Magazin ZabavaNa današnji dan Svi patenti Nikole Tesle

Svi patenti Nikole Tesle

by Administrator

nikola tesla 22. oktobra 1887. godine u agenciji za patente u Njujorku, Nikola Tesla je prijavio šest pronalazaka, među kojima i višefaznu naizmeničnu struju.
Njegove izume je 1888. godine otkupila firma „Vestinghaus“ i njihovu primenu je pokazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine. Lista patenata koje je Tesla dobio u zemljama Sjedinjenih Američkih Država, načinjena je na osnovu dokumenata u arhivi Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.
Ukupan broj zemalja na ovoj listi je 25, a broj patenata je 109. Zanimljivo je da nema patenata iz oblasti elektroenergetike i da se prvi patenti odnose na Teslin varnični oscilator iz 1891. godine. Postoji deset zemalja u kojima je Tesla zaštitio teledirigovano vozilo. Centrala građena na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu bila je jedno od svetskih čuda tog doba.
Neki od najznačajnijih Teslinih patenata su varnični oscilator sa rezonantnim transformatorom, kao i patenti za prateće uređaje, prekidače kola, kondenzatore i slično. Takođe je svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju čime je otkrio put ka modernom radiju.
Jedan je od prvih naučnika koji je dobio rendgenske snimke šake, lobanje, kolena i lakta. Takođe je prvi istraživač koji je ukazao na štetno dejstvo rendgenskih zraka na organizam pri suviše dugom izlaganju.
Mnogi patenti su mu posmrtno, pred vrhovnim sudom SAD, doneli prioritet u otkriću radija…

732 komentara

Slične teme

732 komentara

24.04.2020 12:39
Mitar Boroja

Из биљежнице о Тесли

Кад се каже Никола Тесла свако зна о коме је ријеч, као да долази из свемира, али кад се спомене његово стваралаштво оно се губи у уневерзуму..

СЛАВНИ СИН СРПСКОГ СВЕШТЕНИКА

9

Никола Тесла (1856.-1943.)
Поносим се својим родом и Српским народом !
Поносан сам што сам потекао од витешког народа !
Ако има какве славе и заслуге за човечанство да се припише мом имену, то је та почаст српском народу из чије сам средине ја потекао.
Da su moji patenti bili brižljivo proučavani ne bi se dogodilo da se razni pronalasci iz mog sistema ponovo „pronalaze“, a mnogi pronalazači uštedili bi sebi u tom pogledu veliko razočarenje.
Ко жели да добије праву слику нашег доба, трба да проучи историју електрицитета.

Знате шта је рекао Стив кад је скошио са моста ? Оде доле ! (Рече Тесла и испи пиће на душак).
Тесла је целога живота, непоколебљиво, знао ко је и одакле је: да је у свом срцу носио своју припдност православној вери и Српству, да су у његовом родослову претежно православни свештеници,а нарочито са мајчине стране. Поред тога, све три Теслине сестре су биле удате за православне свештенике.Теслин отац Милути је имао намјену да његов стари син Данило буде православни свештеник.

Рекли су о Тесли:

I sigurno je da će seme koje je Tesla posejao doneti i za nas svoga ploda.
Milutin Milanković

Svetla tačka je članak N. Tesle kao pramičak plavog neba između sivih oblaka koji su prekrili nebo. Može biti da je Teslina misao – utopija, ali ta utopija je genijalna, može biti da se njegove nade nikada neće ostvariti ali one ulivaju novu veru u budućnost čovečanstva u moć ljudskog razuma u nepobedivu silu svetlosti i znanja. „Neka je Teslino proročanstvo samo fantazija – zahvalni smo mu za tu divnu fantaziju“.
Ruski naučnik i pronalazač S.O. Maizelj
Svet duguje Tesli veliku zahvalnost, kako za njegove pronalaske tako i za njegov specijalni visokofrekventni transformator koji je odigrao tako važnu ulogu na polju radiotehnike.
(Veljko Korać)

Dok je Tesla svojim pronalascima zaključio polifaznu energetsku tehniku, u visokofrekventnoj tehnici je preskočio svoje vreme.
(Tomo Bosanac)
(Милан Мишић је писо: „ Ја мислим да је то и резултат његове вере коју је наследио од оца, православног свештеника. У православној теологији, важан је принцип логос: да у свему у природи и у свему што људи направе постоји неки темељни принцип, нека исходишна истина. Тесла је веровао да је откривање тог принципа и те истине пут до бољег, савршеног изума.

„..без Теслиних изума стали би точкови наше индустрије и саобраћаја, градови би били неосветљени,а фабрике чамиле мртве и неупотребљиве“. (Б.А. Беренд).
„Проналазак Николе Тесле на пољу полифазних струја и његов индукциони мотор били су довољни да му овековече славу…Верујем да ће свет дуго времена чекати док се не појави геније који би могао бити такмац Николи Тесли у погтледу његових великихз остварених дела и његове имагинације“. (Е.К. Армстронг).

Говорећи о Теслином изуму обртног магнетног поља славни енглњески професор Р. Кап је рекао: „ Далеко у праисторији анонимни геније пронашао је точак. То је било једно од најкорисних дела која је један човек било када дао своме роду. Овај проналазак био је сасвим очигледан; али проналазак једног невидљивог точка, који је направљен ни од ничега другога него од магнетног поља, био је далеко од очигледног и то је оно што ми дугујемо Т е с л и.То је могло да поникне само у једном бриљантном и једноставном интелекту“.

Теслин лаборант, конструктор вакумске цеви триоде,Ли дe Форест говорећи о Тесли рекао је:
„Сјајна остварења која је Никола Тесла постигао у тада новом царству високофреквентних струја била су инспирација-водиља.мог васпитања у електроинжињерству. Ја сам следио да следим његове стопе јер ме он уверио да је бољи степен развоја науке о електрицитету у бежичном преносу, било енергије,било осветљења, било слање сигнала на елике удаљености. Зато се мој лични дуг Тесли не да изразити речима… Његово име спада међу мало бесмртника освајача епохе електрицитета“.

„…Надошао је као вихор, захватио савремени свет, који га је тешко следио, јурио је напред, не обазирући се на околину, на савремене људе који су поако корачали…“(Милан Видмар).
Тесла је обично праве патената почињао са речима: „ Свима које се тиче нека је знано да сам ја, Никола Тесла из Смиљана у Лици, граничној покрајини Аустро-Угарске, а сада становник (а не држављанин п.а.) града и државе Њујорк, пронашао извесна нова и корисна усавршавања код….(текст зависи од пријаве).

Напуштајући Едисонову компанију Тесла оснива своју компанију да бих као правно лице могао да пријављује своје проналаске у циљу заштите проналаска и благовременог добијања патента за њих. Тесла је говорио да ни у једној грани индустрије није потребан такав прогрес као у расвети. И <тако, међу првимм патентним пријавама тrажи заштиту за Електролучну лампу (30 марта 1885 г.).До краја године Тесла подноси још четири пријаве патената, од којих једна за предмет такоће има електричну лучну лампу. Док се остале три односе на напајање лампи и регулаторе за њих. Што се тиче Теслиних поднесених пријава у САД-у он се могу сврстати у пет група. Прву групу чинили би патенти из области једносмерне струје, лучног осветљења, динамо-електричних машина и регулатора за њих. Другу групу чинили би патенти из области наизменичних струја, као што су мотори, генератори, трансформатори, пренос електричне енергије и њена примена. Трећу групу чинили би патенти везани за Теслине тј. Високофреквентне и високонапонске струје. Четврту групу чинили би патенти везани за бежични пренос енергије електромагнетним таласима и пету групу би чинили патенти из машинства као што су турбине, пумпе, брзиномери, пиротехнички генератори и термомотори.
Kako bi demonstrirao pogubnost Teslinog otkrića, Edison je naizmeničnom strujom ubijao životinje na javnim mestima. Treba pomenuti da je Edison, na kraju, svetu podario električnu stolicu.
Tesla je Edisonu pokazao da je naizmenična struja u potpunosti sigurna tako što ju je prenosio kroz svoje telo kako bi upalio sijalicu. Rat između Tesle i Edisona kulminirao je 1893, nakon decenije mutnih poslovnih poteza, ukradenih ideja i poništavanja patenta kojom su Edison i njegove kolege pokušali da unište Teslu i zatru njegova otkrića.
– Ne brine me što kradu moje ideje, zabrinut sam jer nemaju niti jednu svoju – ostao je zabeležen Teslin odgovor na razna podmetanja i spletke.
Dok se svetska javnost pita da li je on bio genije ili čudak malo se zna da je Tesla nemilosrdno proganjan od vrha energetske industrije, posebno od Tomasa Edisona, za kojeg deca u američkim školama uče da je bio genije. Takođe, našoj javnosti malo je poznato da je nakon njegove smrti 07.01.1943, vlada SAD upala u njegov apartman i laboratoriju i konfiskovala sva njegova naučna istraživanja. Nijedno od njih nikada nije javno objavljeno.

24.04.2020 20:31
Mitar Boroja

Србин др Никола Тесла и православље

“Свамирско пророчанство
најавило је да ће се родити дете
са седам мозгова и ствотити
нову цивилизацију на Земљи . И
би Тесла и створи нову
цивилизацију”
(Миланка Вртипрашки)

Колевка мојих дедова, Краљевина Србија, престолниција Србинова,позива ме…(Тесла)
Србин Никола Тесла до краја живота чувао је своје назоре, а то су како је сам Тесла говорио: „Мој отац, моја мајка, родни Смиљан, моја црква светог апостола Петра и Павла, мој српски језик, српске народне песме и српска ћирилица“.

Др НиколаТесла, Србин из Лике, je рођен око поноћи, између среде и четвртка, на Видовдан 28. јуна 1856. године (по старом календару тј. 10 јула 1865. године по новом календару) у малом личком селу Смиљану на обронцима Велебита крај Госпића. Сутрадан тј.
29 јуна 1856. године Никола Тесла је крштен у православној цркви светог апостола Петра и Павла у Смиљану, Крштени кум је био капетан Јово Дреновац из Госпића. Свештеник који је Николу крстио звао се Томо Оклоб(п)џија.
Николин отац Милутин Тесла рођен 15/3. фебруара 1819. године у личкој варошици званој Радуч. Био је трезвен и образован човек, примеран свештеник и добар говорник, рационално свестан и исправан, што није било лако под туђом владавином и због тога уважаван од народа.Завршио је Богословију у Прашком. Оженио се са Ђуком Мандић и службовао у Штикади и Сењу, где им се родило троје деце. Затим, у Смиљану где имм се родило још двоје деце (Никола и Марица), и Госпићу, где је живио и радио да краја свога живота (1879. године).
Мајка Ниоле Тесле – по имену Ђука Тесла, девојачки Мандић, рођена је 1822. године у у Пећинама на обронцима Томингаја код Грачаница, где је њезин отац Никола Мандић службовао као православни свештеник.; Иако без школе, била је веома племенита жена, посвећена раду, породици и цркви. Поред тога, племенита срца и благе нареви. Одликовала се добрим памћењем. Многе црквене молитве и народне пјесме знала је наизусти често их понављала пред својом децом.Умрла је на Велики Петак 2892. године у Госпићу. Своје родитеље Никола је посебно волио и поштовао. Они су то заиста и заслужили, јер су га брижљиво однеговали и васпитали у православном духу.
Никола Тесла је, са сестрама, подигао родитељима споменик на српском гробљу на Јасиковцу, у Госпићу
Никола Тесла је одрастао у кући православног пароха смиљанског Милутина, од кога је наследио упoрност, речитост и отменост, а стваралаштво и побожност дугује мајци Ђуки.
Припадност српском роду и народу Никола Тесла јсе цео живот поносио и на јавним предавањима истицао: “ Ја сам срећан што сам Србин, и тијем чу се поносити до Вијека !
.Ви природно знате да сам Србин који потиче од најстаријег стабла, јер име моје мајке идр као ниједно у нашем народу у старину. Поносим се својим родом и Српским народом! Осећам се поносним да сам потекао од витешког српског народа ….Радујем се што могу овом приликом да пред Вама изразим своје најмилије задовољство да сам био и да вазда остајем Србин и ништа више…
Др НиколаТесла је поштовао Православни црквени календар и никад није радио у својој лабораторији када је дан био у “Црвеном слову”. Тога дана Тесла је посећао цркву, пријатеље, библиотеке, најчешће подносио патентне захтјеве у Патентне уреде или пријаве слао Патентним уредима широм света. (у 26 држава, неке ни до данашњег дана нису издали признање.) Неколико примјера датума подношења патентни захтјева:
Истини за вољу; неке од патентних пријава поднио је Првога маја.
За Ђурђрвдан (6 маја) , поред не наведених пријава, (ријавио је: бр. 334,823 —1, 256,175—1, 061.206 и многи други,
За силазак Светог Духа на апостоле – Педестница – Троица (7. до 9. јуна), бр. (12,866)
За Видовдан ( 28. јуна), Патенти: бр. 1. 883 и други),За Ивањдан (.јула) Пат. бр.
За Илиндан (2. августа) Пат,бр. (214, 718 – 512. 340—)
За преображење (19. августа) дан који је у теслином дневнику (календару) имао значајну улогу, јер Тесла је често планирао једне огледе изводити до Преображења , а онда друге принципе, нпр. У Колораду Спрингсу до Преображења изводио је једне огледе са тзв. Теслиним трансформатором, а онда од Преображења (19. августа) изводи огледе са додатним (екстра) калемом до православног Божића, а онда иде у Њујорк.
За Митровдан (8 новембар) кад је уплаио све таксе за даљинско управљање са механичким покретним објектима онда му је Уред издао потврду да је патент одобрен.
За Никољда. – Своју кућну Крсну славу да би у миру славио прије на дан тј. 18. децембра) пријавио је бр.( 1, 274.816 – – 1, 134.718 – 1, 365.547 – 1, 402.025 —-и друге)
Често је на Православне празнике пријављивао и научне и стручне радове.

“(1938.) Срби су овде 30их година саградили цркву, Тесла је био кум цркве, а њеном отварању није присуствовао јер га је ударио такси. Имао је тада 82 године. Тесла је тада по свом пријатељу Михајлу Дучићу, познатом привреднику у Гери, послао 500$ за цркву. Касније му се захваљивао овако: “Опростите ми, нисам у први мах увидео Вашу великодушну помоћ. Свети Никола и Ви сте моји најбољи пријатељи. Вама и Вашој породици желим све најбоље поводом празника – Светог архангела Михаила. Ваш захвални дужник, Никола Тесла.”
Андерсон, аутор Теслине Биографије, наиме, покушао је да дође до Теслине биографије у цркви у Гери, али није успео. Постоји вероватноћа да је књига писана ћирилицом, те да ју је неко одбацио не познавајући њен садржај. Могуће је и да су страначки опредељени кустоси Музеја Николе Тесле, у комунистичком режиму, склонили Теслину Биографију након што је сав његова баштина 1952. пренета из Америке у Београд. Међутим, увек постоји нада да та књига чека скривена у некој фиоци.
Можда већ погађате из Теслине захвалнице Дучићу ко је био светац заштитник Николе Тесле.
Једна од Теслиних секретарица, Мјуриел Арбус, 20их година прошлог века прва је потврдила да се Тесла чврсто држао свог верског наслеђа. Све што је било везано за Теслину религију чувао је далеко од новинара и нарочито од света науке.
Целог живота обележавао је славу породице Тесла. У преписци са Теслиним секретаром, Џорџом Шерфом, пронађене су годишње белешке са датумом 17. децембра из 1926. год: “На дан Вашег свеца заштитника молим Вас да примите моје најсрдачније жеље за Вашу срећу, напредак и добро здравље.” Секретар Шерф би слао честитке два дана раније, како би стигле тачно 19. децембра, на дан светог Николе.
Теслин отац Милутин био је свештеник и окружење у ком је породица живела у Лици било је духовно по опредељењу. Његова мајка Ђука, рођена Мандић, такође долази из породице чији су синови генерацијама били свештеници. Слава је најважнији дан за српску породицу, а посебно се до ње држало у Теслином дому.
У једном писму које је Тесла написао баш на Светог Николу давне 1934. г. Тесла се сећа једне трагичне сцене која се одиграла у породичној кући у Лици
“Била је страшна ноћ и киша је лила као из кабла. Умро је ми је брат, младић од 15 година и интелектуални див. Мајка је ушла у собу, узела ме у наручје и прошапутала готово нечујно. Дођи и пољуби Данила”. Спустио сам пољубац на хладне братове усне и знао сам да се нешто страшно догодило. Мајка ме је ставила у кревет и оклевајући рекла, док су јој сузе лиле у потоцима: “Бог ми је, у поноћ, дао једног сина, а другог одузео”. Његов брат Данило страдао је у игри са Теслом у близини коња који га је ударио копитом. 1863. Тесла је тада имао седам година .(Гугл)
Здравица Николи Тесли

Чашу росе зоре и завичајне
Снијем годинама велики сине
Земље наше Неманића лизе
Што свијетом оваплоти коло муња.

Чашу росе зоре ти завичајне
У души носим снагом васионе
Где сазда дворе твоје сјајне
Успаванком Лке тихо ткане

Чашу росе зоре ти завичајне
Смиљ босиље и вијенац Смиљана
Са поила срне и Тивран јелена
Узеници свијам свевидућег ока

ашу росе зоре и завичајне
Снијем годинама велики сине
Земље наше Неманића лизе
Што свијетом оваплоти коло муња.
(Вук Боричић Тивански)

25.04.2020 17:52
Mitar Boroja

Изузетне личности,синови српског народа и космополити били су посебна појава. Својим радом и стваралаштвом значајно су утјецали на осавремавање цивилизације.У стручним и научним часописима, билтенима и другим публикацијама, остале су забележене међусобне расправе Тесле и Пупина, поводом предавања које су држали један или други.
Тесла је по завршетку студа у Прагу прешао у Пешту и запослио се као инжењер на месту техничког цртача. Поред низа открића које никад није патентирао су: Електрично звоно (тикер), појачивач гласа и говора (електродинамичко појачало), телефонски бројчаник (основ свих дигиталних тастатура), електродинамички звучник, телефонске слушалице са слободном мембраном и друга открића из области телефонијуе и телеграфије. Развојем акустике Теслин електродинамички звучник у неким применама замениле су електродинамичке слушалице. Испитујући у пракси Теслине електродинамичке слушалице Пупин је дошао до закључка да се акустични сигнал може пренети на већа растојања са мањим изобличењем гласа ако слушалице имају више намотаја тј. ако имају већу индуктивност и на основу тога Пупин је напријавио тзв. Пупинове калемове који су омогућили пренос акустичног сигнала на већу дистанцу. То је Пупин и теоретски објаснио. Сигнал се по његовим речима преноси једносмерном струјом, а између проводника налази се изолатор тј. ваздух код надземних жица, а код каблова уље или други изолатор и то уствари чини један кондензатор и изазива капацитивно оптерећење, а у том случају струја предњачи напону тј. напон и струја нису у фази. Међутим уграђујући Пупинове калемове јавља се индуктивно оптерећење и струја касни за напоном. Пупин је то и теоријеетски обрадио и одредио места на линији где да се поставе калемови и тако омогућио пренос сигнала на веће дистанце. Ово је урађено-уметањем „индукционих калемова“ или како електричари кажу „пригушујући калем“ на сваких 8 миља на каблу, и један на сваку миљу по земаљској линији. Постављање калемова на жице у правилним интервалима на одређеним местима постиже се ваћа брзина преноса сигнала, мања изобличења сигнала и већи степен искоришћења тј. мањи електрични губици. Пупинови калемови су нашли примену и у телеграфији, не само у телефонији.
Са овим техничким решењем Пупин је успорио Теслин систем бежићног преноса сигнала тј. преноса сигнала Теслиним таласима тј. електромагнетним таласима.
Теслине торусне енергијетске трансформаторе Пупин је применио у својим жичаним комуникационим системима.
Пионирски период преноса сигнала жичним системима остаће обиљежен његовим проналасцима, сугестијама и идејама. Значајан допринос била је теоретска обрада капацитивно-индуктивних ситема, те значајно и веома педагошки професионално представљање струјних кола са индуктивним и капацитивним оптерећењима. У техничкој литератури Пупиново стваралаштво дефинише се као Пупинови калемови, а у научним круговима Пупинова теоријеија која представља основу техничко-технолошког развоја телекомуникационих система који су убрзали развој људске цивилизације.
Пупинови радови, посебно они у области теорије струјних кола, постали су познати у научним круговима широм целог света. Први Пупинови радови, као и код многих стваралаца нових принципа, нису дали задовољавајуће резултате. Михајило Пупин је показао (1899) да се уградњом самоиндуктивних калемова на правилним размацима (Пупиновим корацима), малим у односу на таласну дужину сигнала који се преноси електрични сигнали могу пренети на већа растојања уз незнатна изобличења сигнала. Мада, у то време били су најбољи и почели су се користити.

Пупинови водови

Између два рата, Пупинови водови имали су основну улогу у развоју веза на великим растојањима преноса електричног сигнала. Корак пупинизаце у Француској износио је 1830 метара.

Еквивалентна шема Пупиновог вода

Дата шема тј. еквивалентна шема Пупиновог вода представља електрично коло са мешовитим оптерећењем: омским, индуктивним и капацитивним оптерећењем. Овај тзв. „нискофреквентни филтер“ постављен је тако да пропушта само учестаности до тзв. „граничне учестаности“. Брзина простирања електричног сигнала опадала је са повећањем степена пупинизаце. Растојање од 100 км представља практично границу његовог домета.
Михајло Пупин је 1889. године показао да је потребно уметнути самоиндуктивне калемове у правилним размацима, малим у односу на таласну дужину сигнала који се преноси. Нађени размак назван је Пупинов корак.
Пупинов калем, два или више калемова на прстенастом језгру од пресованог гвозденог праха и изолованог материјала, служе за смањење, односно слабљења (гушења) сигнала -шума- на телефонским водовима.

Пренос сигнала: телеграфских, телефонских и других, вршени су, као што је већ речено, једносмерном струјом, тако да су два проводника на различитим потенцијалима, а између њих изолатор тј. ваздух и то у целини чини капацитивни систем код којег струја предњачи напону тако да струја и напон у тим системима нису у фази. Уградњом Пупинових калемова долази до смањења фазног угла, а тим до побољшавања преноса сигнала на већа растојања.
Пупинов рад не представља само проналазак, већ и право научно откриће, које му егзактно одређује место постојања индукционих калемова и неслућене могућности примене принципа електричне резонанције.
Електричне силе, износио је Пупин на предавањима, које покрећу електрицитет у колу о коме је било речи, наилазе на две силе реакције. Једна реакција је последица електричних линија сила које су груписане у простору између плоча кондензатора. Ова реакција одговара еластичној резонанци кракова звучне виљушке и подлеже истом закону. У случају звучне виљушке, еластична реакција је пропорционална померању кракова из равнотежног положаја. Сила реакције пропорционална је електричном оптерећењу које је добијено раздвајањем негативног и позитивног оптрећења које се гомила на плочама кондензатора. Назовимо ово електричним померањем. Тада се може написати, по формули, исти закон и за електрични кондензатор: „сила реакције пропорционална је електричном померању“. Што је веће растојање између плоча, а површина ових мања, већа је сила реакције за дати електрични померај. Променом ове две величине може се мењати електрична особина кондензатора – мењате капацитивност кондензатора на вашем радио-пријемнику.
Електри цитет у покрету поседује количину кретања. Магнетне линије силе које ствара ово кретање су мера количине кретања. Њиховој промени се супротставља сила реакције једнака брзини ове промене. Пре скоро сто година Фарадеј је открио ову чињеницу…
Кретање електрицитета у проводнику, како сам га објаснио, против сила које му се супростављају, следи исти закон кртања као и еластични краци звучне виљушке…
Краци у кретању имају количину кретања, а промени количине кретања супроставља се сила реакције, тзв. Инерцијална реакција, која је једнака брзини ове промене. Ово је открио Галилеј пре више од триста година…
Отпорност нискофреквентних водова, као што су они у телефонским мрежама, може се смањити повећањем индуктивности. Пупинови калемови врше ову компензацу, која се пројектује тако да унета индуктивност одговара акумулираној капацитивности вода. Калемови се постављају на сваких 1000-1700 м вода, са индуктивношћу од 80/50 мХ

Пупинизација телефонске мреже

Овај принцип се углавном користи само код упарених далековода, али у САД се примењује и у локалним мрежама јер побољшава фреквентне особине мреже. Пупинови калемови се још користе у мобилним радио антенама (као противтежа капацитивности антене) и у високонапонским далеководима.
Пупинов најзначајни проналазак је у свету познат под именом „Пупинова теоријеија“ (1896) којом је решио проблем повећања домета простирања телефонских струја. Ово откриће омогућило је отклањање штетног дејства капацитивности водова које је представљало главну сметњу преноса сигнала на дужим растојањима, а манифестовало се појавом шума. Проблем је решен постављањем индуктивних калемова на строго одређеним растојањима дуж водова.

Пупинов вод
Да не би местимично оптерећени вод дао рђаве резултате у телефонији, треба да релативна честоћа калемова износи најмање десетак калемова по таласној дужини, рачунатој за средњу телефонску учесталост.
Решавајући многе проблеме који су се јављали у примени пупинизаце, Пупин је проналазио нова решења у области примене.
Тесла није желио да се обрати неком за помоћ јер се уздао да ће му Вестингхаус исплатити бар део дуга (до сада је исплаћено само 280.000 хиљада долара, и то највише кроз електроматеријал и опрему п.а.)
Чекајући се уморио,и, тако рећи,утонуо у економску кризу. Знајући за то Пупин је посредством господина Јанковића Тесли понудио материјалну понмоћ.Тесла се писмом обратио господину Јанковићу:
Драги многоцењени госп. Јанковићу,
Молим Вас да јавите госп. Пупину пре него што се велико зло догоди да ја нећу о његовом предлогу (….) да му захваљујем.Тако што бих ја сматрао као највећу увреду. Када бих то примијо: помоћ од ових компанија цео свет би мислио да је мој рад окончан и сви моји велики пројекти би пропали, био бих убијен као из пушке.
Мени не треба помоћ. (Мислећи тога облика, него да откупе кориштење неког патента, п.а.).Чим теже тим боље.Ја најбоље радим у борби. Кад год хоћу, могу продати своје проналаске овим компанијама и они би радо платили велике своте и гарантирали би добар годишњи добитак.Но ја нисам таква луда. Моји проналасци ће контролисати ове компаније и ето ти исплате што заиштем, могао бих уништити.Само мало причекајте па ћете видјети да сам ситуацу сасвим добро схватио. Захваљујем вам на Вашој доброј намери и остајем у послу. Ваш искрени пријатељ Никола Тесла.

25.04.2020 17:57
Mitar Boroja

Михајло Идворски Пупин
Пупин се роди !
Ваистину роди !
„Материнска љубав је најслађа посланица коју драги Бог шаље живима на Земљи“.(Пупин)
Рођен у Војној Крајини 9. октобра 1854. године, по грегоријанском календару, или 27. септембра по јуланском календару, а по српском календару – Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов, у селу Идвору код Панчева од оца Константина и мајке Олимпијаде.

Михајло Идворски Пупин, око 1890. године
Михајло Идворски Пупин био је српски научник, , професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. (Википедија).
„Више од тридесет година траје борба за истину о нашем великом човеку – Михајлу Идворском Пупину, светском научнику и највећем српском лобисти, о кога смо се као његови велики дужници, огрешили…“ (Пупинолог Милан Божић).
Село Идвор изграђено је на додирној зони ласне терасе и алувалне равни Тамиша. Простор лесне терасе је одувек пружао добре услове за органску производњу различитих врста ратарских култура, пре свега житарица, индустриског, крмног, лековитог и ароматичног биља. Алувална раван са својим мочварама, слатинском и ливадском флором и фауном представља место за лов, риболов и узгој стоке.
После одласка Турака 1717. године Идвор је припадао Панчевачком округу, а 1872. године Идвор бива прикључен Великом Бечкереку (данашњем Зрењенину). Данас Идвор админстративно припада Општини Ковачици удаљеној 12,5 км. Својим положајем Идвор се налази око 60 км од аеродеома Николе Тесле (Београда).
О Идвору Пупин је говорио:
„Моје родно место је Идвор, а ова чињеница казује врло мало јер се Идвор не може наћи ни на једној земљописној карти. То је мало село које се налази у близини главног пута у Банату, који је тада припадао Аустроугарској, а сада је важан дио Краљевине Србија, Хрвата и Словенаца. Ову покрајину су на Мировној конференци у Паризу 1919. године тражили Румуни, али њихов захтев био је узалудан. Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско, нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната, румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости“.

Српска црква у Идвору Црквена крштеница Михајла Пупина

„…по Пупиновима речима наука нас доводи у све ближе односе са Богом, односно она нам потврђује учење о великој вредности и значају душе човекове и поткрепљење веровања у човекову бесмртност…“
Српски православни Храм посвећен Пресветој Богородици саграђен 1803. Године. Преставља центар духовности у коме је и сам Пупин крштен 16. октобра исте године (1854) . Иконостос је израдио чувени иконописац Стева Тодоровић.
Све до 1979. године, није се знао тачан датум и право име Пупина. Тада је спецална комиса научног скупа утврдила тачно – да је његово име Михајло, да је рођен 9. октобра 1854. године, а да су помињане године рођења 1857. и 1858. и датуми 4. и 8. октобрар погрешни.
Завичајни комплекс посвећен Михајлу Идворском Пупину датира од 1979. године када је обележена 125. годишњица рођења. Комплексу припада родна кућа, у којој је живео са родитељима и браћом.

Родна кућа Михајла Пупина у Идвору
Музеј посвећен лику и делу Михајла Пупина смештен је у згради старе школе, подигнуте 1843. године. Музејску поставку израдио је Музеј Војводне из Новог Сада 1979. године и од тада се није мењала. Поставка приказује животни пут великог научника од првих сазнања о свету у родитељском дому, до признања и славе за своја научна достигнућа како у Америци тако и у отаџбини.
Народни дом Михајла И. Пупина представља задужбину који је велики научник оставио Идвору и Идворцима. Сама задужбина требала је постати народни универзитет. Отворана је 1936. године, непуну годину после смрти Михајла Пупина. Само здање је изграђено у академском стилу. Посед велике сале и службених простора имало је библиотеку, генератор за електричну струју и разглас у целом Идвору. Све до 1979. године, народни дом је функционисао као дом културе, када је добио данашњи изглед. Истовремено, подигнут је и нови дио Дома културе „Михајло Пупин“.

Детаљи у једној изложбеној соби Ђерам

Данас је Пупинова родна кућа под заштитом као споменик културе од 1979. године. Грађевински припада класичном типу банатске куће, састоји се од четири просторе са тремом и припадајућим двориштем, као и бунаром са ђермом. Мир и тишина су и данас присутни, управо како је и Пупин током целог живота памтио Идвор и описивао у својој аутобиографи.
Централним делом комплекса доминира монументална зграда Народног дома у стилу еклектике.
Народни дом је дио Пупиновог пројекта који је намјенио Идвору са циљем да постане центар знања у области пољопривреде, како би се млади образовали и доприниели укупном развоју села.

Дом културе у Идвору
(Задужбина Михајла Идворског Пупина)

После Другог светског рата заборавили смо највећи српски ум науке и технике, педагога и патриоту, драгуља којега је поштовао цео свет – Михајла Идворског Пупна.
Љубав према Михајлу Идворском Пупину допринела је да Младе Селак буде главни донатор у Београду и Идвору обележавању 150-ци рођења Михајла Пупина. Тада је обновљен Идвор, посебно водоводни канали, путну мрежу и родну кућу Михајла Пупина.
Захваљујући Селаковој помоћи, први пут, је указано на величину дела Михојла Пупина, нашег највећег педагога после Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића.

Пупинова биста на улазу у Музеј Етно детаљ у Музеју
„Наука је оснажила и ојачала моју веру и учинила ме бољим хришћаном. Али та моја вера, вера научника, ни мали се не противи вери моје мајке, народа, мога села. Наука ме је само уздигла до једног вишег погледа и проширила мој хоризонт и појмове о творцу“.
Све што нам се дешава лепо – од Бога је!
Све што нам се деси ружно – од нас самих је !

Пупинова фреска и слика у Дому културе у Идвору

Додела награде „Михајло И. Пупин“(2014.) – Идвор
Музеј Михајила Пупина се налази у згради старе Основне школе саграђене 1846. године. Од 1979. године под заштитом је као споменик културе. У музеју се налази поставка са низом докумената и фотографија, представљена је композиција Пупиновог животног пута од идворских пашњака до научника светских размера, који је у обележио читаву једну епоху значајних проналазака. Такође, Пупин је познат и по огромним хуманитарним делима и доброчинствима.
У оквиру музеја Михајла Идворског Пупина постоји етно поставка која броји више од 400 експонта. У оквиру поставке могу се наћи разни експонати који су се користили од давнина у банатским домаћинствима. Неки од њих су се користили за свакодневне потребе, као што су предмети за кување, прање, пеглање, а постоје и предмети за послове у башти и у пољу.
Сваке године на дан Пупиновог рођења 9. октобра у Идвору се одржавају Октобарски сусрети, где се додељују награде најуспешним ученицима и угледним привредницима.
„Изражавам задовољство што се традицијионални Октобарски сусрети а ове године одржавају први пут у Српској академи наука и уметности“ – Академик Никола Хајдин (САНУ, 28. 11. 2007).“
У настојању да се оствари Пупинова жеља да Идвор постане центар знања, у сарадњи са Регионалним центром за таленте Михајло Пупин из Панчева, општине Ковачице, Месне заједнице Идвор и Дома културе у Идвору, од 2011. године се одржавају кампови за талентоване ученике, који по позиву десет дана бораве у Идвору и стичу додатна знања из физике, екологе и астрономе.
Пупин је у 20-тој години, 12 марта 1874. креће из Хамбурга у Америку (десет година пре Тесле).

Милош Шеф чович –ЦД календар 2014. Гимназа „Михајло Пупин“, Ковачница

Радећи са највећим њемачким научницима, а под менторством Хермана вон Хемхолца, Пупин је успешно одбранио докторску дисертацу 20. јула 1889. годуне на Филозофском факултету Универзитета у Берлину на тему: “ Осмотски притисак и његов однос према слободној енергији“. Исте године враћа се у Њујорк и постаје професор математике и физике (1901) на Колумбија универзитету у Њујорку на одељењу за електротехнику, где почиње његова каријера универзитетског професора, истраживача и научника.
Ниједно велико предузеће у Америци не покренуто без савета професора Пупина.

Поред патената објавио је више десетина научних расправа и 1923. године своју аутобиографу на енглеском језику From Immigrant to Inventor за коју је 1924. године добио Пулицерову награду. На српском језику објављена је први пут 1929. године и то под насловом „Са пашњака до научењака“ и била је обавезна за средњошколце у Америци.

О научним интересовањима и активностима Михајла Пупина врло мало се знало све до објављивања његовог аутобиографског дела „Од пашњака до научењака“ (енгл. Фрoм iммiгрanт тo inвenтoр) за које је добио Пулцерову награду 1924. године. Оно што је претходило овој књизи могло се реконструисати само на основу малог броја Пупинових раних публикација и његових касних сећања, и из малог броја писама из тог времена. Из данашње перспективе ова књига изгледа као антиципација централних Пупинових доживљаја у његовом дотадашњем животу: Идвор, пашњаци, чобани, стока, школе, путовања, спортска надметања итд. Пупин је овим својим књижевним делом крчио нове путеве скоро сваком емигранту.
Михајло Пупин је био дугогодишњи стуб српског и научног окружења у дијаспори. Био је део политичког окружења у свим неприликама у којима се налазио његов народ у отаџбини. О томе је Милан Божић писао: „И заиста Пупин је имао свстрано интересовање и дубок интуитивни смисао за све. Међу црквеним људима широм целе Америке он је уживао поштовање исто онако као и међу научницима, пословним људима, књижевницима, уметницима и политичарима. На сваком том пољу он је учинио нешто значајно, по чему ће га сви спомињати“…
Године 1912. Краљевина Србија именовала је Пупина за почасног конзула у САД. Ову дужност је обављао све до 1920. године. Налазећи се на тој позици он је много допринео успостављању међудржавних и ширих друштвених односа између Краљевине Србије, а касније Краљевине Југославе и САД.
Пупин је по завршетку Првог светског рата као већ познат и признат научник, али и политички утицајна фигура у Америци утицао на коначне одлуке.
Пупин је 1914 оформио „Фонд Пијада-Алексић-Пупин“ при САНУ, у знак захвалности мајци Олимпијади на подршци коју му је током живота пружала. Средства фонда су се користила за помагање школовања у старој Србији и Македонији, а стипендије су додељиване једном годишње на празник Свети Сава. У знак захвалности још 1930-их година једна улица у Охриду добила је име Михајло Пупин.
Основао је посебан „Фонд Михајла Пупина“ од своје имовине у Краљевини Југослави, који је доделио „Привреднику“ за школовање омладине и за награде за ванредне успехе у пољопривреди, као и Идвору за награђивање ученика и помоћ црквеној општини.
Захваљујући Пупиновим донацијама, Дом у Идвору је добио читаоницу, стипендирало се школовање омладине за пољопривреду и финансирала се електрификација и изградња водовода у Идвору.
Основао је задужбину при Народно-историјиско-уметничком музеју у Београду. Фондови Задужбине користили су се за куповину српских уметничких дела за Музеј и издавање публикација „српских старина“. У имовину Задужбине, Пупин је уложио милион динара.
У Америци је 1909. године основао једну од најстарих српских исељеничких организација – Савез заједничких Срба – Слога – која је имала за циљ окупљање Срба у дијаспори и пружање узајамне помоћи, као и очување и његовање етничких вредности и културног наслеђа. Ова организација се потом удружила са још три друге исељеничке организаце у Српски народни савез (енгл. Сeрбian naтionaл фonдaтion), а Пупин је био један од њених оснивача и дугогодишњи предсједник (1909 -1926).

Организовао је и Коло српских сестара, које су сакупљале помоћ за Српски црвени крст. Помагао је и окупљање добровољаца 1914. године за ратне операце у отаџбини преко српске патриотске организаце Српска народна одбрана (енгл. Сeрбian Naтionaл Дeфenсe) коју је предводио, и коју је такође он основао. Касније је ову организацу током Другог светског рата поново активирао Јован Дучић са истим задатком. Личним средствима гарантовао је испоруке хране Срби, а био је и на челу Комитета за помоћ жртвама рата.
Пупин је такође био активан у оснивању Српског друштва за помоћ деци којoj је набављало лекове и одјећу и налазило домове за ратну сирочад.
Пупин је куповао значајна уметничка дела и носио их у Америку где их је чувао док се нису створили услови у српским музејима, а затим их је враћао плаћајући царину и опрему тих дела.
Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.
Пупин је осам пута долазио у завичај (1883, 1884, 1885, 1886, 1892, 1902, 1919 и 1921. године).

Рађање Пупинове смрти
Пупин васкрсе!
Ваистину васкрсе!

На посмртној постељи окружен пријатељима, са кћерком крај узглавља. Пупин је имао само jeдnу последњу жељу – да види Теслу.
Теслин сусрет са Пупином др Бранимир Јовановић је описао на овај начин:
….видим слепог народног песника, који уз гусле пева како Тесла долази до Пупинове самртне постеље и пружа му руку помирења:
….Сусрела се до два побратима
Један бјеше од Тесле Никола
А други је Пупина Михајло…
Пупин се покајао због онога што је Тесли урадио, Тесла му је опростио.

Неколико лекара стајало је крај Пупиновог кревета.Сусрет је био крајње дирљив.Тесла је пришао болеснику, ухватио га за руку и рекао: „Како си, страри мој пријатељу“’? Пупин је од емоција остао без речи. Плакао је и сузе су му се сливале низ лице.Сви су изишли из собе и они су остали сами.Тесла је могао да разговара с Пупином очи у очи….
Дана 12. марта 1935. године у Њујорку је престало да куца срце Михајла Идворског Пупина, једног од великана ове планете, рођеног у Идвору. Његова звона на Охриду звонила су му у помен целога дана.
Пупин је умро 12. марта 1935. године у Њујорку и сахрањен је на гробљу Вудлон (енгл. Wooдлawn) у Бронксију

Пупинов надгробни споменик

Пупин је умро под сумљивим околностима, 12. марта 1935. године, а у ноћи између 12/13 марта исте године, изгорела је Теслина лабораторија. Све је изгорело, не само оно што је имало важност за нове радове, већ и оно што је имало личну вредност, причао је Тесла.
Пупинови патенти објављени у Америци[12][13]
Број патента
Назив патента
Енглески назив
Датум објављивања
519.346
Апарат за телеграфске и телефонске преносе
Apparatus for telegraphic or telephonic transmission
8. мај 1894.
519.347
Трансформатор за телеграфске, телефонске или друге електричне системе
Transformer for telegraphic, telephonic or other electrical systems
8. мај 1894.
640.515
Техника развођења електричне енергије помоћу наизменичних струја
Art of distributing electrical energy by alternating currents
2. јануар 1900.
640.516
Електрични пренос помоћу резонантних струјних кола
Electrical transmission by resonance circuits
2. јануар 1900.
652.230
Техника смањења слабљења електричних таласа и апарати за то
Art of reducing attenuation of electrical waves and apparatus therefore
19. јун 1900.
652.231
Метод смањења слабљења електричних таласа и апарати за то
Method of reducing attenuation of electrical waves and apparatus therefore
19. јун 1900.
697.660
Машина за намотавање
Winding-machine
15. април 1902.
707.007
Вишеструка телеграфија
Multiple telegraphy
12. август 1902.
707.008
Вишеструка телеграфија
Multiple telegraphy
12. август 1902.
713.044
Произвођење асиметричних струја помоћу симетричног електромоторног процеса
Producing asymmetrical currents from symmetrical alternating electromotive process
4. новембар 1902.
768.301
Бежично преношење електричних сигнала
Wireless electrical signalling
23. август 1904.
761.995
Апарат за смањење слабљења електричних таласа
Apparatus for reducing attenuation of electric waves
7. јун 1904.
1.334.165
Преношење електричних таласа
Electric wave transmission
16. март 1920.
1.336.378
Антена са расподељеним позитивним отпором
Antenna with distributed positive resistance
6. април 1920.
1.388.877
Звучни генератор
Sound generator
3. децембар 1921.
1.388.441
Вишеструка антена за преношење електричних таласа
Multiple antenna for electrical wave transmission
23. децембар 1921.
1.415.845
Селективна импеданција која се супротставља примљеним електричним осцилацијама
Selective opposing impedance to received electrical oscillation
9. мај 1922.
1.416.061
Радио-пријемни систем високе селективности
Radio receiving system having high selectivity
10. мај 1922.

До данашњег дана -15. фебруар 2017. Год.- утврђено је да је Пупин објавио 133 патента у Америци и другим земљама.

Гласник 10. Милан Божић, пат. инг.

Одликовања и медијаље Михајла Идворског Пупина

Михајло Пупин је био:
Председник Института радио инжењера 1917, САД
Председник Америчког института инжењера електротехнике 1925-1926.
Председник Америчког друштва за унапређење науке
Председник Њујоршке академије наука
Члан Француске академије наука
Члан Српске академије наука
Титуле:
Доктор наука, Коумбија Универзитет (1904)
Почасни доктор наука, Џонс Хопкинс Универзитет (1915)
Доктор наука, Принстон Универзитет (1924)
Почасни доктор наука, Њујорк Универзитет (1924)
Почасни доктор наука, Муленберг Колеџ (1924)
Доктор инжењерства, Школа примењених наука (1925)
Доктор наука, Џорџ Вашингтон Универзитет (1925)
Доктор наука, Унион Колеџ (1925)
Почасни доктор наука, Марета Колеџ (1926)
Почасни доктор наука, Универзитет Калифорна (1926)
Доктор наука, Руџерс Универзитет (1926)
Почасни доктор наука, Делавер Универзитет (1926)
Почасни доктор наука, Кењон Колеџ (1926)
Доктор наука, Браун Универзитет (1927)
Доктор наука, Рочестер Универзитет (1927)
Почасни доктор наука, Мидлбури Колеџ (1928)
Доктор наука, Универзитет у Београду (1929)
Доктор наука, Универзитет у Прагу (1929)
Био је почасни грађанин Зрењанина од 1921. године, и Бледа, који је његовом заслугом припао Краљевини СХС.(Гугл)

Медијаља Елиот Кресон института Френклиније 1902.
Хербертова награда Француске академије 1916.
Едисонова медијаља америчког института инжењера електротехнике 1919.
Почасна медијаља америчког Радио института 1924.
Почасна медијаља Института друштвених наука 1924.
Награда Џорџа Вошингтона западног удружења инжењера 1928.
Бели орао Првог Реда, Краљевина Југослава 1929.
Бели лав Првог Реда, највише одликовање за странце Чехословачке Републике 1929.
Медијаља Џона Фрица[17] четири америчка национална удружења инжењера електротехнике 1931.
У Београду је 1946. године основан Институт Михајло Пупин.

Како си ми, мој стари пријатељу?

Часови твоји нестварни
Свему су нас учили.
Николу Теслу, као свеца си волео,
Ту љубав на нас си пренео.
Мирјана Серковић

Тесла је својим системом наизменичних струја решио светски проблем преноса електричне енергије на велике даљине и тиме изазвао Другу индустрску револуцу.
Пупин је својим проналаском, математичким путем решио светски проблем преношења телефонских струја на велике даљине.

„Тесла и Пупин ће зaједно успети да направе проналазак који ће зауставити рат“ и „Тесла и Пупин кују планове за мир у свету“, само су два од 1. 500 новинских чланака који повезују два српска великана које спаја однос према традицији, мајци и српском народу.

25.04.2020 18:09
Mitar Boroja

Србин Никола Тесла
Тесла се роди !
Ваистину роди !
Србин Никола Тесла се родио, између среде и четвртка, уоч` Видовдана тј. 28. јуна 1856. лета господњег, по старом календару, односно 10. јула по новом календару у малом личком селу Смиљану на обронцима Велебитског горја крај Госпића. Овог Србина велебника, 29. јуна 1856. године, крстио је свештеник Томо Оклоб(п)џијуа, администратор госпићки у цркви Светог Петра и Павла у којој је Теслин отац радио као православни свештеник у Смиљану. Крсни кум Николе био је Јован Дреновац,крајишки капетан из Госпића. Кум је дао име Никола јер се и очев и мајчин отац звали Никола. (Никола је мушко лично име.Потиче из грчког имена Николаос , што значи победа народа).

Теслин споменик у Њујорку Никола Тесла,Шорхем, Њујорк
(Споменик дело Николе Коке Јанковића)
Црквена Православна крштеница Николе Тесле (српско-словенска ћирилица)

Никола Тесла је био један од најпознатих српских и светских научника у области физике, електротехнике и радиотехнике. (Википедија)

Усташе су срушиле Теслину родну кућу (сателитски снимак, 1995)

Србин Никола Тесла

БЕЗ ТЕСЛЕ БИ ЖИВОТ СТАО
Кад би само нека сила,
У тренутку уништила,
Све што нам је Тесла дао,
На Земљи би живот стао.
Сви трамваји, камиони,
Па аути, авиони,
И фабрике све би стале,
Од велике па до мале.
Радио би био мутав,
ТВ слику изгубио,
Фрижидер би заплакао,
А у собу мрак би пао.
Милорад Шојић

„Нема Теслиног лика, нема портрета и нема његовог глас….
Укратко, недостаје све оно што би неке од особина Теслине личности могло да се изрази у облику простор-времена, односно фреквенције.
Фреквенција гласа и начин кретања свакако би могли открити ко је Тесла.“
В. Абрамовић
НИКОЛА ТЕСЛА
У Смиљану крај Госпића,
Док су птице цвркутале,
Свет угледа свога тића –
Анђеоски лик Николе.
Родило се чедо српско,
На тој кршној земљи Лици,
Да постане чудо светско,
У напретку и .
Донео је благостање,
Читавоме људском роду,
Свет га воли и помиње,
Као свеца, к’о слободу.
Свој је народ прославио,
У туђини широм света,
С поносом, увек, на њега,
Срце нам се ко цвет расцвета.
Јелена Јеремић

По народном предању, свети Петар је, жањући и ноћу пшеницу (јер је јули житни месец), палио лиле да би боље видео, па се у спомен томе до данас очувало паљење лила уочи Петровдана и Илиндана.

Теслине лиле
ЕЛЕКТРИКА
Електрика – то је струја,
Опасна је као гуја!
Притаји се, мудро ћути
Али кад се та наљути,
Шалити се са њом не,
Може лако да убе,
Муњом севне, пламен пали,
А да није било Тесле,
Ко зна кад би за њу знали!
Оливера Цупаћ

Јованка Стојчиновић Николић
Нарамак светлости
(посвећено Николи Тесли)
Облаци преорани
Нарамак светлости
Парају врхове личких планина
Где тридесетдевет гробова
Твојих свитања у роду
Данас су самотаји и од вриска.
(инсцерт)

Ђуро Стипипановић
МУТНО ОКО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
Николи Тесли
Знао је Никола Тесла
Док по Њујорку светла пале
И док се громовима васиона тресла
Да су му родне Смиљане збрисали.

Отац Милутин и мајка Ђука
Немају хумке, немају гроба
Прошли су рат с хиљаду мука
Идући за сином у страшно доба.

Пала су звона са цркве смиљанске
И храму су затрти темељи,
Остале душе парохиске
Које још вају непријатељи.

Никола гледа у даљине
Кроз измаглице слободу плаву
Види своје драго Смиљане
И родитеље у стојећем ставу.

Машу му док он светла пали
У етеру пуног озона,
Заједно су засејали
Од њих светли васиона.

Теслина родна кућа, Црква и статуа Биста Николе Тесле у Загрбу
Србина Николе Тесле, (Смиљан) (Рад: Иван Мештровић)

Никола Тесла истражује
шта је узрок чему

Чује се дјечи врисак у врту,
Трчи једна жена, раширених руку:
О, Боже мој, Никола, родио
Нам се син, родио нам се син!

Тесла седи крај свемирске машине,
Која одбраја секунде уназад,
Да врати филм на почетак почетка.
Тесла истражује како је то
Све почело, ша је узрок чему
И како ће све да се одиграва,
У загрљају бескраја и несазнаја.

Севнуше две муње,уздрхта тло,
Дивна дама, расплетене косе,
Са дететом у наручју, насмејана,
Летећи у небеске висине,
Довикује Тесли: Чекамо те
У сазвјежђу мирисних океана!
Кад све сазнаш и све објасниш,
Ми смо ти следећи космос,
Где ћеш започети и никад завршити
Речник језика у коме се рађају
Тајне и њихове лепе одгонетке.
30.мај 1998.Праг
(Из збирке песама:Ђоко Стојичић:
Бескрај сањане песме,
Издање: Шумадске метахоре,
Младеновац,2009, стр.13.9)

Највећи геније наше цивилизације, похађао је основну школу у Смиљану и Госпићу, гимназу у Госпићу и Карловцу, а студије у Грацу и Прагу где их је, и завршио.

Никола Тесла, 1879, 23 године Никола Тесла у средњим гдинама

Радио је у Пешти и Паризу, а једно време у Стразбургу (1883) где је конструисао индукциони мотор са којим је изазвао Другу индустрску револуцу.
Годину дана касније, 1894. на предлог Михајла Пупина одлази у Сједињене Америчке Државе (бежећи од служења аустроугарске војне обавезе).
У Њујорк је стигао са препоруком Едисоновог сарадника Чарлса Батчелора у којој је писало: „Господине Едисоне, познајем два великана. Један сте Ви, а други је младић који стоји пред Вама“. Едисон је Теслу једно време запослио у своју компану, али када је видео да је Тесла тврд материјал и да није за обраду шалио се с њим на амерички начин. Тесла му је оставио поруку: “Довиђења господине Едисон“. Тесла оснива своју компану и банкротира. Земљаци му помажу и он оснива другу властиту компану, да би могао да правно склапа уговоре и да продаје патенте. И тако, у мају 1888. године, Георг Вестингхаус из Питсбурга купује права коришћења на четрдесет и један Теслине патент, који су се односили на производњу, пренос, дистрибуцу и претварање вишефазних струја у механичку енергију индукционим моторима. Погодба је двадесетпет хиљада долара у кешу по патенту тј. милион долара и тантеми од једаног долара по инсталираној коњској снази електромашине. До сада је Вестингхаус Тесли исплатио само 280 000 хиљада долара и то највећи дио у електроматеријалу.
Тесла једно време, око пола године, ради у Питсбургу, а потом се враћа у Њујорк.
Земљаци му опет помажу да отвори лабораторију, какву такву. Тесла каже да више никада неће радити ни за кога ( Ја не радим више за садашњост, ја радим за будућност“) и почиње да ради на високофреквентним генераторима тзв. алтернаторима. Пријавио је алтернатор са 380 пари полова и продао га за 5. 000 долара на коришћење једном Американцу, да му покреће радио-станицу. Она је радила до 1921. године. Када је то чуо Вестингхаус, дошао је код Тесле бесан зашто је алтернатор тако јефтино продао, а њега није понудио, па је поцепао уговор који је тада вредио преко 12. милиона долара, без тантијема. Тесла му је опростио јер није имао паре за правно поравнање, а не би могао да ради без електроматеријала који мора да купује у Вестингхаусовим трговинама, јер је Вестингхаус имао екскулзивно право на електроматеријал.
Сада Тесла, као и до сада, када има пара ради на електро-оптици и мерној техници, а када нема пара, искључиво се бави електро-машинством, а понекад само машинством.
С обзиром да сада није могао да ради ни на вишефазним струјама ни на алтернаторима, Тесла почиње да се бави стационарним изворима високог напона и високих фреквенција да би могао да напаја плином пуњене лампе, да би искључио Едисонове салице.
Радећи на тим уређајима, тзв.Теслиним трансформаторима, Тесла открива континуални извор електромагнетних таласа.

Због ограничене могућности извођења експеримената у градским условима Тесла се 1899. Гпдине одлучи да своје експерименте настави у Колорадо Спрингсу. Тесла је писао да је у Колорадо Спрингс отишао са следећим циљем:
Да конструише генератор високофреквентних струја велике снаг.
Да усавршим методе индивидуализаце и међусобне изолаце пренете енергије
Да утврдим законе простирања сртуја кроз земљу и атмосферу.
Пре доласка у Колорадо Спрингс, Тесла је имао за собом око десет година рада у области струја високих учестаности.

Теслина отпремна станица Теслина пријемна станиц
(Колорадо Спрингс ) (Колорадо Спрингс)
Ове Теслине лабороре биле су на међусобној удаљености од 1 000 миља.
Круна Теслиног стваралаштва на пољу извора електромагнетних таласа били су огледи у Колорадо Спрингсу (1889-1900). Тесла је у том периоду водио Дневник рада који је сачуван до данашњих дана.

Теслин додатни калем у раду Теслин поглед у Кумову сламу
Постхумно су се Теслине лабораторије у Колорадо Спрингсу продале под шифром: Трошна грађа.

Тесла из песме Меморална табла на месту где се налазила
Теслина лабораторија у Колорадо Спрингсу

„Све док постоје различите националности, биће и патриотизма. Пре него што се успостави коначан мир, то осећање се мора одстранити из наших срца. Његово место заузеће љубав према природи и научни идеали… Наука и открића су моћне силе које ће до тога довести“, говорио је Тесла.
Радећи са својим електромагнетним таласима Тесла је открио и тзв. Земљине стационарне таласе.

Сијалица гори у Теслиној руци Миодраг Д. Јелић, сликар
Говорећи о Теслиним скаларним таласима Александар Милинковић је рекао: „Будући да утичу на време, скаларни таласи могу да изазову и промену тока самог времена! Отуда, утичу на све што постоји у времену -укључујући и људски ум и разлишите нивое подсвјести, као што ум мож да оствари повратно дејство…“.

Никола Тесла у Силицумској долинијеи
(У част великана Србина Николе Тесле , једна компанија из Калифорније прикупила новац за изградњу статуе у Силицијумској долини).
Теслина открића као што су побуђивање кристала (рубина) на емитовање електромагнетног зрачења, довела су до појаве рубиновог ласера.

Текст из књиге: Г. К. Цвераве: Никола Тесла (1856-1943) стр. 146.

Поред тога, Тесла је радио:
Проучавао је и писао о Месечевој ротаци и ротаци других небеских тела и на истом том принципу њихових кретања, предвидео је и планетарни модел атома. Откриће негативног (катодног) зрачења тј. Електрона. Акцелератори, електронски микроскоп, магнетна резонанца, такође су само још један део његових многобројних открића.
Електростатичко купатило, бродски брзономер, мерач фреквенције, балансирање механичких обртних делова, турбине без лопатица (центрифугалне пумпе, дуваљке, компресоре, вентилаторе), хидроулична квачила, систем паљења гасних смеса, пиротехнички мотори и генератори, исправљачи, регулатори лучне расвете, су такође Теслини патенти који се и данас примењују у привреди.
Увео је фотографу као облик испитивања неких појава (громова, лоптастих муња, невидљиве страна Месеца, невидљиве светлости, поларне светлости, космичких зраке и тако редом. Ваља напоменути да је Никола Тесла радио у читавом спектру електромагнетних таласа.
Враћајући се (1900) на Божић у Њујорк, намерава да у околини Њујорка направи Светску радио-станицу, па је на Лонг Ајланду купио један квадратни километар земље. Оргинална замисао Николе Тесле билоа је изградња система за бежични пренос електричне енергије у све делове света.
За тај Теслин пројекат, из три разлога, био је заинтересован амерички финансер Ј. Понт Морган. Први разлог је био да Тесла ожени Морганову кћерку Анее Морган, други разлог је да Америка изнађе нову конструкцију високих објеката јер је у Европи Србин Милутин Миланковић докторирао на армираном бетону који је омогућио високу градњу, а треће је да јавнe медијe има под контролом. Истини за вољу, обећао је 300. 000 долара, и 150. 000 долара је уложио. Тесла је са том сумом новца подигао торањ, а не знајући да се такмичи са Миланковићем Тесла гради кулу на класичан начин са дрвеним гредама и гвозденим узенгијама.Како не би свадбе ни сватова, како Тесла не конкуриса Миланковићу, а Маргони користећи триоду Теслиног лаборанта Ли де Фореста пренесе сигнал преко Антартика, Морган одустаде од даљег финансирања.
У свеченој сали хотела Астора, у којем је Тесла становао, организован је научни скуп на којем је Маркони излагао своја открића из радиотехнике.
……………На питања од стране Марконијевих експериментатора шта мисли о Марконијевим огледима? Тесла је одговорио, мислећи на Марконија: „Он је магарац“! И наставио:Немам времена да се бавим тим питањем,али сам срећан што за то постоји интересовање.Схватите да нема ничега новога у томе што Марконији ради.Његови експерименти су интересантни ,и то је то. Задовољан сам да су му експерименти успешни, као што се пише, али систем и сви његови експерименти које сам раније описао имају један фанталан недостатак – они се не могу користити када се примењују снажни индукциони инструменти у кругу полупречника 200 миља од извора. Под тим условима немогућа је размена порука.
Оргинална замисао Николе Тесле, говорио је Пупин, била је изградња система за бежични пренос електричне енергије у све делве света.
Тесла на Лонг Ајланду код Њујорка прави антену светске радио станице. „Не то није био сан“, говорио је Тесла, „већ подвиг научног електроинжењера, само веома скуп“…
Торањ је био висок 57 метара. Пречник куполе износио је 21 метар. А купола се због увођења секундарног намотаја у резонанцу, могла вертикално померати 30 метара. На истој дубини, тј. на 57 метара испод земље налазила се метална кугла, која је уземљењем била спојена са доњим крајем секундарног намотаја.
Тесли сан је био да људи као за ваздух и воду, никада никоме не плаћају рачуне за струју тј. да тај систем буде заједнички и бесплатан за цео свет, да сви људи света буду повезани у једну телефонску централу бежичним видеотелефонима, не већим од једног ручног сата, чије би коришћење било бесплатно.
Тесли недостају материјална средства јер Маркони крије новац као зма нокте. Морган каже Тесли: „ Иди до ђавола“! Тесла одговара : „Идем од ђавола“!
Хотел Астора Тесли даје отказ и конфискује сву имовину на Лонг Ајланду
Америчко Војно министарство пред Први светски рат, у три наврата минира Теслину радио кулу на Лонг Ајланде.

Антена Теслине Слика торња у новинама
„светске радиостанице“ (Теслина „Радио кула“ после првог бомбардовања)

Под притиском Теслиних поверилаца торањ у Ворден Клифту срушен је динамитом 4. јула 1917. године. „Не обраћајте пажњу на Теслу, већ сместа наставите рушење према уговору“ – рекао је Џ. Б. Смајли.Учињено је велико зло!
Накнада коју су повериоци добили износила је 1.750 долара, док је штета нанета овим срамним чином била непроцењива.
Пупин У „ЊуроркТајмсу“ пише: „Турци освајају земљу на Балкану деле својим ратницима, а хришћани постају робови. Кмет је земљорадник који мора дати Бегу трећину својих плодова, а Бег је племић који је посвећен искључиво само ратовању, освајању ( и уживању у првој брачној ноћи.п.а.). Турци не признају, да хришћани имају право на живот, слободу и тежњу срећнијем животу. Зато је овај РАТ, устанак Срба у борбу за природна права, онакав на којима почива Објава независности и стварања Сједињених Америчких Држава.
Пупин овим ставовима окреће америчку јавност која је била сва уз Турску, наводно против рата. Успео је да Морганову Ћерку Ану која је обожавала Турке преокрене да се приклони Србима и убеди оца да кредит за наоружање, који је био скоро одобрен Турцима да Србима. ( Да живе јуначка браћа у Србији …Да живи српско братство и српска слобод – Пупин).

Тесла се после свега пресељава у хотел Њујоркер у Њујорку , где остаје до смрти.

Спомен плоча Тесли- Хотел Њујоркер , Њујорку

Радећи са катодним зрацима Тесла је описао:
„Тај млаз лако је скретао под дејством електричног и магнетног поља који је стварао и врло слаб примљени сигнал. Теслин сарадник Ли де Форест, на основу Теслиног деловања магнетним и електростатичким пољем на катодне зраке конструисао прву појачавајућу електронску цев тзв. Триоду. На тај начин добијен је једноставни начин извора електромагнетних таласа Триода је уз мање уложену енергију производила радиоталасе који су брзо наишли на широку примену.
Први појачивачи били су направљени са триодама. Касније, појава пентода донела је нови напредак. Савремени развијени уређаји у највећој мери користе транзисторе и интегрална кола.
Теслу је позивао лично Лењин да дође у Русу, али због непоседовања докумената није могао да путује нигде из Њујорка. У том периоду Тесла је покушавао да оживи неке своје ране изуме из области машинства (турбине без лопатица, аеромобиле, авионе за вертикално полетање, електростатичке машине и друго).
„Труст мозгова“ у Србији 1937. године на великом скупу научника у Београду позива цео народ да само новим идејама и техничким иновацијама хране нашу привреду која је у новом налету. Исте године Српска краљевска академа наука примила је Николу Теслу за свог сталног члана.
Нажалост, овај геније старост доживљава без средстава за живот. Заборавиле су га Француска, Америка, Немачка и друге земље које су се обогатиле његовим патентима. Помоћ му је пружала сиромашна Србија (краљ Петар п.а.).
На питање: „Како живиш стари друже? Тесла је одговарао: „Најтеже је последнјих 29 дана у месецу“!
Српска краљевска академа, једна од институција посебно значајна целом српском роду, а свакако и самом Тесли, веома рано схватила је величину његовог дела и још 22. фебруара 1894. године прогласила га за свог дописног члана. Нажалост, овој угледној институци .
било је потребно четири деценије (43. године) да га коначно приме за редовног, односно „правог члана“, како је то звање тада означавано.

Теслини патенти
Радом својим све ћете постићи!

„Ако нешто на овоме свету дубоко верујем, онда је несумљиво следеће: да заслуга на указивање на практичну важност наизменичних струја (како двофазних тако и полифазних) за рад мотора мора припадати искључиво вама…(Говорећи Тесли)“.М. Пупин
(Ову изјаву Пупин је дао јавно да Немачка не би узела приоритрт над трофазним струјама, јер Нјемци су спалили Теслине патенте из ове области тврдећи да се Тесла користио њиховим патентима – генераторима и моторима једносмерне струје са три намотаја под 120 степени на ротору и колекторима са три ламеле и четкицама.
Ђорђ Вестингхаус је откупио Теслин систем полифазних струја са индукционим мотором,али не да се користе него само да има екскулзивно право тј. монопол на тај систем производње, преноса и дистрибуце електричне енергије као и начин тренсформаце у механичку енергију асинхроним моторима, На Нијагари уградио је Стоксов систем производње наизмјеничних струја и користио је Голљард-Џибсове трансформаторе.
Пупин је 1890. године одржао предавање у Бостону под називом: „Practical Aspects of the Alternating Current Theori“.Ово предавање представља својеврстан доппринос победи полифазних струја над једнофазним и једносмерним струјама које су се већ широко примењивале, у то доба, широм сивета.

Мада су Теслин живот и дело били предмет бројних истраживања, само мали број радова односио се на његове патенте.У иностранству је објављено више књига које су за тему углавном имале тзв. Теслине америчке патенте.

Сваког дана, причао је Тесла, имао сам обичај до у машти путујем у далеке крајеве, али ми још увек није било јасно како ћу то да изведем?
Своје патенте који су се односили на ваздушне летилице и апарате за ваздушне летилице, Тесла је пријављивао када је имао преко седамдесет година (1928.године).
Укратко, говорио је Тесла, моје откриће чини нов начин транспорта тела кроз ваздух, према којем се машина подиже и спуста уз помоћ пропелера, а одржава у хоризонталном лету крилима.
Као што сам казао у једној раној прилици, као студијент сам замислио једну летећу машину посве друкчију од ових данашње. Њен основни принцип је био добар, али је практично био неизводљив услед недостатка довољно јеког погонског мотора.
Последњих година сам успешно решио тај проблем, и сада пројектујем авион без површина за одржавање, крилца, елиса и других спољних делова, који ће имати огромну брзину и који ће, врло вероватно, бити у стању да пруже јаке разлоге за одржавање мира у блиској будућности….
Сматра се да је Тесла био упућен у тајне антигравитаце,због чега је регистровао патент број 1, 655. 144 за летећу машину 1928. године., која личи на комбинацу хеликоптера, авиона и ракете.Тесла је развио планове за погонски систем ове летилице. Назвао ју је „свемирски погон“ или погонски систем антигравитационог поља.
Тесла је проучавао и давао теорије о: динамичкој теоријеи гравитаце и енергији околине.Претпостављао је да етар испуњава свемир и да се креће брзином блиској брзини светлост, да материја прелази у етар када нестану сила и кретања и човек може да искористи ове процесе како би: створио материју из етера, створио шта жели помоћу материје и енергије, контролисао временске прилике, стварао нова небеска тела ирд…
У Теслином животу постојали су периоди када су се бројне и угледне научне институце и стручна удружења просто утркивала ко ће га пре почаствовати својим одличјима и на тај начин одати признање за научна достигнућа којима је унапредио свет. У збирци Музеја Никола Тесла у Београду налази се 56 таквих признања међу којима су дипломе које су пратили одликовања и медеље, повеље почасних доктората, као и дипломе академија наука, стручних удружења и разних друштава и удружења.
У име Њ.В. Краља Петра II, Краљевски намесници, на предлог Председника Министарског савета и Министарства иностраних послова, Одликовали су „Господина Николу Теслу из Њујорка“ Краљевским Орденом Белог Орла I Степеном, 26 маја 1936. Године.
У име Њ.В. Краља Александра I Обреновића, Краљевски намесници, на предлог Министарства просвете и црквених послова, одликовали су „Господина Николу Теслу у Њу-јорку“ Краљевским Орденом Светог Саве II степена,12. Јуна 1892. Године (по старом календару), приликом посете Београду.
Колевка мојих дедова, Краљевина Србија, престолниција Србинова,позива ме…(Тесла)

Диплома Ордена Св. Саве I степена

Суви жиг са Краљевским грбом и потписом: КАНЦЕЛАРА КРАЉЕВСКИХ ОРДЕНА.
Пергамент, дубокаштампа, 1 лист.
Димензе: 49 х 36,5 цм
Инв. Бр. И: 26.4 Д

Орден Св.Саве I степена, звезда

Орден СВ. Саве I стеепена. ЗВЕЗДА
Осмокрака сребрена звезда са аплицираним аверсом орденског знака.
Позлата, сребро, полохромни емајл.
На сребреној полеђини – сребрна игла са копчом.

Орден Св. Саве I степена1
Инв. Бр.И;26.4
Рв.: У овалном медијаљону година оснивања ордена 1883. Позлата, сребро, полихромни емајл.
Орден је у кути плаве боје са натписом СВ. САВА I.
Лого медијаљарске радионице са унутрашље стране кутије.
Лента
Лента је бјеле боје са плавим пругама ка ивицама.
Димензе: 82 х 10,5 цм.
„То је одликовање за мене велико и ништа ме на свету, у животу моме, неће бити драже од овога одликовање“. (Тесла).

Орден Св. Саве II степена. Звезда

Орден СВ. Саве II стеепена. ЗВЕЗДА
Осмокрака сребрена звезда са аплицираним аверсом орденског знака.
Позлата, сребро, полохромни емајл.
На сребреној полеђини – сребрна игла са копчом.

Академски знак
Српске Краљевске Академије
Инв.бр.И: 26.6
Ав: сребрени двоглави орао,унутар кога су две укрштене зелене емајлиране палмине гранчице са плодовима, које окружују бакљу са три пламена.
Рв: Игла са копчом, Сребро, зелени и црвени емајл.
Димензе:64 х 52 мм.

Диплома Ордена Југословенске
Круна I степена
Инб.И: 26,5 Л

Њ.Б. Краљ Александар I одликовао је „Господина Николу Теслу научника из Њујорка У Америци и почасног доктора београдског универзитета“ , Орденом Југословенске Круне I степена, 16. Јула 1931. Године.

ОДЛИКОВАЊА И МЕДЕЉЕ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

Почасни докторати и ордени
Николи Тесли су додељени следећи почасни докторати:
Техничка школа, Беч, 1908.
Универзитет у Београду, 1926.
Универзитет у Загребу, 1926.
Техничка школа, Праг, 1936.
Техничка школа, Грац, 1937.
Универзитет у Поатјеу, 1937.
Техничка школа, Брно, 1937.
Унитерзитет у Паризу, 1937.
Политехничка школа, Букурешт, 1937.
Универзитет у Греноблу, 1938.
Универзитет у Софи, 1939.
Ордени:
Орден Светог Саве, II класе, Србија, 1892.
Орден независности Црне Горе, 1895.
Орден Светог Саве, I класе Краљевина СХС, 1926.
Орден Југословенске круне, 1931.
Орден белог орла, I класе, Краљевина Југослава, 1936.
Орден белог лава, I класе, Чехословачка, 1937.
Медијаља Универзитета у Паризу, 1937.
Медијаља Универзитета Св. Климент, Софа, 1939.

Рађање Теслине смрти
Тесла васкрсе !
Ваистину васкрсе !

Теслина смрт се родила на дан рађања Исуса Христа.
Христо се роди!
Ваистину роди!

„Нема дана без очнога вида,
Нити праве славе без Божића!
Славио сам Божић у Витлејем,
салавио га у Атонској Гори,
славио га у Свето Кијево;
Ај` је ова слава одвојила,
Са простором и са веселошћу,
Ватра боље игда плама,
Прострта је испод огња слама,
Прекршћени на огњу бадњаци,
Пушке пуче, врте се пецива,
Гусле гуде, а кола певају,
С унучади дедови играју….“

Тесла умире од срчаног удара сам у хотелском апартману 3327 на 33 спрату у Њујоркер хотелу 7. јануара 1943. године у 87. години. (Званично је забележено да је умро од срчане тромбозе, 7. јануара 1943. године у 22 часа и 30 минута). И поред продаје патената у области наизменичних струја, Тесла умире сиромашан и у дуговима.
По неким истраживањима Никола Тесла је убијен на Бадњи дан (06.јануара ) у 20 часова и 45 минута 1943, лета господњег. На Божић чланови Владе САД-а консфицирали сву његову заоставштину и у апартману и у лаборатотији. О тим данима тј. од 06 до 12 јануара 1943. године ништа се не зна где је Тесла био и шта је било са његовим посмртним остацима и његовом заоставштином. Међутим, после Теслине сахране 12. јануара 1943. године Теслина заоставштина је однета у хангаре за имовину странаца из Америке који нису имали америчко држевљанство. Ту су биле до краја 1950. године када су депортоване бродом Србија за Југославу. Кад су стигле у Ријеку Хрваска их није хтела да прими и онда су пренете у Србију.Складиштене су у неуређене просторије Машинског факултета у Београду, а касније пренешене у Музеј Николе Тесле. Где се налази и урна са посмртним остацима, која је донешена накнадно.

Посмртни обред је одржан 12. јануара 1943.године у Цркви светог Јована Богослова на Менхетну у Њујорку. Испраћају Теслиних посмртних остатака присуствовало је око 2 000 људи, међу којима су биле и многе значајне личности и нобеловци. Сви водећи њујоршки листови имали су своје извештаjе.
Тим поводом, градначелник Њујорка Ла Гварда прочитао је посмртни говор који је написао познати књижевник и публициста Луј Адијамич.Један део тог говора:
„Прошлог четвртка ноћу умро је, овде у Њујорку, у својој скромној хотелској соби, човек од 87 година.
Његово име је Никола Тесла.
Умро је у сиромаштву,али је био један од најзаслужних људи који су икада живели.
Да је чезнуо за богатством,Никола Тесла је могао да има хиљаде милиона долара, могао је да постане најбогати човек у земљи, у свету.
Није постао.
Није се бринуо ни о чему, није имао времена ни за шта што за многе значи успјех.
Никола Тесла је био велики хуманиста,прави научни геније, песник науке.
Чинио је необична, запањујућа чудесна дела, док је живио међу нама, чинио их је само зато да бих служио човјечанству (српском народу п.а.), а за своје заслуге није тражио награду.
Новац – за њега није марио.
Слава – ко је тај ко слави другог.То је био његов став. ( став САД-а, п.а.)
Захвалност – њу није очекивао ни захтјевао.
Никола Тесла није тражио да буде плаћен за оно што је учинио за људе.Он је само радио оно што је захтјевао његов уроћени геније који је наседио од мајке у родној земљи.
Али Тесла није мртав. Само његово истрошено тело сада почива мирно.
Стваран, најбитни Теслин део живи у његовом делу, које је огромно скоро изван наших схвтања и који је битни део наше цивилизације, нашег свакодневног живота…
Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкорисних људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће“.
На сахрани је свирао његов пријатељ, виолиниста Златко Балоковић, тада један од највећих виртуоза на свету у пратњи словеначког хора Слован, и то по Теслиној жељи, прво Шубертову композицу „Аве Мара“, а онда српску песму Тамо далеко. (Гугл)

Урна са Теслиним посмртним остацима у Музеју Николе Тесле у Београду

14.05.2020 07:35
Mitar Boroja

Пупин 1.

„Шта би било од људи да се међу њима није налазило од почетка њиховог постајања, великих научника и изумитеља, чија су учења и изуми водили човечанство све бољем и лепшем животу? Они би и данас лутали прашумама и пустињама, тамањени глађу, болештинама и дивљим зверима. Упознавање дела великих људи оплемењује душу човека и даје му подстрек да и он сам ствара нешто ново за добро човечанства“ (Пупин)

14.05.2020 07:40
Mitar Boroja

Пупин 2.
Пупин о родном крају:
Пупинови преци су у Идвор дошли из старе Србије из околине Охрида- Доња Белица и Вевчани, места која је Пупин посебно помагао.
„Први насељеници старог села живели су у малим земуницама које није непријатељ могао распознати из даљине. Остатак тих подземних станова било је још у доба мог детињства док сам, пре педесет година, ишао у школу у Идвору“.

Споменик на месту старе цркве Идворчани
(првог идворског насеља, основаног 1690. год.)
На месту првобитног насеља Идвора које се налази сејвернозападно од данашњег, 20. јула 1839. године је подигнуто обележје на месту старе цркве.
„Место прве цркве било је обилежено малим стубом сазиданим од цигле, са крстом на врху. Скромни сељаци Идвора били су сиромашни у земаљском благу, али су обиловали богатством, предањима о својим старим традицијијама. И данас, када се сјетим свог детињства у Идвору, осећам да је главни смисао духовног живота на селу одржавање и неговање старих традицијија“.
На западном крају села налази се гробље на коме почивају родитељи Михајла Идворског Пупина, отац Константин рођен 20. марта 1814. године, премнуо 11. Октобра 1873. године и мајка Олимпијада рођена 20. априла 1815. Године, пријемниула 28. новембра 1886. године.
Под утицајем Владике Николаја Велимировића Пупин је поклонио ЗВОНО СЛОБОДЕ цркви у Охриду.

14.05.2020 07:41
Mitar Boroja

Пупин о Богу:
„Бог је свуда, а где је он, тамо је све његова творевина. Бог је мени највећа реалност и једини судија. Ја сам најпре искао царство небеско и правду његову, а остало све што имам дошло је уз то“.
„Има часова у животу када једино љубав према Богу и пријатељства људи могу да утеше и у тренуцима велике туге“.

14.05.2020 07:42
Mitar Boroja

Пупин о коњима:
„Мој родни Банат је сличан Кентаку. Свако гаји коње и свако интуитивно зна како да поступа са њима“…
„Морам мислити на себе да бих се одбранио од нечега што се може десити сваког часа и прекинути последње нити моје ослабљене животне снаге. Због овог страха, морам увек да мислим на себе“.
„Добри доктор изгледао је замишљено, али није рекао ништа. После неколико дана појавио се у лаким жутим кочијама са два дивна ждрепца боје тамног кестена, диван пример његове ергеле за приплод коња. Сијали су се као стара махагонија. „Како вам се свиђају, професоре?“ упитао ме доктор када је приметио да су ме коњи задивили. „Чиста љепота и вечна радост“, одговорио сам оно што сам мислио“.
„Идућег дана ждрепци, кочија и опрема били су моји. Ждрепци су боили само три године стари, мада зауздани, били су још неуки и требало их је увежбати. Дктор ми их је дао, „пошто је добио моју реч да ће их обучити“…

„Чувени бостонски љубитељ коња Џордан видео је моје коње на Висахикон изложби и понудио ми је лепу своту новца, а уз то и једног лепог ирског Хантера, који је освојио више награда у класи коња скакача. Хантер је постао мој јахаћи коњ и верно ме је слушао пуних десет година“…
„Када сам купио имање у Норфолку, одлазио сам редовно на ове градске састанке и узимао учешћа у дискусијама. Тамо сам се први пут у директном контакту упознао са елементима англо-саксонске цивилизације. На једном од ових састанака предлагао сам да се побољшају јавни путеви, јер ће се на тај начин повећати број туриста из великих градова, а то ће побољшати и материјални полoжај града. Моји предлози су немо примљени, а пре него што сам завршио своје излагање, Нетлетон, најстари бирач у месту, устаде, упери своје тамне наочаре у правцу мени и обрати ми се отприлике овако:
„Наши путеви су таман онолико колико су увек били. Наши преци су нас учили како да их одржавамо и они су нам довољно добри. Велите да, ако их поправимо, стићиће нам за време лета више гостију, који, својим богаством могу побољшати наш положај. Ми не маримо за такав напредак. Он доноси уображеност и лажни понос у наше куће, што ви градски људи носите са собом“.

Волео је јахање и уживао је обилазећи
своје имање на коњу
Онда је уперио свој дрхтави прст према мени и узвикнуо:
„Ви сте посебно одговорни за такав преступ! Ви сте први који је пред овим једноставним народом пројахао кроз варош на коњу са зечим репом“.
Мислио је на тада одомаћен обичај поткресивања коњских репова. Мој чувени коњ, и мој јахаћи коњ Клипер, имали су поткресане репове. После овог непријатног инцидента, обуставио сам сваку даљу агитацију за побољшање путева.

14.05.2020 07:44
Mitar Boroja

Пупин о пореклу:
„Верни старим обичајима Срба, у дугим зимским вечерима Идворци су одржавали посела. Као дечак, био сам на многим од њих у кући свог оца…Људи су пушили и разговарали, а изгледали су као сенатори, самозвани чувари мудрости у Идвору. Крај ногу старих, седили су на клупицама млади људи, а поред сваког од њих стајала је котарица у којој су крунили жута зрна са великих кукурузних клипова – то би радили цело вече. Старе жене седеле су на малим клупицама дуж зида; оне су преле вуну, лан или кудељу, шиле или везле….. Сеоски заљубљеници певали су својој драгани: „Косе твоје су црне као поноћно љетно небо …“.
„Верна српским обичајима, моја мајка се обратила гробу као да ме је довела живом оцу. Коста, мој верни мужу, довела сам ти сина твог кога си волио више од живота и чије је име било на твојим уснама када си последњи пут удахнуо живот. Он лије сузе на твоме гробу и побожно се клања светој успомени твојој, која ће у њему вечно живети“.

Идворска цеква Олтар идворске цркве

„Враћајући се кући, свратисмо у цркву, где сам пољубио икону свог заштитника, Светог Саве, и упалио две свеће које је мајка понела са собом. Мајка је приметила промене на мени, али се није забринула“….

Пупинов споменик у Идвору Ана Котвашова, Падина
Говорио је:
„Моје родно место је Идвор, а ова чињеница казује врло мало јер се Идвор не може наћи ни на једној земљописној карти (у САД-у п.а).То је мало село које се налази у близини главног пута у Банату, који је тада припадао Аустроугарској, а сада је важан дио Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Ову покрајину су на Мировној конференци у Паризу 1919. године тражили Румуни, али њихов захтев био је узалудан. Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско, нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната, румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости“.
„Када љубав према отаџбини замре, тада и држава мора умрети“.

14.05.2020 07:46
Mitar Boroja

Пупин о инстикту:
На крају сам се некако смирио и престао плакати. Чинило ми се као да чујем како мајка говори сестри: „Нека га Бог благослови за ово лепо и топло писмо. Нека га дух Св. Саве води у земљу преко океана! Ја знам да ће он испунити своја обећања“. На крају је моја туга сасвим престала и вратило ми се самопоуздање.
„Обећао сам им да ћу се о свему посаветовати са родитељима када их за божићни распуст будем посетио. То сам и учинио, али је испало да мој отац није хтио ни да чује за то. Судбина ми је, међутим, одредила други пут“.

14.05.2020 07:48
Mitar Boroja

Пупин о свемиру:
„Многе ноћи провео сам у винограду моје мајке завијен у овчију кожу под отвореним небом и посматрао звзде које сам гледао пре педесет година, када сам помагао говедарима да чувају волове у време звезданих летних ноћи. Тада сам покушавао да решим загонетку – природа звука и светлости.Загонетку звука сам тада открио али нисам успио да разумем природу светлости.
Знање је светлост које осветљава наш пут кроз живот!
Светлост звезда је део живог даха Бога. Никад нисам погледао у небески свод, а да нисам осетио овај божански дах и да ми душа није устрептала“.
„Све ствари су у међусобном контакту, свака звезда осећа, да с тако изразим, било какве друге звезде и свега живога, чак и најмањег црвића на Земљи“.
У Норфолку где је живио најбоље је радове стварао.Размишљао је о духовном свету, о Божијем стварању свемира, људској души и њеној врлини, као путу научног сазнања. Говорио је да се човек чистом душом рађа, а умире са великим грехом.Зато деца морају да живе што је дуже, од Бога могуће, у чистом „стању невиности“.

14.05.2020 07:50
Mitar Boroja

Пупин о науци:
„Није даровит онај ко то о себи мисли. Даровитост има најпре да се докаже идејом, делом и пословима“.
„Нема науке без експеримента“.
„Наука треба да открива не само истину,него и да узгаја у човеку све оно што је лепо и добро“-
„Наука нас може довести до висине Богова са Олимпа, али ако занемаримо духовни развој нестаћемо у рату, мржњи и економским кризама“.
„Наука не познаје јерес, већ разнолика тумачења која поткрепљује најбољим доказима.“
„Први циљ науке је да благонаклоно и без предрасуда тумачи језик природе. То води разумевању које нам пружа увид у вечиту истину, а истина нас чини слободним“….
„Наука ме је само уздигла до једног вишег погледа и проширила мој хоризонт и појмове“.
„Један чувени научник се изјаснио да област човечег знања постаје егзактна наука када може изразити своје законе подацима постигнутим тачним експерименталним мерењима“.
„Нисам ја дошао у Америку као печалбар да зарадим паре. Ја сам дошао са знањем а знање ми је донело имање, а не обрнуто. Имање је, дакле дошло спонтано“.
„Дошао сам на овај колеџ да учим физику и да видим како је Максвел одговарао на питање: ‘Шта је светлост’? (Тиндај је рекао Пупину да чита Фарадеја да би разумео Максвела, а да је Фарадеј праведан и веран витез Божји)“.

М.И. Пупин: Са пашњака до научењака,стр. 312.
Покушајте да пређете пут од једног до другог краја и видећете да на сваком његовом крају постоје лепоте које усхићују срца људи од науке. Смрт је хладна, живот је топао и ружно је злоупотребљавати језик говорећи о „хладним чињеницама науке“! Такав језик ствара предрасуде према науци и представља научне методе рада и научне резултате као нешто што је лишено моћи да подстакне људске емоције.
„Чланови Националне академије наука бирају се на основу великих заслуга за развој науке, а не на основу организационих способности. Национални савет за научна истраживања основан је са циљем да стимулише истраживаче у математичким, физичким и биолошким наукама, али и да своја истраживања примењује у техници, пољопривреди, медицини и другим научним областима, у циљу проширења знања од значаја за националну одбрану и за побољшање општег добра“. Овај цитат пренет је из једне наредбе председника Вилсона и јасно илуструје ову изванредну замисао.

14.05.2020 07:52
Mitar Boroja

Пупин о вибрацијама:
„Земља је добар проводник звучних сигнала. Увек сам веровао да је разлог за ово интуитивно осећање решења било последица знања које сам стекао као пастир у Идвору, када сам се дојављивао преко земље.
Када су ноћи у равницијама мога Баната потпуно ведре и мирне, звезде су необично сјајне а небо изгледа црно. У време таквих ноћи тешко је било уочити наше волове на испаши ни на неколико корака од нас, али смо их могли пратити по ходу, ако би наслонили ухо на земљу и ослушкивали….
Кад је реч о вибрацијама Пупин би почињао са брицом (ножем) на пашњаку, а завршавао са стиховима из српске народе песме:
“Моје срце трепери као
милозвучна струна на
гудалу гусала“.

За мене је 14. јул 1884. године био срећан дан јер сам тада у антикварници у Латинском кварту Париза нашао Лагранжове трактате. Без тога, вроватно бих и ја остао злосрећни професор. Мој одговор на питање како сам успио: „Па како си онда ти, за име Светог Михајла, успео да се тамо снађеш и живиш“, био је следећи: „Скромни пастир из Идвора и чувени Лагранж из Париза рекли су ми да то остварим“.
За Теслину идеју о комуникацијама Пупин је рекао: „То је могуће само ако се користи акустична резонанција Земље“.
Пупин је, решавајући проблем, кренуо од математичког Лангранжевог решења за вибрације затегнуте жице. Разрадио је нову математичку теоријеију преноса осцилација кроз жицу са распоређеним масама и на основу овог решења дошао до потребних величина у аналогном електричном моделу вода са периодично уметнутим индуктивностима. Ти индуктивни калемови, у његову част, названи су Пупинови калемови, а процес укључивања у линију пупинизација. Овај патент му је донео светску славу и богатство (Телефонска компанија Бел купила је право коришћења Пупинових калемова 1901, као и Компанија Сименс и Халске у Немачкој), а захваљујући његовим проналасцима у аналогној телефонији функционише међуградски и међународни телефонски саобраћај.
Национални институт за друштвене науке одликовао је Пупина златном медаљом за овај изум.

14.05.2020 07:53
Mitar Boroja

Пупин о Сунцу:
…“Он је био стално окренут заласку Сунца, чија је светлост већ бледила, а ја окренут жељно према његовом изласку, као некада на пашњацима мог Идвора. Сваки излазак Сунца откривао ми је нешто ново у овој земљи, која је за мене још била непозната“ …
…“Пред залазак Сунца, мања група људи позваних на вечеру стигла је пред рибарску колибу на обали Тамиша. Небо на западу пламтeло је златном светлошћу каква се виђа само у смирај дана. Површина Тамиша преливала се у златним и руменим тоновима Сунца и одсјаја….Ноћ се спуштала, а њена тишина будила је осјећања која је могао изразити само својом фрулом. Кроз ноћ одјекују заносни звук фруле усамљеног чобанина. Његова душа се преливала у слатку мелодију која сигурно није била упућена само невидљивим приликама у тамном простору око њега. Осећао сам јасно да кроз ову ноћну тишину струји заносна песма о љубави, о љубави према девојци која се налази под једним идворским кровом и мисли на њега….“.

14.05.2020 07:54
Mitar Boroja

Пупин о светлости:
„Довршио сам расправу о електромагнетној теорији светлости и мислим да је то велика ствар, све док се не уверим у супретно“.
„Према мом схватању, светлосни зрак је нешто само за себе, као оно што производи звучна струна под гудалом гусала. Ни данас нико не може да понуди сасвим задовољавајући одговор на питања која су у вези са зрачењем светлости“.
„Нисам могао а да мојој мајци не испричам моје откриће о томе да је светлост треперење електрицитета, а звук треперење материје. Моја мајка је била увек најпажљивији слушалац мојих објашњења и брзо их је схватала“.
„У тумачењу загонетки које су се односиле на суштину природе светлости, имао сам много мање среће. Словенац Кос, иначе мој први тумач и учитељ физичких феномена, говорио нам је да је по мишљењу једног старог грчког мудраца, Аристотела, светлост извирала из ока и слала наоколо зраке-пипке на околне предмете и да преко зрака-пипака видимо околне предмете на исти начин као што те предмете осећамо преко чула додира. Ово гледиште није било у сагласности са често помињаном пословицом у Идвору: „Бери грожђе пре но што се Сунце роди, јер ће, иначе, жедни Сунчеви зраци попити са њега росу“.
Ово није било у складу ни са стиховима владике Његоша, највећег српског песника који каже:
„Одведе ме у царство световах
Како капља росе са цвета
Или зрнце леда прозрачнога
При погледу светлога Сунца
Што у небо дигну слабе зраке“.

Његошеве стихове добио сам од једног српског песника, проте Васе Живковића.
„У овом животу постоје многа друга, важна животна питања на која се одговори могу наћи у Идвору (нпр. шта је светлост ?) и без трунчице знања о Максвеловој теоријеи светлости“.

14.05.2020 07:57
Mitar Boroja

Пупин о проналаску:
„Проналасци стари и на њих се надовезују нови, и како су то дела стваралачког духа смртних људи, и они су сами смртни“.
„Учење физике у припремним школама за студије мора бити што више практично“…Практичне реализаце потврдиле су исправност Пупинових теоријских и експерименталних истраживања и значај њиховог доприноса у области телекомуникација.Своје најпознатије откриће Пупин је као патент пријавио 19. 06. 1900. године. Овај његов проналазак односи се на побољшање преноса телефонске комуникације на велике даљине. Пупин је пријавио 34 патента у Америци, а укупан број је 133 патента из области телефоније, телеграфије и радиотехнике….“.
Многе је научнике уништило то што су поверовали да су „надљуди“.

14.05.2020 07:58
Mitar Boroja

Пупин о бежичној телефонији:
Наше брице би биле дубоко заривене у земљу, а наше уши прибене уз њихове дршке. Могли смо пратити сваки корак волова који су се кретали тамо-амо, а чак бисмо чули како пасу, ако би се довољно приближили „брисаном простору“….
Али следећи корак је у усавршавању бежичног телефонирања, радије него проширење сервиса путем жица…
Бежични телефони ће се користити за разговоре на врло великом растојању у разумно блиској будућности“…. (Пупин, 1915)

14.05.2020 08:00
Mitar Boroja

Пупин о гуслама и гусларима:
„Билхарц је био велики грчки „гуслар“. Његово једнолично певање ,глас Иладиних текстова, пропраћено музичким цитирањем, наводило ме је на мисао да је он реинкарнација Хомера“…

Еп о Тесли Еп о Пупину Еп о Миланковићу
„Српске јуначке песме које је рецитовао Баба Батикин величале су легендарног нашог јунака Краљевића Марка, снажног човека који је бранио слабе и угњетаване. Иако је Марко био краљевског порекла, никада се није борио као освајач. Краљевић Марко је истински борац за права и правду….Онај који је видио велику групу Срба који су се обично на народним светковинама окупљали око слепог гуслара и сатима слушали у гробној тишини његово певање уз гусле, разумеће што је Билхарц успео да ме привуче на многе вечерње седељке у поткровљу фабрике Кортланд. Сваки пут кад сам слушао његово једнолично певање грчких текстова, замишљао сам да је дух Бабе Батикина прешао из малог сељачког места Идвора у велику метраполу Америке“…..
„Ја сам Вишњићеве песме упознао још у мом детињству и ниједна успомена из тог доба није дубље урезана у моју душу. Вишњићево име и његове песме треба да се рано урезују у душу наше омладине, јер те песме дишу најчистим духом“. …
„Осећао сам треперење ваздуха и онда када сам као пастир чувао волове и покушавао да свирам у фрулу. Мало је било ствари које су ме више занимале од свирања српског гајдаша… Највише ме је занимало усаглашавање и штимовање гајди. Нисам ни сањао да ћу неколико година касније тај исти посао обављати са електричним колима. Операцу подешавања назвао сам електричним саглашавањем, а тај израз је касније био опште прихваћен у телеграфији без жица. А нико не зна да су и функционисање и њено име вукли порекло од српског гајдаша кога сам слушао неких десетак година пре него што сам дошао да свог изума 1892. године“.

Сребрењак са ликом Михајла Пупина искован поводом 125 година од његовог рођења
После извесног времена неке колеге забављао сам и српском поезијом и играњем српског кола. Радио сам све да их натерам да забораве да сам балкански „дивљак“.

14.05.2020 08:01
Mitar Boroja

Пупун о моралу:
…“Повољан утисак је начинило и моје познавање Библије и псалама“….
Моралност је доброта према слабима по Христу. Платон каже да је моралност стваралачка хармонија целине, док Пупин као и Тесла каже да у космосу постоји виши морал и треба њега да следе.

14.05.2020 08:05
Mitar Boroja

Пупин о књижевности:
Поред докторске дисертацје, штампано је још седам Пупинових књига.
Прва књига, Термодинамика реверзибилних циклуса у гасовима и засићеним испарењима.
Друга књига Српска православна црква.
Трећа књига Југослава.
Четврта књига : Са пашњака од научењака.
Пета књига : Нова реформација: од физичке до духовне стварности.
Шеста књига, монографа: Романса о машини.
Седма књига: У сусрет цивилизаци, расправа М. Пупина и других истакнутих инжењера.
Пупин је аутобиографију писао у 68-ој години, да би се видело колико је и тада мислио о националном идентитету.

Михајло И. Пупин- (В. Каравелић ) – Гугл-

„Кaдa сe oсврнeм нa пeриoд oд гoдину и нештo вишe дaнa, кoликo ми јe трeбaлo дa нaпишeм oву књигу, чини ми сe дa ћe рeчи сa пoчeткa Јeдaнaeстe глaвe нaјбoљe изрaзити сврху oвoг писaњa: „Глaвни циљ мoг писaњa биo јe прикaз успoнa идeaлизмa у aмeричкoј нaуци, пoсeбнo у прирoдним нaукaмa и oдгoвaрaјућим тeхникaмa. Биo сaм свјeдoк oвoг пoстeпeнoг рaзoјa, и свe штo сaм дo сaдa нaписao јe пoкушaј дa излoжим свoјe мишљeњe кao свјeдoк кoји o oвoм мoжe с прaвoм дa гoвoри. Aли имa мнoгo других aмeричких нaучникa кoји су јoш пoзвaни дa o тoмe гoвoрe. Чeму oндa дa o успoну идeaлизмa у aмeричкoј нaуци гoвoри нaучник кoји јe пoчeo свoју кaрeру кao српски дoсeљeник, кaдa имa тoликo рoђeних Aмeрикaнaцa кoји пoзнaју цјeлoкупну ситуaцу бoљe oд мeнe? Oни кoји су дo сaдa прaтили мoјa излaгaњa, нaћи ћe сaми oдгoвoр нa oвo питaњe. Нaглaшaвaм сaмo дa пoстoјe извeсни психoлoшки рaзлoзи кoји иду у прилoг мoм мишљeњу дa, пoнeкaд, дoсeљeник мoжe дa види нeкe ствaри кoјe измичу oчимa дoмoрoцa. Кo види тaј и вјeрујe, нeкa гoвoри oнaј кoји имa штa дa кaжe“.
Њујорк Тајмс, 5. јануара 1915. године, објавио је: „Избор др Михајла Пупина за председника има велики значај. По рођењу Србин, дошао је у Америку као млад и користећи овдашње прилике за више образовање постао је један од светских вођа у науци. У њему су сjедињени књижевник са научником“…

Михајло Идворски Пупин – Са пашњака до научењака

О научним интересовањима и активностима Михајла Пуpина врло мало се знало све до објављивања његовoг аутобиографског дела „Са пашњака до научењака“ (енгл. Фрoм iммiгрanт тo inвenтoр) за које је добио и Пулцерову награду (1924. год.) Оно што је претходило овој књизи могло се реконструисати само на основу малог броја Пупинових раних публикација и његових касних сећања, и из малог броја писама из тог времена. Из данашње перспективе ова књига изгледа као антиципација централних Пупинових доживљаја у његовом дотадашњем животу: Идвор, пашњаци, чобани, стока, школе, путовања, спортска надметања итд. Пупин је овим својим књижевним делом крчио нове путеве скоро сваком емигранту.

Текст из књигњ: М.И.Пупин; Са пашњака до научењака, стр.11.
Пупин је за један дан постао славни књижевник. Нико дотле ни слутио није – можда ни он сам – да се у њему скрива један велики литерарни таленат. Ово његово дело постало је једно од стандардних дела америчке литературе, и Пупин је постао један од најчитаних писаца у Америци. Управо ова књига најочитије одсликава његову родољубиву душу.

Драги професоре Пупин,
„Причињава ми велико задовољатво да Вам пошаљем 1000 долара у форми универзитетског чека, Пулицерову нграду за најбољу књигу издату 1923. године, која поучава патриотском и несебичном заузимању за народ“.
(Frank D. Fackenthall)

Прво издање Пупинове аутобиографе објављено је у Њујорку, септембра 1923. године. Следеће, 1924. године књига је награђена Пулицеровом наградом.

Михајло Идворски Пупин и Марк Твен
У Америци је књига одмах по објављивању постала бестселер, имала је на десетине издања и преведена је на многе светске језике, између осталих на француски, немачки, шведски и јапански…

14.05.2020 08:07
Mitar Boroja

Пупин о новцу:
„Наука нас може довести до висине богова са Олимпа, али ако занемаримо духовни развој нестаћемо у рату, мржњи и економским кризама“…..
Један мој пријатељ из Бечкерека пише ми и жали се овако: „Имам жита и кукуруза, јечма и овса и сваке друге хране у изобиљу, али немам новца. Нисам гладан хране, али сам гладан пара. Најважни међу нама је сељак, мада има и хране и стоке у изобиљу ипак нема ни пребијене паре, а с обзиром да сељак пати од кубуре у новцу, онда сваки пати од исте кубуре. То је болест од које нам болује и трговина и индустра и земљорадња и цио државни апарат“….
Једног јутра неки човек је дошао у моју канцелару у Колумби и представио се као господин Грин, организатор и оснивач Марконијеве компаније у Америци. Био је врло активан, прави послован човек.
Да ли су ваши проналасци у вези са бежичим преносом за продају? – упитао ме Грин без много увода.
Да – одговорио сам кратко, а осетио сам да ми срце лупа због изненађења изазваног овим необичним питањем.
Колико коштају ? – упитао је поново Грин.
Рекао сам му цифру која ми је пала на памет, а онда је он, без трунка оклевања, упитао да ли бих узео половину суме у новцу, а половину у деоницама.
Замолио сам га да сачека двадесет четири часа, па ћу му онда саопштити одлуку.
Уреду – рекао ми је и обећао да ће доћи сутра у исто време.

Био бих савршено задовољан да сам закључио посао само за новчани дио, без деоница, али сам се плашио да га моја журба не отера. Дошао је сутра и уговор је био склопљен, један дио новца ми је одмах дао, а ја сам се обавезао да обезбедим нека документа пре него што будем коначно исплаћен.Познато је да је Пупин у време када је Тесла био у сукобу са Едисоном био на страни свог земљака, а то не учинио када је Тесла био у сукобу са Марконијем, али није био ни за Марконија. Јер, Никола Тесла је открио тзв. електромагнетне отклоне тј. деловање електричног и магнетног поља на катодне зраке, односно електроне. Његов сарадник Ли де Форест је на том принципу конструисао електронску цев (триоду), а Пупин је теоријски објаснио појаву такозваног електричног саглашавања. У вези са овим открићима, Пупин је писао: …
“Згодно је да поменем сада да је двадесет година после мог открића електричног саглашавања, један мој студент, мајор Армстронг, открио електрични осцилатор са електронском цеви, што је обећавало да ће изазвати револуцу у бежичној телеграфији и телефонији. Нешто раније, слично откриће је направио мој други студијент – Вриленд. Суштина оба ова открића јако ме подсећају на функционисање гајди и српског гајдаша. Можда је нешто од оног усхићења које је српски гајдаш ( проналазач Никола Тесла п. а.) пробудио у мени, у мојој раној младости, пренето и на моје добре студијенте –Армстронга и Вриленда.
„Пупиново учешће на практичној примени открића „пупинизаце“ имало је две главне поседице: позитивне, јер је убрзало примену изума и на тај начин стекао велику славу и , и негативну јер је иступио из главних токова истраживања у области елктротехнике и физике. Богатство му је омогућило да почне да на разне начине помаже свом народу на Балкану. Скретање са главних токова науке u област дипломатијe било је изазвано горућим проблемима Србија и ратовима које су водили са Турцима затим Аустријом и Немачком. Тако је Пупин био наш први почасни конзул у Америци у периоду 1911-1920. године. Једном, када је морао да својим именом гарантује испоруку материјала за српску војску, свестан ризика, изјавио је: „Ако пропадне Србија, нека пропаднем и ја“.

14.05.2020 08:08
Mitar Boroja

Пупин о војсци:
„Помислио сам да се мајка бојала да се не променим. Америчко држевљанство и диплома Коумбија универзитета ослободили су ме обавеза према цару Аустроугарске,али не и према мојим сељацима у Идвору“.
„Никада нећемо служити војску цара Фрање Јосифа“!
Када се и данас сетим оних дана, осећам, као што сам увек осећао, да је овај издајнички потез аустроугарског цара из 1869. године почетак краја аустроугарске царевине. Он је био зачетак буђења националне свести у царству Фрање Јосифа.

14.05.2020 08:09
Mitar Boroja

Пупин о механичким таласима:
Пупин је често причао: „Чувајући говеда, на банатском пашњаку, ноћу, пастири су дозивали један другог и јављали се један другом на тај начин, што су на извесном одстојању, забадали брице у земљу и ударали по дршкама, а други би са увом на земљи регистровао настале механичке таласе“.

14.05.2020 08:11
Mitar Boroja

Пупинова порука младима:
„За младе уопште није штета бити без новаца, ако се одлуче да сами себи у самосталном животу крче пут, под условом да у себи имају довољно снаге да савладају све тешкоће са којима се сусрећу“.
„Немој мислити да си постао господин тим што си завршио неки престижни универзитет. Благо Теби, ако си тада схватио да прво мораш постати добар слуга доброг господара, а тај господар је рад и посао. Тек тада имаш шансу да постанеш господар, а затим и господин“.
„Пупин каже да је потребно да се сваком учитељу који предаје о ,пружи шанса да и он учини оргинално научно истраживање, јер без тога неће имати истинску моћ подучавања. Човек научног духа тежи стваралаштву, разуме говор и логику природе,одан је својој племенитој дужности, верује да су истина и доброта нераздвојни-Научном духу је намењено да влада светом.
„Љубав према вечној истини и њено деловање, ради открића те истине за добро човечанства одили су научнике и инжењере ка великим тријумфима науке.Ти тријумфи љубави убедиће ненаклоњени свет да ће победоносни тријумф покретачке снаге љубави, коју је Христос открио, бити највећи тријумф доба снаге.“
Човеков живот је само део много сложенијег и значајнег живота – живота човечанства.
„ Као што космички процес стваралачке координације утиче на судбину спољашњег материјалног света, тако су они и водичи судбине унутрашњег света човекове душе, судбине самог човековог живота.“
…“Свет изгледа овде као да стоји на ивици економског колапса, а још веће војске и ратне морнарице гутају мршаве остатке добре наце,док милиони беспослених радника скапавају од глади.Најодбојније појаве у тој страшној слици су страх и мржња,које, као два одвратна демона, лебде на обема странама граничне линије између суседних нација.“
Ментор Михајила Пупина је био Луис Ратерфорд( Lewis Ruterford).
„Мој заштитник Радерфорд, познавалац класичне науке и члан старатељског одбора Клумбија колеџа, није веровао, као нико други, да ће атлетика претворити наш колеџ у гладијаторску школу. Спорт, углавном хрвање и бокс, није ни најмање утицао на мој успех на колеџу“…
Ратерфорд је био присталица Теслиног Планетарног модела атома и објашњавао га речима: „Електрони се крећу по затвореним путањама око језгра, што подсећа на кретање планета око Сунца. Кретање планета је условљено гравитационим деловањем Сунца, а кретање електрона електричним деловањем језгра“.

14.05.2020 08:13
Mitar Boroja

Пупин у Беогрду
Пупин је једном приликом, када је допутовао у Београд,прво отишао на гроб Бранка Радичевића на Стражилову и поклонио се сенима песника, а после у Идвор.
Пупин је желео да своје последње дане проведе у родној земљи Србији, како је сам говорио: „ Такве лепоте нигде нема“…

У Београду је Пупин бирао земљиште на којем ће саградити кућу. Адвокат Ђорђе Радин који је у то време био са њим причао је: „ Одсели смо код „Српског краља“…Једног раног јутра док сам још лежао у постељи, ушао је он у собу сав насмејан и узвикнуо: “Устај идемо да тражимо место где ћу да подигнем себи кућу у Београду“! Показао ми је два места која су му се допала: угао Краља Александра и Краља Фердинанда где је била кафана „Код три листа дувана“, и угао улице Кнез Михаилове и Кнез Михаиловог венца (кућа покојног Марка Стојановића). Прво место му се свиђало више. „Овдје имам чисти поглед на мој Идвор“. Када је место изабрао, рекао је да ће прво уредити своје ствари у Америци, па ће онда доћи и у Београд где ће подићи кућу и провести последње дане свог живота.
Поред огромне жеље да реализује своју идеју, никада више због болести није дошао у Београд.

14.05.2020 08:18
Mitar Boroja

Михајло Идворски Пупин
Пупин се роди !
Ваистину роди !
„Материнска љубав је најслађа посланица коју драги Бог шаље живима на Земљи“.(Пупин)
Рођен у Војној Крајини 9. октобра 1854. године, по грегоријанском календару, или 27. септембра по јуланском календару, а по српском календару – Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов, у селу Идвору код Панчева од оца Константина и мајке Олимпијаде.

Михајло Идворски Пупин, око 1890. године
Михајло Идворски Пупин био је српски научник, , професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. (Википедија).
„Више од тридесет година траје борба за истину о нашем великом човеку – Михајлу Идворском Пупину, светском научнику и највећем српском лобисти, о кога смо се као његови велики дужници, огрешили…“ (Пупинолог Милан Божић).
Село Идвор изграђено је на додирној зони ласне терасе и алувалне равни Тамиша. Простор лесне терасе је одувек пружао добре услове за органску производњу различитих врста ратарских култура, пре свега житарица, индустриског, крмног, лековитог и ароматичног биља. Алувална раван са својим мочварама, слатинском и ливадском флором и фауном представља место за лов, риболов и узгој стоке.
После одласка Турака 1717. године Идвор је припадао Панчевачком округу, а 1872. године Идвор бива прикључен Великом Бечкереку (данашњем Зрењенину). Данас Идвор админстративно припада Општини Ковачици удаљеној 12,5 км. Својим положајем Идвор се налази око 60 км од аеродеома Николе Тесле (Београда).
О Идвору Пупин је говорио:
„Моје родно место је Идвор, а ова чињеница казује врло мало јер се Идвор не може наћи ни на једној земљописној карти. То је мало село које се налази у близини главног пута у Банату, који је тада припадао Аустроугарској, а сада је важан дио Краљевине Србија, Хрвата и Словенаца. Ову покрајину су на Мировној конференци у Паризу 1919. године тражили Румуни, али њихов захтев био је узалудан. Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско, нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната, румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости“.

Српска црква у Идвору Црквена крштеница Михајла Пупина

„…по Пупиновима речима наука нас доводи у све ближе односе са Богом, односно она нам потврђује учење о великој вредности и значају душе човекове и поткрепљење веровања у човекову бесмртност…“
Српски православни Храм посвећен Пресветој Богородици саграђен 1803. Године. Преставља центар духовности у коме је и сам Пупин крштен 16. октобра исте године (1854) . Иконостос је израдио чувени иконописац Стева Тодоровић.
Све до 1979. године, није се знао тачан датум и право име Пупина. Тада је спецална комиса научног скупа утврдила тачно – да је његово име Михајло, да је рођен 9. октобра 1854. године, а да су помињане године рођења 1857. и 1858. и датуми 4. и 8. октобрар погрешни.
Завичајни комплекс посвећен Михајлу Идворском Пупину датира од 1979. године када је обележена 125. годишњица рођења. Комплексу припада родна кућа, у којој је живео са родитељима и браћом.

Родна кућа Михајла Пупина у Идвору
Музеј посвећен лику и делу Михајла Пупина смештен је у згради старе школе, подигнуте 1843. године. Музејску поставку израдио је Музеј Војводне из Новог Сада 1979. године и од тада се није мењала. Поставка приказује животни пут великог научника од првих сазнања о свету у родитељском дому, до признања и славе за своја научна достигнућа како у Америци тако и у отаџбини.
Народни дом Михајла И. Пупина представља задужбину који је велики научник оставио Идвору и Идворцима. Сама задужбина требала је постати народни универзитет. Отворана је 1936. године, непуну годину после смрти Михајла Пупина. Само здање је изграђено у академском стилу. Посед велике сале и службених простора имало је библиотеку, генератор за електричну струју и разглас у целом Идвору. Све до 1979. године, народни дом је функционисао као дом културе, када је добио данашњи изглед. Истовремено, подигнут је и нови дио Дома културе „Михајло Пупин“.

Детаљи у једној изложбеној соби Ђерам

Данас је Пупинова родна кућа под заштитом као споменик културе од 1979. године. Грађевински припада класичном типу банатске куће, састоји се од четири просторе са тремом и припадајућим двориштем, као и бунаром са ђермом. Мир и тишина су и данас присутни, управо како је и Пупин током целог живота памтио Идвор и описивао у својој аутобиографи.
Централним делом комплекса доминира монументална зграда Народног дома у стилу еклектике.
Народни дом је дио Пупиновог пројекта који је намјенио Идвору са циљем да постане центар знања у области пољопривреде, како би се млади образовали и доприниели укупном развоју села.

Дом културе у Идвору
(Задужбина Михајла Идворског Пупина)

После Другог светског рата заборавили смо највећи српски ум науке и технике, педагога и патриоту, драгуља којега је поштовао цео свет – Михајла Идворског Пупна.
Љубав према Михајлу Идворском Пупину допринела је да Младе Селак буде главни донатор у Београду и Идвору обележавању 150-ци рођења Михајла Пупина. Тада је обновљен Идвор, посебно водоводни канали, путну мрежу и родну кућу Михајла Пупина.
Захваљујући Селаковој помоћи, први пут, је указано на величину дела Михојла Пупина, нашег највећег педагога после Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића.

Пупинова биста на улазу у Музеј Етно детаљ у Музеју
„Наука је оснажила и ојачала моју веру и учинила ме бољим хришћаном. Али та моја вера, вера научника, ни мали се не противи вери моје мајке, народа, мога села. Наука ме је само уздигла до једног вишег погледа и проширила мој хоризонт и појмове о творцу“.
Све што нам се дешава лепо – од Бога је!
Све што нам се деси ружно – од нас самих је !

Пупинова фреска и слика у Дому културе у Идвору

Додела награде „Михајло И. Пупин“(2014.) – Идвор
Музеј Михајила Пупина се налази у згради старе Основне школе саграђене 1846. године. Од 1979. године под заштитом је као споменик културе. У музеју се налази поставка са низом докумената и фотографија, представљена је композиција Пупиновог животног пута од идворских пашњака до научника светских размера, који је у обележио читаву једну епоху значајних проналазака. Такође, Пупин је познат и по огромним хуманитарним делима и доброчинствима.
У оквиру музеја Михајла Идворског Пупина постоји етно поставка која броји више од 400 експонта. У оквиру поставке могу се наћи разни експонати који су се користили од давнина у банатским домаћинствима. Неки од њих су се користили за свакодневне потребе, као што су предмети за кување, прање, пеглање, а постоје и предмети за послове у башти и у пољу.
Сваке године на дан Пупиновог рођења 9. октобра у Идвору се одржавају Октобарски сусрети, где се додељују награде најуспешним ученицима и угледним привредницима.
„Изражавам задовољство што се традицијионални Октобарски сусрети а ове године одржавају први пут у Српској академи наука и уметности“ – Академик Никола Хајдин (САНУ, 28. 11. 2007).“
У настојању да се оствари Пупинова жеља да Идвор постане центар знања, у сарадњи са Регионалним центром за таленте Михајло Пупин из Панчева, општине Ковачице, Месне заједнице Идвор и Дома културе у Идвору, од 2011. године се одржавају кампови за талентоване ученике, који по позиву десет дана бораве у Идвору и стичу додатна знања из физике, екологе и астрономе.
Пупин је у 20-тој години, 12 марта 1874. креће из Хамбурга у Америку (десет година пре Тесле).

Милош Шеф чович –ЦД календар 2014. Гимназа „Михајло Пупин“, Ковачница

Радећи са највећим њемачким научницима, а под менторством Хермана вон Хемхолца, Пупин је успешно одбранио докторску дисертацу 20. јула 1889. годуне на Филозофском факултету Универзитета у Берлину на тему: “ Осмотски притисак и његов однос према слободној енергији“. Исте године враћа се у Њујорк и постаје професор математике и физике (1901) на Колумбија универзитету у Њујорку на одељењу за електротехнику, где почиње његова каријера универзитетског професора, истраживача и научника.
Ниједно велико предузеће у Америци не покренуто без савета професора Пупина.

Поред патената објавио је више десетина научних расправа и 1923. године своју аутобиографу на енглеском језику From Immigrant to Inventor за коју је 1924. године добио Пулицерову награду. На српском језику објављена је први пут 1929. године и то под насловом „Са пашњака до научењака“ и била је обавезна за средњошколце у Америци.

О научним интересовањима и активностима Михајла Пупина врло мало се знало све до објављивања његовог аутобиографског дела „Од пашњака до научењака“ (енгл. Фрoм iммiгрanт тo inвenтoр) за које је добио Пулцерову награду 1924. године. Оно што је претходило овој књизи могло се реконструисати само на основу малог броја Пупинових раних публикација и његових касних сећања, и из малог броја писама из тог времена. Из данашње перспективе ова књига изгледа као антиципација централних Пупинових доживљаја у његовом дотадашњем животу: Идвор, пашњаци, чобани, стока, школе, путовања, спортска надметања итд. Пупин је овим својим књижевним делом крчио нове путеве скоро сваком емигранту.
Михајло Пупин је био дугогодишњи стуб српског и научног окружења у дијаспори. Био је део политичког окружења у свим неприликама у којима се налазио његов народ у отаџбини. О томе је Милан Божић писао: „И заиста Пупин је имао свстрано интересовање и дубок интуитивни смисао за све. Међу црквеним људима широм целе Америке он је уживао поштовање исто онако као и међу научницима, пословним људима, књижевницима, уметницима и политичарима. На сваком том пољу он је учинио нешто значајно, по чему ће га сви спомињати“…
Године 1912. Краљевина Србија именовала је Пупина за почасног конзула у САД. Ову дужност је обављао све до 1920. године. Налазећи се на тој позици он је много допринео успостављању међудржавних и ширих друштвених односа између Краљевине Србије, а касније Краљевине Југославе и САД.
Пупин је по завршетку Првог светског рата као већ познат и признат научник, али и политички утицајна фигура у Америци утицао на коначне одлуке.
Пупин је 1914 оформио „Фонд Пијада-Алексић-Пупин“ при САНУ, у знак захвалности мајци Олимпијади на подршци коју му је током живота пружала. Средства фонда су се користила за помагање школовања у старој Србији и Македонији, а стипендије су додељиване једном годишње на празник Свети Сава. У знак захвалности још 1930-их година једна улица у Охриду добила је име Михајло Пупин.
Основао је посебан „Фонд Михајла Пупина“ од своје имовине у Краљевини Југослави, који је доделио „Привреднику“ за школовање омладине и за награде за ванредне успехе у пољопривреди, као и Идвору за награђивање ученика и помоћ црквеној општини.
Захваљујући Пупиновим донацијама, Дом у Идвору је добио читаоницу, стипендирало се школовање омладине за пољопривреду и финансирала се електрификација и изградња водовода у Идвору.
Основао је задужбину при Народно-историјиско-уметничком музеју у Београду. Фондови Задужбине користили су се за куповину српских уметничких дела за Музеј и издавање публикација „српских старина“. У имовину Задужбине, Пупин је уложио милион динара.
У Америци је 1909. године основао једну од најстарих српских исељеничких организација – Савез заједничких Срба – Слога – која је имала за циљ окупљање Срба у дијаспори и пружање узајамне помоћи, као и очување и његовање етничких вредности и културног наслеђа. Ова организација се потом удружила са још три друге исељеничке организаце у Српски народни савез (енгл. Сeрбian naтionaл фonдaтion), а Пупин је био један од њених оснивача и дугогодишњи предсједник (1909 -1926).

Организовао је и Коло српских сестара, које су сакупљале помоћ за Српски црвени крст. Помагао је и окупљање добровољаца 1914. године за ратне операце у отаџбини преко српске патриотске организаце Српска народна одбрана (енгл. Сeрбian Naтionaл Дeфenсe) коју је предводио, и коју је такође он основао. Касније је ову организацу током Другог светског рата поново активирао Јован Дучић са истим задатком. Личним средствима гарантовао је испоруке хране Срби, а био је и на челу Комитета за помоћ жртвама рата.
Пупин је такође био активан у оснивању Српског друштва за помоћ деци којoj је набављало лекове и одјећу и налазило домове за ратну сирочад.
Пупин је куповао значајна уметничка дела и носио их у Америку где их је чувао док се нису створили услови у српским музејима, а затим их је враћао плаћајући царину и опрему тих дела.
Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.
Пупин је осам пута долазио у завичај (1883, 1884, 1885, 1886, 1892, 1902, 1919 и 1921. године).

14.05.2020 08:20
Mitar Boroja

Рађање Пупинове смрти
Пупин васкрсе!
Ваистину васкрсе!

На посмртној постељи окружен пријатељима, са кћерком крај узглавља. Пупин је имао само jeдnу последњу жељу – да види Теслу.
Теслин сусрет са Пупином др Бранимир Јовановић је описао на овај начин:
….видим слепог народног песника, који уз гусле пева како Тесла долази до Пупинове самртне постеље и пружа му руку помирења:
….Сусрела се до два побратима
Један бјеше од Тесле Никола
А други је Пупина Михајло…
Пупин се покајао због онога што је Тесли урадио, Тесла му је опростио.

Неколико лекара стајало је крај Пупиновог кревета.Сусрет је био крајње дирљив.Тесла је пришао болеснику, ухватио га за руку и рекао: „Како си, страри мој пријатељу“’? Пупин је од емоција остао без речи. Плакао је и сузе су му се сливале низ лице.Сви су изишли из собе и они су остали сами.Тесла је могао да разговара с Пупином очи у очи….
Дана 12. марта 1935. године у Њујорку је престало да куца срце Михајла Идворског Пупина, једног од великана ове планете, рођеног у Идвору. Његова звона на Охриду звонила су му у помен целога дана.
Пупин је умро 12. марта 1935. године у Њујорку и сахрањен је на гробљу Вудлон (енгл. Wooдлawn) у Бронксију

Пупинов надгробни споменик

Пупин је умро под сумљивим околностима, 12. марта 1935. године, а у ноћи између 12/13 марта исте године, изгорела је Теслина лабораторија. Све је изгорело, не само оно што је имало важност за нове радове, већ и оно што је имало личну вредност, причао је Тесла.
Пупинови патенти објављени у Америци[12][13]
Број патента
Назив патента
Енглески назив
Датум објављивања
519.346
Апарат за телеграфске и телефонске преносе
Apparatus for telegraphic or telephonic transmission
8. мај 1894.
519.347
Трансформатор за телеграфске, телефонске или друге електричне системе
Transformer for telegraphic, telephonic or other electrical systems
8. мај 1894.
640.515
Техника развођења електричне енергије помоћу наизменичних струја
Art of distributing electrical energy by alternating currents
2. јануар 1900.
640.516
Електрични пренос помоћу резонантних струјних кола
Electrical transmission by resonance circuits
2. јануар 1900.
652.230
Техника смањења слабљења електричних таласа и апарати за то
Art of reducing attenuation of electrical waves and apparatus therefore
19. јун 1900.
652.231
Метод смањења слабљења електричних таласа и апарати за то
Method of reducing attenuation of electrical waves and apparatus therefore
19. јун 1900.
697.660
Машина за намотавање
Winding-machine
15. април 1902.
707.007
Вишеструка телеграфија
Multiple telegraphy
12. август 1902.
707.008
Вишеструка телеграфија
Multiple telegraphy
12. август 1902.
713.044
Произвођење асиметричних струја помоћу симетричног електромоторног процеса
Producing asymmetrical currents from symmetrical alternating electromotive process
4. новембар 1902.
768.301
Бежично преношење електричних сигнала
Wireless electrical signalling
23. август 1904.
761.995
Апарат за смањење слабљења електричних таласа
Apparatus for reducing attenuation of electric waves
7. јун 1904.
1.334.165
Преношење електричних таласа
Electric wave transmission
16. март 1920.
1.336.378
Антена са расподељеним позитивним отпором
Antenna with distributed positive resistance
6. април 1920.
1.388.877
Звучни генератор
Sound generator
3. децембар 1921.
1.388.441
Вишеструка антена за преношење електричних таласа
Multiple antenna for electrical wave transmission
23. децембар 1921.
1.415.845
Селективна импеданција која се супротставља примљеним електричним осцилацијама
Selective opposing impedance to received electrical oscillation
9. мај 1922.
1.416.061
Радио-пријемни систем високе селективности
Radio receiving system having high selectivity
10. мај 1922.

До данашњег дана -15. фебруар 2017. Год.- утврђено је да је Пупин објавио 133 патента у Америци и другим земљама.

Гласник 10. Милан Божић, пат. инг.

Одликовања и медијаље Михајла Идворског Пупина

Михајло Пупин је био:
Председник Института радио инжењера 1917, САД
Председник Америчког института инжењера електротехнике 1925-1926.
Председник Америчког друштва за унапређење науке
Председник Њујоршке академије наука
Члан Француске академије наука
Члан Српске академије наука
Титуле:
Доктор наука, Коумбија Универзитет (1904)
Почасни доктор наука, Џонс Хопкинс Универзитет (1915)
Доктор наука, Принстон Универзитет (1924)
Почасни доктор наука, Њујорк Универзитет (1924)
Почасни доктор наука, Муленберг Колеџ (1924)
Доктор инжењерства, Школа примењених наука (1925)
Доктор наука, Џорџ Вашингтон Универзитет (1925)
Доктор наука, Унион Колеџ (1925)
Почасни доктор наука, Марета Колеџ (1926)
Почасни доктор наука, Универзитет Калифорна (1926)
Доктор наука, Руџерс Универзитет (1926)
Почасни доктор наука, Делавер Универзитет (1926)
Почасни доктор наука, Кењон Колеџ (1926)
Доктор наука, Браун Универзитет (1927)
Доктор наука, Рочестер Универзитет (1927)
Почасни доктор наука, Мидлбури Колеџ (1928)
Доктор наука, Универзитет у Београду (1929)
Доктор наука, Универзитет у Прагу (1929)
Био је почасни грађанин Зрењанина од 1921. године, и Бледа, који је његовом заслугом припао Краљевини СХС.(Гугл)

Медијаља Елиот Кресон института Френклиније 1902.
Хербертова награда Француске академије 1916.
Едисонова медијаља америчког института инжењера електротехнике 1919.
Почасна медијаља америчког Радио института 1924.
Почасна медијаља Института друштвених наука 1924.
Награда Џорџа Вошингтона западног удружења инжењера 1928.
Бели орао Првог Реда, Краљевина Југослава 1929.
Бели лав Првог Реда, највише одликовање за странце Чехословачке Републике 1929.
Медијаља Џона Фрица[17] четири америчка национална удружења инжењера електротехнике 1931.
У Београду је 1946. године основан Институт Михајло Пупин.

Како си ми, мој стари пријатељу?

Часови твоји нестварни
Свему су нас учили.
Николу Теслу, као свеца си волео,
Ту љубав на нас си пренео.
Мирјана Серковић

Тесла је својим системом наизменичних струја решио светски проблем преноса електричне енергије на велике даљине и тиме изазвао Другу индустрску револуцу.
Пупин је својим проналаском, математичким путем решио светски проблем преношења телефонских струја на велике даљине.

„Тесла и Пупин ће зaједно успети да направе проналазак који ће зауставити рат“ и „Тесла и Пупин кују планове за мир у свету“, само су два од 1. 500 новинских чланака који повезују два српска великана које спаја однос према традицији, мајци и српском народу.

14.05.2020 08:24
Mitar Boroja

Србин др Никола Тесла и православље

“Свамирско пророчанство
најавило је да ће се родити дете
са седам мозгова и ствотити
нову цивилизацију на Земљи . И
би Тесла и створи нову
цивилизацију”
(Миланка Вртипрашки)

Колевка мојих дедова, Краљевина Србија, престолниција Србинова,позива ме…(Тесла)
Србин Никола Тесла до краја живота чувао је своје назоре, а то су како је сам Тесла говорио: „Мој отац, моја мајка, родни Смиљан, моја црква светог апостола Петра и Павла, мој српски језик, српске народне песме и српска ћирилица.

Др НиколаТесла, Србин из Лике, je рођен око поноћи, између среде и четвртка, на Видовдан 28. јуна 1856. године (по старом календару тј. 10 јула 1865. године по новом календару) у малом личком селу Смиљану на обронцима Велебита крај Госпића. Сутрадан тј.
29 јуна 1856. године Никола Тесла је крштен у православној цркви светог апостола Петра и Павла у Смиљану, Крштени кум је био капетан Јово Дреновац из Госпића. Свештеник који је Николу крстио звао се Томо Оклоб(п)џија.
Николин отац прота Милутин Тесла рођен (15/3. фебруара 1819.- 17. фебруара 1879. године) у личкој варошици званој Радуч. Био је врстан проповедник и беседник, црквени летописац, песник, трезвен и образован човек, рационално свестан и исправан, што није било лако под туђом владавином и због тога уважаван од народа. Говорио је. “ За Цркву и Народ, где год будем готов ћу живот мој положити…” .Имао је необично памћење и често је рецитовао дуге текстове на неколико језика. Завршио је Богословију у Прашком 1844.годинекао најбољи полазник. Оженио се са Ђуком Мандић и службовао у Штикади и Сењу, где им се родило двоје деце ( Милка и Данило). Затим, у Смиљану где имм се родило још троје деце (Ангелина,Никола и Марица), и Госпићу, где је живио и радио да краја свога живота (1879. године).
Мајка Ниоле Тесле – по имену Ђука Тесла, девојачки Мандић, рођена је (1822. – 1892. године. ) у Пећинама на обронцима Томингаја код Грачаца, где је њезин отац Никола Мандић, парох горњограчачки, службовао као православни свештеник. Стара и угледна свештеничка породица Мандић, је дала бројне свештенике Српској православној цркви. Иако без школе, била је веома племенита жена, посвећена раду, породици и цркви. Поред тога, племенита срца и благе нареви. Одликовала се добрим памћењем. Многе црквене молитве и народне пјесме знала је наизусти често их понављала пред својом децом.Умрла је на Велики Петак 2892. године у Госпићу. Своје родитеље Никола је посебно волио и поштовао. Они су то заиста и заслужили, јер су га брижљиво однеговали и васпитали у православном духу.
Никола Тесла је, са сестрама, подигао родитељима споменик на српском гробљу на Јасиковцу, у Госпићу
Никола Тесла је одрастао у кући православног пароха смиљанског Милутина Тесле , од кога је наследио упoрност, речитост и отменост, а стваралаштво и побожност дугује мајци Ђуки.
Припадност српском роду и народу Никола Тесла се цео живот поносио и на јавним предавањима истицао: “ Ја сам срећан што сам Србин, и тијем ћу се поносити до Вијека !
.Ви природно знате да сам Србин који потиче од најстаријег стабла, јер име моје мајке идр као ниједно у нашем народу у старину. Поносим се својим родом и Српским народом! Осећам се поносним да сам потекао од витешког српског народа ….Радујем се што могу овом приликом да пред Вама изразим своје најмилије задовољство да сам био и да вазда остајем Србин и ништа више…”
Др НиколаТесла је поштовао Православни црквени календар и никад није радио у својој лабораторији када је дан био у “Црвеном слову”. Тога дана Тесла је посећао цркву, пријатеље, библиотеке, кафане, а најчешће подносио патентне захтјеве у Патентне уреде или пријаве слао Патентним уредима широм света. ( 26 држава, неке ни до данашњег дана нису издали признање.) Неколико примјера датума подношења патентни захтјева на Српске непокретне датуме ( а покретне можете израчунати из Вечитог календара). Неке од својих патентних пријава на православне празнике достављао је својим адвокатма и сарадницим које су они на неке друге датуме подносили Патентним уредима.
Истини за вољу; неке од патентних пријава поднио је на светски празнк рада Први Мај.
За Ђурђрвдан (6 маја) , поред не наведених пријава, (ријавио је: бр. 334,823 —1, 256,175—1, 061.206 и многи други,
За силазак Светог Духа на апостоле – Педестница – Троица (7. до 9. јуна), бр. (12,866)
За Видовдан ( 28. јуна), Патенти: бр. 1. 883 и други),
За Илиндан (2. августа) Пат,бр. (214, 718 – 512. 340—)
За Преображење (19. августа) дан који је у теслином дневнику (календару) имао значајну улогу, јер Тесла је често планирао једне огледе изводити до Преображења , а онда друге принципе, нпр. У Колораду Спрингсу до Преображења изводио је једне огледе са тзв. Теслиним трансформатором, а онда од Преображења (19. августа) изводи огледе са додатним (екстра) калемом до православног Божића, а онда иде у Њујорк.
За Михољдан (12. октобра) Тесла подноси Патентном уреду седам пријава из производње, преноса, дистрибуције електричне енергије и њено претварање асинхроним мотором у електричну енергију.
За Митровдан (8 новембар) кад је уплатио све таксе за даљинско управљање са механичким покретним објектима онда му је Уред издао потврду да је патент одобрен.
За Никољда. – Своју кућну Крсну славу (1,209.359) да би у миру славио прије на дан тј. (18. децембра) пријавио је бр.( 1, 274.816 – – 1, 134.718 – 1, 365.547 – 1, 402.025 —-и друге)
Многе патентне пријаве, радове и писма писао на праославне празнике који су тада обиљежавали по старом календару или на покретне празнике којисе могу одредити по Вјечном календару.
Често је на Православне празнике пријављивао и научне и стручне радове.

“(1938.) Срби су овде 30их година саградили цркву, Тесла је био кум цркве, а њеном отварању није присуствовао јер га је ударио такси. Имао је тада 82 године. Тесла је тада по свом пријатељу Михајлу Дучићу, познатом привреднику у Гери, послао 500$ за цркву. Касније му се захваљивао овако: “Опростите ми, нисам у први мах увидео Вашу великодушну помоћ. Свети Никола и Ви сте моји најбољи пријатељи. Вама и Вашој породици желим све најбоље поводом празника – Светог архангела Михаила. Ваш захвални дужник, Никола Тесла.”
Андерсон, аутор Теслине Биографије, наиме, покушао је да дође до Теслине биографије у цркви у Гери, али није успео. Постоји вероватноћа да је књига писана ћирилицом, те да ју је неко одбацио не познавајући њен садржај. Могуће је и да су страначки опредељени кустоси Музеја Николе Тесле, у комунистичком режиму, склонили Теслину Биографију након што је сав његова баштина 1952. пренета из Америке у Београд. Међутим, увек постоји нада да та књига чека скривена у некој фиоци.
Можда већ погађате из Теслине захвалнице Дучићу ко је био светац заштитник Николе Тесле.
Једна од Теслиних секретарица, Мјуриел Арбус, 20их година прошлог века прва је потврдила да се Тесла чврсто држао свог верског наслеђа. Све што је било везано за Теслину религију чувао је далеко од новинара и нарочито од света науке.
Целог живота обележавао је славу породице Тесла. У преписци са Теслиним секретаром, Џорџом Шерфом, пронађене су годишње белешке са датумом 17. децембра из 1926. год: “На дан Вашег свеца заштитника молим Вас да примите моје најсрдачније жеље за Вашу срећу, напредак и добро здравље.” Секретар Шерф би слао честитке два дана раније, како би стигле тачно 19. децембра, на дан светог Николе.
Теслин отац Милутин био је свештеник и окружење у ком је породица живела у Лици било је духовно по опредељењу. Његова мајка Ђука, рођена Мандић, такође долази из породице чији су синови генерацијама били свештеници. Слава је најважнији дан за српску породицу, а посебно се до ње држало у Теслином дому.
У једном писму које је Тесла написао баш на Светог Николу давне 1934. г. Тесла се сећа једне трагичне сцене која се одиграла у породичној кући у Лици
“Била је страшна ноћ и киша је лила као из кабла. Умро је ми је брат, младић од 15 година и интелектуални див. Мајка је ушла у собу, узела ме у наручје и прошапутала готово нечујно. Дођи и пољуби Данила”. Спустио сам пољубац на хладне братове усне и знао сам да се нешто страшно догодило. Мајка ме је ставила у кревет и оклевајући рекла, док су јој сузе лиле у потоцима: “Бог ми је, у поноћ, дао једног сина, а другог одузео”. Његов брат Данило страдао је у игри са Теслом у близини коња који га је ударио копитом. 1863. Тесла је тада имао седам година .(Гугл)
Здравица Николи Тесли

Чашу росе зоре и завичајне
Снијем годинама велики сине
Земље наше Неманића лизе
Што свијетом оваплоти коло муња.

Чашу росе зоре ти завичајне
У души носим снагом васионе
Где сазда дворе твоје сјајне
Успаванком Лке тихо ткане

Чашу росе зоре ти завичајне
Смиљ босиље и вијенац Смиљана
Са поила срне и Тивран јелена
Узеници свијам свевидућег ока

ашу росе зоре и завичајне
Снијем годинама велики сине
Земље наше Неманића лизе
Што свијетом оваплоти коло муња.
(Вук Боричић Тивански)
“Благо оном ко довека живи имао се рашта и родити”
(Славни Његош)
Још за живота Теслиним радом и животом генија бавили су се многи посланици научног света.( неуређен рукопис из биљежнице Митра Бороје из Бјелајца)

07.12.2020 18:42
Mitar Boroja

Mитрова галактичка сила – закон

Рад се односи на физичке сличнпости законотости Кулонове електростатичке силе, Њутнове гравитационе силе, Теслине електродинамичке силе и Митрове галактичке силе – закона.

Кулонова електростатичка сила – Закон

На основу резултата елсперимената француски физичар Шарл Кулон је утврдио да сила зависи од количине наелектрисања и растојања између тела.

F = k Q` x Q„ / d` x d„

  Где је:
к– константа сразмерности
Q` , Q„–  количине наелектрисања
d` = d„ – дистанца између наелектрисаних тела
Сила узајамног привлачења или одбијања два наелектрисана тела је сразмерна производу количина наелектрисања, а обрнуто сразмерна квадрату међусобног растојања.
Силе делују дуж правца који спаја два тачкаста наелектрисања, а смер зависи од знака наелектрисања:
Њутнова гравитациона сила – закон
Њутн је 1686. године представио закон гравитације наводећи да постоји сразмера силе са масама и обрнута сразмера са квадратом растојања, али не наводећи вредност константе сразмере нити је то касније урадио.
F = k M` x M„ / d` x d„

Где је:
M` , M„ – маса тела која се привлаче
d`, d„ (d` = d„ ) – дистанца између тела
к – конмстанта сразмерности
Закон се користио за успостављање односа међу величинама, а не за давање нумеричких резултата.
Вредност гравитационе константе експериментално је одредио Хенри Кевендиш (1798).

Теслина електродинамичка сила – Закон
Др Никола Тесла је експерименталним испитивањем катодних зрака открио закон међуделовања покретних наелектрисања.
Математички облик Теслине електродинамичке силе гласи :
F = k q` v` x q„ v„/ d` x d„
Где је:
q` , q„ – количине покретних наелектрисања
v` , v„ – брзине покретних наелектрисања
к – комстанта сразмерности
Додуше, кретни момент Теслиних асинхрони мотора, као и других електродинамичких машина ствара међуделовање покрених наелектрисања.
Миланковићев гравитациони тофазни систем
Прва фаза: “ Наша Земља не врши кретање као точакна на преслици, него, она игра као чигра којој се оса заошијева”, а то проузрокује померање тачке равнодневнице.Њена година износи по проф. др Милутину Миланковићевим прорачунима 22.000 година.
Миланковићеви математички прорачуни и његова крива осунчавања за различите геогррафске ширине показали су да је 22.000 годишња прецесија осцилација само један елемент настанка ледених доба.
Миланковићево дело Канон осунчавања Земље и његова примена на проблем леденог доба објављен је на 633 стране 02. априла 1941. године. Кеига представља збир целокупног знања о осунчавању Земље и проблемима везаним за то.
Друга фаза, решава проблчем лчедених доба везан за нагиб Земљине осе према еклиптици који се сада мења у распону од 22,1 степен до 24,5 степени географске ширине.
Када је нагиб већи од садашњег, који износи 23,5 степени, тада северне области примају већу количину Сунчеве топлоте, снег и лед се повлаче и задржавају на просторима који припадају вишим географским ширинама.
Када је нагиб мањи од 23,5 степени тада поларне области примају мању количину Сунчеве топлоте , лед се шири ка јужним упоредницима и настају услови за развој леденог доба.
Трећа фаза: односи се на ексцентритет Земљине путање око Сунца.Облик путање Земље око сунца (револуцикје) током времена мења се приближно кружног до слабијег елипсоидног ( 0 – 6 %) облика.Ове осцилације су од непосредног значаја за глацијацију, односно за климу Земље, због промене међурастојања Земља – Сунце.
Анализом добијених резултата, Миланковић је утврдио да се у поларним областима највише испољава секуларне промене нагиба оси ротације.
(Теоретски посматрано, елиптички пол осе ротације требао би да се поклата са положајем Северњаче! п.а.)
У екваторијалном појасу доминирају промене ексцентричности и прецесије, односно промене дужине годишњих доба. Прецесије равнодневница 22000 – годишњег циклуса, комбинација 41000 – годишњег циклуса нагиба оси ротације и 100000 – годишњег циклуса прецесије путање, утиче на интензитет термичког режима летњег и зимског периода, тиме и на ширење, односно повлачење ледених капа и глечера.
На средњим географским ширинама, долази до зражаја утицај промене све три фазе.
Секуларни ток осунчавања Земље је веома компликован и различит је за сваку географску ширину, а такође постоји разлика између секуларног тока осунчавања јужне и северне хемисфере.
Овим системом прорачуна Миланковић је показао да те три врсте промена астрономских карактеристика и њихова повезност у кретању наше планете изазивају значајне цикличке промене њеног осунчања.
Ове три фазе , у ствари, представљају Миланковићево гравитационо обртно поље (ако може тако да се каже), а у техничкој литератури је познато под именом Миланковићеви циклуси.
Миланковићеви “Матемтички основи науке о космичком зрачењу”
покривају три различите области:
– математичка истраживања и описивања садашњег стања осунчавања и соларне Земљине климе,
Секуларне промене осунчавања Земље и и њихове ефекте, и
истраживања термичких тојава на површини планете.
Из мојих рачуна, говорио је проф.др Милутим Миланковић, излазило је да су се неки дуготрајни таласи топлоте и хладноће наизменично котрљали преко Земљине површине. Ток тих таласа врло је неправилан, јер су се они разликовали не само по својој јачини него и по свом трајању.

Митрова галактичка сила – закон

Митрова галактичка сила је сила узајамног деловања система у некој галаксији. Например: Посматрајмо Митрову галактичку силу узајамног деловања Млечног пута (Кумове сламе) и Сунчевог система , конкртно на Земљину револуцију.
Знамо, да змеђу Сунца и небеских тела у Сунчевом систему делује Њутнова гравитациона сила. Да ротација небеских тела ствара момент силе која сва телам држи у једној равни. Збир свих момената у Сунчевом систему је једнак нули (Нека се тела ротирају у супротном смеру). Нормално (окомито) на Њутнову силу у Сунчевом систему делује Митрова галактичка сила.Та деловања се испољавају на положај оси ротације нпр Земље; тако да је оса ротације при револуцији у перихелу усмерена од Сунцу, а у афелу према Сунца. Промена положаја оси ротације према еклиптици изазивају промену осунчавања. Тако нпр. У перихелу, кад је Земља најближа Сунцу оса ротације је супротно нагнута,а то смањујњ осунчање северне хемисвере. (јер да је навјена према Сунцу била би велико осунчање и нагло топљење , а у случају положаја Земље у афелу осунчање би било умањено јер је удаљеност највећа. Међутим нагиб оси ротације према Сунцу те промене ублажује).
Митрова галактичка сила врши “сукање” оси нагиба Земље при револуцији Земље. Тако интересантни су положаји оси нагиба ротације око Сретења “Сретенско прољеће” и око Св. Михољдана “Михољско лето”
Аутор текста :академик, проф. др Митар Бороја из Бјелајца

11.12.2020 23:44
Mitar Boroja

Нова верзија неуређеног рукописа

Mитрова галактичка сила – закон

Рад се односи на физичке сличнпости законотости Кулонове електростатичке силе, Њутнове гравитационе силе, Теслине електродинамичке силе и Митрове галактичке силе – закона.

Кулонова електростатичка сила – Закон

На основу резултата елсперимената француски физичар Шарл Кулон је утврдио да сила зависи од количине наелектрисања и растојања између тела.

F = k Q` x Q„ / d` x d„

  Где је:
к– константа сразмерности
Q` , Q„–  количине наелектрисања
d` = d„ – дистанца између наелектрисаних тела
Сила узајамног привлачења или одбијања два наелектрисана тела је сразмерна производу количина наелектрисања, а обрнуто сразмерна квадрату међусобног растојања.
Силе делују дуж правца који спаја два тачкаста наелектрисања, а смер зависи од знака наелектрисања:
Њутнова гравитациона сила – закон
Њутн је 1686. године представио закон гравитације наводећи да постоји сразмера силе са масама и обрнута сразмера са квадратом растојања, али не наводећи вредност константе сразмере нити је то касније урадио.
F = k M` x M„ / d` x d„

Где је:
M` , M„ – маса тела која се привлаче
d`, d„ (d` = d„ ) – дистанца између тела
к – конмстанта сразмерности
Закон се користио за успостављање односа међу величинама, а не за давање нумеричких резултата.
Вредност гравитационе константе експериментално је одредио Хенри Кевендиш (1798).

Теслина електродинамичка сила – Закон
Тесла је говорио: “ Кад погледам научна открића па и она у којима сам ја сам учествао , потпуно сам уверан да је и наш Творац на електромагнетним основама саградио ову планету”.
Др Никола Тесла је експерименталним испитивањем катодних зрака открио закон међуделовања покретних наелектрисања.
Тесла је рекао:”„Тај млаз лако је скретао под дејством електричног и магнетног поља који је стварао и врло слаб примљени сигнал“.
Математички облик Теслине електродинамичке силе гласи :
F = k q` v` x q„ v„/ d` x d„
Где је:
q` , q„ – количине покретних наелектрисања
v` , v„ – брзине покретних наелектрисања
к – комстанта сразмерности
Додуше, кретни момент Теслиних асинхрони мотора, као и других електродинамичких машина ствара међуделовање покрених наелектрисања.
Миланковићев гравитациони тофазни систем
Прва фаза: “ Наша Земља не врши кретање као точак на преслици, него, она игра као чигра којој се оса заошијева”, а то проузрокује померање тачке равнодневнице.Њена година износи по проф. др Милутину Миланковићевим прорачунима 22.000 година.
Миланковићеви математички прорачуни и његова крива осунчавања за различите геогррафске ширине показали су да је 22.000 годишња прецесија осцилација само један елемент настанка ледених доба.
Миланковићево дело Канон осунчавања Земље и његова примена на проблем леденог доба објављен је на 633 стране 02. априла 1941. године. Кеига представља збир целокупног знања о осунчавању Земље и проблемима везаним за то.
Друга фаза, решава проблчем ледених доба везан за нагиб Земљине осе према еклиптици који се сада мења у распону од 22,1 степен до 24,5 степени географске ширине.
Када је нагиб већи од садашњег, који износи 23,5 степени, тада северне области примају већу количину Сунчеве топлоте, снег и лед се повлаче и задржавају на просторима који припадају вишим географским ширинама.
Када је нагиб мањи од 23,5 степени тада поларне области примају мању количину Сунчеве топлоте , лед се шири ка јужним упоредницима и настају услови за развој леденог доба.
Трећа фаза: односи се на ексцентритет Земљине путање око Сунца.Облик путање Земље око сунца (револуцикје) током времена мења се приближно кружног до слабијег елипсоидног ( 0 – 6 %) облика.Ове осцилације су од непосредног значаја за глацијацију, односно за климу Земље, због промене међурастојања Земља – Сунце.
Анализом добијених резултата, Миланковић је утврдио да се у поларним областима највише испољава секуларне промене нагиба оси ротације.
(Теоретски посматрано, елиптички пол осе ротације требао би да се поклата са положајем Северњаче! п.а.)
У екваторијалном појасу доминирају промене ексцентричности и прецесије, односно промене дужине годишњих доба. Прецесије равнодневница 22000 – годишњег циклуса, комбинација 41000 – годишњег циклуса нагиба оси ротације и 100000 – годишњег циклуса прецесије путање, утиче на интензитет термичког режима летњег и зимског периода, тиме и на ширење, односно повлачење ледених капа и глечера.
На средњим географским ширинама, долази до изражаја утицај промене све три фазе.
Секуларни ток осунчавања Земље је веома компликован и различит је за сваку географску ширину, а такође постоји разлика између секуларног тока осунчавања јужне и северне хемисфере.
Овим системом прорачуна Миланковић је показао да те три врсте промена астрономских карактеристика и њихова повезност у кретању наше планете изазивају значајне цикличке промене њеног осунчања.
Ове три фазе , у ствари, представљају Миланковићево гравитационо обртно поље (ако може тако да се каже), а у техничкој литератури је познато под именом Миланковићеви циклуси.
Миланковићеви “Матемтички основи науке о космичком зрачењу”
покривају три различите области:
– математичка истраживања и описивања садашњег стања осунчавања и соларне Земљине климе,
Секуларне промене осунчавања Земље и и њихове ефекте, и
истраживања термичких појава на површини планете.
Из мојих рачуна, говорио је проф.др Милутим Миланковић, излазило је да су се неки дуготрајни таласи топлоте и хладноће наизменично котрљали преко Земљине површине. Ток тих таласа врло је неправилан, јер су се они разликовали не само по својој јачини него и по свом трајању.

Митрова галактичка сила – закон

Митрова галактичка сила је сила узајамног деловања система у некој галаксији. Например: Посматрајмо Митрову галактичку силу узајамног деловања Млечног пута (Кумове сламе) и Сунчевог система , секуларно померање полова или конкртно на Земљину револуцију.
Знамо, да између Сунца и небеских тела у Сунчевом систему делује Њутнова гравитациона сила. Да ротација небеских тела ствара момент силе која сва тела држи у једној равни. Збир свих момената у Сунчевом систему је једнак нули (Нека се тела ротирају у супротном смеру). Нормално (окомито) на Њутнову силу у Сунчевом систему делује Митрова галактичка сила.Та деловања се испољавају на положај оси ротације Земље; тако да је оса ротације при револуцији у перихелу усмерена од Сунцу, а у афелу према Сунца. Промена положаја оси ротације према еклиптици изазивају промену осунчавања. Тако нпр. У перихелу, кад је Земља најближа Сунцу оса ротације је нагнута опд Сунца,а то смањује осунчавање северне хемисвере. (јер да је навјена према Сунцу била би велико осунчавање и нагло топљење , а у случају положаја Земље у афелу осунчање би било умањено јер је удаљеност највећа. Међутим нагиб оси ротације према Сунцу, у афелу,те промене ублажује).
Митрова галактичка сила врши “сукање” оси нагиба Земље при револуцији Земље. Тако интересантни су положаји (осим перихела и афела) оси нагиба ротације око Сретења “Сретењско прољеће” и око Св. Михољдана “Михољско лето”.

19.12.2020 12:47
Митар Бороја

Аој, Лико каменита,
Буди вазда поносита –
Родила си великана:
Нашег Теслу из Смиљана! Ооооој!

ПЕСМА О ТЕСЛИ
И дечак један олују прати
И креће у свет за видиком,
Не зна шта може а жели знати
Како узети снагу грому
И усмерити алтернатор,
Имати космос у атому,
Електромотор, акумулатор,
Збијену снагу ко див у боци
Који се пушта кад нам треба,
То желе прави ствараоци,
Мостови између земље и неба.
И сада грми негде над Ликом,
И мајка зове чобанче драго,
Ниџо, јабуко, мамина дико,
Поћерај кући благо.

Душко Трифуновић

НИКОЛА ТЕСЛА
Хаљине беле, хаљине црне, хаљине разне
Мокре се хаљине вују
Певају црна слова кроз главе празне
Црни компас носе кроз Србију
Ништећи прстом призивају сову
Померају време у сопственој призми
Стављају катанце празном слову
Збуњени и сами примичу се катаклизми
Око мрачне осе низ паприка љутих
И док скачу жезла по земаљском трону
А горе високо изнад звезда љутих
Још опанак српски греје васиону.
Милоје Дончић

ЕЛЕКТРИКА
Електрика – то је струја,
Опасна је као гуја!
Притаји се, мудро ћути
Али кад се та наљути,
Шалити се са њом није,
Може лако да убије,
Муњом севне, пламен пали
А да није било Тесле
Ко зна кад би за њу знали!
Оливера Цупаћ

БАЈКА О ТЕСЛИ У ТРИ ЧИНА
I
Следбеници «Уранијум академије»
Из Сан Дијега, Америка,
И даље тврде да су у сталној комуникацији
Са његовим звезданим бићем
Које се налази у Космосу.
II
А понад Смиљана када промиче,
Личког села у којем је
Прву муњу промисли Божје
рукама чистим детињим ухватио
Мали Никола Тесла,
Син оца Милутина,
Свештеника православног,
И матере Ђуке,
Песмом опседнуте Србијанке,
Звезда Даница,
Најсјајнија међу звездама,
Као тек запрошена девојка озари се,
Као невеста коју је погодила стрела Аморова,
Застане и проспе прегршт благословене светлости
На овековечене слике детињства.
Звезда Даница једина зна тајну:
Зна да није било смрти ни 7. ни 8. јануара,
Као што је накнадно утврђено.
Све то поверено је у стиховима
Које је Тесла читавог живота записивао
А никада објавио.
Означавајући их као сувишне личне
Сам их је уручио посестрими Звезди,
Јединој суђеној пратиљи.
III
http://www.yurope.com/org/
Београд зове Америку.
http://www.concentric.net/tesla/~Jwwagner
Није знао да је измислио Интернет,
Али измислио га је.
Доказ је проверљив сваког трена.
Управо сразмерно са протоком времена
И са остваривањем његових замисли
Расте интересовање лаика за Николу Теслу.
Данас на Интернету постоји
Преко 70 хиљада сајтова о њему,
Што је више него што заузимају
Водеће звезде Холивуда заједно,
duskavrhovac@beotel.yu.

Душка Врховац

БЕЗ ТЕСЛЕ БИ ЖИВОТ СТАО
Кад би само нека сила,
У тренутку уништила,
Све што нам је Тесла дао,
На Земљи би живот стао.
Сви трамвају, камиони,
Па аути, авиони,
И фабрике све би стале,
Од велике па до мале.
Радио би био мутав,
ТВ слику изгубио,
Фрижидер би заплакао,
А у собу мрак би пао.
Милорад Шојић

ПОЈМОВНИК
Николај
Интуиција
Концентрација
Лакоречје
Амбиција
Таленат
Енергија
Светлост
Лика
Анђео
Јелена Ковачевић

ТЕСЛА
(на стопедесту рођења)
Сјај му варница ума рађа се
недосежан: изван времена је.
Незнаним неуништиво занет,
у Фарадејском кавезу лебди чедан
чаробник божанске енергије.
Преобразитељ немогућег
у «ДА»: вечно могућег!
Као жива муња ил’ Волтин лук; он
беше тих посредник међу световима.
Недокучивим жељама испунитељ.
Самотник огрнут бљеском идеја.
Једине оне грејаху га
несебично да их дарује
као сам Бог. Рођен за све,
за све што изгледаше немогуће.
Милосрдни дародавац толиких
пропаћених снова
најзад искованих
у збуњену стварност
широм зеблог света!
Спаситељ тихи
над морем незнања
свепокривајућ умом.

У оклевању тренутка звезданог
Као сам Сервантес шалећи се да је дао –
Оног Вестингхауса-Санча и њега Дон Кихота!
Па ипак: и кроз неисплакано јутро
Влагом спопалог Чикага он оста
Увек онај прозрачни призив чеда,
Сетном даљином понет Србин
Из малених Смиљана крај Госпића.
Марко Магарашевић

НИКОЛА ТЕСЛА
У Смиљану крај Госпића,
Док су птице цвркутале,
Свет угледа свога тића –
Анђеоски лик Николе.
Родило се чедо српско
На тој кршној земљи Лици,
Да постане чудо светско
У напретку и науци.
Донео је благостање
Читавоме људском роду;
Свет га воли и помиње,
Као свеца, к’о слободу.
Свој је народ прославио,
У туђини широм света;
С поносом, увек, на њега,
Срце нам се ко цвет расцвета.
Јелена Јеремић

ТЕСЛИНА ВЕРА, НАДА И ЉУБАВ
1.
Тишина
И догађаји
Отмености
Приближавали су га
Још за живота
Праску
Видљивог ишчезнућа
Чим би у Пепелу
Препознавао
Ужарену Светлост
Претварао се у Сенку
И звездану тачност
Која шета
Од Смиљана
До водопада Нијагаре
У личким баштама
У зидовима и темељима
Изашло је светло
И обасјало Икону
Са молибденим Речима
Да га приме
У Сунчевој питомини
Срце му је ишчекивало
Узбуђено
И дању и ноћу
Други Прасак
За Божје
Веровање
2.
У воденом огледалу
Нијагаре
Препознао је
Другу Намеру
И страх
Да не исцуре
Црвени судови
Док не испричају о ономе
Како је зачет
Почетак Тајне
Када је отворио
Трећу Намеру
Ни од кога виђену
У Нади
Да је примени
Крепила га је
Унутрашња просветљеност
Блажени белег
Мајчиног погледа
И Велики Прасак
У Космосу
3.
Раширених руку
Обгрлио је
Сунчев круг
Голим телом
Да заштити
Звездани склад
Охрабрила га је
Светлост
Из Три Прста
Који обликују Икону
И Ореол
Око Новог Неба
Блиставих очију
И усхићен
Улазио је Тесла
У омамљено Срце
Да преноћи
Блажено додирнут
Божјим тајнама
И дариваном
Трећом Добротом
Коју је завештао
Човечанству
Душица Илин

1 13 14 15

Ostavite komentar