Viđali smo mnoge ljude koji nažalost, pate od Daunovog sindroma. Nastanak ovog poremećaja najčešće je uzrokovan trizomijom dvadeset prvog hromozomskog para, dok se u današnje vreme, na osnovu neinvazivnih testova mogu identifikovati trudnice kod kojih postoji povećana mogućnost za rađanje deteta sa Daunovim sindromom. 

 

 

Odlike deteta sa ovim poremećajem, u fizičkom smislu, su koso postavljene oči, male ušne školjke, kratak vrat, ugnuta baza nosa, mala usta, široke šake i kratki prsti. Kod ove dece uočljiva je hipotonija mišića i hiperfleksibilnost zglobova. 

Na dlanovima osoba sa Daunovim sindromom može postojati takozvana brazda četiri prsta, odnosno usek linija koja se prostire ispod sva četiri prsta.

Daunov sindrom predstavlja najčešći oblik hromozomskih aberacija koje dovode do intelektualne ometenosti.

Rizici za oboljenja osoba sa Daunovim sindromom

Vrlo često su prisutne anomalije srca i to čak u 40% slučajeva, postoje poremećaji organa za varenje, kao što je suženje jednjaka, može biti poremećen rad štitaste žlezde i uvećan rizik od nastanka leukemije. 

Osobe sa Daunovim sindromom su podložne infekcijama uha, grla i nosa, govor se razvija sporije, sa tim da je razumevanje uvek bolje u odnosu na ekspresivni govor. Deca sa ovim poremećajem, veoma su motivisana da ostvare socijalne kontakte, uprkos svim poteškoćama. 

Kada govorimo o intelektualnom razvoju, postoje nivoi od lake do teške intelektualne ometenosti, dok je najveći broj njih na nivou umerenih intelektualnih smetnji. One se manifestuju kroz snižen kapacitet kratkoročne memorije, teškoće u razumevanju apstraktnih pojmova, ograničena je mogućnost održavanja pažnje, postoje teškoće u shvatanju kompleksnih socijalnih odnosa.

Obrazovanje osoba sa Daunovim sindromom

Veoma je važno kako je dete sa ovim poremećajem prihvaćeno u porodičnom krugu. Od toga zavisi i razvoj komunikacije, uspešno uklapanje u socijalno okruženje, kao i razvijanje dnevnih životnih veština. 

 

 

U današnje vreme postoji mogućnost da se deca sa Daunovim sindromom uključe u vaspitno-obrazovni proces i u redovnim školama, ali samo ukoliko škola može da obezbedi potrebna prilagođavanja kao i odgovarajuću podršku. 

Rad sa decom koja imaju Daunov sindrom

Radom defektologa i drugih stručnjaka, i njihovom ranom intervencijom, usmerenom na decu do tri godine života, u bitnoj meri se može preventivno uticati na nastanak pridruženih poremećaja, i može se stimulisati psihomotorni razvoj.

Rana intervencija podrazumeva aktivnu podršku celoj porodici kroz informisanje, savetodavni rad i praktičnu obuku. 

Većina dece koja pati od Daunovog sindroma, u periodu ranog detinjstva ređe ostvaruje interakcije sa roditeljima i teže i slabije odgovara na podsticaje, stoga je potrebno biti istrajan na uključivanju ove dece u svakodnevne aktivnosti porodice, što će na mališane sa Daunovim sindromom imati veoma pozitivne efekte.

Daunov sindrom – dijagnoza – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 

Takođe, za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Daunov sindrom
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Prvi pregled logopeda

Akcija -% 900 Din.
Prvi pregled logopeda - 900 din! Logopedski centar Moj Logoped!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

19.11.2018
Snezana Aleksic

Daunov sindrom se nekada vema kasno otkrije pa roditelji cesto ne mogu da razumeju svoje dete.Mozda bi najbolje bilo kada biste posetili Linguo Logos logopedski centar koji se nalazi na Novom Beogradu i tamo slobodno pitati sve sta vas zanima.

24.04.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju on mora da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po pravilu, sto se ovog sindroma tice, sigurno se pre ili kasnije trebate odluciti za kvalitet. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

27.03.2017
Lea Stankovic

Sto se tice ovog sindroma, pre ili kasnije sigurno cete biti u prilici da se odlucite za kvalitet.

10.03.2017
Todor Markovic

Kako god da okrenete, treba da se debelo plati. Nista van toga nije toliko veliki problem.

07.03.2017
Simona Vucinic

ovaj sidrom i svakom slucaju jeste nesto tesko ali je ipak i nesto sa cime se zivi.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Sigurno je samo to da vam kod ovog sindroma, logoped moze veoma pomoci. Sve drugo je daleko losije resenje.

02.02.2017
Marta Dencevic

Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta sidroma, ako mozete to sebi da priustite, najbolje je da pronadjete neko provereno mesto.

23.01.2017
Petar Jankovic

Sto se ovo sindroma tice, svaka cast samo onim mladim bracnim parovima koji se uspesno bore sa ovim problemom.

05.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Ovo je jedan veoma tezak sindrom i sigurno nije lako roditeljima koji imaju problema sa takvom decom.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ovo je posebno tezak sidnrom kako za decu tako i za same roditelje.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju daunovog sidroma, slobodno mozete da se obratite ordinaciji Torbica + u koju zaista mozete da imate puno poverenje.

14.11.2016
Jana Stankovic

Mislim da mi je neko bas relativno skoro rekao kako je po pitanju daunovog sindroma ubedljiov najbolje resenje da posetite logopedski centar Higia Logos.

23.09.2016
Marko Petrovic

Danasnja medicina i dijagnostika su toliko napredovale tako da nije vise nikakav problem da se ova vrsta sindroma na vreme otkrije kako bi sve bilo u radu na samom kraju.

23.08.2016
Dusan Markovic

Daunov sindrom se nekada vema kasno otkrije pa roditelji cesto ne mogu da razumeju svoje dete.Mozda bi najbolje bilo kada biste posetili Linguo Logos logopedski centar koji se nalazi na Novom Beogradu i tamo slobodno pitati sve sta vas zanima.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ovo je jedan od veoma teskih sindroma, kako za decu koja mogu od njega da obole, tako i za njihove roditelje. Ono sto je vazno je da se ne treba predavati. Potrebno je da nadjete i dobrog strucnjaka.