Magazin LjubavNesuglasice Problemi u vezi – rešite ih ne stvarajući nove

Problemi u vezi – rešite ih ne stvarajući nove

by Administrator

bracna-krizaSvađe niko ne voli, normalno. Svakodnevno raspravljanje sa partnerom oko najsitnijih detalja, i to na vrlo agresivan način, znak je da u vezi postoji ozbiljan problem. Takve situacije često mogu da dovedu do raskida, a razlog zbog kojeg do njih dolazi jeste stalno izbegavanje da se problemi, koji evidentno postoje, reše. Kada su problemi mali i ima ih u manjem broju, svakako ih je jednostavnije i još uvek moguće rešiti. Zato ne okrećite glavu kada partner želi nešto da vam kaže, iako se ne slažete sa tim. Ne izbegavajte da se svađate, ali na zdrav način, nikako galamom. Jer, prema rečima psihologa, svađe mogu biti vrlo konstruktivne. Evo nekoliko načina kako da rešite probleme u vezi na zdrav i normalan način.

Saslušajte

Ako vam partner iznosi svoje argumente, ma koliko ljuti bili, nikako ga nemojte ignorisati gledajući TV dok priča ili gurajući nos u knjigu koju tako pažljivo „čitate“. Pomno pratite šta priča i, ako se vaši stavovi ne slažu, odgovorite mu, ne libite se da i vi iznesete svoje mišljenje umesto što ćete klimati glavom i duriti se. Jer, ako mislite da je nezainteresovanost reakcija koja će navesti vašeg partnera da prestane da drami, varate se, tako ćete ga samo dodatno iznervirati i i njemu i sebi napraviti veći problem. Najbolji način da izbegnete njegovu viku i naterate ga da stiša ton jeste da mu odgovorite smirenim glasom ono što zaista mislite i na taj način svađu povedete u smeru normalnog razgovora dvoje zrelih ljudi.

Ne vičite

To što ćete povisiti ton ne znači da ćete više biti u pravu za to što govorite. Šta više, vaši argumenti će tako izrečeni stvoriti animozitet kod partnera i tako ćete ga teško naterati da vas sasluša i ozbiljno razmotri vaše iznete stavove. Iako imate utisak da vas bolje razume kada vičete, ako su vaši argumenti na mestu, oni će mnogo lakše dopreti do partnera ako mu ih umesto urlanjem saopštite normalnim, smirenim glasom.

Izvinite se

Najvažnije od svega je da budete iskreni i pošteni. Ako u dubini duše znate da ste pogrešili zbog toga što ste rekli i ako ste sigurni da se vaš partner sada s razlogom ljuti na vas, izvinite se. Takođe ne zaboravite da se izvinite ako mu tokom svađe kažete nešto što u stvari niste ni mislili, a povredilo ga je. Jer tražiti oproštaj nikako ne znači izgubiti samopoštovanje. To je samo znak da želite da rešite novonastali problem i da vam je zaista stalo.

Ne prisećajte se prošlih grešakaproblemi u vezi

Parovi često imaju tu tendenciju da se tokom svađe zbog jedne stvari prisete milion drugih partnerovih grešaka i prebace mu za svaku njegovu karakternu osobinu koja im smeta. To se obično dešava u želji da se druga strana oseti povređeno ili u nedostatku argumenata za problem čije je rešavanje na snazi. Na taj način ne da se neće rešiti postojeći problem, već će se stvoriti i pregrš novih. Zato sada zanemarite stvari koje su bile i posvetite se ovim aktuelnim.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar