorno-jezički razvoj, kognitivni, motorički ili socijalni aspekt.
Pročitaj više

Milenka Verkića 7
Zemun, Beograd

Logomedica

Logomedica je osnovana 2014. godine kako bi pružila pomoć i podršku svim osobama sa govorno-jezičkim smetnjama i poremećajima komunikacije. Mi smo jedina ustanova u Srbiji koja izrađuje i sprovodi individualni program ABA terapije za decu.
Pročitaj više

Jurija Gagarina 14ž
Novi Beograd, Beograd

Hiperaktivnost Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Djordje Kostić

Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Djordje Kostić" je naučna institucija koja se bavi ranim otkrivanjem, dijagnostikom i tretmanom dece sa oštećenim sluhom, patologijom govora, kao i poremećajima ponašanja i učenja. Dijagnozu postavljamo za 60 minuta
Pročitaj više

Gospodar Jovanova 35
Stari grad, Beograd

Hiperaktivnost Moj Logoped

Privatni logopedski centar Moj Logoped na Banovom brdu, u Požeškoj 20 Vam nudi širok spektar usluga vezanih za prevenciju, dijagnostiku i tretmane poremećaja govora. Naš tim čine vrhunski stručnjaci, logopedi i psiholozi sa dugogodišnjim iskustvom
Pročitaj više

Požeška 20/10, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Hiperaktivnost Logopedski studio PRIČAONICA

Logopedski studio specijalizovan za sve vrste govorno-jezičkih razvojnih tegoba i izazova - dijagnostika, tretman i reedukacija
Pročitaj više

Samjuela Beketa 5a, Mirijevo
Zvezdara, Beograd

Hiperaktivnost Logopedski centar Pričalica

Logopedski centar Pričalica pruža profesionalan logopedski tretman koji obuhvata intenzivnu stimulaciju govora, uz pomoć različitih vrsta aktivnosti. Naš rad zasniva se na primeni inovativnih metoda i individualnom pristupu svakom detetu
Pročitaj više

Rableova 19/II/16
Zvezdara, Beograd

Hiperaktivnost Higia Logos

Logopedski centar Higia Logos posebnu pažnju u svom radu posvećuje autističnoj deci. Naš tim čine vrhunski stručnjaci koji sprovode senzorno-integracijski pristup, ali i druge savremene metode koje u tom razdoblju detetovog uzrasta daju najobuhvatnije rezultate
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Hiperaktivnost Higia Logos logopedski centar

Higia Logos logopedski centar obavlja dijagnostiku i tretman svih poremećaja: glasa, govora, jezika, čitanja i pisanja kod dece. Pored desetogodišnjeg iskustva, naša glavna prednost je vrhunski tim stručnjaka koji u svom radu koristi savremene metode i tehnike
Pročitaj više

Mirijevski Bulevar 17b
Palilula, Beograd

Logospektra logopedski centar hiperaktivnost

Logopedski centar na Novom Beogradu, bavi se ranom detekcijom i terapijom govorno-jezičkih smetnji kod dece, a posebno poremećajima iz spektra autizma, senzorne integracije, ADHD-a, disfazije, disleksije i drugih.
Pročitaj više

Omladinskih Brigada 96, Lamela A, stan 4, naselje The One
Novi Beograd, Beograd

LogoSKok centar za razvoj dece hiperaktivnost

Centar za razvoj dece u Beogradu, koji se bavi logopedskim tretmanima, tretmanima reedukacije psihomotorike, prevencijom i procenom razvoja deteta
Pročitaj više

Todora Dukina 41/8
Voždovac, Beograd

Defektološki centar Adapti hiperaktivnost

Defektološka ordinacija u Beogradu sa uslugom patronaže na adresi. Defektološka procena i dijagnostika, rad sa decom sa smetnjama u razvoju, govoru, sa poremećajem pažnje, celebralnom paralizom i drugim razvojnim teškoćama.
Pročitaj više

Vojvodjanska 111
Novi Beograd, Beograd

Hiperaktivnost SILA GLASA Logoped

Logoped SILA GLASA sprovodi govorno-jezičku terapiju za decu i odrasle kod kojih se javljaju poteškoće u verbalnoj komunikaciji. Na osnovu dijagnostike stanja, uzrasta i profila pacijenta, izrađuje se detaljan plan terapije prilagođen individualnim potrebama osobe.
Pročitaj više

Mladena Mitrića 2a
Čukarica, Beograd

Hiperaktivnost Govor i Jezik

Govor i Jezik logopedski centar nalazi se na Novom Beogradu i tretira govorno-jezičke poremećaje različite etiologije kod dece predškolskog i školskog uzrasta, omladine i odraslih. Pored logopeda, po potrebi u naš rad su uključeni i stručnjaci drugih profila
Pročitaj više

Bulevar Arsenija Čarnojevića 72, I sprat, stan 2
Novi Beograd, Beograd

Hiperaktivnost Logopedski centar Emilija Milanović

Primenjujemo profesionalan, sveobuhvatan i individualni pristup svakom pojedincu sa problemom u govoru. Precizna i jasna dijagnostika i kvalitet tretmana je naš prioritet.
Pročitaj više

Pozeska 140, 3 sprat, stan 16, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Hiperaktivnost Logopedilište

Posao logopeda je veoma širok i obuhvata čitavu lepezu poremećaja, smetnji ili kašnjenja u razvoju jezičkih veština, govora, čitanja, pisanja i komunikacije uopšte…
Pročitaj više

Omladinskih brigada 4 (I sprat, stan 2)
Novi Beograd, Beograd

Hiperaktivnost Lingua logos

Lingua logos je logopedski centar sa sedištem u Beogradu. U logopedskom centru radi naš tim stručnjaka defektologa-logopeda sa dugogodišnjim iskustvom koji sa puno ljubavi, strpljenja i profesionalnosti pristupaju radu sa decom.
Pročitaj više

Đorđa Stanojevića 11đ, Belvil
Novi Beograd, Beograd

Svi smo culi za hiperaktivnost. Postoji izreka koja kaže da „ne postoji mirno dete i lepa baba“. Da li je to baš tako? Ako ste primetili da je vaš mališan isuviše živahan, da ga ne drži mesto, vrpolji se, stalno nekud juri, kada sa nekim razgovarate stalno vam upada u reč... možda ste se zapitali da li je sve kako treba i o čemu se zapravo radi?

Hiperaktivnost – simptomi

„Nemirni Filip“ je knjiga koja se pojavila davne 1845. godine i objavio ju je nemački lekar Hajnrih Hofman. On je prvi opisao ovakvo ponašanje kod dece, kod koje nam prvo upada u oči njihov nemirluk i želja da su konstantno u pokretu, ipak, glavni simptomi bolesti nisu to. 

Najvažnije je što hiperaktivna deca imaju kratak period pažnje. To bi značilo da dete ne može ni na šta da se usredsredi, bilo da je to igra, učenje ili gledanje crtaća na televiziji. 

Lekari će ovaj poremećaj nazvati sindromom pomanjkanja pažnje s hiperaktivnošću ili sindrom ADHD ( na engleskom: Attention Deficit / Hyperactivity Disorder). 

Važno je istaći da ovakvi mališani nemaju neku povredu mozga, već pate od manjeg funkcionalnog rastrojstva centralnog nervnog sistema

Ko češće pati od ADHD, dečaci ili devojčice?

Kada pomislimo na nestašluk, obično nam prvo padaju na pamet dečaci pa tek onda klinceze. I to je u ovom slučaju takođe tačno, iako nauka nije objasnila zašto, ali hiperaktivnost se javlja mnogo češće kod dečaka i to četiri do devet puta češće. 

Poremećaj je najjače izražen između šeste i dvanaeste godine. Problem je u početku medicinski i pedagoški, ali kasnije postaje socijalni. Razlog za to je što hiperaktivna deca ne postižu uspeh u školi, a kod kuće zbog bezobrazluka dobijaju kritike i grdnje,  pa se vremenom sve gore ponašaju.

Dijagnoza hiperaktivnosti

Pedijatar i neurolog će udruženim snagama postaviti dijagnozu hiperaktivnosti, jer je to jedan veoma odgovoran posao. Dečiji lekar mora da razgovara sa roditeljima i nastavnicima, da pregleda dete i konsultuje se sa neurologom. Manjak pažnje može da bude i simptom neke druge bolesti, kao što su epilepsija ili šizofrenija. 

Lečenje hiperaktivnosti

Ako imate mališana koji pati od poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pažnje, logično je da se dalje postavlja pitanje lečenja. Na Zapadu, sindrom ADHD se uglavnom leči medikamentima, a među lekarima postoji saglasnost da se ovakvom tretmanu pristupa tek onda kada su tegobe tako izražene da ništa drugo ne može pomoći. 

Pored lekova, mogu se primenjivati i fiskultura, učenje socijalnih veština, psihoterapija, individualna i porodična psihoterapija. 

Fizička aktivnost kao lek za hiperaktivnu decu

Ovakva deca u svom telu imaju mnogo noradrenalina i adrenalina. Kod zdravih osoba, pomenuti hormoni se luče kada je čovek pod stresom. Neželjene “zalihe“ ovih jedinjenja mogu da se potroše fizičkom aktivnošću, pa se hiperaktivnoj deci preporučuje plivanje, skijanje, trčanje, vožnja bicikla, dugotrajno pešačenje. 

Pored toga, autogeni trening pomaže hiperaktivnoj deci da se oslobode psihičke napetosti i da povećaju svoju koncentraciju. Tinejdžere bi trebalo usmeravati ka meditaciji kako bi svesno fiksirali pažnju na sadašnji trenutak. Meditacija je jako korisna, jer ona snižava aktivnost simpatičkog nervnog sistema, i prisiljava organizam da proizvodi manje adrenalina, da smanji napetost i da se opusti.

Prognoze za budućnost hiperaktivne dece 

Kao i za sve bolesti i poremećaje, uvek je važno javiti se lekaru na vreme. Ukoliko to učinite, možete očekivati da se do 12. godine neće naročito smanjiti prevelika aktivnost, ali zato od 12. do 14-15. godine smanjiće se preterana, nekontrolisana aktivnost, dok će se do kraja srednje škole znatno sniziti impulsivnost, a nedostatak pažnje će poslednji nestati, mada će se u nekoj meri zadržati do kraja života vašeg nemirka.

Hiperaktivnost – dijagnoza – cena:

Cena pregleda specijaliste pedijatra je od 2000 din. do 3200 dinara.

Pregled neurologa je u proseku košta 2500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.   

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane