Magazin Life styleZdravlje Urastanje noktiju na nogama – kako rešiti problem a da nisu gelovi, kreme niti operacija?

Urastanje noktiju na nogama – kako rešiti problem a da nisu gelovi, kreme niti operacija?

by Administrator

Urastanje noktiju na nogama može da izazove velike probleme: infekcije koje izazivaju neverovatan bol, nemogućnost da se obujete i hodate bez tegoba, a neretko se dešava da stvaraju tolike tegobe da ne postoji drugo rešenje osim operacije. Zato morate znati šta je to što treba da izbegavate, a šta biste mogli da praktikujete kako biste izbegli ovu neprijatnu pojavu.

Šta sve mogu biti uzroci urastanja noktiju i šta treba izbegavati?

Uzroci urastanja nokiju mogu da budu brojni, a evo šta je to zbog čega najčešće nastaju i što bi, ako to radite, trebalo da prestanete da praktikujete.

NEPRAVILNO SEČENJE

Ono u čemu mnogi greše jeste način sečenja nokta na palcu. Većina ga seče kao na ruci, tj. pravi polukrug u uverenju da tako lepše izgleda. Međutim, tako sečen nokat je podložniji za urastanje. Njegove ivice će tako pre moći da uđu u meso nego ako ga sečete ravno. Ako ga sečete ravno, sprečićete da ćoškovi ulaze u kožu dok rastu. Takođe je važno i da vodite računa da nokat ne sečete previše, jer tako možete da povredite tkivo. A povređeno tkivo je, naravno, podložnije infekcijama i nokat u njaga lakše može da uraste.

NEODGOVARAJUĆA OBUĆA

Neudibna i tesna obuća, kao i sintetičke čarape takođe su jedan od najčešćih uzroka urastanja noktiju. Ako vas obuća steže, bilo zbog toga što vam ne odgovara veličina bilo zbog toga što je generalno neudobna, od nekvalitetnog materijala i nepoželjnog oblika, velike su šanse da nokat krene da raste nepravilno, te samim tim i da uraste. Zato imajte na umu – manji broj obuće ne čini vašu nogu ništa lepšom. Može vam samo napraviti probleme zbog kojih ćete možda morati da nosite još veći.

UDARCI

Palac na nozi je nekako najpodložniji udaranju od svih delova tela. Njim se uvek nešto zakači u prolazu: ivica stola, komode, kreveta, vrata i slično. Kada je povreda velika, palac poplavi, zatim izmenja još nekoliko boja i onda otpadne. Čitav proces bolan, naročito ako je zimski period i niste u prilici da nosite otvorenu obuću. Neretko, kada počne ponovo da raste, raste nepravilno te samim tim lakše urasta. I ako ne otpadne, može se dogoditi da mu udarac promeni normalan smer rasta, te da ulazi u meso i stavra tegobe.

GLJIVICE

Gljivice su jedan od vrlo čestih uzroka urastanja noktiju. Iako se čini da one ne mogu imati uticaja na to, one i tek kako mogu izdeformisati nokat i „naterati“ ga da nepravilno raste. Zato, ako ih primetite, treba da uraditi sve što možete da ih izlečite. S tim što treba da imate na umu da je lečenje gljivica dug proces i da zahteva upornost. Nemojte ih zapuštati i dozvoliti da dođe do zadebljanja i to urastanja koje će na kraju morati da se reši ničim drugim nego hirurški.

Šta još možete da uradite da izbegnete OPERACIJU?

Kada nokat počne da urasta ili kada je već urastao, brojne kreme i gelovi teško da će moći da pomognu da on „izađe“. Među ljudima sa ovim problemom jako je popularna mala spravica koja liči na vadičep, samo što je u ovom slučaju vadinokat. 🙂 Neki kažu da jezivo izgleda, ali svako ko ju je probao zna da radi posao.

Za razliku od brojnih kozmetičkih preparata, ovaj alat ne obećava nikakvu „magiju“, već vrlo logično funkcioniše – kači se sa strana i vuče ćoškove nokta napolje. Zvuči bolno, ali ne mora da bude, jer vi ste ti koji određuju pritisak. Vrlo lako se koristi i zato je broj jedan alat za urasle nokte za kućnu upotrebu (mada ga neretko koriste i u salonima).

Najpre se nokti, ruke i aparat dezinfikuju. Sa obe strane nokta se zakače kukice. Jednom rukom se drži sredina uporišta alata i uvijanjem matice se lagano ispravlja nokat s jedne i druge strane. Postepeno se intenzivira podizanje, dok osećaj boli ne prestane. Pojačavati polako dizanje svakih 10 minuta. 30 minuta kasnije izvaditi noge iz vode i sačekati 15ak minuta da se noge posuše. Uklonite potom alat sa nokta i staviti medicinski pamuk ili vatu pod uglove nokta kako bi se sprečila opasnost infekcije. Menjati ih svakih par sati.

Da li to uopšte ima kod nas. Da, može da se kupi u Srbiji, OVDE ima po vrlo pristupačnoj ceni (može i na ovaj broj sa sajt 064/646-88-32).

Dobra stvar je što ova spravica može da posluži i da se urastanje noktiju spreči, ali i da reši problem noktiju koji su već urasli.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar