Vratite se na mobilnu verziju sajta
Daunov sindrom Daunov sindrom - ove logopedske ordinacije rade postavljanje dijagnoze i lecenje daunovog sindroma. Saznajte sve o daunovom sindromu i kakva su iskustva dece i roditelja, kao i cene i akcije za postavljanje dijagnoze i lecenje daunovog sindroma. www.navidiku.rs Daunov sindromDAUNOV SINDROM Beograd, lecenje daunovog sindroma cena DAUNOV SINDROM Novi Beograd, lecenje daunovog sindroma cena DAUNOV SINDROM Čukarica, lecenje daunovog sindroma cena DAUNOV SINDROM Palilula, lecenje daunovog sindroma cena DAUNOV SINDROM Rakovica, lecenje daunovog sindroma cena DAUNOV SINDROM Voždovac, lecenje daunovog sindroma cena DAUNOV SINDROM Zemun, lecenje daunovog sindroma cena

Daunov sindrom

Viđali smo mnoge ljude koji nažalost, pate od Daunovog sindroma. Nastanak ovog poremećaja najčešće je uzrokovan trizomijom dvadeset prvog hromozomskog para, dok se u današnje vreme, na osnovu neinvazivnih testova mogu identifikovati trudnice kod kojih postoji povećana mogućnost za rađanje deteta sa Daunovim sindromom. 
 
 
Odlike deteta sa ovim poremećajem, u fizičkom smislu, su koso postavljene oči, male ušne školjke, kratak vrat, ugnuta baza nosa, mala usta, široke šake i kratki prsti. Kod ove dece uočljiva je hipotonija mišića i hiperfleksibilnost zglobova. 
Na dlanovima osoba sa Daunovim sindromom može postojati takozvana brazda četiri prsta, odnosno usek linija koja se prostire ispod sva četiri prsta.
Daunov sindrom predstavlja najčešći oblik hromozomskih aberacija koje dovode do intelektualne ometenosti.

Rizici za oboljenja osoba sa Daunovim sindromom

Vrlo često su prisutne anomalije srca i to čak u 40% slučajeva, postoje poremećaji organa za varenje, kao što je suženje jednjaka, može biti poremećen rad štitaste žlezde i uvećan rizik od nastanka leukemije. 
Osobe sa Daunovim sindromom su podložne infekcijama uha, grla i nosa, govor se razvija sporije, sa tim da je razumevanje uvek bolje u odnosu na ekspresivni govor. Deca sa ovim poremećajem, veoma su motivisana da ostvare socijalne kontakte, uprkos svim poteškoćama. 
Kada govorimo o intelektualnom razvoju, postoje nivoi od lake do teške intelektualne ometenosti, dok je najveći broj njih na nivou umerenih intelektualnih smetnji. One se manifestuju kroz snižen kapacitet kratkoročne memorije, teškoće u razumevanju apstraktnih pojmova, ograničena je mogućnost održavanja pažnje, postoje teškoće u shvatanju kompleksnih socijalnih odnosa.

Obrazovanje osoba sa Daunovim sindromom

Veoma je važno kako je dete sa ovim poremećajem prihvaćeno u porodičnom krugu. Od toga zavisi i razvoj komunikacije, uspešno uklapanje u socijalno okruženje, kao i razvijanje dnevnih životnih veština. 
 
 
U današnje vreme postoji mogućnost da se deca sa Daunovim sindromom uključe u vaspitno-obrazovni proces i u redovnim školama, ali samo ukoliko škola može da obezbedi potrebna prilagođavanja kao i odgovarajuću podršku. 

Rad sa decom koja imaju Daunov sindrom

Radom defektologa i drugih stručnjaka, i njihovom ranom intervencijom, usmerenom na decu do tri godine života, u bitnoj meri se može preventivno uticati na nastanak pridruženih poremećaja, i može se stimulisati psihomotorni razvoj.
Rana intervencija podrazumeva aktivnu podršku celoj porodici kroz informisanje, savetodavni rad i praktičnu obuku. 
Većina dece koja pati od Daunovog sindroma, u periodu ranog detinjstva ređe ostvaruje interakcije sa roditeljima i teže i slabije odgovara na podsticaje, stoga je potrebno biti istrajan na uključivanju ove dece u svakodnevne aktivnosti porodice, što će na mališane sa Daunovim sindromom imati veoma pozitivne efekte.

Daunov sindrom – dijagnoza – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 
Takođe, za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:

Izaberite neku od pedijatrijskih ordinacija gde mozete raditi postavljanje dijagnoze i lecenje DAUNOVOG SINDROMA

Daunov sindrom :
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Daunov sindrom
Napišite komentar:
Snezana Aleksic

Ponedeljak, 19.11.2018. 01:22

Daunov sindrom se nekada vema kasno otkrije pa roditelji cesto ne mogu da razumeju svoje dete.Mozda bi najbolje bilo kada biste posetili Linguo Logos logopedski centar koji se nalazi na Novom Beogradu i tamo slobodno pitati sve sta vas zanima.

Jovana Milinkovic

Ponedeljak, 24.04.2017. 12:24

U svakom slucaju on mora da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

Mihajlo Nastasovic

Utorak, 11.04.2017. 11:45

Po pravilu, sto se ovog sindroma tice, sigurno se pre ili kasnije trebate odluciti za kvalitet. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

Lea Stankovic

Ponedeljak, 27.03.2017. 12:20

Sto se tice ovog sindroma, pre ili kasnije sigurno cete biti u prilici da se odlucite za kvalitet.

Todor Markovic

Petak, 10.03.2017. 10:47

Kako god da okrenete, treba da se debelo plati. Nista van toga nije toliko veliki problem.

Simona Vucinic

Utorak, 07.03.2017. 06:53

ovaj sidrom i svakom slucaju jeste nesto tesko ali je ipak i nesto sa cime se zivi.

Janko Zivanovic

Utorak, 21.02.2017. 07:47

Sigurno je samo to da vam kod ovog sindroma, logoped moze veoma pomoci. Sve drugo je daleko losije resenje.

Marta Dencevic

Četvrtak, 02.02.2017. 02:16

Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta sidroma, ako mozete to sebi da priustite, najbolje je da pronadjete neko provereno mesto.

Petar Jankovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 12:56

Sto se ovo sindroma tice, svaka cast samo onim mladim bracnim parovima koji se uspesno bore sa ovim problemom.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 05.01.2017. 01:09

Ovo je jedan veoma tezak sindrom i sigurno nije lako roditeljima koji imaju problema sa takvom decom.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 15.12.2016. 12:09

Ovo je posebno tezak sidnrom kako za decu tako i za same roditelje.

Nikolina Pantelic

Utorak, 29.11.2016. 01:46

Po pitanju daunovog sidroma, slobodno mozete da se obratite ordinaciji Torbica + u koju zaista mozete da imate puno poverenje.

Jana Stankovic

Ponedeljak, 14.11.2016. 07:41

Mislim da mi je neko bas relativno skoro rekao kako je po pitanju daunovog sindroma ubedljiov najbolje resenje da posetite logopedski centar Higia Logos.

Marko Petrovic

Petak, 23.09.2016. 08:03

Danasnja medicina i dijagnostika su toliko napredovale tako da nije vise nikakav problem da se ova vrsta sindroma na vreme otkrije kako bi sve bilo u radu na samom kraju.

Dusan Markovic

Utorak, 23.08.2016. 07:20

Daunov sindrom se nekada vema kasno otkrije pa roditelji cesto ne mogu da razumeju svoje dete.Mozda bi najbolje bilo kada biste posetili Linguo Logos logopedski centar koji se nalazi na Novom Beogradu i tamo slobodno pitati sve sta vas zanima.

Jovana Milinkovic

Utorak, 19.07.2016. 12:33

Ovo je jedan od veoma teskih sindroma, kako za decu koja mogu od njega da obole, tako i za njihove roditelje. Ono sto je vazno je da se ne treba predavati. Potrebno je da nadjete i dobrog strucnjaka.